Disfonia: Përkufizimi, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Çrregullim i formimit të zërit për shkaqe organike ose funksionale; në raste ekstreme, humbje e plotë e zërit (pa zë).
 • Shkaqet: p.sh. inflamacione, lëndime, paraliza, tumore në foletë vokale ose laring, mbingarkesë e zërit, teknikë e gabuar e të folurit, arsye psikologjike, mjekim, ndryshime hormonale.
 • Diagnoza: Historia mjekësore; ekzaminim fizik, laringoskopi, ekzaminime të mëtejshme (si ultratinguj) nëse është e nevojshme.
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut – trajtimi i shkaqeve fizike, terapia me zë.
 • Parandalimi: Kundër mbingarkesës, ndër të tjera, ushtrime ngrohëse të aparatit vokal; pushimet e pushimit; ushtrime me zë.

Çfarë është disfonia?

Disfonia nuk është një sëmundje më vete, por një simptomë me shkaqe të ndryshme themelore. Ndonjëherë këto janë sëmundje fizike (shkaqe organike). Në raste të tjera, çrregullimet e funksionit të laringut (shkaqet funksionale) janë shkaku i disfonisë.

Për të kuptuar se si mund të shqetësohet prodhimi i zërit, në radhë të parë ndihmon të dini se si dhe nga e ka origjinën zëri.

Si zhvillohet zëri

 1. Mushkëritë prodhojnë rrymën e ajrit (rrymë fonimi) e nevojshme për prodhimin e zërit.
 2. Laringu me muskujt e tij, kërcet dhe veçanërisht palat vokale (“kordat vokale”) prodhon një tingull parësor.
 3. Faringu, goja dhe zgavra e hundës (i ashtuquajturi tubi i embouchure) modulojnë tingullin primar për të prodhuar tinguj të të folurit.

Në parim, çrregullimet në të tre nivelet mund të shkaktojnë disfoninë.

Disfonia: Shkaqet dhe çrregullimet e mundshme

Përveç kësaj, ekziston një formë "normale" e disfonisë (si p.sh. gjatë pubertetit ose pleqërisë). Përveç kësaj, çrregullimi i prodhimit të zërit mund të jetë efekt anësor i mjekimit.

Çrregullimi organik i zërit (disfonia organike)

Për prodhimin "normal" të zërit, palat vokale ("kordat vokale") në laring duhet të dridhen lirshëm. Çrregullime të ndryshme fizike mund të pengojnë këtë dridhje të lirë – rezulton disfonia.

Mbingarkesa e zërit: Njerëzit që flasin ose këndojnë shumë për arsye profesionale shpesh zhvillojnë simptoma të mbingarkesës në foletë vokale. Pasojë e një tendosjeje të përhershme të foleve vokale janë të ashtuquajturat nyje këngëtare (granuloma e foleve vokale për shkak të mbingarkesës, granuloma e kontaktit).

Tipari kryesor i këtij çrregullimi të zërit është ngjirja e zërit. Për shkak se në kohët e lashta, predikuesit ishin shpesh në mesin e atyre që prekeshin, kjo formë e çrregullimit të formimit të zërit mban edhe emrin "Dysphonia clericorum" në literaturën e vjetër.

Disfonia mund të ndodhë gjithashtu nëse lëngu acidik i stomakut shpesh rrjedh përsëri në trake, duke dëmtuar mukozën e laringut dhe faringut (laringit gastrike).

Lëndimet e laringut: Lëndime të tilla, si ato të shkaktuara nga intubimi, aksidentet ose operacioni, shpesh shkaktojnë disfoninë.

Nëse vetëm njëra nga dy kordat vokale është e paralizuar (paralizë e njëanshme), personi i prekur zakonisht mund të flasë ende pothuajse normalisht. Nëse, nga ana tjetër, preken të dy nyjet e zërit (paralizë dypalëshe), ka gulçim dhe forma më e rëndë e disfonisë - pazëri e plotë (afonia).

Disfonia spazmatike (spazma e të folurit, spazma e laringut, distonia e laringut): Në këtë rast, çrregullimi i zërit rezulton nga spazma e pavullnetshme dhe e zgjatur e muskujve në laring. Ky është një çrregullim neurologjik që i përket distonive (çrregullimeve të lëvizjes).

Tumoret e tjera beninje përfshijnë papillomat, cistat (kavitetet e mbushura me lëngje) dhe polipet (rritja e mukozës), të cilat ndodhen direkt në ose në foldat vokale. Si pengesa mekanike, ato ndërhyjnë në dridhjen e lirë dhe mbylljen e duhur të foleve vokale - të prekurit vuajnë nga disfonia.

Edema e Reinke prek kryesisht gratë nga mosha 40 deri në 60 vjeç. Zëri tingëllon i ashpër dhe i ngjirur. Në raste ekstreme, disfonia çon në mungesë zëri të plotë (afoni).

Kanceri i laringut (karcinoma e laringut): Një tumor malinj i laringut është më rrallë shkaku i disfonisë. Simptomat kryesore të tij janë ngjirja e zërit e zgjatur dhe ndoshta gulçimi.

Keqformime kongjenitale të palosjeve vokale ose laringut: Këto janë gjithashtu një shkak i mundshëm i një çrregullimi të prodhimit të zërit. Si rregull, ato tashmë janë të dukshme në fëmijëri.

Nëse disfonia vazhdon për një kohë të gjatë, kjo është një shenjë alarmi në çdo rast. Më pas sqarojeni shkakun nga mjeku!

Çrregullimi funksional i zërit (disfonia funksionale)

Të prekurit raportojnë ngjirurit e zërit të vazhdueshëm, rritje të lodhjes së zërit dhe ndonjëherë një ndjesi shtypjeje ose djegieje në zonën e fytit. Megjithatë, gjetjet organike në një laringoskopi janë pothuajse të paqarta.

Në disfoninë funksionale, mjekët bëjnë dallimin midis variantit hiperfunksional dhe hipofunksional. Shumë shpesh, megjithatë, gjenden edhe forma të përziera.

Grupet e muskujve ngjitur në zonën e fytyrës, qafës dhe fytit janë gjithashtu shpesh të tensionuara.

Disfonia hiperfunksionale zakonisht manifestohet tek njerëzit që përdorin vazhdimisht zërin e tyre tepër.

Kjo zakonisht shkaktohet nga gjendjet e sëmundjes ose rraskapitjes me një dobësim të përgjithshëm të performancës së trupit. Stresi psikologjik si ankthi ose pikëllimi gjithashtu mund të çojë në disfoni hipofunksionale.

Disfonia e zakonshme, ponogjene dhe psikogjenike.

Çrregullimet funksionale të zërit gjithashtu mund të përshkruhen më konkretisht në varësi të shkakut të tyre. Kështu, disfonia e zakonshme është e pranishme kur zakonet e të folurit që dëmtojnë zërin janë arsyeja e çrregullimit të formimit të zërit - për shembull, të bërtiturat e shpeshta, teknika e gabuar kur këndoni, të folurit e shtypur vazhdimisht ose tepër i theksuar.

Në disa njerëz, shkaqet psikologjike ose psikosomatike shfaqen në disfoninë hipofunksionale (pëshpëritje, frymëmarrje, zë i pafuqishëm). Kjo quhet disfonia psikogjenike.

Disfonia të tjera

Përveç kësaj, disa medikamente shkaktojnë disfoninë si një efekt anësor i padëshirueshëm. Këto përfshijnë, për shembull, neuroleptikët (antipsikotikë, ilaçe psikotrope) dhe disa sprej për astmën.

Disfonia: Kur të shkoni te mjeku?

Gjithashtu, nëse vëreni se zëri juaj tingëllon i shtypur, kërcitës ose merr frymë, ose keni dhimbje kur flisni, duhet të kërkoni këshilla mjekësore.

Specialistët në çrregullimet e zërit janë specialistë në foniatri. Specialistët në mjekësinë e veshit, hundës dhe fytit (ENT) dhe mjekësinë e përgjithshme janë gjithashtu kontakte të mundshme për disfoninë.

Disfonia: ekzaminimet dhe diagnoza

Histori mjekesore

Për të marrë historinë tuaj mjekësore, mjeku do t'ju bëjë pyetje të tilla si:

 • Sa kohë keni pasur këtë çrregullim të zërit?
 • A e sforcove shumë zërin para fillimit të disfonisë?
 • A keni ndonjë gjendje të njohur të frymëmarrjes ose pulmonare?
 • A keni bërë një operacion, për shembull në zonën e gjoksit apo qafës, pak para fillimit të çrregullimit të zërit?
 • A pini duhan? Nëse po, sa dhe për sa kohë?
 • A pini alkool? Nëse po, sa?
 • A keni vënë re ndonjë ngurtësim, ënjtje ose ndjenjë presioni në zonën e qafës?
 • Çfarë medikamente jeni duke marrë aktualisht?

Ekzaminim fizik

Disa ekzaminime ndihmojnë profesionistët mjekësorë të sqarojnë disfoninë.

 • dëgjimi me stetoskop (auskultim)
 • inspektimi i fytit me elektrik dore dhe shtypës të gjuhës
 • palpimi i laringut dhe i fytit në kërkim të ënjtjeve ose induracioneve të mundshme

Përsëritja e tingujve ose fjalive

Tashmë gjatë anamnezës, mjeku i kushton vëmendje se si tingëllon zëri juaj - për shembull, i pafuqishëm, shumë i ngjirur ose i shtypur. Kjo shpesh jep të dhëna për shkaqet e mundshme.

Laringoskopia

Laringoskopia lejon një vështrim nga afër të laringut. Mjeku ekzaminon fytin tuaj me ndihmën e një pasqyre ose një kamere të posaçme: kjo lejon një pamje të drejtpërdrejtë të foleve vokale dhe laringut.

Kjo procedurë është shumë e dobishme në sqarimin e disfonisë. Edhe pse ideja për të parë fytin tuaj kaq thellë është e frikshme për shumë njerëz, ekzaminimi është i padëmshëm.

Ndonjëherë nevojiten ekzaminime të mëtejshme për të përcaktuar shkakun e disfonisë. Zakonisht ky është rasti, për shembull, nëse çrregullimi i zërit është i pranishëm për një kohë të gjatë ose është shumë i theksuar. Gjithashtu, nëse shfaqen ankesa shtesë si gulçim, kollitja e gjakut ose vështirësi në gëlltitje, ekzaminimet e mëtejshme shpesh janë të dobishme.

Ekzaminime të tilla mund të jenë:

 • Ekografia (sonografia) e gjëndrës tiroide
 • X-ray e gjoksit (rrezet X toraks)
 • Marrja e mostrave të indit (biopsi) nga mukoza e laringut ose bronkeve
 • Tomografia e kompjuterizuar (CT) ose rezonanca magnetike (MRI) e qafës, gjoksit ose trurit

Disfonia: Trajtim

Më poshtë është një shembull se si trajtohen lloje të ndryshme të disfonisë:

Ftohja si shkaku i disfonisë organike mund të trajtohet në mënyrë simptomatike, si p.sh. duke pirë shumë lëngje (p.sh. çaj), duke thithur dhe duke e marrë me lehtësi. Pasi të mbarojë i ftohti, zëri zakonisht kthehet shpejt.

Në rastin e paralizës së laringut (paraliza e kordave vokale), mjekët trajtojnë shkakun e dëmtimit të nervit (p.sh. sëmundja e Parkinsonit, ALS, goditje në tru) nëse është e mundur. Në rastin e paralizës së njëanshme të kordave vokale, shpesh ndihmojnë ushtrimet e zërit, në të cilat stërvitet posaçërisht korda e dytë vokale e paparalizuar.

Në rastin e edemës së Reinke, është veçanërisht e rëndësishme që duhanpirësit të përmbahen nga pirja e duhanit në të ardhmen. Opsionet e tjera të mundshme të trajtimit përfshijnë heqjen kirurgjikale të akumulimit të lëngjeve dhe terapinë me zë.

Tumoret malinje në laring zakonisht hiqen me kirurgji nga mjekët. Megjithatë, në shumë raste, prodhimi i zërit është ende i shqetësuar pas operacionit.

Një fokus i veçantë i terapisë së zërit është në teknikën e mirë të frymëmarrjes, pasi kjo është thelbësore për zhvillimin efikas të zërit. Terapia përfundon kur personi i prekur përdor me besueshmëri sjelljen e tij të zërit të sapo mësuar në jetën e përditshme.

Në rastin e disfonisë psikogjenike, zakonisht këshillohet trajtimi psikoterapeutik.

Disfonia: Parandalimi

Gjithashtu, përpiquni të punoni në tensionin e trupit tuaj. Kjo sepse zëri ndikohet nga e gjithë qëndrimi i trupit. Ushtrimet e lirimit dhe relaksimit, për shembull, janë të dobishme. Për të relaksuar muskujt përgjithmonë, është e nevojshme një ndërthurje e lëvizjes së rregullt dhe relaksimit.

Periudhat e pushimit për zërin dhe njomjen e mirë të mukozave (p.sh., përmes marrjes së mjaftueshme të lëngjeve dhe klimës së duhur të dhomës) janë masa të tjera që mund të parandalojnë disfoninë e shkaktuar nga mbipërdorimi. E njëjta gjë vlen edhe për (kryesisht) abstenimin nga pirja e duhanit dhe alkoolit.