Dopamine: Efektet, përdorimet, efektet anësore

Si funksionon dopamina

Veprimi i dopaminës në sistemin nervor qendror

Në tru dopamina përdoret për komunikim ndërmjet qelizave nervore, pra është një lajmëtar nervor (neurotransmetues). Në disa "qarqe" ai ndërmjetëson përvoja pozitive emocionale ("efekt shpërblimi"), për këtë arsye - si serotonina - konsiderohet një hormon lumturie. Krahasuar me serotoninën, megjithatë, dopamina tenton të rrisë motivimin dhe nxitjen në një afat më të gjatë.

Një nga sëmundjet në të cilën shfaqet një mungesë e dopaminës në sistemin nervor qendror (CNS) është sëmundja e Parkinsonit. Simptomat tipike të Parkinsonit përfshijnë ngurtësinë e muskujve (rreptësi), dridhje (dridhje) dhe ngadalësim të lëvizjeve deri në palëvizshmëri (akinezi). Trajtimi me dopaminë mund të ndihmojë me këto simptoma.

Megjithatë, duke qenë se përbërësi aktiv nuk është në gjendje të kapërcejë barrierën gjak-tru, ai nuk mund të administrohet drejtpërdrejt, duke kompensuar kështu mungesën në tru. Në vend të kësaj, administrohen një pararendës (L-DOPA) dhe analoge (agonistët e dopaminës) të neurotransmetuesit, të cilët mund të arrijnë vendin e veprimit në tru.

Në pacientët skizofrenikë ose të tjerë psikotikë, përqendrimi i dopaminës zakonisht është i ngritur në rajone të caktuara të trurit. Në këtë rast, përdoren frenuesit e neurotransmetuesit (antagonistët e dopaminës). I përkasin grupit të antipsikotikëve.

Degradimi dhe ekskretimi i dopaminës

Pas injektimit ose infuzionit, gjysma e dopaminës shpërbëhet brenda pesë deri në dhjetë minuta dhe ekskretohet në urinë.

Kur përdoret dopamina?

Dopamina nuk përdoret drejtpërdrejt për indikacione neurologjike (siç është sëmundja e Parkinsonit). Në vend të kësaj, pararendësit ose analogët e saj administrohen sepse, ndryshe nga dopamina, ato mund të kalojnë barrierën gjak-tru.

Për stabilizimin e qarkullimit të gjakut, ilaçi përdoret në rast tronditjeje ose goditjeje të afërt. Këto mund të ndodhin, për shembull, në rastet e mëposhtme:

  • dështimi i zemrës dhe sulmi në zemër
  • infeksione të rënda
  • rënie e papritur dhe e fortë e presionit të gjakut

Si përdoret dopamina

Zgjidhjet e infuzionit dhe injektimit janë të disponueshme për përdorim intravenoz të dopaminës. Ajo administrohet nga një mjek.

L-DOPA si dhe agonistët e dopaminës dhe antagonistët e dopaminës janë në dispozicion në formë tabletash. Frekuenca e përdorimit dhe doza përcaktohet individualisht nga mjeku që merr pjesë.

Cilat janë efektet anësore të dopaminës?

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni dopaminë?

contraindications

Dopamina përdoret kryesisht në mjekësinë urgjente. Mjeku që merr pjesë do të sqarojë në baza individuale nëse një pacienti nuk lejohet të marrë mjekimin për arsye të caktuara.

Kufizimi i moshës

Dopamina mund të përdoret që nga lindja nëse tregohet. Për shkak të mungesës së të dhënave, nuk ka rekomandime të qëndrueshme për dozën në foshnjëri.

Shtatzënia dhe laktacioni

Dopamina mund të administrohet për kushte kërcënuese për jetën gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me dopaminë

Vetëm klinikat dhe mjekët mund të blejnë dopaminë. Nuk mund të përshkruhet me recetë dhe nuk mund të merret në asnjë formë tjetër nga pacientët.

Efekti i dopaminës që merret përmes vakteve (një dietë e pasur me fruta dhe perime si bananet, patatet, avokadot dhe brokoli) është i papërfillshëm sepse përbërësi aktiv bëhet i paefektshëm (çaktivizohet) në zorrë menjëherë pas përthithjes.

Nga kur njihet dopamina?

Ishte vetëm zbulimi se ekziston një model krejtësisht i ndryshëm i shpërndarjes në tru për dopaminën sesa për adrenalinën që i çoi shkencëtarët Arvid Carlsson, Åke Bertler dhe Evald Rosengren në Institutin Farmakologjik të Universitetit Lund (Suedi) në 1958/59 në supozimin. se dopamina ka një rëndësi të vetme.

Duke përdorur eksperimente të ndryshme, studiuesit zbuluan përqendrimin më të madh të dopaminës në korpus striatum, një rajon qendror i trurit. Nëpërmjet eksperimenteve me substancën bimore reserpinë, ata ishin në gjendje të demonstronin se shterimi i rezervave të dopaminës në këtë zonë të trurit çon në simptoma të ngjashme me Parkinson.

Pak kohë më vonë, Oleh Hornykiewicz në Universitetin e Vjenës ishte gjithashtu në gjendje të tregonte përmes reaksioneve me ngjyra me ekstrakte të korpusit striatum se këto zona të trurit përmbajnë jashtëzakonisht pak dopaminë te pacientët me Parkinson.

Në vitin 1970, shkencëtarët Ulf Svante von Euler-Chelpin dhe Julius Axelrod (të përfshirë në zbulimin e epinefrinës dhe norepinefrinës) u nderuan me Çmimin Nobel në Mjekësi ose Fiziologji "për zbulimet e tyre në lidhje me transmetuesit kimikë në mbaresat nervore dhe mekanizmin e ruajtjes së tyre. lirimi dhe inaktivizimi.”

Në vitin 2000, Arvid Carlsson dhe studiues të tjerë fituan çmimin Nobel në Mjekësi ose Fiziologji "për zbulimet e tyre mbi përkthimin e sinjaleve në sistemin nervor".

Fakte më interesante rreth dopaminës

Disa droga të tilla si kokaina konsiderohen të ashtuquajtur frenues të rimarrjes së dopaminës - ato mund të parandalojnë rimarrjen e dopaminës së çliruar në qelizën e saj të origjinës, gjë që çon në një efekt të shtuar të hormonit të lumturisë dopamine.

Kështu truri e lidh përdorimin e drogës me një efekt shpërblimi, i cili kryesisht shpjegon efektin e varësisë së kokainës dhe drogave të tjera. Pas përdorimit të tepërt të drogës, shpesh shfaqen edhe pamjet klinike të psikozës.