Pini - Dijeni se çfarë po pini

Për shkak të përmbajtjes më të lartë të ujit, fëmijët kanë nevojë për më shumë lëngje në ditë sesa të rriturit në lidhje me peshën e tyre trupore. Për të njëjtën arsye, edhe një mungesë e lehtë e lëngjeve mund të dëmtojë shpejt performancën mendore dhe fizike tek fëmijët e vegjël.

Shoqata Gjermane e Ushqyerjes (DGE) rekomandon marrjen e mëposhtme të ujit në ditë për fëmijët dhe adoleshentët:

moshë Marrja totale e ujit (ml/ditë)
0 deri < 4 muaj 680
4 deri < 12 muaj 1000
1 deri <4 vjet 1300
1600
7 deri <10 vjet 1800
10 deri <13 vjet 2150
13 deri <15 vjet 2450
15 deri <19 vjet 2800

Shënim: Çdo fëmijë është i ndryshëm – disa fëmijë pinë shumë, të tjerë më pak. Është e rëndësishme të njihen herët shenjat e mundshme të mungesës së lëngjeve.

Shenjat e mungesës së lëngjeve

Ju mund të kuptoni se i riu juaj nuk po pi mjaftueshëm lëngje nga simptomat e mëposhtme:

 • Urina ka ngjyrë të errët.
 • Jashtëqitja është e fortë; fëmija vuan nga kapsllëku.
 • Mukozat e saj janë tharë.
 • Bën një përshtypje të dobët fizikisht.
 • Në raste ekstreme, ajo është apatike (pa dëshpërim).

Për të shmangur mungesën, lëreni fëmijën tuaj të pijë sa herë dhe sa të dojë. Gjithashtu, mos ia ndaloni të pijë para se të hajë – nga frika se më pas nuk do të hajë mjaftueshëm. Ky shqetësim është i pabazë.

Uji është gjithsesi ushqimi më i rëndësishëm. Analizat kanë treguar se uji i rubinetit është më i mirë se reputacioni i tij. Ai madje duhet të përmbushë udhëzime më të rrepta se uji mineral. Përjashtim bëjnë zonat ku është zbuluar një përmbajtje e lartë e nitrateve në ujërat nëntokësore. Megjithatë, ju mund t'i ofroni fëmijës suaj ujë rubineti pa hezitim pothuajse kudo në Gjermani.

qumësht

 • Qumështi me pak yndyrë (gjysmë i skremuar) dhe qumështi i skremuar kanë 1.5 deri në 1.8 përqind yndyrë (qumësht me pak yndyrë) ose një maksimum prej 0.5 përqind yndyrë (qumësht i skremuar). Lejohet pasurimi shtesë me proteina qumështi. Të dy llojet e qumështit janë përgjithësisht të pasterizuar dhe homogjenizuar.
 • Qumështi ESL është qumësht i freskët me një jetëgjatësi më të gjatë (ESL = jetëgjatësi e zgjatur). Mund të prodhohet në dy mënyra: Ose qumështi i freskët nxehet deri në 85 deri në 127 °C për një deri në katër sekonda, ose nxehet për një kohë të shkurtër pas një të ashtuquajturi procesi mikrofiltrimi. Në të dyja rastet, rezultati është qumështi që mund të ruhet deri në tre javë në një temperaturë maksimale të ruajtjes prej 8 °C. Qumështi gjithashtu humbet shijen e tij gjatë ruajtjes. Përveç kësaj, qumështi ESL humbet më pak vitamina dhe shije gjatë prodhimit sesa qumështi UHT.

lëngje

 • Nektari i frutave është një përzierje e lëngut me ujë dhe sheqer. Përmbajtja minimale e frutave është 25 deri në 50 për qind, në varësi të llojit të frutave të përdorura. Për shembull, nektari i rrush pa fara duhet të përmbajë të paktën 25 për qind fruta, nektar mjedër të paktën 40 për qind dhe nektar molle të paktën 50 për qind.
 • Spërkatësit e lëngjeve të frutave përbëhen nga lëngje frutash dhe ujë mineral. Nuk ka kërkesë minimale për përmbajtjen e frutave. Ashtu si pijet e gazuara dhe pijet energjike, pijet spërkatës frutash dhe pijet me lëng frutash klasifikohen si pije joalkoolike.

Limonada dhe kola

 • Fëmija juaj duhet të pijë pije të gazuara dhe kola sa më rrallë të jetë e mundur. Këto pije joalkoolike përbëhen kryesisht nga sheqer, ujë dhe aditivë, janë tepër të ëmbëlsuar dhe të aromatizuara me shije artificiale për të përmirësuar shijen.
 • Shumë pije dhe ëmbëlsira përmbajnë ngjyra azo shqetësuese, për shembull E 102 (tartrazine). Ato mund të shkaktojnë alergji dhe dyshohet për rritjen e problemeve të përqendrimit dhe hiperaktivitetit tek fëmijët. Që nga korriku 2010, shtimi i disa ngjyrave azo është dashur të etiketohet në të gjithë BE-në me deklaratën "mund të dëmtojë aktivitetin dhe vëmendjen e fëmijëve.