Marramendje: Pyetje dhe Përgjigje

Nga vjen marramendja?

Marramendja shpesh rezulton nga shqetësimet e sistemit vestibular në veshin e brendshëm ose në tru. Shkaqet tipike të këtyre çrregullimeve janë inflamacioni i veshit të brendshëm, çrregullimet e qarkullimit të gjakut, sëmundjet kardiovaskulare, mjekimi, ndryshimet e papritura të presionit të gjakut, mungesa e lëngjeve ose faktorë psikologjikë.

Nga vjen marramendja pas qëndrimit në këmbë?

Cilat sëmundje kanë si simptomë marramendjen?

Vertigo mund të jetë një simptomë e shumë sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjen e Meniere, neuritin vestibular, labirintitin, migrenën, sklerozën e shumëfishtë, goditjen në tru dhe sëmundjet kardiovaskulare. Anemia, efektet anësore të ilaçeve, konsumimi i alkoolit, problemet me veshin e brendshëm dhe problemet e qarkullimit të gjakut në tru shkaktojnë gjithashtu marramendje. Sëmundjet mendore si çrregullimet e ankthit ose depresioni mund të shkaktojnë gjithashtu marramendje.

Më shpesh, shkaku është ndryshimi i pozicionit të trupit, p.sh. kur ngriheni shpejt në këmbë. Pastaj gjaku grumbullohet në këmbë dhe truri nuk furnizohet mjaftueshëm për një kohë të shkurtër. Problemet me organin e ekuilibrit në veshin e brendshëm, luhatjet e presionit të gjakut, mungesa e lëngjeve, medikamente të caktuara, ankthi ose sëmundjet neurologjike si goditja në tru ndonjëherë shkaktojnë edhe marramendje të papritur.

Çfarë duhet të bëni me marramendjen në pleqëri?

Çfarë duhet të bëni për marramendjen kur jeni shtrirë?

Cili mjek për marramendje?

Pika juaj e parë e kontaktit, edhe për vertigon, është mjeku i familjes. Ai ose ajo mund të bëjë një diagnozë dhe t'ju referojë te një specialist nëse është e nevojshme. Ky mund të jetë një neurolog ose specialist i veshit, hundës dhe fytit (ENT), sepse marramendja shpesh lidhet me çrregullime të sistemit nervor ose veshit të brendshëm. Të dy specialistët janë të specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e marramendjes.

Nga vjen marramendja në pleqëri?

Pse marramendje në vapë?

Nxehtësia shpesh shkakton humbje të lëngjeve sepse trupi djersitet më shumë dhe humbet lëngjet dhe kripërat. Nëse përveç kësaj, enët e gjakut zgjerohen për të shpërndarë nxehtësinë, presioni i gjakut gjithashtu bie. Të dyja shkaktojnë marramendje sepse truri nuk furnizohet më me gjak dhe oksigjen të mjaftueshëm në afat të shkurtër.

Pse ju marramendeni kur bëni ushtrime?

Cilat ilaçe shtëpiake ndihmojnë kundër marramendjes?

Rritni marrjen e lëngjeve dhe pini shumë ujë nëse keni marramendje. Hani rregullisht, shumë vakte të vogla të shpërndara gjatë gjithë ditës janë më të mirat për të mbajtur të qëndrueshme nivelet e sheqerit në gjak. Pushoni, siguroni ajër të pastër dhe merrni frymë thellë brenda dhe jashtë për të lehtësuar marramendjen. Në afat të gjatë, ushtrimet e frymëmarrjes dhe lëvizjet e buta (p.sh. joga) janë të dobishme për të përmirësuar ekuilibrin dhe për të reduktuar marramendjen.

Marramendja duket sikur po humbisni ekuilibrin. Një ndjenjë e paqëndrueshmërisë është tipike. Disa njerëz gjithashtu e përjetojnë marramendjen si lëvizje, edhe pse ata vetë janë në këmbë, ose sikur mjedisi rrotullohet ose lëkundet rreth tyre. Të përziera, të vjella, djersitje ose vështirësi në ecje janë të zakonshme.

Çfarë ndihmon shpejt kundër marramendjes?

Çfarë ilaçesh për marramendjen?

Medikamentet tipike për marramendje përfshijnë dimenhidrinat ose betahistine. Është e rëndësishme që këto medikamente të merren vetëm në konsultim me një ofrues të kujdesit shëndetësor. Marramendja nuk është sëmundje, por simptomë. Trajtimi i marramendjes, duke përfshirë mjekimin, varet nga shkaku ose gjendja themelore.