difteri

Prezantimi

Difteria (grupi) është një infeksion i fytin nga bakteri Corynebacterium difhteriae. Difteria mundësisht paraqitet në zona me klimë të butë me dendësi të lartë të popullsisë. Sot, ajo është bërë mjaft e rrallë në gjerësitë tona gjeografike për shkak të mbrojtjes me kohë të vaksinimit. Meqenëse është sidoqoftë një sëmundje e rrezikshme infektive, fëmijët duhet të imunizohen kundër difterisë që nga mosha 3 muajshe.

Transmetuesi

Infeksioni ndodh nga infeksioni i pikave dhe shpifjeve. Mikrobi Corynebacterium diphteriae pëlqen të vendoset në të fytin të njerëzve dhe përhapet me shpejtësi. Mënyra e zakonshme e infeksionit është infeksioni i pikave, Ku bakteret arrijnë fytin zonë përmes pështymë të një personi të infektuar në mjedis.

Kjo mund të ndodhë duke teshtitur ose kollitur në afërsi ose kur putheni. Rruga më e rrallë e transmetimit në të ashtuquajturën difteri të lëkurës është infeksioni i shpifjeve ose infeksioni përmes kontaminuar, dmth kolonizuar me bakteret, objektet. Sidoqoftë, pika të tjera hyrëse përmes hundë, sytë dhe plagët e lëkurës janë gjithashtu të njohura.

Shumë njerëz kalojnë një "festë të qetë", dmth. Kishin kontakte me patogjenin, por nuk sëmuren. Ajo që e bën difterinë të paparashikueshme është fakti se njerëzit që kanë pasur kontakt me mikrobet ende mund të infektojnë të tjerët. Prandaj, askush nuk është i qartë nëse tani është i infektuar apo jo. Drejt në zonat tropikale dhe subtropikale është gjithmonë e pasigurt mbi të, nëse nuk jepet mbrojtje e mjaftueshme e inokulimit!

periudha e inkubacionit, pra periudha midis një infeksioni me Difterinë bakteret dhe shpërthimi i sëmundjes në formën e simptomave, sasi me sëmundjen e Difterisë 2-5 ditë. Bakteret zakonisht arrijnë në fyt përmes një të ashtuquajturi infeksioni i pikave. Aty folezohen poshtë, shumohen dhe pas 2-5 ditësh shkaktojnë simptomat e para, të tilla si një ënjtje e rëndë e fytit, kollitje dhe një shtresë në zonën e fytit.

Nga periudha e inkubacionit, infektiviteti duhet të ndahet. Kjo përshkruan periudhën në të cilën një person tashmë i infektuar është ngjitës për të tjerët. Pa trajtim të difterisë, një person i infektuar është infektues për njerëzit e tjerë në mjedisin e tij për midis 2 dhe 4 javë.

Me trajtimin, infektiviteti është vetëm 2 deri në 4 ditë. Patogjeni që shkakton difterinë është Corynebacterium difteria. Kjo i përket baktereve gram-pozitive të shufrave.

Kjo do të thotë që mund të klasifikohet nën mikroskop në grupin e baktereve Gram-pozitive, kundër të cilave, për shembull, të caktuara antibiotikët janë veçanërisht efektive. Bakteri ka një të ashtuquajtur rritje fakultative anaerobe. Në ndryshim nga shumë patogjenë të tjerë, nuk varet nga ajri për të mbijetuar, prandaj mund të rritet në kushte të vështira.

Kjo përfshin, për shembull, faktin se është rezistent ndaj të ftohtit, dmth. Mbijeton edhe në temperatura më të ulëta. Bakteri mund të shkaktojë difterinë vetëm nëse ka prodhuar toksinën e difterisë. Që të ndodhë kjo, duhet të infektohet nga një i ashtuquajtur fag. Ky është një virus i vogël që është i specializuar në infektimin e baktereve. Nëse ka një fag në bakter, prandaj mund të prodhojë toksinën e difterisë dhe ta lëshojë atë në trupin e njeriut kur ndodh infeksioni.