Mbytja dhe format e mbytjes

Çfarë ndodh gjatë mbytjes?

Gjatë mbytjes, furnizimi me oksigjen ndërpritet, kështu që njeriu në fund mbytet. Mbytja përkufizohet si përfundimisht mbytës:

Në mushkëritë e një personi që po mbytet, qelizat e kuqe të gjakut (eritrocitet) nuk mund të ngarkohen më me oksigjen. Sa më gjatë të ndërpritet furnizimi me oksigjen, aq më shumë qeliza në trup vdesin, kështu që vdekja ndodh pas vetëm disa minutash.

Bllokim i frymëmarrjes për shkak të refleksit mbrojtës natyror

Spazma e glotisit mund të vazhdojë, për shembull, nëse pacienti është pa ndjenja. Sidoqoftë, zakonisht zgjidhet brenda disa sekondash.

Mbytje parësore dhe mbytje dytësore

Në varësi të kohëzgjatjes deri sa të ndodhë vdekja nga mbytja, bëhet një dallim midis mbytjes parësore dhe dytësore:

Mbytja parësore ndodh kur thithja e lëngjeve shkakton mungesë oksigjeni që çon në vdekje brenda 24 orëve.

Përveç kësaj, uji që ka depërtuar në mushkëri mund të shkatërrojë alveolat e imëta që janë përgjegjëse për shkëmbimin e gazrave në mushkëri, në mënyrë që viktimat të mund të mbyten shumë kohë pasi të jenë shpëtuar. Në këtë rast, mbytja dytësore shfaq simptoma të ngjashme me mbytjen parësore: gulçim dhe vdekje të qelizave të shkaktuara nga mungesa e oksigjenit, që çon në vdekje.

Mbytje me lagështi dhe mbytje të thatë

Në shumicën dërrmuese të vdekjeve nga mbytja, mbytja e lagësht është e pranishme: Spazma e glottisit lirohet pas një kohe të shkurtër, kështu që bllokimi i frymëmarrjes largohet. Viktima e mbytur pastaj përpiqet në mënyrë refleksive të marrë frymë – madje edhe nën ujë, duke thithur ujë në mushkëri. Mungesa e oksigjenit që rezulton në fund të fundit çon në vdekje.

Mbytje e heshtur

Vdekja nga mbytja është një vdekje e heshtur. Vetëm në filma ose libra, viktimat e mbytur rrahin egërsisht, duke shkelmuar këmbët dhe duke bërtitur me zë të lartë për ndihmë. Realiteti është i ndryshëm: meqenëse një person i mbytur nuk mund të marrë frymë për shkak të spazmës glotale, ai gjithashtu nuk është në gjendje të tërheqë vëmendjen ndaj vetes duke bërtitur.

Afër mbytjes

Një viktimë e mbytjes, e cila shpëtohet në kohë dhe kështu shpëtohet nga vdekja, quhet afër mbytjes. Në raste të tilla, rekomandohet të qëndroni në spital për të paktën 24 orë për të vëzhguar çdo dëmtim pasues që mund të çojë në mbytje dytësore (shih më lart).

Diferencimi: Mbytje e brendshme

Sa zgjat mbytja?

Sa kohë një person mbijeton pa oksigjen varet nga faktorë të ndryshëm, për shembull:

  • Pesha dhe madhësia e trupit: sa më pak masë të keni, aq më pak oksigjen ka nevojë trupi juaj.
  • Fitnesi fizik: Njerëzit e stërvitur mund të mbijetojnë më gjatë pa oksigjen sesa njerëzit e patrajnuar.

Megjithatë, edhe zhytësi më i stërvitur apo atleti konkurrues nuk mund të përballojë shumë më tepër se dhjetë minuta pa oksigjen.

Mbytja: Ndihma e parë

Çdo sekondë llogaritet në një aksident mbytjeje. Këto masa të ndihmës së parë rekomandohen nga ekspertët:

  • Para së gjithash, njoftoni shërbimet e shpëtimit duke telefonuar 112.
  • Hidhini viktimës së mbytur një objekt për t'u mbajtur (për shembull, një shpëtimtar ose një top).
  • Nëse po shpëtoni veten: Afrojuni viktimës së mbytur nga pas dhe kapeni nën sqetull. Notoni në breg me të në pozicionin shtrirë. Kujdes: Gjithmonë parashikoni që personi i mbytur do të përpiqet t'ju mbajë dhe t'ju shtyjë nën ujë gjatë procesit!

Për masat e ndihmës së parë në tokë:

  • Kontrolloni nëse viktima po merr frymë.
  • Nëse viktima merr frymë, vendoseni në pozicionin e rikuperimit (kështu veprohet për të rriturit dhe kështu bëhet për fëmijët).