Uji i pijshëm dhe higjiena e ushqimit

Sëmundjet kryesore që mund të infektohen nëpërmjet ushqimit dhe ujit të pijshëm janë:

 • bruceloza
 • Kolerë
 • Klonorkiaza
 • Diarre
 • Giardiaza
 • Hepatiti A dhe hepatiti E
 • Polio
 • lloj guri të çmuar
 • Infektimi me krimba të rrumbullakët
 • Tuberkuloz
 • Ethet tifoide

Vaksinimet janë të disponueshme vetëm kundër hepatitit A, poliomielitit dhe tifos.

Për të ngrënë ushqim në vendet me mangësi higjienike, kujtesa e mëposhtme është veçanërisht e rëndësishme:

“Qëroni, zieni, piqni në skarë ose harroni”.

Udhëtarët duhet të ndjekin disa rregulla bazë kur pinë ujë dhe konsumojnë ushqim.

 • Mos pini ujë nga rubineti. Merrni të gjitha pijet vetëm nga shishet e mbyllura, edhe për larjen e dhëmbëve. Sidomos në restorantet e rrugës, shpesh shërbehen shishe uji të hapura dhe që përmbajnë ujë rubineti. Përmbahuni nga përdorimi i kubeve të akullit.
 • Frutat janë të sigurta për t'u ngrënë vetëm nëse janë qëruar. Lëvozhga shpesh ka patogjenë të bashkangjitur që nuk mund të hiqen vetëm me larje. Për të njëjtën arsye, shmangni sallatat. Mos blini ushqime të mbështjella me film plastik, si fruta të prera në feta.
 • Është mirë të shmangni produktet e qumështit (përfshirë mallrat e paketuara) dhe produktet e ngrira. Zinxhiri i ftohtë shpesh ndërpritet gjatë transportit dhe ruajtjes.
 • Kujdes edhe nga bufetë e ftohta në hotele; ushqimi shpesh ulet në tryezë për orë të tëra.

Informacion mbi autorin dhe burimin

Ky tekst korrespondon me specifikimet e literaturës mjekësore, udhëzimeve mjekësore si dhe studimeve aktuale dhe është ekzaminuar nga ekspertë mjekësorë.