Dispnea (gulçim): Shenjat, Shkaqet, Ndihma

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Distres respirator ose gulçim; ndodh në mënyrë akute ose kronike; ndonjëherë në pushim, ndonjëherë vetëm me përpjekje; simptomat shoqëruese të tilla si kolla, palpitacionet, dhimbje gjoksi ose marramendje janë të mundshme.
 • Shkaqet: probleme me frymëmarrjen, përfshirë trupat e huaj ose astmën; problemet kardiovaskulare, duke përfshirë hipertensionin pulmonar ose infarktin e miokardit; fraktura, trauma në gjoks; probleme neurologjike ose shkaqe psikologjike
 • Diagnoza: dëgjimi i mushkërive dhe zemrës me stetoskop; test gjaku, test i funksionit pulmonar; endoskopia pulmonare; procedurat imazherike: X-ray, tomografi e kompjuterizuar ose imazhe me rezonancë magnetike.
 • Kur të shihni një mjek? Si rregull, gjithmonë në rast të dispnesë; gulçimi me dhimbje gjoksi, buzët blu, mbytja apo edhe ndalimi i frymëmarrjes janë urgjenca. Telefononi menjëherë 112 dhe mundësisht jepni ndihmën e parë.
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut, siç janë antibiotikët për infeksionet bakteriale, kortizoni dhe ekspektorantët për pseudokroupin, kortizoni dhe bronkodilatorët për astmën dhe SPOK, dhe kirurgjia dhe të tjera për shkaqe të caktuara.
 • Parandalimi: ndër të tjera, lënia e duhanit parandalon dispnenë kronike; asnjë parandalim specifik kundër shkaqeve akute

Çfarë është dispnea?

Megjithatë, sa më shpejt të marrë frymë pacienti, aq më të cekëta bëhen frymëmarrja - shfaqet gulçim. Më pas problemit i shtohen shpesh mbytja dhe frika nga vdekja, duke e përkeqësuar atë.

Format: Si shfaqet dispnea?

Për mjekët, dispnea mund të karakterizohet më saktë në bazë të kritereve të ndryshme, si kohëzgjatja apo situatat në të cilat shfaqet kryesisht. Disa shembuj:

Në varësi të kohëzgjatjes së gulçimit, bëhet dallimi midis dispnesë akute dhe kronike. Dispnea akute shkaktohet, për shembull, nga një atak astme, një emboli pulmonare, një atak në zemër ose një atak paniku. Dispnea kronike vërehet, për shembull, në dështimin e zemrës, COPD ose fibrozë pulmonare.

Nëse gulçimi shfaqet tashmë në pushim, kjo quhet dispne në pushim. Nëse dikush humbet frymën e tij vetëm gjatë sforcimit fizik, kjo njihet si dispne sforcuese.

Nëse gulçimi vihet re kryesisht kur jeni shtrirë, por përmirësohet kur jeni ulur ose në këmbë, është ortopnea. Tek disa të sëmurë është edhe më e vështirë: gulçimi i mundon veçanërisht kur shtrihen në anën e majtë dhe më pak kur shtrihen në anën e djathtë. Kjo më pas quhet trepopnea.

Homologu i ortopnesë është platypnea, e cila karakterizohet nga gulçim që shfaqet kryesisht kur pacienti është në një pozicion vertikal (në këmbë ose ulur).

Ndonjëherë forma e dispnesë tashmë i jep mjekut të dhëna për shkakun themelor. Trepopnea, për shembull, është tipike për sëmundje të ndryshme kardiake.

Çfarë mund të bëhet në lidhje me të?

Kur shfaqet dispnea, gjëja më e mirë për të bërë është të shkoni menjëherë te mjeku. Në afat të shkurtër, këshillat e mëposhtme ndonjëherë mund të ndihmojnë kundër gulçimit:

 • Në rast të frymëmarrjes akute, personi i prekur ulet me pjesën e sipërme të trupit të drejtë dhe i mbështet krahët (pak të përkulura) në kofshë. Në këtë pozicion (të quajtur "ulja e trajnerit"), muskuj të caktuar mbështesin frymëmarrjen dhe nxjerrjen në mënyrë mekanike.
 • Për të prekurit këshillohet që të qëndrojnë sa më të qetë ose të qetësohen sërish. Veçanërisht në rastin e dispnesë së shkaktuar psikologjikisht, kjo shpesh ndihmon frymëmarrjen të kthehet në normalitet.
 • Ajri i freskët dhe i freskët ka gjithashtu një efekt të dobishëm. Jo më pak sepse ajri i ftohtë përmban më shumë oksigjen. Kjo shpesh lehtëson dispnenë.
 • Është e këshillueshme që astmatikët të kenë gjithmonë në dorë llakun e tyre të astmës.
 • Pacientët që kanë sëmundje kronike të mushkërive për një kohë të gjatë shpesh kanë bombola oksigjeni në shtëpi. Është më mirë të diskutoni dozën e oksigjenit me mjekun tuaj.

Dispnea: Trajtimi nga mjeku

Trajtimi i dispnesë varet nga shkaku. Në përputhje me rrethanat, ajo ndryshon. Disa shembuj:

Njerëzit me astmë zakonisht u jepen glukokortikoideve anti-inflamatore (“kortizon”) dhe/ose beta-simpatomimetikë (zgjerojnë bronket) për inhalim.

Në rast të një embolie pulmonare, gjëja e parë që njerëzit marrin shpesh është një qetësues dhe oksigjen. Nëse është e nevojshme, mjekët stabilizojnë qarkullimin. Shkaktësi i embolisë – mpiksja e gjakut në enën pulmonare – tretet me mjekim. Mund të duhet gjithashtu të hiqet gjatë një operacioni.

Nëse anemia për shkak të mungesës së hekurit është përgjegjëse për dispnenë, pacientit i jepet një suplement hekuri. Në raste të rënda, gjaku (rruazat e kuqe të gjakut) administrohet si transfuzion.

Nëse një tumor kanceroz në zonën e gjoksit është arsyeja e gulçimit, terapia varet nga faza e sëmundjes. Nëse është e mundur, tumori hiqet kirurgjik. Kimioterapia dhe/ose terapia me rrezatim mund të jenë gjithashtu të përshtatshme.

Shkaqet

Shumë shkaqe të ndryshme të dispnesë janë të mundshme. Disa prej tyre lidhen drejtpërdrejt me traktin e sipërm ose të poshtëm të frymëmarrjes (p.sh. trup i huaj i thithur, pseudokroup, astma, COPD, emboli pulmonare). Përveç kësaj, sëmundje të ndryshme të zemrës dhe sëmundje të tjera shoqërohen gjithashtu me gulçim. Këtu është një përmbledhje e shkaqeve kryesore të dispnesë:

Shkaqet në traktin respirator

Trupa të huaj ose të vjella: Nëse një trup i huaj "gëlltitet" dhe hyn në trake ose bronke, kjo rezulton në shqetësim akut të frymëmarrjes apo edhe mbytje. E njëjta gjë ndodh, për shembull, nëse të vjellat hyjnë në rrugët e frymëmarrjes.

Angioedema (edema e Quincke): Një ënjtje e papritur e lëkurës dhe/ose e mukozës. Në zonën e gojës dhe të fytit, një ënjtje e tillë shkakton gulçim apo edhe mbytje. Angioedema mund të jetë alergjike, por ndonjëherë shkaktohet nga sëmundje dhe medikamente të ndryshme.

Pseudocroup: I njohur gjithashtu si sindroma e krupit, ky infeksion i frymëmarrjes zakonisht shkaktohet nga viruse (të tilla si viruset e ftohjes, gripit ose fruthit). Ai përfshin ënjtjen e mukozës në traktin e sipërm respirator dhe në daljen e laringut. Zhurmat e frymëmarrjes fishkëllima dhe një kollë e lehur janë pasojat. Në raste të rënda, mund të ndodhë edhe shqetësim i frymëmarrjes.

Difteria ("croup i vërtetë"): Ky infeksion bakterial i frymëmarrjes shkakton gjithashtu ënjtjen e mukozës së traktit të sipërm respirator. Nëse sëmundja përhapet në laring, rezultati është një kollë me leh, ngjirurit e zërit dhe, në rastin më të keq, dispne kërcënuese për jetën. Megjithatë, falë vaksinimit, difteria tani është e rrallë në Gjermani.

Paraliza e kordave vokale: Paraliza dypalëshe e kordave vokale është një tjetër shkak i mundshëm i dispnesë. Ndodh, për shembull, për shkak të dëmtimit të nervit që rezulton nga operacioni në zonën e fytit ose dëmtimi i nervit në rrjedhën e sëmundjeve të ndryshme.

Spazma e frenulumit vokal (spazma e glotisit): Në këtë rast, muskujt e laringut papritmas ngërçen, duke ngushtuar glottisin dhe duke shkaktuar gulçim. Nëse glottis mbyllet plotësisht nga spazma, ekziston një rrezik akut për jetën. Ndodh kryesisht tek fëmijët. Shkaktohet nga irritues në ajrin që thithim (si disa vajra esencialë).

Astma bronkiale: Kjo sëmundje kronike e frymëmarrjes është shumë shpesh arsyeja e sulmeve të gulçimit. Gjatë një ataku astme, rrugët e frymëmarrjes në mushkëri ngushtohen përkohësisht – ose të shkaktuara nga alergjenë të tillë si poleni (astma alergjike) ose, për shembull, nga sforcimi fizik, stresi ose i ftohti (astma joalergjike).

Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD): COPD është gjithashtu një sëmundje kronike e përhapur e frymëmarrjes e shoqëruar me një ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes të mushkërive. Megjithatë, ky ngushtim është i përhershëm, ndryshe nga astma. Shkaku kryesor i COPD është pirja e duhanit.

Pneumonia: Në shumë raste, ajo sjell dispne përveç simptomave të tilla si ethe dhe lodhje. Pneumonia është shpesh rezultat i një infeksioni të traktit respirator dhe zakonisht shërohet pa komplikime të mëdha. Megjithatë, pneumonia mund të jetë e rrezikshme për fëmijët dhe të moshuarit.

Covid-19: Shumë të sëmurë me Covid ankohen për vështirësi në frymëmarrje edhe pas rrjedhave të lehta të sëmundjes. Mjekët dyshojnë si shkak ndryshimet patologjike në enët e gjakut në mushkëri dhe mpiksjet e vogla që pengojnë shkëmbimin e gazit. Në raste të rënda, vërehen dëmtime masive të indeve dhe rimodelim të enëve të imta të gjakut në mushkëri. Gjatë ose pas COVID-XNUMX mund të shoqërohet edhe me dispne.

Atelektaza: Atelektaza është termi i përdorur nga mjekët për të përshkruar një seksion të kolapsuar ("kolapsuar") të mushkërive. Në varësi të shkallës, dispnea mund të jetë pak a shumë e rëndë. Atelektaza mund të jetë e lindur ose si rezultat i një sëmundjeje (si pneumotoraks, tumor) ose një trup i huaj i futur.

Fibroza pulmonare: Fibroza pulmonare është kur indi lidhor në mushkëri rritet patologjikisht dhe më pas ngurtësohet dhe plagët. Ky proces progresiv dëmton gjithnjë e më shumë shkëmbimin e gazit në mushkëri. Kjo shkakton gulçim, fillimisht vetëm gjatë sforcimit fizik, më vonë edhe në pushim. Shkaktarët e mundshëm përfshijnë thithjen e ndotësve, infeksionet kronike, rrezatimi në mushkëri dhe medikamente të caktuara.

Efuzioni pleural: Pleura (pleura) është një lëkurë me dy tehe në gjoks. Fleta e brendshme (pleura) mbulon mushkëritë, dhe fleta e jashtme (pleura) rreshton gjoksin. Hendeku i ngushtë ndërmjet tyre (hapësira pleurale) është e mbushur me pak lëng. Nëse kjo sasi lëngu rritet për shkak të sëmundjes (për shembull, në rastin e pleuritit të lagësht), quhet derdhje pleural. Në varësi të shtrirjes së tij, ajo shkakton gulçim, një ndjenjë shtrëngimi në gjoks dhe dhimbje të frymëmarrjes në gjoks.

Pneumo-thorax: Në pneumo-thorax, ajri ka hyrë në hapësirën në formë hendeku midis mushkërive dhe pleurës (hapësira pleurale). Simptomat që rezultojnë varen nga shkaku dhe shtrirja e këtij infiltrimi ajri. Për shembull, ka dispne, kollë nervoze, therje dhe dhimbje të frymëmarrjes në gjoks, dhe njollë blu të lëkurës dhe mukozave (cianozë).

Hipertensioni pulmonar: Në hipertensionin pulmonar, presioni i gjakut në mushkëri është vazhdimisht i ngritur. Në varësi të ashpërsisë, kjo shkakton simptoma të tilla si gulçim, lodhje e shpejtë, të fikët ose mbajtje uji në këmbë. Hipertensioni pulmonar është një sëmundje më vete ose mund të jetë rezultat i një sëmundjeje tjetër (si p.sh. COPD, fibroza pulmonare, HIV, shistozomiaza, sëmundja e mëlçisë dhe të tjera).

"Uji në mushkëri" (edema pulmonare): Kjo i referohet një akumulimi të lëngjeve në mushkëri. Shkaktohet, për shembull, nga sëmundjet e zemrës, toksinat (si tymi), infeksionet, thithja e lëngjeve (si uji) ose medikamente të caktuara. Simptomat tipike të edemës pulmonare përfshijnë dispne, kollë dhe sputum të shkumëzuar.

Tumoret: Kur rritjet beninje ose malinje të indeve ngushtojnë ose bllokojnë rrugët e frymëmarrjes, shfaqet edhe dispnea. Kjo ndodh, për shembull, me kancerin e mushkërive. Indet e mbresë pas heqjes kirurgjikale të një tumori gjithashtu mund të ngushtojnë rrugët e frymëmarrjes, duke penguar rrjedhën e ajrit.

Shkaqet në zemër

Kushtet e ndryshme të zemrës mund të jenë gjithashtu përgjegjëse për dispnenë. Këto përfshijnë, për shembull: dështimin e zemrës, sëmundjen e valvulave të zemrës, atakun në zemër ose inflamacionin e muskujve të zemrës.

Defektet e valvulave të zemrës mund të shkaktojnë gjithashtu gulçim. Nëse, për shembull, valvula mitrale - valvula e zemrës midis atriumit të majtë dhe barkushes së majtë - rrjedh (insuficienca e valvulës mitrale) ose ngushtohet (stenozë e valvulës mitrale), të prekurit vuajnë nga gulçim dhe kollitje, ndër simptoma të tjera.

Dispnea e papritur e rëndë, një ndjenjë ankthi ose shtrëngimi në gjoks, si dhe ankthi apo edhe frika nga vdekja janë simptoma tipike të një ataku kardiak. Gjithashtu shfaqen të përziera dhe të vjella, veçanërisht te femrat.

Nëse gulçimi gjatë përpjekjeve, dobësia dhe lodhja në rritje shfaqen së bashku me simptoma të ngjashme me gripin (ftohje, kollë, ethe, dhimbje koke dhe dhimbje gjymtyrësh), arsyeja mund të jetë inflamacioni i muskujve të zemrës (miokarditi).

Shkaqe të tjera të dispnesë

Ka shkaqe të tjera të mundshme të dispnesë. Disa shembuj:

 • Anemia: Mungesa e hemoglobinës së pigmentit të kuq të gjakut, i cili është i nevojshëm për transportimin e oksigjenit në qelizat e kuqe të gjakut. Prandaj, anemia mund të shkaktojë gulçim, palpitacione, zhurmë në vesh, marramendje dhe dhimbje koke, ndër simptoma të tjera. Shkaktarët e mundshëm të anemisë përfshijnë mungesën e hekurit ose vitaminës B12.
 • Lëndimi i gjoksit (trauma e gjoksit): Shfaqet edhe gulçim, për shembull, kur brinjët janë të mavijosur ose thyer.
 • Skolioza: Në skoliozë, shtylla kurrizore është e lakuar përgjithmonë anash. Në rastet e rënda ku lakimi është i rëndë, kjo dëmton funksionin e mushkërive, duke rezultuar në dispne.
 • Sarkoidoza: Kjo sëmundje inflamatore shoqërohet me formimin e ndryshimeve të indeve nodulare. Këto potencialisht formohen kudo në trup. Shumë shpesh, mushkëritë janë të prekura. Kjo mund të njihet, ndër të tjera, nga një kollë e thatë dhe dispne e varur nga sforcimi.
 • Sëmundjet neuromuskulare: Disa sëmundje neuromuskulare gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë dispne kur preken muskujt e frymëmarrjes. Shembujt përfshijnë poliomielitin (poliomielit), ALS dhe myasthenia gravis.
 • Hiperventilimi: termi i referohet frymëmarrjes jashtëzakonisht të thellë dhe/ose të shpejtë të shoqëruar me ndjenjën e gulçimit. Përveç disa sëmundjeve, shkaku është shpesh stresi dhe eksitimi i madh. Gratë preken më shpesh se meshkujt.
 • Depresioni dhe çrregullimet e ankthit: Në të dyja rastet, të sëmurët ndonjëherë kanë një ndjenjë fazike të pamundësisë për të marrë frymë.

Frymëmarrja e shkaktuar psikologjikisht (në depresion, hiperventilim të lidhur me stresin, çrregullime ankthi dhe të tjera) quhet gjithashtu dispne psikogjenike.

Kur të shihni një mjek?

Qoftë graduale apo e papritur - është gjithmonë e këshillueshme që njerëzit me dispne të shkojnë te mjeku. Edhe nëse nuk shfaqen simptoma të tjera në fillim, sëmundje të rënda mund të jenë arsyeja e gulçimit.

Nëse shfaqen simptoma shtesë si dhimbja e gjoksit ose buzët blu dhe lëkura e zbehtë, është mirë që menjëherë të telefononi një mjek të urgjencës! Sepse këto mund të jenë shenja të një shkaku kërcënues për jetën si sulmi në zemër ose emboli pulmonare.

Çfarë bën mjeku?

Së pari, mjeku do të bëjë pyetje specifike në lidhje me historinë mjekësore (anamnezën), për shembull:

 • Kur dhe ku ndodhi gulçimi?
 • Dispnea shfaqet në pushim apo vetëm gjatë aktivitetit fizik?
 • A varet gulçimi nga pozicione të caktuara të trupit apo kohë të ditës?
 • A është përkeqësuar dispnea kohët e fundit?
 • Sa shpesh ndodh dispnea?
 • A ka ndonjë simptomë tjetër përveç gulçimit?
 • A keni ndonjë gjendje të njohur themelore (alergji, dështim të zemrës, sarkoidozë ose të tjera)?

Intervista e anamnezës pasohet nga ekzaminime të ndryshme. Ato ndihmojnë për të përcaktuar shkakun dhe shtrirjen e dispnesë. Këto ekzaminime përfshijnë:

 • Dëgjimi i mushkërive dhe zemrës: Mjeku dëgjon gjoksin me një stetoskop për të zbuluar, për shembull, tinguj të dyshimtë të frymëmarrjes. Ai gjithashtu zakonisht dëgjon zemrën.
 • Vlerat e gazit në gjak: Ndër të tjera, mjeku përdor pulsoksimetrinë për të përcaktuar se sa i ngopur është gjaku me oksigjen.
 • Testi i funksionit pulmonar: Me ndihmën e një testi të funksionit të mushkërive (siç është spirometria), mjeku mund të vlerësojë më saktë gjendjen funksionale të mushkërive dhe rrugëve të frymëmarrjes. Kjo është një mënyrë shumë e mirë për të vlerësuar shkallën e COPD ose astmës, për shembull.
 • Endoskopia e mushkërive: Me anë të endoskopisë së mushkërive (bronkoskopia), faringu, laringu dhe bronket e sipërme mund të shikohen më në detaje.
 • Procedurat e imazhit: Ato mund të japin gjithashtu informacion të rëndësishëm. Për shembull, rrezet X, tomografia e kompjuterizuar dhe rezonanca magnetike mund të zbulojnë inflamacionin e mushkërive, emboli pulmonare dhe tumoret në zgavrën e kraharorit. Mund të përdoren gjithashtu ekzaminime me ultratinguj dhe mjekësi bërthamore.

Ashpërsia e dispnesë mund të vlerësohet duke përdorur shkallën Borg: Kjo bëhet ose nga mjeku (bazuar në përshkrimin e pacientit) ose nga vetë pacienti duke përdorur një pyetësor. Shkalla e Borg varion nga 0 (pa dispne fare) deri në 10 (dispne maksimale).

Parandalim

Shumë shkaqe akute, nga ana tjetër, nuk mund të parandalohen në mënyrë specifike.

Pyetjet e bëra shpesh në lidhje me dispnenë

Çfarë është dispnea?

Kur një person ka vështirësi të marrë ajër të mjaftueshëm, quhet dispne. Ky është termi mjekësor për gulçim ose gulçim. Shkaktarët janë, për shembull, sëmundjet e zemrës dhe mushkërive, mungesa e oksigjenit, helmimi nga gazrat që ikën ose nga substanca të tjera toksike. Në varësi të ashpërsisë së saj, dispnea mund të jetë e lehtë, e rëndë ose e vazhdueshme.

Cilat janë simptomat e dispnesë?

Vështirësia në frymëmarrje, gulçim dhe ndjenja e mungesës së ajrit janë shenjat tipike të dispnesë. Simptoma të tjera përfshijnë dhimbje gjoksi, marramendje, djersitje dhe ankth. Në dispne të rënda, mund të ketë një njollë kaltërosh të buzëve, fytyrës ose ekstremiteteve për shkak të mungesës së oksigjenit.

Cilat janë shkaqet e dispnesë?

Sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet e mushkërive dhe anemia janë shkaqe të zakonshme të dispnesë. Edhe sforcimi i lehtë çon në gulçim, dhe ndonjëherë kjo ndodh edhe gjatë pushimit fizik. Shkaktarë të tjerë janë helmimi, mungesa e oksigjenit ose obeziteti, situatat e stresit psikologjik ose gjendjet e ankthit dhe panikut. Shkaqet duhet të sqarohen gjithmonë nga mjeku.

A është e rrezikshme dispnea?

Çfarë mund të bëj nëse kam dispne?

Në rastin e dispnesë së theksuar, uluni drejt, mbështetuni me krahët anash dhe përpiquni të gjeni një ritëm frymëmarrjeje sa më të qetë dhe të qëndrueshme. Shmangni stresin dhe sforcimin fizik. Nëse gulçimi nuk largohet ose përkeqësohet, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore. Në terma afatgjatë, humbja e peshës, ushtrimet e frymëmarrjes dhe ushtrimet e rregullta fizike të lehta shpesh ndihmojnë.

Cilat janë llojet e ndryshme të dispnesë?

Ekziston një dallim midis dispnesë akute dhe kronike. Dispnea akute shfaqet papritur dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Dispnea kronike vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore dhe shpesh shoqërohet me kushte afatgjata si astma ose COPD. Llojet e tjera përfshijnë ortopne (gjatë shtrirjes), dispne paroksizmale të natës (gjatë gjumit) dhe dispne të shkaktuar nga ushtrimet (gjatë sforcimeve fizike).

Si duhet të flini nëse keni dispne?

Për dispnenë, është mirë të flini me pjesën e sipërme të trupit të ngritur. Kjo është veçanërisht lehtësuese në shumë forma të dështimit të zemrës që shoqërohen me mbajtjen e ujit (edemë) në këmbë. Shmangni alkoolin dhe vaktet e rënda para se të shkoni në shtrat, pasi këto mund të rrisin gulçimin.

Cili mjek është përgjegjës për dispnenë?