Kapaku i gjurit i zhvendosur: ndihma e parë, diagnoza, trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Ndihma e parë: qetësoni personin e prekur, imobilizoni këmbën, hiqni rrobat e ngushta, ftohni nëse është e nevojshme, çoni personin e prekur te një mjek ose telefononi shërbimet e urgjencës.
  • Koha e shërimit: Varet nga dëmtimet e mundshme shoqëruese, përgjithësisht disa ditë imobilizimi i nyjës së gjurit pas dislokimit, pastaj mbajtja e një ortoze për gjashtë javë
  • Diagnoza: Ekzaminimi fizik, procedurat imazherike, në rastin e një efuzioni, mundësisht heqja e lëngut (punkcioni)
  • Terapia: Rregullimi manual nga mjeku, masat kirurgjikale për dëmtimet shoqëruese
  • Faktorët e rrezikut: Dislokimi i mëparshëm i patelës, gjinia femërore (e re dhe e dobët), gjunjët me goditje, keqformime kongjenitale ose pozicion i lartë i kapakëve të gjurit, muskuj ekstensorë të dobësuar në kofshë, sëmundje me ind lidhës të dobët.
  • Parandalimi: stërvitje për të ndërtuar muskujt që stabilizojnë gjurin, ushtrime koordinimi, ngrohja e muskujve, veshja e pajisjeve optimale për sport.

Kujdes!

  • Asnjëherë mos u përpiqni ta vendosni vetë një kapak gjuri të dalë në vend. Me shumë mundësi do ta përkeqësoni dëmtimin.
  • Asnjëherë mos vendosni kuba akulli ose pako të ftohta drejtpërdrejt në lëkurë për të ftohur gjurin, por gjithmonë me të paktën një shtresë pëlhure në mes. Përndryshe ekziston rreziku i ngrirjes lokale.
  • Edhe me trajtimin optimal, luksacionet e përsëritura të patelës nuk mund të përjashtohen. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse operacioni kryhet vonë.

Çfarë është dislokimi i patelës?

Dislokimi i patelës është një zhvendosje e kapakut të gjurit, zakonisht anash, e shkaktuar shpesh nga forca e jashtme si rënia (dislokimi traumatik). Ndodh më rrallë si një dëmtim shoqërues kur ka një dëmtim të ligamentit kapsular në nyjen e gjurit. Mjekët flasin për një dislokim të zakonshëm nëse paqëndrueshmëria e kyçit është e lindur ose e fituar (si për shembull për shkak të ligamenteve shumë të lirshme) dhe ndodh edhe me lëvizje të vogla pa forcë të jashtme.

Dislokimi i patelës është shumë i dhimbshëm. Personi i prekur nuk është në gjendje të lëvizë këmbën e poshtme. Nëse krijohet një mavijosje edhe në nyje, presioni brenda artikulacionit rritet, gjë që intensifikon dhimbjen. Herë pas here, copa të vogla kocke shkëputen nga kapaku i gjurit ose femuri gjatë një dislokimi patellar. Fragmentet e kockave më pas notojnë lirshëm në nyje. Ligamentet mbajtëse rreth kapakut të gjurit gjithashtu nganjëherë çahen.

Nëse kapaku i gjurit ka rrëshqitur nga vendi, ai duhet të rivendoset nga një mjek sa më shpejt të jetë e mundur. Një vizitë te mjeku është e nevojshme edhe nëse kapaku i gjurit është ripozicionuar: ai ose ajo do të kontrollojë nëse strukturat përreth janë dëmtuar nga dislokimi.

Zhvendosja e patelës është shpesh një tronditje për personin e prekur: Kur kapaku juaj i gjurit del papritur nga ana e këmbës tuaj si një "gungë", është e frikshme - dhe shumë e dhimbshme. Kjo e bën edhe më të rëndësishme për ju, si ndihmës i parë, të veproni me vendosmëri nëse dikujt i ka dalë mbulesa e gjurit. Ja çfarë duhet të bëni:

  • Sigurojeni personin e prekur dhe shpjegoni gjithçka që po bëni. Kjo ndërton besimin.
  • Hiqni çdo veshje të ngushtë në zonën e kyçit (pantallonat), pasi zona rreth kyçit zakonisht fryhet ndjeshëm në rast dislokimi.
  • Hiqni peshën nga gjuri: uleni personin e prekur nëse nuk është ulur tashmë. Njerëzit me dislokim shpesh marrin instinktivisht një qëndrim lehtësues në të cilin dhimbja ulet disi. Mos e detyroni personin e prekur në një pozicion tjetër.
  • Shumë e rëndësishme: mos e lëvizni gjurin nëse është e mundur! Përndryshe mund të dëmtoni ligamentet, muskujt dhe nervat përreth.
  • Nëse është e mundur, ftohni zonën e fryrë (p.sh. me një pako të ftohtë). Kjo do të lehtësojë disi mavijosjen, ënjtjen dhe dhimbjen.
  • Merrni personin e prekur te mjeku ose telefononi një ambulancë sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo vlen edhe nëse kapaku i gjurit është rrëshqitur vetë në nyje.

Sa kohë duhet për tu shëruar?

Koha e shërimit varet nga lëndimet e mundshme shoqëruese dhe nga trajtimi i nevojshëm.

Nëse ka lëndime të mëdha dhe gjuri operohet, mund të duhet shumë më shumë kohë që gjuri të mund të mbajë përsëri peshën siç duhet. Ushtrimet e fizioterapisë ndihmojnë në mbështetjen e procesit të shërimit.

Si e shqyrton mjeku një dislokim patellar?

Mjeku zakonisht mund të tregojë në shikim të parë nëse kapaku i gjurit është i dislokuar. Ndonjëherë, sapo mjeku ekzaminon pacientin, ai tashmë është rrëshqitur vetë në pozicionin e tij origjinal (“reduktim spontan”). Mjeku më pas diagnostikon një dislokim patellar bazuar në informacionin e dhënë nga pacienti.

Ekzaminim fizik

Mjeku përdor disa ekzaminime për të kontrolluar nëse nyja e gjurit është zhvendosur në të vërtetë. Një shembull është i ashtuquajturi test i kapjes. Në këtë test, mjeku ushtron presion anësor në kapakun e gjurit në drejtim të jashtëm. Nëse pacienti tregon një qëndrim mbrojtës ose nëse muskuli i kofshës (kadricepsi) reagon më fort, kjo është një shenjë e një dislokimi.

Procedurat e imazhit

Këto tregojnë nëse ka dëmtime të mundshme shoqëruese të kyçit patellofemoral dhe strukturave përreth. Para së gjithash, përdoret një ekzaminim me rreze X. Në disa raste, mund të jetë e nevojshme edhe imazheria e rezonancës magnetike (MRI) ose artroskopia.

Birë në nyje

Cilat trajtime janë në dispozicion?

Ripozicionimi manual është zakonisht trajtim i mjaftueshëm për një dislokim patellar kur kapaku i gjurit ka dalë jashtë për herë të parë si rezultat i forcës. Mjeku e shtrin ngadalë këmbën në gju dhe e drejton me kujdes kapakun e gjurit në pozicionin e duhur. Pacienti zakonisht merr paraprakisht një qetësues dhe qetësues.

Sapo kapaku i gjurit të kthehet në vend, nyja e gjurit lidhet për disa ditë dhe më pas stabilizohet me një ortozë lëvizjeje.

Procedura kirurgjikale për dislokimin e patelës

Nëse mjeku nuk është në gjendje të riorganizojë manualisht nyjen e gjurit dhe/ose ka lëndime shoqëruese, është e nevojshme kirurgjia. E njëjta gjë vlen nëse kapaku i gjurit ka dalë në mënyrë të përsëritur. Kjo është për shkak se sa më shpesh të dislokohet një nyje, aq më të paqëndrueshme bëhen strukturat mbështetëse. Gjatë një operacioni, mjeku i shtrëngon sërish këto dhe kështu stabilizon kyçin.

Në fund të fundit, ekzistojnë një sërë teknikash të ndryshme kirurgjikale për trajtimin e një dislokimi patellar. Ata të gjithë synojnë të zvogëlojnë tërheqjen në kapakun e gjurit në anën e jashtme të gjurit dhe në këtë mënyrë të zvogëlojnë rrezikun e dislokimit.

Mjekët operojnë më shpesh te njerëzit e rinj, aktivë atletikisht me luksacion patellar sesa te pacientët më të vjetër.

A ka faktorë rreziku?

Faktorët e mundshëm të rrezikut për një dislokim të kyçit të gjurit janë

  • Një histori e dislokimit të patelës: Nëse kapaku i gjurit tashmë ka dalë një herë, gjasat për një dislokim të ri janë rritur. Kjo është për shkak se çdo dislokim dhe shtrirje ose lëndim i lidhur me strukturat përreth e bën nyjen më të paqëndrueshme.
  • Gjinia femërore: Zhvendosja e patelës është veçanërisht e zakonshme tek atletet femra të reja dhe të holla.
  • Këmbët X: Për shkak të shtrembërimit boshtor, tërheqja anësore në kapak të gjurit është më e fortë se normalja.
  • Keqformime kongjenitale të kapakut të gjurit ose të kushinetave rrëshqitëse patelare
  • Ngritja kongjenitale ose e lidhur me aksidentin e kapakut të gjurit
  • Dobësi ose çekuilibër i muskujve ekstensor të kofshës
  • Sëmundjet sistemike me dobësi të indit lidhor, siç janë sëmundjet trashëgimore sindroma Marfan dhe sindroma Ehlers-Danlos

A mund të parandalohet luksimi i patelës?