Neuropatia diabetike: Njohja dhe Parandalimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Gjendje neurologjike që mund të zhvillohet si pasojë e sëmundjes së diabetit.
 • Format: Kryesisht neuropatia periferike (diabetike) dhe neuropatia autonome (diabetike). Përveç kësaj, forma të tjera të rralla të progresionit.
 • Simptomat: Simptomat varen nga forma e progresionit: Ato variojnë nga shqetësimet shqisore dhe mpirja deri te dhimbja shpimi gjilpërash dhe therëse në duar ose këmbë. Neuropatitë autonome prishin funksionin e organeve të brendshme.
 • Diagnoza: ekzaminimet fizike, testet e ndjeshmërisë (prekja, vibrimi, ndjesia e nxehtësisë dhe të ftohtit), analiza e gjakut, ekzaminimet speciale neurologjike (elektroneurografia, elektromiografia).
 • Trajtimi: Nuk ka trajtim shkaktar (medikamentoz) të neuropatisë, mënyrë jetese e shëndetshme, nivele të kontrolluara mirë të glukozës në gjak, trajtim i simptomave.
 • Parandalimi: Rregullimet e stilit të jetesës parandalojnë neuropatinë diabetike.

Çfarë është neuropatia diabetike?

Neuropatia diabetike është një ndërlikim i mundshëm i diabetit mellitus të avancuar. Është një gjendje neurologjike me shumë aspekte, në të cilën qelizat nervore dhe rrugët nervore dëmtohen në mënyrë progresive nga niveli i lartë i glukozës në gjak. Prandaj i përket të ashtuquajturave polineuropatitë metabolike-toksike.

Përveç kësaj, i ashtuquajturi sistem nervor autonom mund të sulmohet. Ai kontrollon funksionin e organeve të brendshme. Prandaj, simptomat variojnë nga funksioni i dëmtuar i traktit gastrointestinal, i sistemit kardiovaskular dhe i traktit urinar deri te funksioni seksual i dëmtuar.

Vlerësimet e prevalencës së neuropatisë diabetike ndryshojnë. Mendohet se pothuajse një në dy diabetikë mund të preket gjatë rrjedhës së sëmundjes.

Cilat janë format e ndryshme të neuropatisë diabetike?

Bëhet një dallim midis formave të ndryshme të neuropatisë diabetike.

Sipas vendndodhjes së dëmtimit nervor, këto janë:

Neuropatitë e tjera diabetike: Në neuropatinë fokale (diabetike), dëmtimi nervor lokalizohet (rëndisht) në kordat nervore individuale qoftë në duar, këmbë, apo edhe në trung. Neuropatia proksimale, nga ana tjetër, karakterizohet nga dëmtimi i nervit në rajonin e hipit. Shpesh, vetëm gjysma e trupit preket. Të dyja format janë të rralla.

Përveç klasifikimit të lartpërmendur bazuar në vendndodhjen e dëmtimit nervor që ndodh, neuropatitë diabetike mund të klasifikohen edhe sipas kritereve të tjera:

Neuropatia subklinike: Meqenëse neuropatia diabetike zakonisht ka një fillim të fshehtë, shenjat e para shpesh nuk janë të dukshme. Në këtë fazë, aktivitetet e përditshme nuk janë të kufizuara, por ekzaminimet neurologjike tregojnë tashmë anomali. Masat parandaluese janë veçanërisht efektive në këtë fazë.

Neuropatia kronike e dhimbshme: Karakterizohet nga ndjesi dhimbjeje të përhershme. Kjo zakonisht ka një ndikim të madh në cilësinë e jetës së personave të prekur.

Cila është jetëgjatësia për neuropatinë diabetike?

Si shfaqet neuropatia diabetike?

Neuropatia diabetike zakonisht shfaqet gradualisht gjatë shumë viteve. Prandaj është e mundur që të prekurit shpesh të mos i kushtojnë vëmendje simptomave të para. Mënyra se si simptomat shfaqen në rrjedhën e mëtejshme varet në një masë të madhe nga forma aktuale e progresionit dhe ecuria e sëmundjes.

Simptomat e neuropatisë diabetike periferike

Në fazat e avancuara, ankesat shoqërohen gjithnjë e më shumë me kufizime tipike të lëvizjes:

 • Ecje e ndryshuar
 • Çrregullimet e ekuilibrit
 • Rritja e ndjeshmërisë ndaj rënies
 • Humbja e forcës së muskujve
 • Humbja e tonit të muskujve
 • Dhimbje gjatë ecjes – shpesh e shoqëruar me këmbë të ënjtura.

Simptomat e neuropatisë diabetike autonome

Megjithatë, manifestimet më të zakonshme të neuropatisë diabetike autonome janë:

Neuropatia autonome e traktit gjenitourinar: Nëse nervat që kontrollojnë traktin urinar dëmtohen, mund të ndodhë rrjedhje e pavullnetshme e urinës (mosmbajtjeje) ose pamundësi për të zbrazur fshikëzën (çrregullime të micitjes). Përveç kësaj, mund të zhvillohen çrregullime të funksionit seksual.

Si zhvillohet një neuropati diabetike?

Disa faktorë ndoshta janë të përfshirë në zhvillimin e neuropatisë diabetike. Edhe pse ende nuk është sqaruar përfundimisht, sheqeri në gjak i ngritur përgjithmonë (me sa duket) promovon proceset e mëposhtme të dëmtimit - reciprokisht përforcuese - në indet e prekura dhe kështu në nervat që rrjedhin atje:

 • Dëmtimi i metabolizmit në nivel qelizor: Për shkak të rritjes së sheqerit në gjak, dyshohet se “centralet e qelizës” (mitokondritë) nuk funksionojnë në mënyrë optimale. Qelizat nervore të prekura nga kjo zhduken me kalimin e kohës.
 • Produkte të dëmshme metabolike: Dyshohet se produkte të dëmshme metabolike mund të formohen si rezultat i sheqerit të ngritur (kronikisht) në gjak - siç janë proteinat neurotoksike (glikuar).
 • Kohëzgjatja e diabetit ekzistues
 • Rritje e përhershme e sheqerit në gjak (hiperglicemia, metabolizëm i kontrolluar dobët)
 • Rritje e presionit të gjakut (hipertension)
 • Kushtet para-ekzistuese (p.sh.: sëmundje arteriale periferike / pAVK, insuficiencë renale, nefropati diabetike, etj.)
 • Alkooli dhe nikotina
 • Mungesa e aktivitetit fizik

Si diagnostikohet neuropatia diabetike?

Monitorimi i afërt bën të mundur zbulimin e neuropative diabetike në një fazë të hershme. Ekzaminimi zakonisht bëhet një herë në vit. Nëse në takime të tilla lind dyshimi fillestar për dëmtim nervor, ekzaminimet bëhen çdo tre deri në gjashtë muaj.

Ekzaminimet e tjera fizike zakonisht përfshijnë:

 • Matja e ndjeshmërisë ndaj prekjes së lehtë ose dridhjeve (testi i pirunit akordues)
 • Testimi i ndjesisë së të ftohtit dhe nxehtësisë
 • Testimi i reflekseve të muskujve dhe ecjes
 • Matja e shpejtësisë së përcjelljes nervore (elektromiografi, elektroneurografi)
 • Testi i funksionit të zemrës (elektrokardiograma, EKG) për të sqaruar dëmtimet e mundshme në sistemin kardiovaskular

Mjekët gjithashtu kontrollojnë për çdo simptomë shoqëruese që mund të ekzistojë, si p.sh. deformimet karakteristike të këmbës (neuroosteoartropatia, "këmba Charcot").

Në rastin e diabetit ekzistues në kombinim me ankesa jo specifike, mund të jetë gjithashtu e nevojshme që mjeku juaj që merr pjesë të kryejë analiza të mëtejshme gjaku, nëse është e nevojshme:

 • Shkalla e sedimentimit të gjakut (ESR)
 • Hormoni stimulues i tiroides (TSH)
 • Vitamina B12, acid folik
 • kreatininës
 • Alanine Aminotransferaza (ALAT)

Nëse shfaqen grupe të caktuara simptomash, mund të dyshoni për një neuropati diabetike autonome. Në një rast të tillë, mjekët tuaj që marrin pjesë do të konsultohen me disiplina të tjera të specializuara – si neurologji, kardiologji ose urologji.

Çfarë mund të bëhet me neuropatinë diabetike?

Në thelb, strategjitë për trajtimin dhe parandalimin e neuropatisë diabetike periferike dhe autonome janë të ngjashme. Ato synojnë zakone të shëndetshme jetese, një dietë të përshtatur, një trajtim të mirë-kontrolluar të diabetit dhe një kujdes individual për pjesët e prekura të trupit.

Në varësi të kursit aktual dhe progresit të neuropatisë, masa të tilla si fizioterapia, trajnimi i forcës ose ndihmat ortopedike si këpucët e përshtatura posaçërisht mund të ofrojnë mbështetje.

Si mund ta parandaloj dhimbjen e nervit diabetik?

Ekziston një shans i mirë për të reduktuar rrezikun e neuropatisë diabetike dhe për të ngadalësuar përparimin e simptomave ekzistuese.

Prandaj, është e rëndësishme të parandaloni neuropatinë diabetike në mënyrën më të mirë të mundshme:

 • Një nivel i përhershëm i kontrolluar mirë i glukozës në gjak - veçanërisht në diabetin e tipit 1.
 • Një peshë trupore normale me vlerat e yndyrës në gjak dhe presionit të gjakut në intervalin normal.
 • Shmangia e alkoolit dhe nikotinës.
 • Një dietë e ekuilibruar (dietë diabetike) në kombinim me stërvitje të rregullt.
 • Merrni pjesë në kontrolle të rregullta rutinë për të marrë kundërmasa në kohën e duhur.