Echinacea (lule hale): Efektet

Cili është efekti i Echinacea?

Echinacea konsiderohet përfaqësuesi më i rëndësishëm i bimëve medicinale me efekt imunomodulues. Kjo do të thotë se bima mund të ndikojë në sistemin imunitar. Se si funksionon kjo në detaje ende nuk është sqaruar përfundimisht. E njëjta gjë vlen edhe për efektin anti-inflamator të echinacea.

Tre lloje të Echinacea përdoren në mjekësi:

  • lule e purpurt (Echinacea purpurea)
  • lule hale e zbehtë (E. pallida)
  • lulehalla me gjethe të ngushta (E. angustifolia).

Të tre llojet e Echinacea kanë një spektër të ngjashëm përbërësish. Përbërës të rëndësishëm janë derivatet e acidit kafeik, poliacetilenet, alkamidet dhe antioksidantët si flavonoidet. Deri më tani, për shembull, për alkamidet janë demonstruar veti imunomoduluese dhe anti-inflamatore.

Në thelb, të tre llojet e echinacea përdoren terapeutikisht në një mënyrë të ngjashme:

  • Echinacea pallida dhe Echinacea angustifolia: nga këto dy specie, rrënjët përdoren për trajtimin mbështetës dhe parandalimin e infeksioneve të përsëritura të traktit të sipërm respirator siç është ftohja e zakonshme.

Megjithatë, studimet mbi efikasitetin e Echianacea janë aktualisht të kufizuara. Ndërkohë që ka studime që tregojnë se bima medicinale mund të ndihmojë në parandalimin e ftohjes, të shkurtojë kohëzgjatjen e tyre ose të lehtësojë simptomat. Megjithatë, disa nga studimet ishin të dizajnuara keq.

Prandaj është e vështirë të thuhet nëse ka ndonjë përfitim nga marrja e echinacea për ftohjet, apo nëse përmirësimi i shëndetit i vërejtur shpesh është thjesht rastësi.

Më tej, ka prova që echianacea ka efekte pozitive në psikikë. Studimet tregojnë se alkamidet, acidi rosmarinik dhe acidi kafeik mund të zvogëlojnë ankthin. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime.

Si përdoret Echinacea?

Disa preparate përmbajnë bimë të tjera mjekësore përveç echinacea-s (përgatitje të kombinuara).

Sa më poshtë vlen për të gjitha preparatet e gatshme për përdorim: Përdorni preparatet siç tregohet në fletëudhëzimin e paketimit ose siç rekomandohet nga mjeku ose farmacisti juaj.

Ekspertët këshillojnë përdorimin e echinacea-s në formën e preparateve të gatshme për përdorim. Përgatitja e një çaji echinacea si një ilaç në shtëpi nuk është e zakonshme apo e rekomanduar.

Përveç kësaj, ekzistojnë mjete të ndryshme për echinacea në homeopati. Këto përfshijnë globulat, tinkturën e nënës dhe ampula.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë echinacea?

Echinacea nuk është toksike për njerëzit dhe kafshët. Efektet anësore më të zakonshme janë problemet e tretjes si nauze dhe dhimbje stomaku. Përveç kësaj, disa njerëz janë alergjikë ndaj preparateve echinacea.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni echinacea

  • Nëse jeni alergjik ndaj bimëve të margaritës (Asteraceae) si arnika, kumak ose kamomili, duhet të shmangni echinacea-n.
  • Nuk ka studime mbi sigurinë e echinacea për fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç dhe gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Prandaj, duhet të pyesni mjekun tuaj përpara se ta përdorni. Gratë që ushqehen me gji nuk duhet të aplikojnë pomadën Echinacea në zonën e gjoksit.
  • Për shkak të efektit të saj imunostimulues, echinacea nuk duhet të përdoret në sëmundjet kronike progresive. Këto përfshijnë, për shembull, sëmundjet autoimune, mungesën e imunitetit si HIV/Aids, tuberkulozin, sklerozën e shumëfishtë dhe kolagjenozat (sëmundjet autoimune të indit lidhor).

Përdoreni bimën medicinale vetëm për aq kohë sa rekomandohet nga mjeku ose farmacisti juaj.

Si të merrni produkte Echinacea

Çfarë është Echinacea?

Gjinia e luleshtrydheve (Echinacea) i përket familjes së margaritës (Asteraceae) dhe është e përhapur në SHBA dhe Kanada. Ndërkohë, echinacea është natyralizuar edhe në Evropë, kryesisht si bimë zbukuruese.

Të tre llojet janë bimë shumëvjeçare me rrënjë të ankoruara vertikalisht në tokë dhe rrënjë të shumta dytësore. Koni i purpurt dhe i zbehtë mund të rritet mbi një metër i gjatë, ndërsa lulehalla me gjethe të ngushta arrin deri në 50 centimetra.

Lulet, të cilat lulëzojnë në fund të verës, rriten rreth një "shporte" qendrore me mjaft lule tubulare të kuqe të errët deri në kafe në një kurorë lulesh me rreze të gjata, të varura në mënyrë të habitshme.