Diabeti i tipit 1: Simptomat dhe shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: etje e fortë, urinim i shtuar, humbje peshe, marramendje, vjellje, dobësi, në raste ekstreme, ndërgjegje e dëmtuar apo edhe pavetëdije
 • Shkaqet: Sëmundja autoimune (antitrupat shkatërrojnë qelizat beta që prodhojnë insulinë në pankreas); mutacionet e gjeneve dhe faktorë të tjerë (si infeksionet) mendohet se janë të përfshirë në zhvillimin e sëmundjes
 • Hetimet: Matja e glukozës në gjak dhe HbA1c, testi oral i tolerancës së glukozës (oGTT), testi i depistimit për autoantitrupa.
 • Trajtimi: Terapia me insulinë
 • Prognoza: Prognozë e trajtuar, zakonisht e favorshme me jetëgjatësi pak të reduktuar; pa trajtim: rrezik për komplikime dhe ecuri kërcënuese për jetën

Çfarë është diabeti i tipit 1?

Diabeti i tipit 1 është një formë e diabetit mellitus në të cilin trupi mezi ose fare nuk është në gjendje të prodhojë insulinën e nevojshme për metabolizmin e sheqerit. Si rezultat, sheqeri (glukoza) nuk është i disponueshëm për qelizat, por mbetet në gjak, duke rezultuar në një rritje të vazhdueshme të nivelit të sheqerit në gjak.

Cilat janë simptomat e diabetit të tipit 1?

Njerëzit me diabet të tipit 1 janë zakonisht të dobët (ndryshe nga diabetikët e tipit 2). Ata zakonisht tregojnë etje të rëndë (polydipsia) dhe rritje të prodhimit të urinës (poliuria). Shkaktësi i këtyre dy simptomave është niveli i lartë i glukozës në gjak.

Shumë të sëmurë përjetojnë humbje peshe, lodhje dhe mungesë të vozitjes. Përveç kësaj, ndonjëherë ndodhin marramendje dhe të përziera.

Kur nivelet e glukozës në gjak janë shumë të ngritura, pacientët me diabet të tipit 1 zhvillojnë vetëdije të dëmtuar. Ndonjëherë bien edhe në koma.

Mund të lexoni më shumë rreth simptomave dhe pasojave të diabetit mellitus në artikullin Diabeti mellitus – simptomat dhe pasojat.

Çfarë e shkakton diabetin e tipit 1?

Në diabetin e tipit 1, vetë antitrupat e trupit shkatërrojnë qelizat beta që prodhojnë insulinë (ishulli i qelizave Langerhans) të pankreasit. Prandaj, diabeti i tipit 1 është një sëmundje e ashtuquajtur autoimune.

Përse sistemi imunitar sulmon qelizat beta të pankreasit tek njerëzit me diabet mellitus tip 1 nuk është sqaruar ende saktësisht. Shkencëtarët dyshojnë se gjenet dhe faktorë të tjerë ndikues si infeksionet me patogjenë të caktuar luajnë një rol në zhvillimin e diabetit të tipit 1.

Shkaqet gjenetike

Sipas udhëzimeve aktuale mjekësore, rreth dhjetë përqind e pacientëve me diabet të tipit 1 kanë një të afërm të shkallës së parë (babai, motra, etj.) i cili gjithashtu ka diabet. Kjo sugjeron një predispozitë gjenetike. Studiuesit kanë identifikuar tashmë disa mutacione gjenesh që lidhen me zhvillimin e diabetit të tipit 1. Si rregull, janë të pranishme disa ndryshime të gjeneve që së bashku çojnë në diabetin mellitus të tipit 1.

Një grup gjenesh të vendosura pothuajse ekskluzivisht në kromozomin e gjashtë duket se kanë një ndikim veçanërisht të fortë: i ashtuquajturi sistem antigjen i leukociteve njerëzore (sistemi HLA) ka një ndikim të rëndësishëm në kontrollin e sistemit imunitar. Disa konstelacione HLA si HLA-DR3 dhe HLA-DR4 janë të lidhura me një rrezik në rritje të diabetit të tipit 1.

Faktorë të tjerë ndikues

Ekspertët dyshojnë se në zhvillimin e diabetit të tipit 1 ndikojnë edhe faktorë të ndryshëm të jashtëm. Në këtë kontekst, studiuesit diskutojnë:

 • Një periudhë shumë e shkurtër e ushqyerjes me gji pas lindjes
 • Një administrim shumë i hershëm i qumështit të lopës tek fëmijët
 • Përdorimi shumë i hershëm i ushqimeve që përmbajnë gluten
 • Toksina të tilla si nitrozaminat

Është gjithashtu e mundur që sëmundjet infektive të shkaktojnë ose të paktën të nxisin mosfunksionimin e sistemit imunitar në diabetin e tipit 1. Sëmundjet infektive të dyshuara përfshijnë shytat, fruthin, rubeolën dhe infeksionet me viruset Coxsackie ose virusin Epstein-Barr.

Është gjithashtu e habitshme që diabeti mellitus i tipit 1 shpesh shfaqet së bashku me sëmundje të tjera autoimune. Këto përfshijnë, për shembull, tiroiditin e Hashimotos, intolerancën ndaj glutenit (sëmundja celiake), sëmundjen e Addison-it dhe gastritin autoimun (gastriti i tipit A).

Së fundi, ka edhe dëshmi se qelizat nervore të dëmtuara në pankreas janë të përfshira në shfaqjen e diabetit të tipit 1.

Forma speciale e tipit 1: diabeti LADA

Ashtu si në diabetin "klasik" të tipit 1, autoantitrupat specifikë për diabetin mund të zbulohen në gjak në LADA - por vetëm një lloj specifik (zakonisht antitrupat dekarboksilazë të acidit glutamik = GADA), ndërsa diabetikët e tipit 1 normalisht kanë të paktën dy lloje të ndryshme diabeti antitrupat. Këto janë, për shembull, autoantitrupat kundër insulinës (AAI), kundër qelizave të ishujve (ICA), ose pikërisht kundër dekarboksilazës së acidit glutamik (GADA).

Një tipar tjetër i zakonshëm me diabetin e tipit 1 është se pacientët me LADA janë zakonisht mjaft të dobët.

Megjithatë, ndërsa diabeti i tipit 1 shfaqet pothuajse gjithmonë në fëmijëri dhe adoleshencë, pacientët me LADA janë zakonisht më të vjetër se 35 vjeç në diagnozë. Kjo është e ngjashme me diabetin e tipit 2, ku mosha e shfaqjes është zakonisht pas moshës 40 vjeçare.

Përveç kësaj, pacientët me LADA, si diabetikët e tipit 2, shpesh tregojnë prova të sindromës metabolike. Kjo karakterizohet nga çrregullime të metabolizmit të lipideve dhe presionit të lartë të gjakut, për shembull.

Për shkak të mbivendosjeve të ndryshme, pacientët LADA shpesh diagnostikohen me diabet të tipit 1 ose tip 2. Disa e konsiderojnë LADA si një hibrid të të dy llojeve kryesore të diabetit. Megjithatë, mjekët tani priren të besojnë se LADA shkaktohet nga të dy llojet e diabetit në të njëjtën kohë dhe zhvillohet paralelisht. Shkaqet e LADA nuk janë përcaktuar përfundimisht.

Diabeti idiopatik i tipit 1

Diabeti idiopatik i tipit 1 është shumë i rrallë. Pacientët kanë një mungesë të përhershme të insulinës, por nuk kanë autoantitrupa të dallueshëm. Trupi ose gjaku i tyre ka tendencë të bëhet hiperacid në mënyrë të përsëritur (ketoacidozë). Kjo formë e diabetit është shumë e trashëgueshme dhe shfaqet kryesisht te njerëzit me origjinë aziatike ose afrikane.

Zbuloni diabetin e tipit 1

Testet për diabetin e tipit 1

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku do të kërkojë gjithashtu një mostër të urinës dhe do të bëjë një takim me ju për një mostër gjaku. Kjo duhet të bëhet në stomak bosh. Kjo do të thotë që në tetë orët para marrjes së mostrës së gjakut (në mëngjes), pacienti nuk duhet të hajë asgjë dhe duhet të konsumojë më së shumti pije pa sheqer, pa kalori (siç është uji). Ndonjëherë një test oral i tolerancës së glukozës (oGTT) është i dobishëm.

Mund të lexoni më shumë rreth këtyre testeve në artikullin Testimi i diabetit.

Zbulimi i antitrupave

Për të dalluar diabetin e tipit 1 dhe tipit 2, për shembull, mjeku teston gjakun për autoantitrupa tipikë. Këto janë ato që drejtohen kundër strukturave të ndryshme të qelizave beta:

 • Antitrupat e qelizave ishullore (ICA)
 • Antitrupat kundër dekarboksilazës glutamate të qelizave beta (GADA)
 • antitrupa kundër tirozinofosfatazës
 • antitrupa kundër transportuesit të zinkut të qelizave beta

Në veçanti, fëmijët me diabet tip 1 shpesh kanë edhe antitrupa kundër insulinës.

Fazat e diabetit të tipit 1

Fondacioni i Kërkimit të Diabetit të të Miturve (JDRF) dhe Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA) tashmë flasin për diabetin e tipit 1 kur pacienti nuk ka ende asnjë simptomë, por ka antitrupa në gjak. Ata dallojnë tre faza të sëmundjes:

 • Faza 1: Pacienti ka të paktën dy autoantitrupa të ndryshëm
 • Faza 2: Nivelet e glukozës në gjak (në agjërim ose pas ngrënies) janë të ngritura (“prediabeti”)
 • Faza 3: Hiperglicemia është e pranishme

Si ta trajtojmë diabetin e tipit 1?

Diabeti i tipit 1 bazohet në një mungesë absolute të insulinës, prandaj pacientët janë të varur nga injektimi i insulinës për pjesën tjetër të jetës së tyre. Në përgjithësi, mjekët rekomandojnë insulinë njerëzore dhe analoge të insulinës. Ato mund të administrohen me një shiringë ose (zakonisht) me të ashtuquajturin stilolaps insuline. Ky i fundit është një pajisje injeksioni që i ngjan një stilolapsi. Disa pacientë përdorin një pompë insuline që vazhdimisht dërgon insulinë në trup.

Për pacientët me diabet të tipit 1, një kuptim i plotë i sëmundjes dhe përdorimi i insulinës është shumë i rëndësishëm. Për këtë arsye, çdo pacient zakonisht merr trajnim të veçantë për diabetin menjëherë pas diagnozës.

Në një kurs trajnimi për diabetin, pacientët mësojnë më shumë rreth shkaqeve, simptomave, pasojave dhe trajtimit të diabetit të tipit 1. Ata mësojnë se si të masin saktë glukozën në gjak dhe të bëjnë vetë një injeksion insuline. Pacientët marrin gjithashtu këshilla për të jetuar me diabet të tipit 1, për shembull në lidhje me sportin dhe dietën. Meqenëse stërvitja ul nivelin e glukozës në gjak, mjekët këshillojnë pacientët të monitorojnë nga afër nivelet e glukozës në gjak dhe të praktikojnë rregullimin e duhur të marrjes së insulinës dhe sheqerit.

Për sa i përket të ushqyerit, pacientët mësojnë, për shembull, se sa insulinë i nevojitet trupit kur dhe për cilat ushqime. Faktori vendimtar këtu është përqindja e karbohidrateve të përdorshme në një ushqim. Kjo ndikon në sasinë e insulinës që duhet të injektohet.

E ashtuquajtura njësi e karbohidrateve (KHE ose KE) luan një rol të rëndësishëm këtu. Ai korrespondon me dhjetë gramë karbohidrate dhe rrit nivelin e glukozës në gjak me rreth 30 deri në 40 miligramë për decilitër (mg/dL). Në vend të njësisë së karbohidrateve, mjekësia përdorte kryesisht të ashtuquajturën njësi të bukës (BE). Një BE korrespondon me dymbëdhjetë gram karbohidrate.

Mjekët rekomandojnë gjithashtu ndjekjen e trajnimeve për diabetin për kujdestarët në institucionet që vizitojnë diabetikët e tipit 1. Këta janë, për shembull, mësues ose edukatorë në një çerdhe.

Terapia konvencionale me insulinë

Në terapinë konvencionale të insulinës, pacientët injektojnë veten me insulinë sipas një orari të caktuar: insulina injektohet dy ose tre herë në ditë në kohë fikse dhe në doza fikse.

Një avantazh i këtij regjimi fiks është se është i lehtë për t'u aplikuar dhe veçanërisht i përshtatshëm për pacientët me aftësi të kufizuara të të mësuarit ose kujtesës. Një avantazh tjetër është se nuk kërkon matje të vazhdueshme të glukozës në gjak.

Nga ana tjetër, ky regjim fiks u lë pacientëve relativisht pak hapësirë ​​për manovrim, për shembull nëse duan të ndryshojnë spontanisht planin e ushqimit. Prandaj kërkohet një mënyrë jetese relativisht e ngurtë. Për më tepër, glukoza në gjak nuk mund të rregullohet në mënyrë uniforme me terapinë konvencionale me insulinë, sa është e mundur me terapinë e intensifikuar me insulinë. Prandaj, dëmtimi pasues i diabetit mellitus ka më shumë gjasa me këtë regjim sesa me terapinë e intensifikuar me insulinë.

Si pjesë e terapisë së intensifikuar të insulinës, pacientët zakonisht injektojnë një insulinë me veprim të gjatë një ose dy herë në ditë. Ai mbulon kërkesën për insulinë të agjërimit, prandaj mjekët e quajnë edhe insulinë bazë (insulinë bazale). Menjëherë para një vakti, pacienti mat nivelin aktual të glukozës në gjak dhe më pas injekton një insulinë normale ose një insulinë me veprim të shkurtër (insulinë bolus). Doza varet nga vlera e matur më parë e glukozës në gjak, përmbajtja e karbohidrateve në vaktin e planifikuar dhe aktivitetet e planifikuara.

Parimi bazë i bolusit kërkon bashkëpunim të mirë nga pacienti (aderenca). Në fakt, glukoza në gjak matet disa herë në ditë për të shmangur hipergliceminë ose hipogliceminë. Kjo kërkon një shpim të vogël në gisht. Pika e gjakut që del analizohet për përmbajtjen e sheqerit duke përdorur një pajisje matëse.

Një avantazh i madh i terapisë me insulinë të intensifikuar është se pacienti është i lirë të zgjedhë ushqimin si dhe sasinë e ushtrimeve. Doza e insulinës bolus rregullohet në përputhje me rrethanat. Me kusht që nivelet e glukozës në gjak të rregullohen përgjithmonë mirë, rreziku i sëmundjeve dytësore zvogëlohet ndjeshëm.

Megjithatë, matjet e glukozës në gjak nga pacienti janë ende të nevojshme sepse ekziston një ndryshim fiziologjik midis indeve dhe glukozës në gjak.

Pompë insuline

Një pompë diabeti përdoret shpesh, veçanërisht për diabetikët e rinj (tipi 1). Kjo është një pajisje e vogël dozimi e insulinës e programueshme, e përdorur me bateri, të cilën pacienti e mban gjithmonë me vete në një xhep të vogël, për shembull në rripin e tij. Pompa e insulinës lidhet nëpërmjet një tubi të hollë (kateteri) me një gjilpërë të imët të futur në indin dhjamor nënlëkuror në bark.

Pompa shpërndan sasi të vogla të insulinës në trup gjatë gjithë ditës sipas programit të saj. Ato mbulojnë kërkesën bazë ditore (kërkesën e agjërimit) të insulinës. Gjatë vakteve, një sasi e përzgjedhur lirisht e insulinës bolus mund të injektohet me prekjen e një butoni. Së pari pacienti duhet të llogarisë këtë shumë. Kjo merr parasysh nivelin aktual të glukozës në gjak (i ​​matur paraprakisht), vaktin e planifikuar dhe kohën e ditës.

Pompa e insulinës u jep veçanërisht fëmijëve një liri të madhe. Pompa e diabetit gjithashtu mund të shkëputet shkurtimisht nëse është e nevojshme (për shembull, për dush). Megjithatë, pompa duhet të vishet gjithmonë gjatë sportit. Shumë pacientë raportojnë se cilësia e jetës së tyre është përmirësuar ndjeshëm falë pompës së insulinës.

Në thelb, pompa mbetet në trup gjatë gjithë kohës, madje edhe gjatë natës. Megjithatë, nëse kateteri bllokohet ose përkulet pa u vënë re, ose nëse pajisja funksionon keq, kjo ndërpret furnizimin me insulinë. Atëherë ekziston rreziku që hiperglicemia e rrezikshme dhe më pas hiperaciditeti (ketoacidoza diabetike) të zhvillohen shpejt. Përveç kësaj, terapia me pompë insuline është më e shtrenjtë se terapia e intensifikuar me insulinë.

Monitorimi i vazhdueshëm i glukozës (CGM) gjithashtu mund të kombinohet me një pompë insuline. Sensori i glukozës, i cili futet në indin yndyror nënlëkuror, transmeton leximet e indeve të glukozës direkt në pompë dhe paralajmëron për hiperglicemi ose hipoglicemi të mundshme. Mjekët i referohen kësaj si terapi me pompë insuline me sensorë (SuP). Matje të rregullta të glukozës në gjak janë ende të nevojshme në këtë rast.

Insulinë

Pak diabetikë përdorin insulinë shtazore nga derrat ose gjedhët – kryesisht për shkak të intolerancës ndaj preparateve të përshkruara më sipër. Megjithatë, kjo nuk prodhohet më në Gjermani dhe duhet të importohet.

Insulinat mund të klasifikohen sipas fillimit dhe kohëzgjatjes së veprimit të tyre. Për shembull, ekzistojnë insulina me veprim të shkurtër dhe të gjatë.

Faktet më të rëndësishme për përgatitjet e ndryshme të insulinës mund t'i lexoni në artikullin Insulina.

A është i shërueshëm diabeti i tipit 1?

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune që zgjat gjithë jetën dhe aktualisht nuk ka shërim. Megjithatë, disa shkencëtarë besojnë se diku në të ardhmen diabeti i tipit 1 do të jetë i shërueshëm. Ata kanë hulumtuar qasje të ndryshme terapeutike për vite me radhë – deri më tani pa ndonjë përparim.

Meqenëse shkaqet nuk dihen qartë dhe faktorët gjenetikë qëndrojnë kryesisht pas sëmundjes, nuk ka asnjë mënyrë për ta parandaluar atë në mënyrë efikase. Për sa i përket patogjenëve që konsiderohen faktorë rreziku për diabetin e tipit 1, rreziku mund të reduktohet, nëse është e nevojshme, me vaksinimin e duhur.

Jetegjatesia

komplikimet

Në kontekstin e diabetit të tipit 1, disa njerëz përjetojnë komplikime të ndryshme. Këto përfshijnë kushte akute kërcënuese për jetën (hipoglicemia, koma ketoacidotike) dhe pasojat afatgjata të diabetit. Ato kanë më shumë gjasa të shmangen sa më mirë të kontrollohen nivelet e glukozës në gjak të pacientit.

Sheqer i ulët në gjak (hipoglikemi)

Komplikacioni më i zakonshëm i diabetit të tipit 1 është hipoglikemia (sheqeri i ulët në gjak) i shkaktuar nga llogaritja e gabuar e insulinës. Zakonisht manifestohet me simptoma të tilla si marramendje, dobësi, të përziera dhe dridhje të duarve, si dhe ngërçe, palpitacione dhe djersitje. Mungesa e një vakti ose ushtrimet e shumta gjithashtu shkaktojnë hipoglicemi nëse terapia rregullohet në mënyrë joadekuate.

Hipoglicemia nuk duhet nënvlerësuar. Në rastin e hipoglikemisë së rëndë, për shembull, ka një furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në tru, gjë që çon në humbje të vetëdijes. Në këtë rast duhet të informohet menjëherë mjeku i urgjencës!

Koma ketoacidotike

Një nga ndërlikimet më të frikshme të diabetit të tipit 1 është koma ketoacidotike. Ndonjëherë diabeti mellitus nuk vërehet deri në fillimin e kësaj gjendje, e cila ndodh si më poshtë:

Kur këto metabolizohen, prodhohen produkte të degradimit acidik (trupat ketonikë). Ato shkaktojnë hiperaciditet të gjakut (acidozë). Trupi nxjerr një sasi të caktuar acidi në formën e dioksidit të karbonit përmes mushkërive. Prandaj, pacientët e prekur nga diabeti i tipit 1 shfaqin frymëmarrje jashtëzakonisht të thellë, e njohur si frymëmarrja me puthje. Fryma shpesh mban erë uthull ose pastrues manikyri.

Në të njëjtën kohë, mungesa e insulinës në diabetin e tipit 1 ndonjëherë rrit nivelet e glukozës në gjak në qindra të larta. Trupi reagon ndaj kësaj me rritjen e sekretimit të urinës: ai nxjerr glukozën e tepërt së bashku me sasi të mëdha lëngu nga gjaku nëpërmjet veshkave. Si rezultat, ajo fillon të dehidratohet.

Humbja e rëndë e lëngjeve dhe acidifikimi i gjakut mund të shoqërohet me humbje të vetëdijes. Kjo e bën komën ketoacidotike një urgjencë absolute! Pacientët duhet të marrin trajtim të menjëhershëm intensiv mjekësor. Prandaj, në rast dyshimi, mjeku i urgjencës duhet të jetë gjithmonë në alarm.

Ju mund të lexoni më shumë rreth këtij defekti metabolik në artikullin tonë "Ketoacidoza diabetike".

Sëmundjet pasuese të diabetit të tipit 1

Në veshka, dëmtimi vaskular shkakton nefropati diabetike (dëmtime të veshkave të lidhura me diabetin). Nëse enët e retinës janë të dëmtuara, ekziston retinopatia diabetike. Pasoja të tjera të mundshme të dëmtimit vaskular të lidhur me diabetin përfshijnë sëmundjen koronare të zemrës (CHD), goditjen në tru dhe sëmundjen arteriale periferike (PAVD).

Me kalimin e kohës, nivelet tepër të larta të glukozës në gjak në diabetin e tipit 1 (ose 2) të kontrolluar dobët gjithashtu dëmtojnë nervat (polneuropatia diabetike) dhe çojnë në çrregullime të rënda funksionale. Komplikacioni më i zakonshëm në këtë kontekst është sindroma e këmbës diabetike. Zakonisht shoqërohet me plagë të vazhdueshme (ulçera) që shërohen me vështirësi.

Në varësi të rrjedhës së sëmundjes dhe suksesit të trajtimit, diabeti mellitus mund të çojë në paaftësi të rëndë nëse ndodhin komplikime. Prandaj është edhe më e rëndësishme që të filloni terapinë e diabetit sa më shpejt që të jetë e mundur dhe ta kryeni atë vazhdimisht.

Mund të lexoni më shumë rreth komplikimeve të mundshme të diabetit në artikullin Diabeti mellitus.