Difteria: Simptomat dhe trajtimi

Difteria: Përshkrimi

Difteria është një infeksion akut bakterial. Zakonisht prek traktin e sipërm respirator, veçanërisht mukozën e faringut.

Në Gjermani, ekziston një detyrim për të raportuar difterinë: si sëmundja e dyshuar ashtu edhe ajo aktuale dhe vdekja nga difteria duhet të raportohen nga mjeku në Ministrinë e Shëndetësisë me emrin e personit të prekur.

Difteria: Simptomat

Periudha ndërmjet infektimit dhe shpërthimit të sëmundjes (periudha e inkubacionit) është relativisht e shkurtër: simptomat e para të difterisë shfaqen që një deri në pesë ditë pas infektimit.

Mbi bajamet formohen veshje të bardha në të verdhë. Quhen pseudomembrana dhe janë një shenjë e sigurt e difterisë për mjekun. Veshjet mund të përhapen në fyt dhe/ose në trake dhe në hundë. Kur përpiqeni t'i pastroni ato, mukoza poshtë fillon të rrjedh gjak.

Një erë e ëmbël dhe e keqe e gojës shfaqet gjatë gjithë kohëzgjatjes së sëmundjes.

Në raste të rralla, toksina bakteriale përhapet në organet e brendshme. Pastaj simptoma të tilla si aritmitë kardiake, paraliza e gëlltitjes (nëse preken nervat), pneumonia, dështimi i veshkave ose i mëlçisë mund të çojnë në vdekje.

Nëse bakteret futen në një plagë të hapur, mund të formohen ulçera, difteria e lëkurës ose plagës.

Në fazat e hershme, difteria mund të ngatërrohet me bajamet, laringitin ose pseudokroupin.

Difteria: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Difteria shkaktohet nga bakteri Corynebacterium diphtheriae. Ajo formon një toksinë në trup të quajtur toksina e difterisë. Kjo dëmton mukozën dhe shkatërron qelizat e trupit.

Difteria: ekzaminime dhe diagnoza

Në difterinë, bëhet një dallim midis diagnozës tentative dhe diagnozës aktuale:

Mjeku vendos diagnozën tentative në bazë të simptomave.

Difteria: Trajtim

Pacientit i jepet një antidot ndaj toksinës së difterisë (antitoksinë e difterisë). Kjo neutralizon toksinën që është lirisht e pranishme në trup, duke e bërë atë të padëmshëm. Megjithatë, antidoti nuk mund të bëjë asgjë kundër toksinës që tashmë është e lidhur me qelizat e trupit.

Një masë tjetër e rëndësishme trajtimi është pushimi në shtrat për të paktën katër javë.

Menjëherë pas diagnozës, personat e prekur izolohen, pra futen në karantinë. Vetëm personat me mbrojtje të mjaftueshme vaksinimi lejohen të vijnë në kontakt me pacientët.

Vaksinimi i difterisë

Sëmundja mund të parandalohet me një vaksinë kundër difterisë. Që nga futja e vaksinimit në Gjermani, numri i rasteve të reja ka rënë ndjeshëm. Megjithatë, epidemitë lokale shpesh ndodhin sepse njerëzit vazhdimisht nuk arrijnë të vaksinohen.

Kush duhet të vaksinohet kur dhe sa shpesh, mund të lexoni në artikullin tonë Vaksinimi i difterisë.

Difteria: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Megjithatë, sëmundja mund të shkaktojë edhe komplikime të ndryshme që ndikojnë edhe në prognozë. Në raste të rënda, për shembull, pacientët mund të vdesin nga dështimi i zemrës ose mbytja.