Skuqja e shkaktuar nga ilaçet: Simptomat, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është ekzantema e drogës? Një reagim i lëkurës ndaj një ilaçi që ndonjëherë është alergjik në natyrë.
 • Simptomat: Skuqje e lëkurës me pamje të ndryshueshme, ndonjëherë që shfaqet vetëm në zona të vogla, por ndonjëherë mbulon pothuajse të gjithë trupin. Në raste të rënda, shpesh simptoma të tjera si ethe, ënjtje të nyjeve limfatike. Përfshirja e organeve të brendshme, nëse është e aplikueshme.
 • Format: Përfshirë ekzantema makulopapulare, ekzantemë fikse medikamentoze, sindroma Stevens-Johnson, nekrolizë epidermale toksike (sindroma Lyell), sindroma DRESS.
 • Shkaqet: Skuqja e drogës është shpesh një reaksion alergjik, por ndonjëherë është një formë tjetër e mbindjeshmërisë.
 • Diagnoza: Konsultim mjek-pacient, ekzaminim fizik, analizë gjaku, analiza të lëkurës, nëse është e nevojshme ekzaminime të mëtejshme si test provokimi.
 • Trajtimi: Nëse është e mundur, ndërpritet mjekimi nxitës (pas konsultimit mjekësor!). Nëse është e nevojshme, antihistamine dhe/ose kortizon për të lehtësuar simptomat (zakonisht aplikohen në nivel lokal, nëse është e nevojshme edhe si tableta ose infuzione). Në raste të rënda, trajtim spitalor (mundësisht në kujdes intensiv).

Ekzantema e drogës: përshkrim

Ekzantema e drogës ("skuqja e drogës") është një skuqje e lëkurës alergjike ose pseudoalergjike e shkaktuar nga një ilaç i përdorur brenda ose jashtë. Është ndër efektet anësore më të zakonshme të drogës.

Në shumicën e rasteve, antibiotikët janë shkaktari i ekzantemës së ilaçeve, veçanërisht penicilinat. Për shembull, një skuqje pseudoalergjike mund të zhvillohet gjatë trajtimit me ampicilinë (ekzantema e ampicilinës). Grupet e tjera të barnave që mund të shkaktojnë ekzantemë të barnave përfshijnë qetësues kundër dhimbjeve nga grupi NSAID (si ASA, ibuprofen, diklofenak) si dhe medikamente për epilepsinë dhe përdhesin.

Shpesh, vetë përbërësi aktiv i drogës është përgjegjës për ekzantemën e shkaktuar nga ilaçi. Në raste të tjera, eksipientët e ilaçit shkaktojnë skuqjen, për shembull konservuesit ose ngjyrat.

Ekzantema e drogës: simptomat

Ekzantema e drogës mund të ndodhë pothuajse në çdo pjesë të trupit, duke përfshirë mukozën. Megjithatë, zakonisht zhvillohet në ekstremitetet (krahët, këmbët) dhe trungun (gjoks, bark, shpinë). Ndonjëherë, ekzantema medicinale përhapet nga trungu; në raste të tjera shtrihet nga gjymtyrët deri në trungun e trupit.

Tema & Dukje

Shpërthimi i drogës është një manifestim shumë i larmishëm i lëkurës. Mund të ngatërrohet lehtësisht me skuqjen me njolla të mëdha të fruthit, skuqjen me pika të vogla të rubeolës ose lezionet e lëkurës të etheve të kuqe të ndezur ose sifilizit.

Në shumicën e rasteve, ekzantema e drogës shfaqet si një ngritje e kuqërremtë, shpesh e ngjashme me pickimin e mushkonjave. Gjithashtu, gërvishtjet (urtikaria = koshere) janë një simptomë e shpeshtë e ekzantemës së drogës. Ndonjëherë formohen flluska, disa prej të cilave janë të mëdha dhe shpërthejnë (formë bulloze).

Simptoma të tjera

Në rastet më të rënda, ekzantema alergjike medikamentoze shoqërohet me simptoma të tjera si diarre, nauze, të vjella dhe ënjtje të mukozave në gojë dhe në fyt. Kjo më pas shoqërohet me një ndjenjë pak a shumë të theksuar sëmundjeje, herë pas here edhe me temperaturë. Përveç kësaj, nyjet limfatike aty pranë mund të fryhen. Në rast të një reaksioni shumë të rëndë alergjik, preket edhe sistemi kardiovaskular.

Forma të veçanta të skuqjes së lëkurës të shkaktuar nga ilaçet

Format e veçanta të skuqjes së shkaktuar nga ilaçet përfshijnë:

Eksantema e fiksuar e drogës.

E ashtuquajtura ekzantema e drogës fikse zakonisht zhvillohet brenda dy javësh herën e parë. Kur ilaçi në fjalë përdoret përsëri, vatrat e shëruara në lëkurë mund të riaktivizohen brenda 30 minutave deri në 12 orë.

Skuqja zakonisht shfaqet si një zonë e vetme fokale. Është në formë të rrumbullakët në ovale, e kufizuar ashpër dhe me ngjyrë të kuqërremtë. Me kalimin e kohës, ajo mund të bëhet më e errët në ngjyrë. Ekzantema e fiksuar e drogës shpesh gjendet, për shembull, në krahë, këmbë ose në zonën gjenitale (përfshirë membranën mukoze).

Ekzantema makulopapulare.

Ky është një skuqje e lëkurës me njolla, nodulare që mund të shoqërohet me formimin e fshikëzave, urtikarieve (urtikarie) dhe hemorragjive në lëkurë (purpura). Mundësisht, kjo ekzantemë e drogës formohet në trungun e trupit. Koka, pëllëmbët dhe shputat e këmbëve lihen gjithmonë jashtë.

Një ekzantema makulopapulare mund të zhvillohet, për shembull, pas marrjes së disa antibiotikëve (siç janë sulfonamidet, penicilinat) ose ilaçet për epilepsinë. Zakonisht shfaqet rreth dhjetë ditë pas fillimit të terapisë. Herë pas here, ajo zhvillohet më vonë ose edhe disa ditë pas përfundimit të terapisë.

Ekzantema makulopapulare është forma më e zakonshme e reaksionit të drogës.

Pustuloza ekzantemike akute e gjeneralizuar (AGEP).

Pustuloza ekzantemike akute e gjeneralizuar (AGEP), e quajtur gjithashtu pustuloderm toksike, është një tjetër lloj i veçantë i reaksionit të lëkurës të shkaktuar nga ilaçet. Herën e parë zhvillohet brenda tre javësh pas fillimit të përdorimit të drogës (antibiotikë të ndryshëm). Më vonë, mund të ndodhë brenda pak ditësh.

Në përgjithësi, kjo formë e ekzantemës medikamentoze shërohet brenda dy javësh me formimin e luspave të imta.

Eritema exsudativum multiforme

Erythema exsudativum multiforme mund të shkaktohet jo vetëm nga ilaçet, por edhe, për shembull, nga infeksionet (si nga viruset herpes simplex ose streptokoket).

Pacientët zhvillojnë vatra në formë disku, të qara me buzë të kuqe dhe një qendër të kaltërosh. Zakonisht preken anët ekstensore të duarve dhe krahëve, ndonjëherë edhe mukozat. Pacientët e prekur mund të kenë gjithashtu një gjendje të përgjithshme të dëmtuar rëndë.

Sindroma Stevens-Johnson (SJS) dhe nekroliza epidermale toksike (TEN).

Këto janë forma të rralla, por të rënda të ekzantemës së drogës. Zona të mëdha të lëkurës dhe mukozës mund të shkëputen dhe të vdesin. Kjo shpesh duket si lëkurë e djegur. Në sindromën Steven-Johnson, më pak se dhjetë për qind e sipërfaqes së trupit është e prekur; në nekrolizën epidermale toksike (e njohur edhe si sindroma Lyell), preket të paktën 30 për qind.

Përveç reaksionit të rëndë të lëkurës, të dy variantet manifestohen edhe në simptoma të mëlçisë, zorrëve dhe mushkërive, si dhe përmes temperaturës.

Sindroma VESHJE

Sindroma DRESS (DRESS = reaksion medikamentoz me eozinofili dhe simptoma sistemike) është gjithashtu një formë e rrallë, por e rëndë e reaksionit medikamentoz. Fillon disa javë pas përdorimit të ilaçit nxitës me temperaturë të lartë, dhimbje muskulore dhe skuqje të lëkurës me njolla, nodulare. Ndodhin ënjtje shoqëruese të fytyrës, faringjit dhe ënjtje të nyjeve limfatike.

Në rrjedhën e mëtejshme, simptomat zhvillohen në zonën e organeve të brendshme, për shembull në formën e inflamacionit të mëlçisë (hepatit), inflamacionit të veshkave (nefritit), inflamacionit të muskujve të zemrës (miokardit) ose pneumonisë (pneumoni). Gjendja e personit të prekur mund të përkeqësohet me shpejtësi.

Sindroma DRESS mund të zhvillohet, për shembull, si një reagim ndaj barnave të caktuara për epilepsinë (fenitoinë, karbamazepinë) ose ilaçit të përdhes alopurinol.

Ekzantema e shkaktuar nga droga: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në shumicën e rasteve, ekzantema e drogës është një reaksion alergjik ndaj një ilaçi. Më rrallë, nuk është alergjik në origjinë, por është një pseudoalergji.

Ekzantema alergjike e shkaktuar nga medikamentet

Në kontaktin e parë me një ilaç të ri, zakonisht duhen disa orë deri në ditë që skuqja e drogës të zhvillohet. Ndonjëherë kalojnë javë (nganjëherë skuqja e drogës formohet vetëm pasi ilaçi është ndërprerë). Nëse ilaçi përdoret përsëri më vonë, reaksionet e lëkurës zakonisht fillojnë më herët - shpesh pas disa orësh ose disa ditësh.

Kontakti i parë me një ilaç nuk shkakton gjithmonë sensibilizimin, dmth klasifikimin nga sistemi imunitar si një substancë e supozuar e rrezikshme. Ndonjëherë një medikament përdoret fillimisht disa herë pa asnjë problem përpara se sistemi imunitar ta shohë papritur atë si të rrezikshëm dhe të fillojë të veprojë kundër tij.

Disa faktorë rreziku favorizojnë reaksionet alergjike ndaj barnave (për shembull, në formën e ekzantemës së ilaçeve të lidhura me alergjinë). Për shembull, rreziku i një alergjie ndaj drogës rritet kur një ilaç administrohet si infuzion ose injeksion (shiringë) ose aplikohet në lëkurë. E njëjta gjë vlen nëse një ilaç përdoret në mënyrë të përsëritur.

Përveç kësaj, disa faktorë gjenetikë mund të rrisin rrezikun e reaksioneve të mbindjeshmërisë ndaj barnave. Megjithatë, kjo është kryesisht objekt i hulumtimit.

Skuqja e drogës pseudoalergjike.

Një skuqje e drogës gjithashtu mund të zhvillohet pa një reaksion alergjik nga sistemi imunitar. Për shembull, preparatet e kortizonit mund të shkaktojnë një skuqje të ngjashme me aknet. E njëjta gjë vlen edhe për medikamentet që përmbajnë litium, të cilat janë të përshkruara për disa sëmundje mendore.

Disa ilaçe e bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj rrezeve UV. Prandaj, gjatë trajtimit, lëkura mund të skuqet me dhimbje (reaksion fototoksik) ose edhe alergjik (reaksion fotoalergjik) kur ekspozohet në rrezet e diellit ose në dhomë me diell. Kjo mund të ndodhë, për shembull, gjatë trajtimit me disa antibiotikë (siç janë tetraciklinat) dhe me agjentin dehidratues (diuretik) furosemid. Lexoni më shumë rreth reaksioneve fototoksike dhe fotoalergjike në artikullin Alergjia nga dielli.

Ekzantema e drogës: ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse keni një skuqje të paqartë të lëkurës - veçanërisht (menjëherë) pas përdorimit të një medikamenti të ri - duhet patjetër të shihni një mjek. Është më mirë të kontaktoni mjekun që mund të ketë përshkruar ilaçin në fjalë. Sidoqoftë, një specialist i sëmundjeve të lëkurës (dermatolog) është gjithashtu një person i përshtatshëm kontakti.

Mjeku së pari do të marrë informacion të rëndësishëm mbi historinë tuaj mjekësore (anamnezën) në një diskutim të detajuar. Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Çfarë medikamente me recetë dhe pa recetë përdorni aktualisht ose keni përdorur së fundmi? A ka ndonjë mjekim të ri?
 • Si është zhvilluar reaksioni i lëkurës?
 • Keni qenë veçanërisht të stresuar apo keni pasur një infeksion akut kur u shfaq skuqja?
 • A ka simptoma të tjera si kruajtje apo ankesa të përgjithshme?
 • A keni pasur ndonjë reagim negativ të mëparshëm ndaj një medikamenti?
 • A keni ndonjë alergji të njohur ose intolerancë ushqimore? A keni astmë apo ndonjë gjendje tjetër themelore?

Pas intervistës, mjeku do të ekzaminojë skuqjen në mënyrë më të detajuar. Ai gjithashtu mund të marrë mostra gjaku dhe t'i dërgojë ato në laborator për analiza. Është e mundur që të gjenden gjetje jonormale si ndryshimet në numërimin e gjakut, të cilat do të jenë të dobishme në sqarimin e skuqjes.

Informacioni nga intervista e historisë dhe vështrimi i skuqjes ndonjëherë mjaftojnë që mjeku të dyshojë për ekzantemë medikamentoze. Nëse është e nevojshme, ai ose ajo do të rekomandojë ndërprerjen e një medikamenti që ndoshta është përgjegjës në bazë prove (nëse nuk është absolutisht e nevojshme). Nëse skuqja më pas përmirësohet, kjo konfirmon dyshimin për ekzantemë të shkaktuar nga ilaçet.

Mos e ndërprisni vetë ilaçin e përshkruar nga mjeku! Fillimisht konsultohuni me mjekun që ju trajton.

Testet

Teste të ndryshme mund të ndihmojnë për të gjetur shkakun për një ekzantemë të shkaktuar nga ilaçi dhe, nëse është e nevojshme, për të sqaruar mekanizmin themelor. Mjekët zakonisht kryejnë analiza të tilla pasi simptomat janë zhdukur.

Një rezultat negativ i testit nuk përjashton një skuqje alergjike të drogës! Anasjelltas, një test pozitiv i lëkurës nuk është gjithmonë provë e një skuqjeje alergjike ndaj drogës. Sidomos pasi testet e vlefshme të lëkurës janë të disponueshme vetëm për disa grupe barnash, duke përfshirë mjetet e kontrastit me rreze X dhe antibiotikët beta-laktam.

Për disa barna, ekzistojnë teste të standardizuara in vitro (“in vitro” do të thotë “në xhami”, pra në enë laboratorike) që janë të përshtatshme për diagnostikimin e mbindjeshmërisë ndaj barnave. Për shembull, një alergji ndaj penicilinës mund të zbulohet duke zbuluar antitrupa specifikë në gjak.

Një metodë tjetër in vitro është testi i transformimit të limfociteve. Në këtë test alergjie, dikush kërkon qeliza specifike imune kundër shkaktimit të dyshuar të skuqjes në një mostër gjaku nga pacienti. Sidoqoftë, procedura është e vështirë dhe e kushtueshme. Prandaj, nuk përdoret në mënyrë rutinore për të sqaruar ekzantemën alergjike të drogës.

Për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme për skuqjen, ndonjëherë është e nevojshme të merret një mostër indi nga zona e ndryshuar e lëkurës (biopsia e lëkurës) dhe të ekzaminohet më nga afër në laborator.

Mjekët gjithmonë interpretojnë rezultatet e testit në lidhje me informacionin nga intervista e historisë mjekësore dhe ekzaminimi fizik.

Ekzantema e shkaktuar nga droga: trajtimi

Në përgjithësi, ilaçi që (me sa duket) shkakton skuqjen duhet të ndërpritet pas konsultimit mjekësor (!) - përveç nëse ekzantema e drogës është shumë e lehtë. Nëse është e nevojshme, mjeku do të përshkruajë një ilaç zëvendësues të toleruar më mirë.

Ndonjëherë një medikament (shkaktues) është i domosdoshëm për trajtimin e një sëmundjeje ekzistuese dhe për këtë arsye nuk duhet të ndërpritet – edhe nëse shkakton një skuqje të theksuar alergjike ndaj barnave. Pastaj mjeku mund të japë kortizon dhe antihistamine si masë parandaluese përpara se të marrë ilaçin për të zbutur reaksionin alergjik.

Trajtimi i drogës

Për të lehtësuar simptomat e ekzantemës së shkaktuar nga ilaçet, mjekët mund të përshkruajnë një antihistamine ose kortizon. Në rastet më të lehta, trajtimi lokal, si me pomadë, është i mjaftueshëm.

Format e rënda të reaksioneve të barnave si nekroliza epidermale toksike (sindroma Lyell) dhe sindroma DRESS mund të jenë kërcënuese për jetën. Prandaj, pacientët e prekur duhet të trajtohen dhe monitorohen në spital ose në një njësi të kujdesit intensiv.

Ekzantema e shkaktuar nga ilaçet: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Në shumicën e rasteve, ekzantema e induktuar nga medikamentet zgjidhet shpejt pasi ilaçi nxitës ndërpritet. Megjithatë, ecuritë shumë të rënda, të tilla si nekroliza epidermale toksike, mund të jenë fatale.

Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, prognoza për ekzantemën e induktuar nga medikamentet është e mirë. Përveç njollës së lëkurës si në ekzantema fikse medikamentoze, ekzantema medikamentoze nuk lë asnjë dëmtim të përhershëm në shumicën dërrmuese të rasteve. Përjashtim bëjnë rastet e rënda të sëmundjes, ku, për shembull, mund të ndodhin ngjitje mukozale.

Pasaporta e alergjisë

Në çdo rast, pacienti duhet të shmangë medikamentin nxitës nëse është e mundur. Është gjithashtu më mirë të shënoni emrin e ilaçit dhe ta mbani këtë shënim me vete në portofolin tuaj, për shembull. Në këtë mënyrë, ai ose ajo mund të tërheqë shpejt vëmendjen e çdo mjeku ndaj skuqjes alergjike të drogës që ka ndodhur më herët në rast të ripërtëritjes së trajtimit. Kjo është e rëndësishme sepse kur nxitësi administrohet përsëri, reaksioni alergjik është shpesh më i rëndë se hera e parë.