Orgazma e thatë: Llojet, Shkaqet, Trajtimi

Pse nuk ka spermë gjatë orgazmës?

Si rregull, sperma derdhet sa herë që një mashkull përjeton orgazmë. Megjithatë, ka raste kur orgazma mbetet pa ejakulim. Nëse një mashkull nuk ejakulon, kjo mund të ketë shkaqe të ndryshme. Është e mundur që sperma të zbrazet në fshikëz në vend që të largohet nga trupi përmes penisit. Arsyet e tjera për një orgazmë të thatë përfshijnë bllokimin e kanaleve seminale ose mungesën e lëngut seminal.

Mungesa e ejakulacionit është më e zakonshme në pleqëri nëse, për shembull, muskujt ose nervat që janë të rëndësishëm për derdhjen preken gjatë operacionit të prostatës ose procedurave të tjera kirurgjikale në bark.

Çfarë është një orgazmë e thatë?

Orgazma pa ejakulim: Në një orgazmë të thatë, sperma nuk del nga penisi gjatë kulmit. Ekzistojnë dy forma të orgazmës së thatë: Në derdhjen retrograde (të keqdrejtuar), sperma zbrazet në fshikëz. Në anejakulim, nuk ka fare ejakulim.

A është e rrezikshme orgazma e thatë? Nga pikëpamja mjekësore, një orgazmë e thatë tek meshkujt është përgjithësisht e padëmshme. Megjithatë, mungesa e ejakulimit mund të ndryshojë përvojën seksuale dhe ndoshta të zbeh kënaqësinë e seksit.

Ejakulim retrograd

  • Dëmtimi i sfinkterit të fshikëzës gjatë heqjes kirurgjikale të prostatës përmes uretrës (rezeksioni transuretrale i prostatës). Kjo procedurë zakonisht kryhet tek pacientët e moshuar dhe shpesh shpjegon pse derdhja nuk ndodh në pleqëri. Operacione të tjera në zonën e legenit mund të ndikojnë gjithashtu në sfinkterin e fshikëzës.
  • Çrregullimet nervore (neuropatitë) mund të dëmtojnë funksionimin e sfinkterit të fshikëzës. Kjo mund të ndodhë, për shembull, nëse nervat janë shtypur si rezultat i një aksidenti ose një hernie diskale.
  • Diabeti (diabeti mellitus)
  • Konsumi i tepërt i alkoolit
  • Sklerozë të shumëfishtë

Në raste të rralla, ilaçet për presionin e lartë të gjakut (alfa bllokuesit) ose inflamacioni i kanaleve seminale mund të shkaktojnë ejakulim retrograd.

Ejakulimi retrograd nuk ka pasoja të veçanta. Nëse dëshironi ta largoni atë, fillimisht duhet të trajtoni sëmundjen që po shkakton çrregullimin. Terapia me ilaçe kryhet me substanca aktive që ndikojnë drejtpërdrejt ose tërthorazi në sistemin nervor autonom. Qëllimi është të përmirësohet mbyllja e sfinkterit të brendshëm të fshikëzës.

Ejakulim/anejakulim i vonuar

Anejkulimi total është një orgazmë pa asnjë derdhje. Shkaku është zakonisht një “bllokim” i kanaleve seminale, mungesa e lëngut seminal ose një çrregullim kongjenital në zonën e prostatës. Shumë rrallë, vezikulat seminale dhe/ose prostata mungojnë që nga lindja.

Shkaqe të tjera të mundshme janë, për shembull

  • Ndërhyrjet kirurgjikale, veçanërisht heqja e nyjeve limfatike në bark
  • Lëndimet e shtyllës kurrizore/paraplegjia
  • Diabetes mellitus

Në rast anejakulimi total, duhet të konsultoheni menjëherë me një urolog për të përcaktuar shkakun e gjendjes. Shpesh është i nevojshëm ekzaminimi i mëtejshëm nga një neurolog. Trajtohet gjendja në bazë të anejakulimit.

Meshkujt që nuk mund të ejakulojnë janë natyrisht edhe jo pjellorë. Çiftet që dëshirojnë të kenë fëmijë mund të përpiqen të marrin spermë me ndihmën e të ashtuquajturit vibrostimulim të glas (vibrator penisit). Nëse kjo nuk funksionon, mund të provohet elektroejakulimi. Kjo përfshin futjen e një sondë elektrike në anusin e mashkullit, e cila stimulon disa nerva të nevojshëm për ejakulim.

Orgazma e thatë është një nga disa forma të ejakulimit të dëmtuar. Më shumë për format e ndryshme mund të mësoni në artikullin Çrregullimet e ejakulimit.