Divertikuliti: Përshkrimi, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Trajtimi mjekësor është i nevojshëm, në varësi të ashpërsisë së inflamacionit, duke filluar nga masat dietike dhe pushimi fizik deri te antibiotikët dhe kirurgjia.
 • Simptomat: Dhimbje në zonën e prekur të zorrëve, shpesh në pjesën e poshtme të majtë të barkut, fryrje, kapsllëk, diarre, vjellje
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: divertikulat e përflakur çojnë në sëmundje, faktorët e rrezikut: dieta jo e shëndetshme, obeziteti, mungesa e ushtrimeve fizike, si dhe disa sëmundje dhe medikamente
 • Diagnoza: Intervistë mjekësore, ekzaminim fizik (si palpimi, dëgjimi), testi i gjakut për shenjat e inflamacionit, testi i urinës, ekografia dhe/ose tomografia kompjuterike, rrallë rezonanca magnetike (MRI)
 • Parandalimi: Dietë me përmbajtje të lartë fibrash, vegjetariane ose të paktën me pak mish, marrje adekuate të lëngjeve, ushtrime fizike, reduktim në peshë, abstenim nga pirja e duhanit.

Çfarë është divertikuliti?

Divertikuliti është një gjendje në të cilën fryrjet në zorrën e trashë ose të hollë inflamohen. Këto zgjatime quhen nga mjekët divertikula. Nëse ekzistojnë disa divertikula, kjo përkufizohet si divertikulozë. Ato janë veçanërisht të ndjeshme ndaj infeksionit, pasi është e mundur që jashtëqitja e ngarkuar me mikrobe të qëndrojë më gjatë në gypa.

Divertikulat e zorrëve nuk janë në vetvete patologjike dhe fillimisht nuk shkaktojnë simptoma. Incidenca rritet me moshën. Në njerëzit midis 70 dhe 85 vjeç, rreth një në dy në vendet e industrializuara perëndimore ka divertikulë.

Nëse divertikulat inflamohen, mund të shfaqen simptoma të tilla si dhimbje barku, ethe, kapsllëk dhe fryrje.

Mjekët bëjnë dallimin midis formave ose fazave të ndryshme të divertikulitit:

 • Në pjesën më të madhe, divertikuliti akut i pakomplikuar është i pranishëm. Në këtë rast, divertikulat shkaktojnë simptoma të pakëndshme, por nuk çojnë në komplikime të mëtejshme dhe dëmtime të murit të zorrëve. Pothuajse gjithmonë, terapia konservative e divertikulitit është e mundur - domethënë trajtimi pa kirurgji.
 • Në divertikulitin akut të komplikuar, daljet e inflamuara sjellin probleme të mëtejshme. Këto janë, për shembull, abscese, fistula, një pengesë intestinale ose një vrimë (perforim) në murin e zorrëve. Operacioni i divertikulitit është zakonisht i nevojshëm për të shmangur pasoja të rënda shëndetësore.

Shpesh, inflamacioni kufizohet në zonën përreth divertikulave individuale (peridiverticulitis). Megjithatë, është e mundur që pjesët më të mëdha të zorrëve të inflamohen (perikoliti).

Divertikuloza

Divertikuliti zakonisht zhvillohet nga zgjatjet fillimisht të padëmshme të murit të zorrëve (divertikuloza). Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Divertikuloza.

Si mund të trajtohet divertikuliti?

Terapia e divertikulitit varet nga simptomat që ka personi i prekur dhe cilat struktura në bark janë të përflakur. Në shumë raste, mjekët e bazojnë trajtimin e tyre në të ashtuquajturat udhëzime. Këto janë rekomandime për trajtimin e sëmundjeve të caktuara bazuar në njohuritë aktuale shkencore. Për divertikulitin, këto përfshijnë rekomandimet e mëposhtme.

Trajtimi i divertikulitit të pakomplikuar

 • Marrja e mjaftueshme e lëngjeve
 • Dietë e lëngshme lehtësisht e tretshme, ndonjëherë edhe e ashtuquajtura "dietë e astronautëve" (dietë me formulë të ulët molekulare e absorbueshme nga zorra e hollë)
 • Në fazën akute të sëmundjes, një dietë me pak fibra; më vonë, zakonisht një dietë e pasur me fibra dhe me pak mish

Në mënyrë të ngjashme, mjekët ndonjëherë përshkruajnë antibiotikë (për shembull, metronidazol dhe ciprofloxacin) për divertikulitin, veçanërisht nëse ekzistojnë faktorë rreziku. Përveç kësaj, ata ndonjëherë përdorin agjentë anti-inflamatorë si aminosalicilatet. Në rastin e dhimbjes, preparatet antispazmatike si metamizoli dhe butilskopolamina mbështesin trajtimin e divertikulitit.

Kohëzgjatja e trajtimit për divertikulitin akut, të pakomplikuar ose paaftësinë për të punuar në këtë formë të divertikulitit është zakonisht rreth gjashtë deri në tetë javë. Në raste të rënda, pacientët shpesh kanë nevojë për më shumë kohë për t'u rikuperuar.

Trajtimi i divertikulitit të komplikuar

Në rast të divertikulitit të theksuar ose komplikimeve, për shembull perforimi i zorrëve (çarje e murit të zorrëve), kirurgët rekomandojnë heqjen e pjesës së dëmtuar të zorrëve. Në rastin e perforimit të zorrëve, është e domosdoshme që operacioni të kryhet sa më shpejt të jetë e mundur.

Në kurset më të lehta të divertikulitit, mjekët caktojnë operacionin pasi inflamacioni të jetë qetësuar, rreth gjashtë deri në tetë javë pas fillimit të terapisë me antibiotikë. Në disa rrethana, operacioni mund të bëhet më herët nëse simptomat nuk zhduken pavarësisht nga infuzionet e antibiotikëve.

Nëse një ose më shumë divertikula kanë shpërthyer, është e domosdoshme që mjekët të heqin pjesën e prekur të zorrëve sa më shpejt të jetë e mundur (brenda gjashtë orëve). Përndryshe, ekziston një rrezik i lartë që i gjithë peritoneumi të inflamohet (peritoniti). Peritoneumi është një lëkurë e hollë që mbulon pjesën e brendshme të zgavrës së barkut dhe mbulon organet e brendshme. Peritoniti është një nga sëmundjet kërcënuese për jetën.

Përveç kësaj, mjekët gjithashtu rekomandojnë shpesh trajtim kirurgjik për divertikulitin e përsëritur (kronik të përsëritur), si dhe për fistula ose ngushtim (stenozë) të zorrëve.

Çfarë ndodh gjatë operacionit të divertikulitit?

Gjatë operacionit, kirurgët heqin pjesën e zorrëve me divertikula dhe qepin skajet e mbetura të zorrëve përsëri së bashku.

Nëse divertikulat individuale kanë shpërthyer (perforim) gjatë rrjedhës së divertikulitit, kirurgjia e hapur është e nevojshme në çdo rast. Zakonisht ky është një operacion urgjent.

Në rastin e një operacioni urgjent ose një inflamacioni veçanërisht të rëndë, ndonjëherë është e nevojshme të krijohet një anus artificial (anus praeter). Kjo lejon lehtësimin e përkohshëm të qepjes së zorrëve. Megjithatë, zakonisht nuk është një gjendje e përhershme.

Zakonisht, mjekët e vendosin prizën artificiale pas një kohe të shkurtër në një operacion të dytë. Megjithatë, ndonjëherë kjo nuk është e mundur, në këtë rast zorra përfundon në një vrimë në lëkurë. Jashtëqitja ekskretohet përmes një qeseje që është ngjitur në lëkurë.

Komplikimet e kirurgjisë

Është e rëndësishme që të mos ngrihen ngarkesa të rënda (mbi dhjetë kilogramë) për rreth katër deri në gjashtë javë pas operacionit të divertikulitit. Kjo është për shkak se ngritja shumë e rëndë mund të shkaktojë këputjen e mbresë.

Këshilla kundër rikthimit

Në rreth 20 për qind të pacientëve (pa kirurgji të divertikulitit), divertikuliti përsëritet pas një kohe (rikthim). Megjithatë, rreziku zvogëlohet nëse pacientët marrin parasysh masat e sjelljes që sigurojnë aktivitet të shëndetshëm të zorrëve. Kjo perfshin:

 • Hani një dietë të lartë në fibra.
 • Pini shumë lëngje, të paktën dy deri në dy litra e gjysmë në ditë.
 • Shmangni kapsllëkun.
 • Bëni ushtrime të rregullta.
 • Mundohuni të humbni kilogramët e tepërt.

Cilat mjete shëruese në shtëpi mund të ndihmojnë?

Në përgjithësi, përdorimi i mjeteve juridike shtëpiake dhe vetë-mjekimi për divertikulitin nuk rekomandohet pa u konsultuar më parë me një mjek.

Në disa raste, të sëmurët raportojnë se aplikimet e nxehtësisë në formën e shisheve ose mbështjellësve me ujë të nxehtë mund të lehtësojnë disi ngërçet e barkut ose dhimbjet e divertikulitit. Pyesni mjekun tuaj nëse kjo do të ishte e sigurt për t'u përdorur në rastin tuaj.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Cilat janë simptomat e divertikulitit?

Mund të mësoni më shumë rreth shenjave dhe simptomave të divertikulitit në: Divertikuliti – Simptomat.

Si zhvillohet divertikuliti?

Dy shkaqet kryesore të divertikulitit janë dobësimi në rritje i indit lidhës me kalimin e moshës dhe kapsllëku.

Një dietë me pak fibra e bën jashtëqitjen të fortë dhe të fortë. Presioni i brendshëm në zorrë është kështu më i lartë se kur jashtëqitja është e butë dhe elastike. Ky presion dhe indi lidhor më pak elastik në pleqëri bëjnë që membrana mukoze e zorrëve të fryhet nga jashtë në disa vende: formohen divertikula.

Nëse jashtëqitja mbetet në divertikulë, veçanërisht nëse jashtëqitja mbështetet gjatë kapsllëkut, fryrjet ndonjëherë inflamohen dhe zhvillohet divertikuliti. Është e mundur që inflamacioni të kufizohet në divertikulum, por në disa rrethana ai përhapet në zorrën përreth.

Faktorët e rrezikut

Ka kushte që kontribuojnë në një rrezik të veçantë për divertikulit. Këto janë:

 • Një sistem imunitar i dobësuar, për shembull, për shkak të përdorimit të imunosupresantëve.
 • sëmundje kronike të veshkave
 • Presion i lartë i gjakut (hipertension arterial)
 • Sëmundjet alergjike

Përveç kësaj, disa medikamente gjithashtu çojnë në një rrezik të shtuar, si dhe në komplikime të divertikulitit si gjakderdhja. Këto medikamente përfshijnë:

 • Disa barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) si ibuprofeni ose diklofenaku, acidi acetilsalicilik (ASA) dhe koksibeni janë të përjashtuara.
 • Kortikosteroidet
 • Opioids
 • Hormonet që u jepen grave pas menopauzës

Acetaminophen qetësuesi gjithashtu mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes divertikulare.

Si diagnostikohet divertikuliti?

Mjeku merr të dhëna të rëndësishme për diagnostikimin e divertikulitit nga historia mjekësore e pacientit (anamneza). Për shembull, ai bën pyetjet e mëposhtme:

 • Ku ndodhet saktësisht dhimbja dhe si ndihet?
 • Keni ethe dhe/ose kapsllëk?
 • Keni pasur ankesa të tilla më parë apo divertikulat janë tashmë të njohura për ju?

Në ekzaminimin fizik, divertikulat e inflamuara mund të palpohen si një strukturë e ngurtësuar në pjesën e poshtme të barkut të majtë. Është e mundur që palpimi mund të shkaktojë dhimbje në divertikulit. Zakonisht, mjeku palpon edhe anusin me gisht për të zbuluar ndryshimet në rektum (ekzaminimi dixhital-rektal). Dëgjimi i barkut për tingujt e zorrëve është gjithashtu shpesh pjesë e ekzaminimit fizik.

Testet e gjakut shpesh zbulojnë nivele të ngritura të inflamacionit në divertikulit - për shembull, një numër në rritje të qelizave të bardha të gjakut (leukociteve), një normë të ndryshuar të sedimentimit të qelizave të gjakut (ESR) dhe proteinë C-reaktive të ngritur (CRP). Analiza e urinës jep informacion nëse ekziston një sëmundje e mundshme e traktit urinar dhe nëse ka fistula në fshikëzën urinare.

Ndonjëherë një radiografi e barkut në pozicionin në këmbë është e nevojshme për të diagnostikuar divertikulitin: Kjo ndodh sepse nëse një divertikul çahet, ajri i lirë hyn në zgavrën e barkut. Kjo grumbullohet nën diafragmë dhe për këtë arsye është qartë e dukshme në rreze X. Mjekët përdorin imazhe të rezonancës magnetike (MRI) më rrallë.

Cila është rrjedha e divertikulitit?

Kur divertikulat e përflakur shpërthen (shpohen) në divertikulit, është i mundur grumbullimi i qelbit (abscesi) në bark. Në disa raste, divertikuliti përhapet në peritoneum (peritonitis). Gjakderdhja ndodh në rreth 15 për qind të pacientëve me divertikulit.

Përveç kësaj, divertikuliti ndonjëherë shkakton ngushtimin e një pjese të zorrëve (stenozë). Transporti i mëtejshëm i përmbajtjes së zorrëve përmes këtij ngushtimi nuk është më i mundur, gjë që mund të rezultojë në obstruksion intestinal (ileus). Në këtë rast, zakonisht kërkohet kirurgji.

Pas një episodi të parë të divertikulitit, rreziku i përsëritjes është 30 për qind. Sa më herët të ndodhë divertikuliti në jetë, aq më shumë ka gjasa që të trajtohet me operacion në një moment.

A mund të parandalohet divertikuliti?

Pse formohen divertikulat tek disa njerëz nuk kuptohet qartë. Dobësia e përgjithshme e indit lidhor, plogështia e zorrëve dhe kapsllëku duket se favorizojnë fryrjen e murit të zorrëve dhe rrjedhimisht divertikulitin.

Një mënyrë jetese e shëndetshme parandalon divertikulat dhe divertikulitin që shpesh shoqërohet me to dhe zvogëlon rrezikun e inflamacionit. Merrni disa hapa të thjeshtë për të mbajtur tretjen tuaj në lëvizje:

 • Ushtroni rregullisht, mundësisht dy deri në tre herë në javë, për të paktën gjysmë ore. Për shembull, bëni sporte qëndrueshmërie si vrapimi ose noti.
 • Pini mjaftueshëm, të paktën dy litra në ditë, mundësisht ujë mineral ose çaj bimor.
 • Abstenoni nga nikotina.

Pra, është e mundur që ju mund të mbroni veten nga divertikuliti me disa ndryshime të vogla të stilit të jetesës.

Çfarë duhet kërkuar në dietë?

Se cila është saktësisht dieta e duhur për një divertikulit të njohur apo si të parandalohet me ushqim, mund ta lexoni në artikullin Divertikuliti – Ushqyerja.