Ushqimi pas nxjerrjes së dhëmbit të mençurisë: Çfarë lejohet?

Ushqimi pas operacionit të dhëmbit të mençurisë: Informacion i përgjithshëm

Ngrënia dhe pirja pas operacionit të dhëmbit të mençurisë kërkon kujdes: shumica e anestetikëve vazhdojnë të kenë efekt për ca kohë. Prandaj, prisni pak kohë para se të hani dhe gjithashtu përmbahuni nga pijet e nxehta. Megjithatë, mund të pini pije të ftohta në gllënjka të vogla.

Pasi efekti i anestetikëve të ketë kaluar, mund të pini ushqime të ngrohta dhe të hani përsëri ushqime të buta. Ushqimet e puresë dhe supat e vakëta janë të përshtatshme, siç janë perimet, mishi dhe peshku, të gatuara butësisht, ose "ushqimi për fëmijë".

Ushqimi nuk duhet të jetë i fortë, i nxehtë apo pikant. Kjo do të irritonte plagën dhe mund të çonte në inflamacion, dhimbje dhe gjakderdhje. Pas ngrënies, duhet të lani dhëmbët me kujdes dhe të përdorni një shpëlarës goje. Sapo plaga të jetë shëruar dhe qepjet të jenë hequr, mund të hani përsëri atë që ju pëlqen.

Ushqimi pas operacionit të dhëmbit të mençurisë: Alkooli

Përveç kësaj, alkooli mund të ketë një efekt negativ në koagulimin e gjakut, gjë që rrit rrezikun e gjakderdhjes.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, sheqernat dhe substancat e tjera që përmban alkooli nxisin rritjen e baktereve dhe në këtë mënyrë rrisin rrezikun e infeksioneve të plagëve.

Ushqimi pas operacionit të dhëmbit të mençurisë: produktet e qumështit

Duhet të përmbaheni nga ngrënia e qumështit dhe produkteve të qumështit si kosi dhe djathi direkt pas operacionit të dhëmbit të mençurisë, pasi bakteret e acidit laktik që përmbahen në produkte mund të depërtojnë në plagë dhe të shkaktojnë inflamacion. Përveç kësaj, bakteret e acidit laktik mund të shpërndajnë para kohe zgjebe të plagëve që janë formuar tashmë, duke bërë që plaga të vazhdojë gjakderdhjen. Përveç kësaj, ekziston rreziku i ndërveprimeve me medikamente.