Varësia nga droga: Shenjat, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: varësia fizike dhe psikologjike nga një ilaç, shpesh qetësues, pilula gjumi dhe qetësues, stimulues
 • Simptomat: humbja e kontrollit mbi kohën dhe kohëzgjatjen e përdorimit, dëshirë e fortë për substancën e varur, neglizhencë e interesave dhe detyrave, simptoma të tërheqjes fizike dhe psikologjike.
 • Shkaqet: Receta e përhershme e barnave që shkaktojnë varësi nga mjeku, keqpërdorimi i një droge, stresi i rëndë emocional
 • Diagnoza: Kriteret përfshijnë simptomat e tërheqjes, humbjen e kontrollit, zhvillimin e tolerancës, përpjekje të mëdha për të marrë ilaçin, neglizhencën e detyrave dhe interesave, fshehjen e konsumit, përdorimin e zgjatur,
 • Prognoza: përparimi gradual, varësia shpesh kalon pa u vënë re për një kohë të gjatë, mund të kapërcehet me ndihmën terapeutike

Varësia nga droga: Përshkrimi

Termi "varësi" në përgjithësi lidhet me varësinë ndaj alkoolit ose drogës. Megjithatë, mjekimi mund të shkaktojë gjithashtu varësi. Sipas ekspertëve, varësia ndaj ilaçeve është në fakt një problem mjaft i përhapur. Të prekurit zhvillojnë simptoma të tërheqjes fizike ose psikologjike, ose të dyja, pas ndërprerjes së drogës në fjalë.

Kush preket nga droga?

Diferencimi midis abuzimit të drogës dhe varësisë ndaj drogës

Mjekët bëjnë dallimin midis varësisë nga droga dhe abuzimit me drogën. Abuzimi me medikamentet ndodh gjithmonë kur mjekimi përdoret në një mënyrë të ndryshme nga ajo e parashikuar nga mjeku që e përshkruan. Ky është rasti kur një mjekim përdoret për një kohë të gjatë, në një dozë shumë të lartë ose pa nevojë mjekësore. Keqpërdorimi i ilaçeve është shpesh hapi i parë në rrugën drejt varësisë nga droga. Megjithatë, ne flasim vetëm për varësinë ndaj drogës nëse drogat e konsumuara ndikojnë në psikikën (drogat psikotrope).

Dallimi midis varësisë fizike dhe psikologjike

Varësia nga droga: simptomat

Simptomat e varësisë ndaj drogës shfaqen kur personi në fjalë ndalon marrjen e medikamentit në fjalë për një periudhë të caktuar kohore ose merr një dozë shumë të ulët. Simptomat e tërheqjes fizike dhe psikologjike më pas shfaqen.

Me disa medikamente, vetë substanca e abuzuar mund të shkaktojë simptoma. Për shembull, disa barna mund të shkaktojnë ndryshime të thella të personalitetit nëse përdoren me tepricë.

Drogat me potencialin më të lartë të varësisë janë grupet e mëposhtme të substancave:

 • Pilulat e gjumit dhe qetësuesit, për shembull benzodiazepinat
 • stimuluesit dhe shtypësit e oreksit (stimulantët), për shembull amfetaminat
 • Ilaçet kundër dhimbjeve dhe narkotikët, për shembull opioidet

Mjekët shpesh përshkruajnë benzodiazepina për çrregullimet e ankthit, çrregullimet e gjumit ose shenjat e stresit. Benzodiazepinat janë barna që ofrohen me recetë në farmaci. Ata kanë një efekt anksiolitik, relaksues dhe qetësues dhe njihen edhe si qetësues (latinisht: tranquillare = qetësoj). Pilulat e gjumit mund të ofrojnë lehtësim të madh, veçanërisht në situata akute stresuese. Megjithatë, të dy grupet e përbërësve aktivë mund të çojnë në varësi nga droga nëse përdoren për një kohë të gjatë. Prandaj, pilulat e gjumit dhe qetësuesit nuk duhet të merren për më shumë se katër javë.

Varësia nga droga: Stimuluesit dhe shtypësit e oreksit (psikostimuluesit)

Simptomat: Simptomat e tërheqjes përfshijnë lodhjen, ngadalësinë psikomotore, shqetësimin, çrregullimet e gjumit dhe depresionin e rëndë, duke përfshirë tendencat për vetëvrasje.

Varësia nga droga: qetësues kundër dhimbjeve dhe narkotikë

Opioidet janë qetësues dhe anestetikë (analgjezik) shumë efektivë dhe përdoren kryesisht për dhimbje shumë të forta dhe kronike. Këto derivate të morfinës kanë gjithashtu një efekt ngritës të humorit.

Simptomat e abuzimit me drogën

Përveç substancave aktive të përmendura më sipër, ka klasa të tjera të substancave që nuk shkaktojnë varësi klasike nga droga pasi nuk ndikojnë në psikikën. Megjithatë, këto barna gjithashtu mund të krijojnë varësi kur abuzohen dhe shkaktojnë dëme të mëdha. Ilaçet e mëposhtme abuzohen shpesh:

Pika dhe spërkatje në hundë me efekt dekongestant

Laksativë (laksativë)

Zorrët shpejt mësohen me efektet e shumë laksativëve kimikë ose bimorë. Pas ndërprerjes së përgatitjeve, shfaqet një kapsllëk i rëndë. Personi i prekur pastaj përdor përsëri laksativë. Edhe në këtë situatë, përdorimi i tepruar mund të çojë në një rreth vicioz që bën që të prekurit të marrin vazhdimisht laksativë. Laksativët shpesh keqpërdoren nga njerëzit me çrregullime të të ngrënit që duan të rregullojnë peshën e tyre me laksativë.

Rritja dhe hormonet seksuale

Steroidet shpërbëhen në mëlçi, gjë që mund të çojë në dëmtim të mëlçisë dhe madje edhe në kancer të mëlçisë nëse përdoren shumë. Simptoma të tjera që mund të ndodhin me abuzimin me steroid anabolik janë rritja e prodhimit të djersës, gulçimi, problemet e lëkurës (akne steroide), presioni i lartë i gjakut, rritja e presionit intraokular, humbja e flokëve, rritja e prostatës, formimi i gjirit tek meshkujt (gjinekomastia), dhimbje koke dhe depresion. . Ajo që është veçanërisht e bezdisshme për të prekurit është se muskujt shpesh humbasin përsëri madhësinë pa përdorimin e vazhdueshëm të steroideve anabolike.

Ilaçe që përmbajnë alkool

Varësia nga droga: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Varësia nga droga zakonisht fillon kur një mjek përshkruan një ilaç me recetë. Nëse mjeku përshkruan ilaçe me potencial varësie shumë pa kujdes, pacienti mund të rrëshqasë në varësi nga droga. Megjithatë, shpesh është vetë pacienti ai që keqpërdor një drogë, për shembull sepse vlerësojnë efektet e tij psikologjike.

Varësia nga droga e shkaktuar nga mjeku (varësia jatrogjene nga droga)

Prandaj, rreziku i varësisë jatrogjenike ndaj drogës ekziston mbi të gjitha nëse mjeku nuk është në gjendje të bëjë një diagnozë shkakësore, por në vend të kësaj e përdor ilaçin për trajtim thjesht simptomatik. Kjo është veçanërisht problematike nëse simptomat fizike si çrregullimet e gjumit, dhimbjet e kokës ose ankesat e tjera janë shprehje e një çrregullimi mendor si depresioni ose çrregullimi i ankthit.

Receta afatgjatë e disa barnave psikotrope është veçanërisht e rrezikshme. Për shkak të gjithë punës edukative në temën e varësisë nga droga, tani është praktikë e zakonshme që të rekomandohen barna të rrezikshme për maksimumi disa javë. Megjithatë, disa pacientë e anashkalojnë këtë masë sigurie duke ndryshuar vazhdimisht mjekët.

Megjithatë, jo të gjitha barnat psikotrope krijojnë varësi. Ilaqet kundër depresionit nuk kanë potencial varësie. Ato duhet dhe duhet të merren shpesh për muaj dhe vite.

Faktorët individualë: përvojat e të mësuarit, faktorët socio-kulturorë, mosha dhe gjinia

Për një kohë të gjatë, shkencëtarët kanë kërkuar gjithashtu pyetjen nëse ekziston një strukturë e caktuar personaliteti që e bën një person veçanërisht të ndjeshëm ndaj varësisë nga droga. Deri më tani, nuk mund të supozohet se ekziston "personaliteti i vetëm i varur".

Përbërja gjenetike e një personi gjithashtu mund të luajë një rol. Për ta sqaruar këtë janë kryer studime familjare dhe binjake. Megjithatë, deri më tani, studimet gjenetike mbi varësinë ndaj drogës nuk kanë nxjerrë ndonjë gjetje të qartë.

Dallimet gjinore

Mosha si një faktor rreziku

Shumë grupe barnash që mbartin rrezikun e varësisë nga droga përshkruhen më shpesh me rritjen e moshës. Këto përfshijnë, për shembull, ilaçet kundër dhimbjeve dhe substanca të ndryshme psikoaktive (veçanërisht benzodiazepinat). Konsumi i barnave psikotrope është veçanërisht i lartë në mesin e të moshuarve që jetojnë në shtëpi pensioni dhe pleqsh.

Doza e saktë është gjithashtu një burim rreziku: Ndryshimet në funksionet metabolike dhe çrregullimet e organeve (p.sh. funksioni i dëmtuar i veshkave) në pleqëri bëjnë që trupi t'i shpërbëjë disa ilaçe më ngadalë. Prandaj, të moshuarit duhet të marrin një dozë më të ulët të shumë ilaçeve sesa njerëzit e një moshe më të re. Megjithatë, kjo nuk merret gjithmonë mjaftueshëm parasysh, me rezultat që shumë pacientë të moshuar marrin një dozë shumë të lartë.

Abuzimi me drogën për qëllime dehjeje

Varësia nga droga: Ekzaminimet dhe diagnoza

Varësia nga droga nganjëherë referohet si një "varësi e fshehtë" sepse shpesh mbetet e fshehur nga të huajt. Edhe pacientët nuk janë gjithmonë të vetëdijshëm se janë të varur nga mjekimi. Ndryshe nga të varurit nga alkooli, për shembull, nuk ka shenja të dukshme të varësisë. Edhe nëse shfaqen simptoma të tilla si lodhja ose dhimbje koke, ato rrallë shoqërohen me marrjen e ilaçeve. Disa njerëz, nga ana tjetër, janë të vetëdijshëm për varësinë e tyre ndaj drogës, por e shtypin atë ose refuzojnë të kërkojnë trajtim urgjent të nevojshëm.

Ekzaminimi mjekësor

 • A merrni rregullisht ilaçe për t'ju qetësuar ose për dhimbje, ankth ose çrregullime të gjumit? Nëse po, sa shpesh?
 • A keni ndjesinë se keni nevojë urgjente për këtë mjekim?
 • Keni përshtypjen se efekti është konsumuar pas një kohe?
 • A keni provuar ndonjëherë të ndaloni marrjen e ilaçeve?
 • A keni vënë re ndonjë efekt anësor?
 • A e keni rritur ndonjëherë dozën?

Nëse konfirmohet dyshimi për varësinë nga droga, pacienti do të referohet te një psikolog. Psikologu mund të përcaktojë nëse ekziston një çrregullim mendor që kërkon trajtim përveç varësisë nga ilaçet.

Diagnoza e varësisë nga droga

Sipas Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-IV), një diagnozë e varësisë nga droga (varësia ndaj drogës) kërkon përdorimin e substancave që çojnë në dëmtime dhe vuajtje klinikisht të rëndësishme. Për më tepër, të paktën tre nga kriteret e mëposhtme duhet të zbatohen për diagnozën e "varësisë nga droga":

 • Zhvillimi i tolerancës, i cili manifestohet me një rritje të dozës ose efekt të reduktuar në të njëjtën dozë
 • Simptomat e tërheqjes kur ndaloni ose zvogëloni dozën e ilaçit
 • Përdorimi i shpeshtë për një periudhë më të gjatë kohore ose në sasi të shtuara
 • Dëshira e vazhdueshme ose përpjekjet e pasuksesshme për të kontrolluar marrjen
 • Shpenzim i lartë kohe për blerjen e medikamenteve
 • Kufizimi ose braktisja e aktiviteteve të tjera në punë dhe në kohën e lirë

Varësia nga droga: Trajtimi

Nëse të prekurit vërejnë efekte të padëshiruara të një medikamenti ose nuk e marrin medikamentin e përshkruar nga mjeku i tyre për një kohë të gjatë, ata duhet të kërkojnë ndihmë urgjente. Sa më herët të njihet një varësi ndaj ilaçeve, aq më e lehtë është të ndaloni marrjen e ilaçeve. Megjithatë, njerëzit që kanë marrë ilaçe për një kohë të gjatë mund të ndihmohen gjithashtu me udhëzime terapeutike dhe mjekësore. Të moshuarit nuk duhet t'i shmangen as trajtimit për varësinë nga droga, pasi terapia e suksesshme mund të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës.

Tërheqje

Faza e stabilizimit

Pas tërheqjes, pacienti duhet të mësojë të përdorë metoda alternative qetësuese në vend të ilaçeve në rast stresi ose tensioni të brendshëm. Metoda të tilla mund të mësohen, por kërkojnë praktikë të rregullt dhe udhëzime profesionale. Një parakusht i rëndësishëm për trajtimin e suksesshëm të varësisë nga droga është gatishmëria e pacientit për të marrë pjesë aktive. Për ta bërë këtë, është e nevojshme t'i bëni pacientit të kuptojë se ilaçi nuk redukton më simptomat që shfaqen, por përkundrazi shkakton këto dhe probleme të tjera dhe për këtë arsye është i dëmshëm.

Trajtimi i sëmundjeve shoqëruese mendore

Varësia nga droga: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Varësia nga droga zakonisht zhvillohet gradualisht. Pacientët ankohen te mjeku i tyre për ankth, çrregullime të gjumit, ankesa të tjera psikologjike ose dhimbje. Prandaj, mjeku fillimisht përshkruan një ilaç që fillimisht arrin të paktën një pjesë të efektit të dëshiruar. Megjithatë, nëse një çrregullim mendor themelor nuk njihet dhe trajtohet në përputhje me rrethanat, simptomat përsëriten pas njëfarë kohe. Personi i prekur përpiqet të përballet me këtë duke rritur dozën e mjekimit, pa e kuptuar që në fakt po i përkeqëson simptomat.