Diabeti Lloji 3: Format dhe Shkaqet

Çfarë është diabeti i tipit 3?

Termi diabeti i tipit 3 i referohet "llojeve të tjera specifike të diabetit" dhe përfshin disa forma të veçanta të diabetit mellitus. Ato janë të gjitha shumë më të rralla se dy format kryesore, diabeti i tipit 1 dhe diabeti i tipit 2. Diabeti i tipit 3 përfshin nëngrupet e mëposhtme:

 • Diabeti i tipit 3a: Shkaktuar nga defekte gjenetike në qelizat beta që prodhojnë insulinë; i quajtur edhe MODY
 • Diabeti i tipit 3b: Shkaktuar nga defekte gjenetike në veprimin e insulinës
 • Diabeti i tipit 3d: I shkaktuar nga sëmundje/çrregullime të sistemit endokrin
 • Diabeti i tipit 3e: Shkaktuar nga kimikate ose medikamente
 • Diabeti i tipit 3f: I shkaktuar nga viruset
 • Diabeti tip 3g: I shkaktuar nga sëmundje autoimune
 • Diabeti i tipit 3h: I shkaktuar nga sindromat gjenetike

Cila është jetëgjatësia me diabetin e tipit 3?

Nëse diabeti është gjenetik ose shkaktohet nga sëmundje të tjera, zakonisht janë sëmundjet shoqëruese që përcaktojnë rrjedhën e diabetit.

Prognoza me MODY

Situata është krejt ndryshe me MODY1: Kjo formë e diabetit të tipit 3 është gjithnjë e më e rëndë dhe shpesh shkakton sëmundje dytësore. Këtu, është e nevojshme të ulni nivelet e ngritura të glukozës në gjak me antidiabetikë oralë (sulfonilurea). Disa pacientë MODY kanë nevojë për insulinë në një moshë të shtyrë.

Variantet e tjera MODY janë jashtëzakonisht të rralla.

Pacientët me MODY shpesh klasifikohen fillimisht si diabetikë të tipit 1. Nëse ata janë mbipeshë të rëndë (gjë që është e rrallë), ndonjëherë ata diagnostikohen gabimisht me diabet të tipit 2.

Cilat janë simptomat e diabetit të tipit 3?

Diabeti i tipit 3a (MODY)

Mutacionet çojnë në zhvillim jonormal të pankreasit ose qelizave ishullore (të cilave u përkasin qelizat beta) ose në një shqetësim në sekretimin e insulinës. Në të gjitha - si në çdo formë diabeti - ndodhin nivele të larta patologjike të glukozës në gjak (hiperglicemia).

Simptomat korrespondojnë me shenjat tipike të diabetit mellitus dhe karakterizohen, ndër të tjera, nga:

 • Etje e rëndë (polydipsia)
 • Rritja e urinimit (poluria)
 • Kruarje (kruarje)
 • Humbje e paqartë e peshës
 • Dobësi në performancë dhe përqendrim
 • Lodhje
 • Marramendje

Diabeti i tipit 3b

Kjo formë e diabetit të tipit 3 bazohet në defekte gjenetike të veprimit të insulinës. Dallohen variante të ndryshme:

Acanthosis nigricans nuk është specifike për këtë formë të diabetit të tipit 3. Përkundrazi, shihet në shumë sëmundje të tjera, për shembull kanceri i stomakut.

Në diabetin lipatrofik (sindroma Lawrence), rezistenca ndaj insulinës është shumë e theksuar. Përveç kësaj, të prekurit humbasin gradualisht yndyrën e trupit – ata humbin shumë peshë trupore. Kjo tregohet me termin lipatrofi (= humbje e indit yndyror nënlëkuror).

Diabeti i tipit 3c

 • Inflamacion kronik i pankreasit (pankreatiti kronik): ndikon si në sekretimin e enzimave të tretjes (funksioni ekzokrin i pankreasit) ashtu edhe në sekretimin e insulinës, glukagonit dhe hormoneve të tjera të pankreasit (funksioni endokrin). Shkaku kryesor është konsumimi kronik i alkoolit.
 • Lëndimet e pankreasit (të tilla si aksidente)
 • Heqja kirurgjikale e pankreasit (në tërësi ose në pjesë), për shembull për shkak të një tumori
 • Fibroza cistike: sëmundje trashëgimore e pashërueshme. Rreth 30 për qind e pacientëve zhvillojnë gjithashtu diabetin e tipit 3, sepse në pankreas formohen sekrecione viskoze. Ai bllokon kanalet ekskretuese dhe dëmton qelizat që prodhojnë insulinë dhe hormone të tjera pankreatike. Prandaj, terapia me insulinë është gjithmonë e nevojshme.

Diabeti i tipit 3d

Diabeti i tipit 3 ndonjëherë shfaqet në kontekstin e sëmundjeve dhe çrregullimeve të tjera hormonale (endokrine). Më pas ato grupohen nën termin diabeti tip 3d. Sëmundjet hormonale nxitëse përfshijnë:

 • Sëmundja e Cushing: Këtu, trupi lëshon më shumë hormon ACTH, i cili nga ana tjetër rrit lirimin e kortizonit të trupit. Kjo shkakton rritje të nivelit të sheqerit në gjak. Pasoja të tjera të tepricës së ACTH përfshijnë obezitetin trunkal, osteoporozën dhe presionin e lartë të gjakut.
 • Somatostatinoma: Tumor malinj i pankreasit ose duodenit që prodhon sasi të shtuara të hormonit somatostatin. Ndër të tjera, kjo pengon prodhimin e insulinës. Si rezultat, sheqeri në gjak nuk mund të ulet më sa duhet.
 • Feokromocitoma: Zakonisht tumor beninj i medullës mbiveshkore. Për shembull, stimulon formimin e glukozës së re (glukoneogjeneza) në një masë të tillë që nivelet e glukozës në gjak rriten në mënyrë anormale.
 • Hipertiroidizmi: Hipertiroidizmi gjithashtu ndonjëherë prish nivelin e glukozës në gjak.

Diabeti i tipit 3e

Kimikate të ndryshme dhe (rrallë) medikamente shkaktojnë diabetin e tipit 3e. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Pyrinuron: helm për brejtësit (rodenticid) dhe përbërës i helmit të minjve Vacor (ishte vetëm në treg në SHBA dhe tani nuk është më i miratuar)
 • Pentamidina: përbërës aktiv kundër protozoarëve; përdoret në trajtimin e sëmundjeve parazitare si leishmanioza
 • Hormonet e tiroides: Për trajtimin e hipotiroidizmit.
 • Diuretikët tiazidë: Diuretikët që përdoren për trajtimin e kushteve të tilla si dështimi i zemrës dhe presioni i lartë i gjakut.
 • Fenitoina: Antikonvulsant që përdoret për trajtimin e epilepsisë dhe aritmive kardiake
 • Beta-simpatomimetikë: Përdoren për trajtimin e COPD, astmës dhe fshikëzës së irrituar, midis kushteve të tjera
 • Diazoksid: Për trajtimin e sheqerit të ulët në gjak (hipoglicemia)
 • Acidi nikotinik: Vitamina e tretshme në ujë nga grupi i vitaminave B; përkeqëson tolerancën ndaj glukozës (d.m.th. reagimi i shëndetshëm i trupit ndaj marrjes së glukozës)

Diabeti i tipit 3f

Në raste të rralla, disa infeksione virale shkaktojnë diabetin e tipit 3, si virusi i rubeolës dhe citomegalovirusi. Fëmijët e palindur janë kryesisht në rrezik: në këto raste, nëna e ardhshme ua transmeton viruset. Shkaktarët e mundshëm viralë të diabetit të tipit 3 përfshijnë:

 • Infeksioni kongjenital citomegalovirus: Citomegalovirusi (CMV) i përket grupit të viruseve herpes dhe është shumë i përhapur në mbarë botën. Për të rriturit e shëndetshëm, zakonisht është i padëmshëm. Për fëmijët e palindur, megjithatë, një infeksion CMV ndonjëherë mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore dhe të përbëjë një kërcënim për jetën. Ndër të tjera, fëmija zhvillon inflamacion të pankreasit.

Diabeti i tipit 3g

Në raste individuale, disa sëmundje autoimune rezultojnë në diabetin e tipit 3:

 • Antitrupat kundër receptorit të insulinës: Ata zënë vendet e bashkimit të insulinës në sipërfaqen e qelizave të trupit. Insulina pengohet të ngjitet dhe për këtë arsye nuk siguron më që sheqeri në gjak të përthithet në qeliza.

Diabeti i tipit 3h

Kjo përfshin format e diabetit të tipit 3 që ndodhin në lidhje me sindroma të ndryshme gjenetike. Kjo perfshin:

 • Trisomia 21 (sindroma Down): Individët e prekur kanë tre kopje të kromozomit 21 në vend të dy.
 • Sindroma Turner: Në vajzat/gratë e prekura, njëri nga dy kromozomet X mungon ose ka defekt strukturor.
 • Sindroma Wolfram: Sëmundje neurodegjenerative e shoqëruar me simptoma neurologjike, atrofi të nervit optik, diabeti mellitus tip 1 dhe diabeti insipidus. Ky i fundit është një çrregullim i ekuilibrit të ujit që nuk është diabeti mellitus.
 • Porfiria: Sëmundje metabolike trashëgimore ose e fituar në të cilën formimi i pigmentit të kuq të gjakut (hemit) është i shqetësuar.
 • Ataksia e Friedreich: Sëmundje trashëgimore e sistemit nervor qendror që shkakton, ndër të tjera, deficite neurologjike, keqformime skeletore dhe diabet.
 • Dystrophia myotonica: Sëmundje e trashëguar e muskujve me atrofi dhe dobësi të muskujve si dhe ankesa të tjera si aritmi kardiake, katarakte dhe diabet mellitus.

Lexoni më shumë rreth simptomave tipike të diabetit në artikullin Diabeti mellitus.