Diarre gjatë shtatzënisë: shkaqet dhe trajtimi

Diarre gjatë shtatzënisë - akute apo kronike?

Në thelb, një mjek flet për diarre nëse keni jashtëqitje më shumë se tre herë në ditë. Konsistenca ndryshon midis diarresë së butë, të butë ose të lëngshme.

Shtatzënia është një kohë kur disa gra përjetojnë diarre të lehtë, zakonisht të alternuara me kapsllëk dhe fryrje. Sidoqoftë, diarreja akute e rëndë për shkak të një infeksioni është gjithashtu e mundur. Nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se katër javë, mjekët flasin për diarre kronike.

Shkaqet e mundshme të diarresë gjatë shtatzënisë

Diarreja nuk është një nga ankesat "tipike" të nënave në pritje - hormonet e shtatzënisë priren të shkaktojnë kapsllëk. Përkundrazi, diarreja e lehtë është shpesh rezultat i një ndryshimi në dietë: shumë gra u drejtohen ushqimeve më të shëndetshme gjatë shtatzënisë, të tilla si ato me shumë fibra. Zorrë ndonjëherë reagon ndaj kësaj me diarre. Gratë shtatzëna zakonisht kanë nevojë vetëm për pak durim derisa tretja e tyre të jetë përshtatur me situatën e re. Për zhvillimin e shëndetshëm të fëmijës suaj, megjithatë duhet të vazhdoni t'i jepni përparësi ushqimeve të shëndetshme.

Ndërsa shtatzënia përparon, mitra në rritje ushtron gjithnjë e më shumë presion mbi zorrët dhe dëmton lëvizjet e zorrëve. Kjo mund të rezultojë në kapsllëk dhe diarre.

Shkaqe të tjera të diarresë gjatë shtatzënisë janë zakonisht të njëjta si jashtë shtatzënisë. Prandaj, diarreja mund të shkaktohet, për shembull, nga alergjitë ose intolerancat ushqimore, infeksionet me viruse, baktere ose parazitë, helmimi nga ushqimi, stresi ose dieta dhe mënyra e keqe e jetesës. Megjithatë, diarreja gjatë shtatzënisë mund të shkaktohet edhe nga diarreja e udhëtareve. Sindroma e zorrës së irrituar dhe sëmundja kronike inflamatore e zorrëve mund të jenë gjithashtu përgjegjëse për diarrenë – edhe nëse nuk jeni shtatzënë.

Diarre gjatë shtatzënisë: kur duhet të keni kujdes?

Diarreja e rëndë gjatë shtatzënisë që zgjat më shumë se tre ditë ndonjëherë mund të jetë e rrezikshme. Humbja e rëndë e lëngjeve e tha trupin - ai dehidrohet. Së bashku me lëngun humbasin edhe mineralet vitale. Kjo mund të çojë në një mungesë kaliumi (hipokalemi), për shembull. Kjo mund të jetë kritike për nënën dhe fëmijën.

Prandaj është e këshillueshme që të shkoni te mjeku nëse keni diarre të zgjatur dhe/ose të rëndë gjatë shtatzënisë. E njëjta gjë vlen nëse ndiheni shumë të dobët dhe të rraskapitur dhe nuk ndjeni përmirësim ose nëse diarreja shoqërohet me dhimbje, ngërçe, probleme të qarkullimit të gjakut, ethe, një ndjenjë të përgjithshme sëmundjeje dhe/ose edhe gjak në jashtëqitje.

Çdo diarre gjatë shtatzënisë mund të çojë gjithashtu në një infeksion bakterial të mjedisit vaginal nëpërmjet infeksionit të njollosjes (vaginoza bakteriale). Kjo mund të shkaktojë lindje të parakohshme, këputje të qeses amniotike dhe lindje të parakohshme dhe për këtë arsye duhet të trajtohet gjithashtu.

Diarre gjatë shtatzënisë: çfarë mund të bëni vetë

Në parim, të njëjtat këshilla të përgjithshme zbatohen për diarrenë e padëmshme gjatë shtatzënisë si për diarrenë jashtë shtatzënisë. Për të parandaluar një humbje serioze të lëngjeve dhe kripës, duhet të pini mjaftueshëm. Për shembull, uji mineral pa gaz, lëngu i pastër dhe çaji janë të përshtatshme (shih më poshtë). Pushimi dhe ngrohtësia janë gjithashtu të dobishme. Ju gjithashtu duhet të përpiqeni të shmangni kequshqyerjen.

Masat e mëposhtme dietike ndihmojnë në rikuperimin:

  • Shmangni qumështin, kokrrat e kafesë dhe pijet acidike si lëngjet e frutave.
  • Çaji kopër ka një efekt qetësues dhe qetësues.
  • Çaji i kamomilit ka një efekt qetësues në mukozën e stomakut dhe zorrëve.
  • Taninet në çajin e zi kanë një efekt kaps.
  • Hani ushqime lehtësisht të tretshme të tilla si supë me petë, bukë të thekur ose ruks.
  • Shmangni vezët, mishin, gjalpin, ushqimet e yndyrshme dhe perimet me fryrje (lakër, bishtajore).
  • Karotat, mollët e papërpunuara të grira dhe bananet e grira kanë një efekt mbushës. Bananet gjithashtu ofrojnë kalium.

Ilaçe për diarre gjatë shtatzënisë

Për të luftuar humbjen e shtuar të lëngjeve të shkaktuar nga diarreja gjatë shtatzënisë, mjeku juaj mund të përshkruajë një zgjidhje zëvendësuese të elektrolitit. Për më tepër, ilaçet natyrale si tabletat e qymyrit, pektina e mollës dhe kaolini (argjila/argjila porcelani) konsiderohen relativisht të sigurta për diarre gjatë shtatzënisë. Megjithatë, para se t'i merrni ato, së pari duhet të konsultoheni me një mjek.

Efekti i barnave farmaceutike kundër diarresë, të ashtuquajturat barna antidiarreale, bazohet në imobilizimin e muskujve gastrointestinal. Kujdes i veçantë duhet treguar me këto barna gjatë shtatzënisë. Mjeku juaj duhet të peshojë me kujdes rreziqet dhe përfitimet. Prandaj, merrni ilaçe kundër diarresë gjatë shtatzënisë vetëm pasi të këshilloheni me mjekun tuaj!