Diagnostifikimi dentar

Diagnostifikimi i paraprin çdo terapie të një sëmundjeje. Vetëm kur të jetë identifikuar shkaku i sëmundjes mund të zbatohet një terapi e synuar. Ky është rasti edhe në stomatologji.

Një anamnezë e saktë është një parakusht i rëndësishëm për diagnozën dentare. Në vizitën e parë të një pacienti të ri, atij zakonisht i kërkohet të plotësojë një pyetësor në të cilin ai pyetet për sëmundjet e njohura në të kaluarën, si dhe ankesat e tij aktuale. Më pas, natyra dhe shkalla e ankesave diskutohet me dentistin.

Stomatologu do të regjistrojë kusht e dhëmbëve, mishrat dhe me gojë mukozës dhe vlerësoni statusin e përgjithshëm dentar. Çdo dhëmb i vetëm do të vlerësohet dhe boshllëqet, urat, kurorat dhe mbushjet do të regjistrohen dhe regjistrohen në statusin e dhëmbit. Pastaj një pasqyrë dhe sondë përdoren për të ekzaminuar defekte karioze.

Pasqyra mund të përdoret gjithashtu për të parë zona që përndryshe është e vështirë të shqyrtohen. Sonda përdoret për të zbuluar madje karies në fazat e hershme të tij. Nëse dyshohet se sëmundja periodontale është tashmë e pranishme dhe xhepat e mishit të dhëmbëve janë të pranishëm, thellësia e xhepave matet në dhëmbët në fjalë duke përdorur një sondë paradontale.

Në kontrast me sondën normale, sonda është e rrumbullakosur në majë dhe ka një gradim në mënyrë që thellësia e xhepit të lexohet në milimetra. Thellësia normale është 1 deri në 2 milimetra. Me një thellësi xhepi deri në afërsisht.

5 milimetra, një i mbyllur curettage, dmth heqja e të gjithë përmbajtjes së xhepit që shkakton sëmundje, mund të kryhet ende pa shikim. Thellësitë e xhepit përtej kësaj kërkojnë të hapura curettage në kushte vizuale. Për më tepër, shqyrtohet ndjeshmëria ndaj trokitjes (ndjeshmëria në goditje).

Kjo bëhet duke goditur dhëmbin me një instrument. Radioskopi imazhi tregon të gjitha gjetjet që nuk mund të zbulohen nga kontakti me sy. Për shembull, është e mundur të përcaktohet shkalla e resorbimit të kockave ekzistuese ose, në rastin e dhëmbëve të vdekur (të devitalizuar), prania e zbardhjes në majën e rrënjës, e cila tregon një fokus supurativ që mund të jetë asimptomatik por kërkon trajtim.

Ne rastin e trajtim kanali rrënjë, kontrolli kryhet gjithashtu me anë të një Radioskopi. Nëse planifikohet një restaurim me implantet, Radioskopi tregon nëse kushtet e kockave janë të mjaftueshme për këtë. Një zhvillim i mëtejshëm i teknologjisë së rrezeve X është rrezja X dixhitale.

Ka disa përparësi. Një film me rreze X nuk është më i nevojshëm, dhe për këtë arsye nuk kërkohet zhvillim i filmit me rreze X. Imazhi është menjëherë i disponueshëm dhe gjithashtu mund të përpunohet për të njohur më mirë detajet.

Nuk ka imazhe të ekspozuara dobët. Ortopantomografia është në dispozicion si një teknikë panoramike për imazhet e të gjithë dhëmbëzim. Ai siguron një përmbledhje të tërësisë dhëmbëzim në një imazh.

Informacione të hollësishme mbi këtë teknikë diagnostike mund të gjenden në rrezet X. Ndonjëherë nuk është mjaft e qartë nëse një dhëmb është i gjallë (jetësor) apo i vdekur (devital). Në këtë rast, kusht mund të përcaktohet me anë të një testi të vitalitetit.

Në të kaluarën, kjo bëhej duke përdorur energji elektrike, e cila shkaktoi mjaft dhimbje në dhëmbët e gjallë. Kjo është arsyeja pse sot ne përdorim një stimul të ftohtë, i cili prodhohet nga një spërkatës i ftohtë. Nëse dhëmbët lirohen për shkak të sëmundjeve periodontologjike ose resorbimit të kockave, pajisja Periotest mund të përdoret për të përcaktuar shkallën e lirimit.

Periodontometria siguron kështu një bazë për masat e nevojshme terapeutike. Tabletat e ngjyrosjes janë në dispozicion për demonstrim në praktikë ose për përdorim në shtëpi. Bojë e kuqe eritrosine bën stemë dukshme.

Ju do të habiteni se sa nga këto stemë është akoma i pranishëm pas larja e dhembeve. Ngjyrosja pastaj mund të përdoret për të hequr në mënyrë specifike stemë mbetje. Disavantazhi i kësaj metode është se ngjyrosja e kuqe mund të shihet edhe në gjuhë dhe zgjat për një kohë.

Përveç tabletave ngjyrosëse, ka edhe solucione që përmbajnë fluoresceinë, të cilat e bëjnë pllakën të ndriçohet jeshile pasi të jetë ndriçuar me dritë blu. Avantazhi është se pa ndriçim nuk mund të shihet dëmtim i ngjyrës. Disavantazhi është disponueshmëria e një llambë drite blu.

Diagnostifikimi dentar është parakusht për masat e nevojshme terapeutike. Përveç anamnezës dhe konsultës me dentistin, dentisti ka në dispozicion mjete të shumta diagnostikuese.