Format e dozimit të mjekimit: Kapsula, pilula, injeksione

Çfarë lloje tabletash ekzistojnë?

Tabletat janë forma të ngurta dozimi me një dozë të vetme që përmbajnë një ose më shumë përbërës aktivë, si dhe eksipientë, të cilët zakonisht shtypen nga pluhurat e thata ose granula nën presion të lartë në makina speciale.

Ka shumë tableta të ndryshme, për shembull tableta të përtypshme, tableta, shkumëzuese dhe të veshura me film. Shpesh është e rëndësishme të merren tableta me lëng të mjaftueshëm. Një gotë ujë është një udhëzues i mirë.

Tableta të pambuluara dhe të veshura

Përveç kësaj, ka tableta të veshura me materiale të ndryshme. Këto mund të jenë, për shembull, veshje të hollë polimer (tableta të veshura me film) ose veshje sheqeri (tableta të veshura).

Tableta efektive

Këto janë tableta të pa veshura që treten shpejt pas kontaktit me ujin, duke çliruar dioksid karboni. Me lëngun, përbërësi aktiv hyn shpejt në stomak dhe në zorrën e hollë, duke rezultuar në një fillim të shpejtë të veprimit.

Shpërndarja ose shpërndarja e tabletave

Tabletat e shkrirjes

Lozenges janë tableta të pa veshura që shpërbëhen me shpejtësi në gojë para se të gëlltiten.

Pastile dhe pastile

Këto janë tableta që lëshojnë përbërësit e tyre aktivë ngadalë në zgavrën e gojës kur thithen. Thuhet se kjo ka ose një efekt lokal ose - pas përthithjes përmes mukozës në gjak - një efekt sistemik (efektiv në të gjithë trupin).

Tableta sublinguale dhe bukale

Tableta me çlirim të ndryshuar të përbërësit aktiv

Ndonjëherë tabletat e veshura me icht si dhe tabletat e veshura me film përmbajnë eksipientë që përcaktojnë shpejtësinë, vendndodhjen ose kohën e lëshimit të përbërësit aktiv. Në këtë mënyrë, përbërësi aktiv mund të çlirohet për një periudhë më të gjatë kohore (tabletë me çlirim të qëndrueshëm), me vonesë ose në një mënyrë pulsative.

Tableta të veshura me enterike

*Në tabletat me matricë, përbërësi aktiv i shpërndarë në mënyrë uniforme është i ngulitur në një material skele (matricë). Në disa raste ai lirohet prej tij përmes poreve (matricë poroze heterogjene), në raste të tjera kalon përmes materialit të matricës në pjesën e jashtme (matriks homogjene jo poroze). Përveç kësaj, ka tableta matricë në të cilat përbërësi aktiv lirohet nga një trup i skelës poroze (matricë e vazhdueshme).

Tableta të përtypshme

Avantazhi i tabletave të përtypur është se përbërësi aktiv përthithet shpejt dhe efekti vendoset shpejt. Disa eksipientë sigurojnë që tabletat e përtypura të kenë shije të këndshme.

Tabletat liofilizohen

Cilat janë llojet e ndryshme të kapsollave?

Kapsulat janë trupa të zbrazët në formë të madhësive të ndryshme. Zakonisht ato përmbajnë përbërës aktivë të ngurtë me një dozë të vetme, por ndonjëherë edhe pasta, lëngje viskoze ose preparate të shkrirë. Kapsulat gjithashtu i referohen formave të dozimit në të cilat përbërësi aktiv është i mbyllur hermetikisht nga xhelatinë ose një substancë tjetër e përshtatshme.

Kapsula të forta dhe kapsula të buta

Kapsulat e buta janë të ndryshme, që përmbajnë zbutës (si glicerina dhe sorbitol) në materialin e kapsulës.

Kapsula vafere

Këto zakonisht bëhen me miell orizi dhe zhyten shkurtimisht në ujë para përdorimit: Kjo bën që niseshteja që përmban mielli i orizit të bymehet, gjë që e bën më të lehtë marrjen e kapsulave të vaferës.

Kjo formë dozimi luan vetëm një rol të vogël sot - ndër të tjera sepse është e kushtueshme për t'u prodhuar dhe e ndjeshme ndaj lagështirës.

Këto kapsula përmbajnë eksipientë që përcaktojnë shpejtësinë, vendndodhjen ose kohën e lëshimit të përbërësit aktiv. Në këtë mënyrë, përbërësi aktiv mund të shpërndahet për një periudhë më të gjatë kohore (kapsula me çlirim të qëndrueshëm), me vonesë ose me pulsim.

Kapsula të veshura me enterike

Këto janë kapsula me lëshim të vonuar që i rezistojnë përmbajtjes acidike të stomakut dhe treten vetëm në zorrën e hollë.

Cilat lloje të pluhurit ekzistojnë?

Megjithëse pluhurat konsiderohen të jenë një formë dozimi e pavarur, ato përdoren kryesisht për të përgatitur forma të tjera dozimi (p.sh. kapsula me përmbajtje pluhuri).

Pluhur për gëlltitje

Pluhurat zakonisht treten ose pezullohen në ujë para gëlltitjes. Për këtë qëllim mund të shtohen edhe komponentë shkumëzues (si p.sh. karbonatet e hidrogjenit) (= pluhur shpërthyes).

Pluhur për përdorim të lëkurës

Cilat janë llojet e ndryshme të granulave?

Granulat prodhohen nga granulimi (granulimi i thatë, granulimi i shkrirë, granulimi i grumbullimit, etj.) i pluhurave. Çdo kokrrizë është një konstrukt i disa grimcave pluhur që ngjiten së bashku aq fort sa është i mundur trajtimi i mëtejshëm. Sipërfaqja e këtyre granulave është përkatësisht poroze.

Granula të gjalla

Këto janë granula të pa veshura që treten shpejt pas kontaktit me ujin, duke çliruar dioksid karboni.

Granulat e drejtpërdrejta

Granulat që nuk kanë nevojë të treten në ujë para përdorimit quhen granula direkte. Ato tregtohen në çanta të vogla të dobishme që zbrazen direkt në gojë sipas nevojës.

Granulat e veshura

Granulat e tilla janë të veshura me materiale të ndryshme, për shembull polimere.

Ashtu si homologët e tyre nga grupi i tabletave dhe kapsulave, këto granula janë të veshura me një shtresë enterike. Kjo bën që granula të shpërndahet vetëm në zorrën e hollë.

Granula me çlirim të modifikuar të përbërësit aktiv

Këto janë granula të veshura ose jo të veshura që përmbajnë lëndë ndihmëse që përcaktojnë shpejtësinë, vendndodhjen ose kohën e lëshimit të barit.

Cilat janë llojet e ndryshme të preparateve rektale?

Deri tani, forma më e zakonshme e rektalisë janë supozitorët. Ka edhe rektalie të tjera të ngurta, gjysmë të ngurtë dhe të lëngët.

suppositories

Supozitorët janë preparate me një dozë të vetme, që ruajnë formën, të cilat futen në rektum. Ata zakonisht kanë një formë të zgjatur "silur" dhe shkrihen në temperaturën e trupit.

Tamponët rektal

Këta janë tampona që përmbajnë përbërës aktivë që janë krijuar për të qëndruar në pjesën e poshtme të rektumit për një periudhë të caktuar kohore. Shpesh, këto tampona rektale janë preparate të ngjashme me supozitorët që përmbajnë një insert lëpushkë për fiksim më të mirë lokal.

Kapsula rektale

Solucione dhe suspensione rektale

Këto klizma përdoren për trajtim lokal (p.sh. në sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve) ose si laksativ. Tretësirat ose suspensionet ose janë të paketuara tashmë në qese ose shishe të gatshme për përdorim ose janë përgatitur rishtas duke tretur forma të ngurta dozimi si tableta ose pluhura përpara përdorimit.

Shkuma rektale

Shkumet rektale janë shkume që përmbajnë përbërës aktivë për përdorim rektal. Ato përdoren në mënyrë të ngjashme me një klizmë.

Preparate gjysëm të ngurta për aplikim rektal

Rectalia përfshin gjithashtu pomada, kremra dhe xhel që aplikohen në mënyrë rektale me ose pa aplikues. Për të siguruar që përbërësit aktivë të përthithen më mirë, preparate të tilla janë zakonisht lipofile (të tretshme në yndyrë).

Cilat janë llojet e ndryshme të preparateve vaginale?

Supozitorët vagjinalë

Në ndryshim nga supozitorët, supozitorët vaginalë kanë një formë veze ("ovula"). Të dy format e dozimit ndryshojnë edhe në masë, e cila për supozitorët vaginalë është nga dy deri në gjashtë gram.

Për të siguruar një njomje të barabartë të mukozës vaginale, supozitorët vaginalë zakonisht përbëhen nga një masë makrogol që derdhet në kallëpe të veçanta të ngjashme me supozitorët.

Tableta vaginale

Kapsula vaginale

Kapsulat e buta të xhelatinës, forma e të cilave është përshtatur për përdorim vaginal, përdoren si kapsula vaginale.

Tampona vaginale

Ato janë bërë prej pambuku absorbues ose garzë që përmban përbërës aktivë ose celulozë që përmban përbërës aktivë. Megjithatë, kjo formë e preparateve vaginale vështirë se luan një rol në praktikë.

Preparate gjysmë të ngurta për përdorim vaginal

Shkuma vaginale

Ato futen në vaginë nëpërmjet një pako gazi nën presion me valvula speciale dhe një aplikues për futje. Këtu, përbërësi aktiv tretet në një emulsion, i cili shndërrohet në shkumë me ndihmën e gazit shtytës dhe eksipientëve aktivë sipërfaqësorë.

Solucione, suspensione dhe emulsione për përdorim vaginal

Cilat janë llojet e ndryshme të preparateve gjysmë të ngurta?

Preparatet gjysëm të ngurta për përdorim në lëkurë njihen në gjuhën e folur si "pomada". Ato janë forma dozimi të përhapura për përdorim në lëkurë të shëndetshme, të sëmurë ose të lënduar. Përbërësit aktivë të inkorporuar mund të jenë ose të tretur (pomadë tretësirë) ose të pezulluar (pomada pezullimi).

krem

Pomadat janë preparate anhydrous të bëra nga një bazë uniforme (njëfazore). Në varësi të vetive të tyre, bëhet dallimi midis pomadave hidrofobike (“që shmangin ujin”, mund të thithin vetëm sasi të vogla uji), pomadave hidrofile (“ujëdashëse”, mund të thithin sasi më të mëdha uji) dhe pomadave që thithin ujin (të përziera me ujë) pomada.

Krem

Bëhet dallimi midis kremrave lipofilë (“dhjamorë”), hidrofilë (“ujëdashës”) dhe amfifilikë (“dhjamorë dhe ujidashës”).

Xhel

Xhelet janë lëngje që xhelatohen me ndihmën e një agjenti të përshtatshëm xhelatizues. Si rregull, kjo i referohet xhelit hidrofil në të cilin uji bëhet xhel për të formuar një masë të përhapur me shtimin e agjentëve xhelues si celuloza ose karbomerët.

Ngjit

Pastet përmbajnë përmasa të mëdha pluhurash të ndara imët në bazën e tyre. Sa më e lartë të jetë përmbajtja e pluhurit, aq më e trashë dhe më e fortë është pasta.

Farmakopea nuk përcakton saktësisht se kur një pastë nuk është më një pomadë, por në vend të kësaj konsiderohet një pastë. Normalisht, pomadat me përmbajtje të ngurtë prej të paktën 20 përqind quhen pasta.

Pastë zarfi

Cilat janë llojet e lëngjeve orale?

Lëngjet orale ndahen në solucione, emulsione, suspensione, pika dhe shurupe.

Solucione orale

Një tretësirë ​​është një ilaç i lëngshëm që përmban përbërës aktivë dhe eksipientë në formë të tretur, duke i bërë ato të lehta për t'u gëlltitur. Zgjidhjet janë veçanërisht të përshtatshme për fëmijët e vegjël dhe pacientët me probleme të gëlltitjes.

Ka edhe zgjidhje për përdorim të jashtëm (p.sh. në mishrat e dhëmbëve).

Emulsionet janë sisteme që përbëhen nga dy ose më shumë lëngje të papërziershme (p.sh. vaj në ujë). Emulsionet mund të stabilizohen për një periudhë të kufizuar duke shtuar emulsifikues.

Megjithatë, ata gjithmonë tregojnë një tendencë për ndarjen e fazave, prandaj ato duhet të tunden përpara çdo aplikimi. Kjo mundëson shpërndarje uniforme dhe në këtë mënyrë të sigurohet dozimi.

Ka edhe emulsione për përdorim të jashtëm, për shembull në formën e një kremi për lëkurën.

Pezullimet janë preparate të lëngshme në të cilat grimcat e ngurta shpërndahen - por jo të tretura. Ngjashëm me emulsionet, ato tregojnë një tendencë të fortë ndaj ndarjes me faza (zhytja e grimcave të ngurta deri në fund), për këtë arsye ato duhet të tunden përpara çdo aplikimi. Ashtu si me emulsionet, kjo është për të siguruar shpërndarje uniforme të grimcave të përfshira dhe rrjedhimisht dozën e saktë.

Pika për përdorim oral

Pikat janë ilaçe të lëngshme që mbushen në një shishe pikatore. Me ndihmën e një pikatore ose pipete, përbërësi aktiv mund të dozohet individualisht.

shurupe

Shurupi është një lëng ujor viskoz, me shije të ëmbël. Shurupet klasike përbëhen nga një përzierje sheqer-ujë. Variantet më të reja pa sheqer përmbajnë agjentë të ndryshëm xheli dhe ëmbëlsues ose zëvendësues të sheqerit si sorbitoli.

Këto janë pluhura ose granula të gatshme dhe të paradozuara që mund të përdoren për të përgatitur solucione ose suspensione për gëlltitje duke shtuar ujë. Një shembull i njohur janë lëngjet e thata me antibiotikë.

Pluhur për përgatitjen e pikave nga goja

Ka edhe pluhura të gatshme dhe të paradozuara, me ndihmën e të cilave mund të përgatiten pika nga goja duke shtuar ujë.

Cilat janë llojet e ndryshme të çamçakëzëve?

Cilat janë llojet e ndryshme të suvave?

Suvatë janë preparate ngjitëse fleksibël të destinuara për përdorim të jashtëm.

Suva pa përbërës aktivë

Plagët e vogla si gërvishtjet ose vendi i shpimit pas grumbullimit të gjakut mbulohen me një suva konvencionale që nuk përmban përbërës aktivë.

Llaçe që përmbajnë përbërës aktivë

Arna transdermale

Ato quhen gjithashtu sisteme terapeutike transdermale (TTS). Dallimi midis këtyre dhe copëzave që përmbajnë përbërës aktivë është se TTS lëshon përbërësin aktiv në qarkullimin e gjakut, gjë që bën të mundur arritjen e një efekti sistemik (p.sh. arna dhimbjeje, arna kontraceptive).

Cilat janë llojet e ndryshme të preparateve parenteral?

Këto forma preparati mund të futen, për shembull, nën lëkurë (nënlëkurore, s.c.), në një muskul (intramuskular, i.m.) ose në një venë (intravenoz, i.v.). Kjo është e dobishme për përbërësit aktivë që do të treten në traktin gastrointestinal ose nuk mund të përthithen përmes mukozës së zorrëve (p.sh. proteina, molekula më të mëdha të përbërësve aktivë, barna të paqëndrueshme).

Disavantazhet janë kostot e larta dhe kërkesat strikte për sterilitetin e preparateve: duke qenë se ato administrohen drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut, parenteralët duhet të plotësojnë kërkesat strikte për sterilitet, të cilat mund të plotësohen vetëm në objektet speciale të prodhimit të ngritura për këtë qëllim.

Preparate për injeksion

Preparate për infuzion

Këto janë gjithashtu preparate sterile ujore ose vajore (tretësira, emulsione ose suspensione). Megjithatë, ato nuk administrohen me shiringë, por me infuzion. Dhe sasia e administruar është shumë më e madhe sesa me një injeksion.

Koncentrate

Pluhur

Ngjashëm me koncentratet, pluhurat sterile mund të përdoren për të përgatitur një preparat injeksioni ose infuzioni duke shtuar një lëng të përshtatshëm steril.

Shiringa të mbushura

Cilat janë llojet e ndryshme të inhalatorëve?

Inhalatorët janë mjete ndihmëse për thithjen e substancave medicinale. Inhalanda (përbërësit aktivë për thithje) mund të shpërndahet ose në ujë ose në formën e një suspensioni të thatë. Kështu, ato janë forma dozimi të lëngshme ose të ngurta që aplikohen si avull, aerosol ose pluhur në traktin respirator për të arritur një efekt lokal ose sistemik.

Inhalatorë me dozë të matur

Kur aktivizohet inhalatori me dozë të matur, një pjesë e solucionit (ose suspensionit) del jashtë. Kjo bën që lëngu të avullojë në mënyrë shpërthyese - përbërësi aktiv shpërndahet imët. Reja e aerosolit që rezulton largohet nga MDI me shpejtësi të lartë.

Për të parandaluar që një pjesë e madhe e përbërësit aktiv të godasë murin e faringut dhe të gëlltitet në mënyrë joefektive, pacientët duhet të koordinojnë manovrën e tyre të thithjes pikërisht me nxitjen e MDI.

Inhalatorë pluhuri

Inhalatorët e pluhurit (inhalatorët e pluhurit të thatë; DPI) përmbajnë përbërësin aktiv në formën e një pluhuri që atomizohet automatikisht nga forca e rrjedhës së ajrit gjatë thithjes dhe hyn në mushkëri. Pluhuri mund të "rimbushet" individualisht si një kapsulë (inhalator me kapsula) ose të jetë në formën e një sistemi të ashtuquajtur me shumë doza (p.sh. disk, inhalator turbo).

Trajtimi i duhur duhet të kontrollohet rregullisht nga një mjek ose farmacist.

Inhalatorë me avion të dyfishtë

Ky lloj inhalatori është diku midis një nebulizatori dhe një inhalatori me dozë të matur. Kjo është nga njëra anë për shkak të faktit se reja e aerosolit e prodhuar është relativisht e ngadaltë dhe afatgjatë (krh. nebulizator), dhe nga ana tjetër për lehtësinë e pajisjes (krh. inhalator me dozë të matur).

Trajtimi i duhur duhet të kontrollohet rregullisht nga një mjek ose farmacist.

Nebulizues

Këto janë pajisje të palëvizshme të mundësuara nga energjia elektrike që përdorin ultratinguj ose ajër të kompresuar për të atomizuar dhe lëshuar vazhdimisht lëngun e përmbajtur. Madhësia e grimcave si dhe shpejtësia e tyre janë jashtëzakonisht të favorshme për thithjen. Megjithatë, për shkak të përqendrimit të ulët të përbërësit aktiv për frymëmarrje, kërkohet një periudhë inhalimi prej dhjetë deri në 20 minuta.

Cilat janë përgatitjet për aplikim në sy?

Përgatitjet për aplikim në sy quhen ocularia. Efekti i tyre terapeutik zakonisht lokalizohet në sy ose në indet ngjitur. Ka kërkesa të veçanta në lidhje me sterilitetin e tyre.

Pika e syve

Preparatet sterile dhe të lëngshme për aplikim në sy quhen pika syri. Ato kanë një jetëgjatësi të kufizuar pas hapjes. Bëhet dallimi midis pikave ujore dhe vajore të syve.

  • sterilitet
  • Qartësi
  • ruajtje
  • Stabilitet
  • vlera e pH
  • viskozitet

Në pikat e syve me vaj, koha e kontaktit të përbërësve aktivë në sy zgjatet, gjë që mund të jetë e dëshirueshme. Dhe pikat vajore duhet të plotësojnë kushte dukshëm më pak se ato ujore. Për rrjedhojë, përgatiten më lehtë. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, disa përbërës aktivë mund të përdoren vetëm në formën e preparateve vajore.

Megjithatë, konsistenca vajore dëmton përkohësisht shikimin.

Banja e syve

Banjat e syve janë solucione sterile, ujore që përdoren për të shpëlarë syrin ose për të lagur kompresat e syve. Kjo bëhet kryesisht pas lëndimeve, djegieve ose djegieve në zonën e syve.

Banjat e syve kanë një jetëgjatësi të kufizuar pas hapjes.

Pluhur

Është gjithashtu e mundur që të përgatisni pika për sy dhe banjo me agjent nga një pluhur. Këto pluhura formojnë një kategori të veçantë në Farmakopenë Evropiane.

Preparate gjysmë të ngurta

Aplikimi dëmton përkohësisht shikimin.

Kushdo që ka nevojë për pika shtesë për sy duhet t'i vendosë këto fillimisht dhe vetëm më pas të aplikojë pomadën e syve.

Futjet e syve

Insertet e syrit janë preparate sterile, të ngurta ose gjysmë të ngurta për aplikim në qeskën konjuktivale. Këtu, përbërësi aktiv i ngulitur lëshohet me një vonesë kohore nëpërmjet një matrice të veçantë. Ka sisteme të biodegradueshme dhe jo të biodegradueshme.

Çfarë përgatitjesh janë në dispozicion për aplikim në vesh?

Nëse preparatet do të përdoren në rast të çarjes ose vrimës në daulle të veshit (përforimi i daulles së veshit) ose para dhe pas një ndërhyrjeje kirurgjikale në vesh, ato duhet të jenë sterile, të pakonservuara dhe të mbushura në enë sterile me një dozë.

Pika veshi dhe sprej për veshët

Pikat e veshit dhe spërkatjet e veshit janë suspensione, emulsione ose solucione në lëngje të përshtatshme (p.sh. glicerinë, ujë, vajra yndyrore) të cilat futen në kanalin e jashtëm të dëgjimit.

Pomadat dhe kremrat janë në dispozicion si preparate gjysmë të ngurta për t'u aplikuar në vesh. Ato aplikohen në kanalin e jashtëm të dëgjimit me një aplikues të mbyllur.

Pluhurat për veshët, shpëlarësit dhe tamponët

Pluhurat e veshit aplikohen edhe në kanalin e jashtëm të dëgjimit me një aplikues të përshtatshëm.

Shpëlarësit e veshëve janë solucione ujore që përdoren për të pastruar kanalin e jashtëm të dëgjimit.

Tamponët mjekësorë përdoren si tampona veshi. Ato vendosen në kanalin e jashtëm të dëgjimit.

Preparatet për përdorim në zgavrat e hundës (= nasalia) janë preparate të lëngshme, gjysmë të ngurta ose të ngurta që përmbajnë një ose më shumë përbërës aktivë. Ato synojnë të arrijnë një efekt lokal ose sistemik.

Pika për hundë dhe sprej për hundë

Ekzistojnë solucione të ndryshme, emulsione ose suspensione për pikimin ose spërkatjen në zgavrat e hundës. Spërkatjet e hundës mund të tregtohen në kontejnerë me pajisje spërkatës ose kontejnerë nën presion.

Një aplikues i mbyllur mund të përdoret për të aplikuar pomada dhe kremra në zgavrat e hundës.

Pluhur nazal

Bëhet fjalë për pluhura që përmbajnë përbërës aktivë, të cilët fryhen në zgavrat e hundës me një aplikues të përshtatshëm.

Shpëlarjet e hundës

Tretësirat ujore përdoren si shpëlarje nazale. Ato përdoren për të pastruar zgavrat e hundës.

Shpëlarjet e hundës

Cilat janë llojet e preparateve për përdorim në zgavrën e gojës?

Preparatet për përdorim në zgavrën e gojës janë preparate të lëngshme, gjysmë të ngurta ose të ngurta që mund të arrijnë një efekt lokal ose sistemik.

Zgjidhjet e gargarës

mouthwashes

Larësit e gojës janë gjithashtu solucione ujore me një vlerë pH kryesisht neutrale. Ato përdoren për të shpëlarë mukozën e zgavrës së gojës dhe më pas gëlltiten (shpëlarësit e gojës nuk guxojnë të gëlltiten!). Larësit e gojës mund të jenë gjithashtu në formë të gatshme për përdorim ose të bëra nga tableta, koncentrate dhe pluhura.

Zgjidhje për aplikim në mishrat e dhëmbëve

Ato aplikohen në mishrat e dhëmbëve duke përdorur një aplikues të përshtatshëm.

Të dy preparatet aplikohen në mukozën e zgavrës së gojës duke përdorur një aplikues të përshtatshëm. Megjithatë, pezullimet duhet të tunden përpara përdorimit.

Preparate gjysmë të ngurta për aplikim në zgavrën e gojës

Ato janë të disponueshme në formën e xhelit ose pastave hidrofile dhe aplikohen në zgavrën e gojës ose mishrat e dhëmbëve. Ato ofrohen në kontejnerë me shumë doza dhe një dozë.

sprays

Pastile dhe pastile

Këto janë preparate me një dozë që thithen për efekt lokal dhe treten ngadalë. Pastilat shtypen si tableta të zakonshme, pastilat derdhen në kallëpe si supozitorë dhe paketohen pas ngurtësimit.

Kapsula për përdorim në zgavrën me gojë

Kryesisht kapsula të buta që ose përtypen ose thithen.

Preparate muko ngjitëse

Cilat janë format e veçanta të dozimit?

Banja medicinale

Banjat mjekësore përmbajnë përbërës të ndryshëm si yndyrna, vajra esencialë, përbërje organike (p.sh. squfur), kripë deti, ekstrakte bimore dhe/ose tanine. Aditivët e banjës përdoren për banjo të plota ose të pjesshme.

shampoos

Shkuma që përmbajnë përbërës aktivë

Shkumat që përmbajnë përbërës aktivë janë preparate në të cilat një vëllim i madh Gs shpërndahet në një fazë të lëngshme. Shtimi i një substance aktive sipërfaqësore siguron qëndrueshmërinë e shkumës që rezulton. Shkumet për përdorim në plagë të hapura ose në lëkurë të dëmtuar rëndë duhet të jenë sterile.