Rënia e qepallave: Shkaqet dhe trajtimi

Çfarë janë qepallat e rënë?

Termi qepallë e rënë (mjek.: blepharochalasis) përdoret për të përshkruar qepallat e varura: Qepallës së sipërme i mungon elasticiteti, duke bërë që ajo të bie mbi rrudhën e qepallës.

Rënia e qepallës mund të ndodhë në njërën ose të dyja anët dhe mund të prekë si burrat ashtu edhe gratë.

Në shumë raste, rënia e qepallave është një problem kozmetik i padëmshëm. Qepallat e sipërme të varura shpesh japin një përshtypje të lodhur ose të irrituar te njerëzit përreth. Nuk është e pazakontë që të prekurit të duan të bëjnë diçka për qepallat e tyre të varura. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ata vendosin një tendosje të madhe psikologjike te të prekurit.

Çfarë duhet të bëni me rënien e qepallave?

Ka disa mënyra për të hequr qepallat e rënë. Metoda më efektive, por edhe më ekstreme është operacioni për rënien e qepallave. Megjithatë, ka edhe mënyra më të buta për të trajtuar rënien e qepallave – pa kirurgji fare.

Përpara se të merrni një vendim, kërkoni nga një profesionist (ose profesionistë) të shpjegojë në detaje opsionet e ndryshme për trajtimin e qepallave të varura, shanset e tyre për sukses, kostot dhe rreziqet.

Kirurgjia e qepallave të zgavra

Disa personave të prekur i operojnë qepallat e rënë. Kjo procedurë është një nga operacionet estetike më të zakonshme.

Procesi i shërimit pas korrigjimit kirurgjik të qepallave (liftimi i qepallave) zgjat rreth 14 ditë. Gjatë kësaj kohe, mund të shfaqen ënjtje ose mavijosje të vogla rreth zonës së operuar. Si rregull, nuk mbeten shenja të dukshme pas një operacioni të rënë në qepallë të kryer në mënyrë profesionale.

Kirurgjia e qepallave: Kostot

Nuk mund të thuhet në përgjithësi se sa kushton një operacion i rënies së qepallave. Kostot e sakta varen, ndër të tjera, nga shtrirja e procedurës dhe gjithashtu mund të ndryshojnë nga mjeku në mjek.

Ngritja e fijeve kundër qepallave të varura

Çfarë tjetër mund të bëhet kundër rënies së qepallave? Si një alternativë ndaj operacionit konvencional të qepallave, qepallat e varura mund të shtrëngohen me një të ashtuquajtur ngritës me fije. Sipas ofruesve, procedura është më e butë.

Në vend të prerjes së lëkurës së tepërt të qepallës duke përfshirë indin me bisturi, fijet vendosen nën lëkurë nën anestezi lokale në mënyrë të tillë që të arrihet një efekt shtrëngues. Kjo ndodh sepse fijet e përdorura kanë gjemba të vogla që e mbajnë lëkurën në vend.

Trajtimi me laser i kapakëve të rënë

Rënia e qepallave: Trajtimi me Pen Plasma

Ngjashëm me trajtimin me lazer, korrigjimi i qepallës së rënë funksionon me Pen Plasma. Siç sugjeron emri, ky instrument funksionon me rryma plazmatike me energji të lartë dhe mikrofine të gazit të jonizuar.

Me ndihmën e lapsit të plazmës, këto rryma plazmatike shkarkohen pikërisht mbi zonën e prekur të lëkurës. Kjo avullon shtresën e sipërme të lëkurës. Si rezultat, formohet një lëkurë e re, më e fortë me elasticitet më të madh. Trajtimi me Pen Plasma kryhet nën anestezi lokale.

Rënia e qepallave: Trajtimi me Botox

Injeksionet e botoksit mund të përdoren gjithashtu për të hequr qepallat e rënë pa operacion. Përbërësi aktiv shtrëngon muskujt dhe në këtë mënyrë ka një efekt reduktues të rrudhave.

Microneedling kundër rënies së qepallave

Çfarë tjetër ndihmon kundër rënies së qepallave? Për shembull, microneedling, i quajtur edhe needling mjekësore. Parimi i veprimit është i ngjashëm me atë të trajtimeve me lazer dhe laps plazma. Edhe këtu, lëkura në qepallat e sipërme dëmtohet në mënyrë specifike në mënyrë që lëkura e re, e tendosur të mund të formohet gjatë procesit të mëpasshëm të shërimit.

Megjithatë, kjo nuk bëhet me energji lazer apo plazma, por me shpime të holla me gjilpërë: Specialisti përdor një pajisje të posaçme dore për të shpuar lëkurën një deri në dy milimetra thellë disa herë në mënyrë që të stimulojë prodhimin e vetë trupit të kolagjenit. .

Pajisjet mikroneedling janë gjithashtu të disponueshme për njerëzit e thjeshtë në dyqane dhe në internet. Megjithatë, rekomandohet t'ia lini aplikimin një eksperti të trajnuar për të shmangur inflamacionin ose infeksionin e mundshëm.

Çfarë mund të bëni vetë për rënien e qepallave? Ata që nuk duan trajtim mjekësor menjëherë nga një mjek, ndonjëherë përpiqen të stërvitin qepallat e varura me anë të jogës së fytyrës. Të tjerët përdorin "arna të qepallave" (shirita, shirita) ose një krem ​​të veçantë. Maskat e proteinave gjithashtu përdoren shpesh si një ilaç shtëpiak për rënien e qepallave.

Megjithatë, efekti i metodave të tilla nuk është vërtetuar shkencërisht. Sidoqoftë, aplikimi i tyre ndoshta nuk bën asnjë dëm.

Trajnoni larg qepallat e rënë

Trajtoni qepallat e rënë me të bardhë veze

Në industrinë kundër plakjes, e bardha e vezës konsiderohet një vrasës efektiv i rrudhave. Thuhet se furnizon lëkurën me aminoacide (= blloqe ndërtuese të proteinave) dhe stimulon prodhimin e kolagjenit – një proteinë strukturore që, ndër të tjera, siguron lëkurë të lëmuar.

E bardha e vezës rekomandohet gjithashtu si një ilaç shtëpiak për rënien e qepallave, për shembull në formën e një maske forcuese të bërë nga proteina e pulës.

Shirit i varur i qepallave

Krem kundër rënies së qepallave

Kremrat specialë për sytë kundër rënies së qepallave janë gjithashtu në dispozicion për vetë-trajtim. Prodhuesit e produkteve të tilla reklamojnë me premtime të mëdha: Një krem ​​i rënë për qepalla supozohet të përmirësojë qepallat e varura pas vetëm disa aplikimeve. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore për efektivitetin e saj.

Çfarë e shkakton rënien e qepallave?

Rënia e qepallave mund të ketë shkaqe të ndryshme. Më shpesh, ato ndodhin kur elasticiteti i lëkurës zvogëlohet me moshën.

Megjithatë, një rënie e papritur e qepallës mund të ndodhë edhe gjatë një goditjeje. Nëse shtohen simptoma të tjera të papritura, të tilla si një cep i varur i gojës, paralizë në njërën anë dhe/ose vështirësi në përtypje dhe gëlltitje, duhet të telefononi menjëherë mjekun e urgjencës!

Qepallat e varura janë gjithashtu tipike në sindromën Ascher. Ky është një sindrom i keqformimit kongjenital shumë i rrallë i karakterizuar nga rënia e qepallave, një "buzë e dyfishtë" (palosje e mukozës në buzën e sipërme që e bën atë të duket e dyfishtë), ënjtje kronike të buzëve (edema e buzëve) dhe një "gushë" (strumë) .

Rrallëherë, rënia e qepallave ose rënia e qepallave janë për shkak të dëmtimit të nervit kranial përgjegjës ose dobësisë muskulore në qepallë.