Diabetologjia

Specialiteti i diabetit

Diabetologjia merret me parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e diabetit mellitus. Diabeti mellitus mund të shfaqet në forma të ndryshme. Më të rëndësishmet janë diabeti i tipit 1 dhe tipi 2 si dhe diabeti gestacional. Të gjitha format e diabetit shkaktohen nga mungesa ose mungesa e efektivitetit të insulinës së hormonit për uljen e sheqerit në gjak. Kjo është arsyeja pse diabeti bie gjithashtu në fushën e endokrinologjisë - fusha e specializuar për sëmundjet e lidhura me hormonet.

Diabetologët në spitale zakonisht trajtojnë pacientë të cilët tashmë janë diagnostikuar me diabet (p.sh. nga mjeku i tyre i përgjithshëm). Prandaj, detyra e tyre (veçanërisht në fillim) është të informojnë pacientët për sëmundjen dhe të hartojnë një plan individual trajtimi. Kjo varet nga forma e diabetit dhe nga faktorë individualë (p.sh. ashpërsia e sëmundjes, ushtrimet fizike dhe zakonet dietike të pacientit).

Trajtimi i diabetit dhe sëmundjeve dytësore

Në përgjithësi, trajtimi i diabetit bazohet në masat e përgjithshme (dietë e duhur, stërvitje të mjaftueshme, etj.) dhe mjekim (ilaçe për uljen e glukozës në gjak nga goja ose injeksione insuline).