Skuqja e pelenave: Trajtimi dhe parandalimi

Dermatiti i pelenave: përshkrim

Dhimbja e pjesës së poshtme të një fëmije, foshnjeje ose pacienti me inkontinencë quhet dermatiti i pelenës. Ky term në përgjithësi nënkupton një inflamacion të lëkurës në zonën intime dhe të vitheve.

Në disa raste, dermatiti i pelenave mund të përhapet në zonat fqinje të lëkurës (p.sh., kofshët, shpina, barku i poshtëm). Mjekët i referohen kësaj si lezione të shpërndara.

Dermatiti i pelenave: simptoma

Simptomat tipike të dermatitit të pelenave janë:

  • skuqje e gjerë e lëkurës (eritemë), zakonisht duke filluar rreth anusit dhe duke u shtrirë në pjesën e brendshme të kofshëve dhe barkut
  • formimi i nyjeve dhe luspave të vogla të lëkurës
  • zona të hapura, të qara, të lënduara (shpesh të përshkruara si "dhimbje")
  • dhimbje dhe kruajtje në zonën e legenit
  • ndjesi djegieje gjatë urinimit
  • Pelenat erë si amoniak

Infektimi me kërpudha ose mikrobe të tjera

Kërpudhat e majave mund të përhapen në fundin e lënduar të foshnjës: Candida albicans, një kërpudhat që zakonisht jeton në zorrët, mund të kolonizojë lehtësisht lëkurën e dëmtuar, duke çuar në mykun e pelenave. Në këtë rast, lezionet e lëkurës nuk janë më të përcaktuara qartë, por nyjet individuale, si dhe puçrrat dhe puçrrat përhapen në zonën përreth (p.sh. në kofshë). Në skajin e skuqjes, lëkura shpesh shkallëzohet.

Si rezultat i infeksionit, lezione të lëkurës ndonjëherë mund të zhvillohen në pjesën e sipërme të trupit, fytyrës dhe kokës. Për shembull, lidhja e dermatitit bakterial të pelenës dhe impetigo contagiosa është vërejtur në studime.

Dermatiti i pelenave: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Faktori irritues i amoniakut

Ky efekt intensifikohet nga amoniaku. Ky përbërës kimik i ujit dhe azotit formohet gjatë ndarjes (nga enzima ureazë) e uresë që gjendet në urinë. Amoniaku irriton lëkurën e zonës së pelenës. Gjithashtu rrit pak pH-në e lëkurës. Në këtë mënyrë, lëkura humbet mantelin e saj mbrojtës acid. Kjo zakonisht parandalon rritjen e disa mikrobeve.

Infeksion me kërpudha ose baktere

Produktet e mbështjelljes dhe kujdesit me faktorë rreziku

Higjiena e dobët

Higjiena e dobët është një kontribuues kryesor në dhimbjet e fundeve të foshnjave. Foshnjat, si dhe të rriturit që veshin pantallona mbrojtëse, të cilët rrallë janë të veshur me pelena ose jo të larë ose tharë mirë, kanë një rrezik në rritje të skuqjes së pelenave.

Faktori i rrezikut për sëmundjet themelore

Një infeksion shtesë i lëkurës me patogjenë që shkaktojnë sëmundje favorizohet gjithashtu nga sëmundje të ndryshme themelore. Këtu përfshihen sëmundjet e lëkurës si ekzema atopike, psoriasis, ekzema seborrheike ose lëkura e thatë në përgjithësi. Por një sistem imunitar i dobësuar gjithashtu rrit rrezikun e dermatitit të pelenave.

Dermatiti i pelenave: diagnoza dhe ekzaminimi

Diagnoza e dermatitit të pelenave bëhet nga pediatri ose specialisti i sëmundjeve të lëkurës, dermatologu. Zakonisht mjafton që mjeku të ekzaminojë tërësisht zonat e prekura të lëkurës. Shenjat klasike (skuqje, pustula, rrjedhje, luspa) dhe shfaqja në zonën tipike të lëkurës (gjenitale, vithet, shpina, fundi i barkut, kofshët) zakonisht janë të mjaftueshme për të diagnostikuar dermatitin e pelenës.

Ekzaminime të mëtejshme

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku kërkon edhe shenja të tjera të sëmundjes jashtë zonës së pelenës. Majaja Candida albicans, për shembull, shpesh prek edhe gojën dhe zorrët. Për të përcaktuar patogjenin e saktë, mjeku merr një shtupë të zonës së prekur të lëkurës. Kjo është veçanërisht e nevojshme në raste të rënda (infeksion bakterial shtesë) ose nëse terapia e përshkruar e dermatitit me pelena ka dështuar.

Dermatiti i pelenave: trajtimi

Nëse sëmundjet themelore janë përjashtuar si shkaktar, duhet të mbështeteni në masat e mëposhtme për të shëruar dhimbjen e poshtme të foshnjës. Ato janë gjithashtu të përshtatshme për parandalimin e skuqjes së pelenave!

Lëreni ajër në fundin e lënduar të foshnjës!

Ndryshoni pelenat rregullisht!

Rekomandohet jo vetëm kontrollimi i pelenave disa herë në ditë, por edhe ndërrimi i tyre çdo tre deri në katër orë (në rastin e urinës dhe feçeve ndërroni menjëherë). Për të parandaluar fërkimin e tepërt të pelenës, duhet të vihet lirshëm. Atëherë më pak nxehtësi mund të grumbullohet poshtë.

Lani të gjitha tekstilet e përdorura pas përdorimit të paktën 60 gradë Celsius (larje me zierje).

Pastroni dhe thani siç duhet zonën e pelenave!

Lani të gjitha tekstilet e përdorura pas përdorimit të paktën 60 gradë Celsius (larje me zierje).

Pastroni dhe thani siç duhet zonën e pelenave!

Shihni mjekun tuaj!

Nëse vëreni skuqje tek fëmija ose i afërmi juaj, duhet të konsultoheni me pediatrin ose dermatologun tuaj. Ai ose ajo mund të përjashtojë sëmundjet e mundshme themelore dhe të japë këshilla të dobishme për trajtimin e skuqjes së pelenave. Mos hezitoni ta pyesni drejtpërdrejt edhe për opsionet e veçanta të trajtimit. Në rast të një infeksioni shtesë të lëkurës, mjeku do të përshkruajë edhe ilaçe.

Përdorni vetëm pomada ose pasta të përcaktuara nga mjeku!

Në rast të dermatitit të pelenave, pastat e buta me bazë uji me përmbajtje zink janë veçanërisht të përshtatshme. Tharja dhe dezinfektimi i pastave të buta mund të aplikohen paraprakisht për skuqjet që rrjedhin rëndë. Në rastin e dëmtimit të rëndë të lëkurës, pomadat e kortizonit mund të jenë gjithashtu të dobishme. Megjithatë, këto duhet të përdoren vetëm nga mjeku dhe vetëm për një kohë të shkurtër.

Përmbledhur: Rekomandimet e ABCDE

Një grup ekspertësh nga Kalifornia përmblodhi rekomandimet për trajtimin e skuqjes së pelenave duke përdorur shkronjat ABCDE në një artikull profesional:

  • A = ajër (ajër) – kohë pa pelena
  • B = barrierë – barriera natyrale e lëkurës duhet të mbrohet ose mirëmbahet me pasta të përshtatshme.
  • C = pastër – pastrimi i kujdesshëm dhe i butë është një pjesë e rëndësishme e terapisë së dermatitit me pelena.
  • E = edukim – kjo duhet të përfshijë një mjek ose ekspert (p.sh. mami) i cili mund të edukojë rreth dermatitit të pelenave dhe të japë këshilla të dobishme për trajtimin.

Dermatiti i pelenave: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Dermatiti i pelenave zakonisht shërohet brenda një kohe të shkurtër pa pasoja. Është e rëndësishme të merren masa parandaluese, të shmangen faktorët shkaktarë të rrezikut dhe të trajtohen me kujdes infeksionet e mundshme.