Azelastine: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon azelastina

Në alergji, për shembull ndaj polenit të barit ose qimeve të kafshëve, substancat që janë në të vërtetë të padëmshme (alergenet) shkaktojnë një reaksion të tepruar imunitar në trup. Ekspertët ende nuk e kanë sqaruar përfundimisht pse ndodh kjo tek disa njerëz. Megjithatë, rrjedha e një reaksioni alergjik tashmë është kuptuar shumë mirë dhe ka mundësuar zhvillimin e agjentëve antialergjikë.

Antihistamines H1 si azelastin

Disa prej tyre i përkasin klasës së antihistamines H1. Në rastin e një alergjie, disa qeliza mbrojtëse (mastoqeliza) në intersticat e indeve sekretojnë sasi të mëdha të histaminës lajmëtare inflamatore. Kjo lidhet me vende të veçanta lidhëse të qelizave të indeve (receptorët e histaminës) dhe u sinjalizon atyre se sapo është shkaktuar një reaksion imunitar.

Si rezultat, membranat mukoze të nazofaringit dhe të syve, për shembull, furnizohen më mirë me gjak për të transportuar qeliza të mëtejshme imune atje. Indi skuqet, fryhet dhe kruajtjet ndodhin për të hequr çdo trup të huaj që mund të jetë i pranishëm. Përveç kësaj, lëngu i indeve ikën për të larë trupat e huaj dhe patogjenët - hunda rrjedh dhe sytë lotojnë.

E veçanta e azelastinës është “efekti i saj i kombinuar”: përveç efektit antihistaminik, ajo stabilizon edhe mastocitet, duke i bërë ato të lëshojnë më pak histaminë kur irritohet.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Kur përdoret spray nazal azelastin dhe pika për sy, shumë pak përbërës aktiv hyn në qarkullimin sistemik. Kur merren tableta azelastin, azelastina absorbohet me shpejtësi në gjak përmes zorrëve dhe më pas shpërndahet me shpejtësi në të gjithë indet e trupit.

Pas rreth 20 orësh, niveli i përbërësit aktiv në gjak ka rënë përgjysmë. Produkti i degradimit desmetil azelastin, i cili është gjithashtu efektiv dhe formohet në mëlçi, është gjysmë i degraduar ose ekskretohet pas rreth 50 orësh.

Përafërsisht tre të katërtat e përbërësit aktiv dhe produkteve të degradimit të tij ekskretohen në jashtëqitje, pjesa tjetër e lë trupin në urinë.

Kur përdoret azelastina?

Ilaçi anti-alergjik azelastin është miratuar për trajtimin e rinitit alergjik sezonal dhe gjatë gjithë vitit (si ethet e barit) dhe konjuktivitin alergjik.

Për kohëzgjatjen e përdorimit, ndiqni gjithmonë udhëzimet e mjekut ose farmacistit ose informacionin në fletëudhëzimin e përgatitjes së përdorur.

Si të përdorni azelastinën

Pika e syve

Përveç rasteve kur përcaktohet ose përshkruhet ndryshe, të rriturit mund të përdorin pika syri azelastin dy herë në ditë (1 pikë për sy). Në rast të simptomave të rënda, administrimi mund të rritet në katër herë në ditë.

Pikat e syve mund të përdoren edhe tek fëmijët - mosha në të cilën ato duhet të përdoren mund të varet nga preparati i veçantë. Është më mirë të pyesni pediatrin ose farmacistin për këtë.

Gjatë përdorimit të pikave të syrit azelastin, duhet të respektohet higjiena e rreptë (larja e duarve paraprakisht, mos prekja e syrit me hapjen e shishkës, respektimi i afatit të ruajtjes së preparatit pas hapjes - zakonisht është katër javë).

Llak i hundës

Përveç rasteve kur tregohet ose përshkruhet ndryshe, të rriturit përdorin sprej nazal azelastin dy herë në ditë me një spërkatje për hundë. Para përdorimit të parë, spërkatja duhet të aktivizohet disa herë për të mbushur mekanizmin e pompës.

Një këshillë tjetër për përdorimin e pikave për hundë tek fëmijët: Nëse fëmija e mban kokën të anuar pak përpara gjatë administrimit, më pak nga solucioni me shije të hidhur do të rrjedhë në fyt dhe do të shijohet në gojë.

Pllakat

Tabletat Azelastine zakonisht merren dy herë në ditë me një gotë ujë, pavarësisht nga ushqimi. Pacientët mbi 65 vjeç dhe ata me mosfunksionim të mëlçisë ose veshkave duhet të fillojnë trajtimin me një tabletë në ditë në mbrëmje – udhëzime më specifike do të jepen nga mjeku kurues. Sipas recetës së mjekut, disa nga tabletat janë miratuar për përdorim te fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç.

Cilat janë efektet anësore të azelastinës?

Kur përdorni azelastin, shija e hidhur mund të çojë në të përziera nëse spraji i hundës nuk përdoret siç duhet (koka e anuar mbrapa kur spërkatet).

Një në njëqind deri në një mijë njerëz të trajtuar ankohen për acarim të lehtë të syrit dhe mukozës së hundës, si dhe për teshtitje dhe gjakderdhje nga hundët.

Çfarë duhet të kem parasysh kur përdor azelastinën?

Ndërveprimet

Deri më sot, ndërveprimet midis azelastinës dhe përbërësve të tjerë aktivë njihen vetëm kur merren si tabletë. Spraji i hundës dhe pikat e syve nuk tregojnë asnjë ndërveprim për shkak të përthithjes së papërfillshme.

Azelastina degradohet nga enzima e mëlçisë, citokromi 2D6 (CYP2D6). Barnat që pengojnë këtë enzimë mund të rrisin nivelet e azelastinës në gjak. Kjo mund të rrisë shkallën e efekteve anësore.

Shembujt përfshijnë agjentë kundër depresionit (të tilla si citalopram, fluoxetine, moclobemide, paroxetine, venlafaxine, sertraline), agjentë kundër kancerit (të tilla si vinblastine, vincristine, doxorubicin, lomustine) dhe agjentë të caktuar HIV (siç janë delavirdine, delavirdine).

Qetësuesit, pilulat e gjumit, medikamentet antipsikotike, ilaçet e tjera kundër alergjive dhe gjithashtu alkooli mund të rrisin në mënyrë të paparashikueshme efektin depresiv të azelastinës.

Kufizimi i moshës

Mosha në të cilën miratohen preparatet azelastin varet nga preparati në fjalë. Fletëpalosja e paketimit si dhe mjeku dhe farmacisti japin informacion më të detajuar për këtë.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Pikat e syve dhe spraji për hundë mund të përdoren si gjatë shtatzënisë ashtu edhe gjatë ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me azelastin

Spraji i hundës Azelastine dhe pikat e syve nuk kërkojnë recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe mund të blihen në çdo farmaci.

Tabletat azelastin ose sprej për hundë në kombinim me një glukokortikoid (“kortizon”) kërkojnë një recetë në të tre vendet. Sidoqoftë, tabletat azelastin nuk janë aktualisht në treg në Gjermani, Austri ose Zvicër (që nga nëntori 2021).

Që nga kur njihet azelastina?

Azelastine tashmë i përket gjeneratës së dytë të antihistamines H1 dhe është kështu një zhvillim i mëtejshëm i agjentëve të parë alergjikë të disponueshëm. Krahasuar me paraardhësit e tij, ka më pak efekte anësore dhe tolerohet më mirë. Azelastine spray hundësh dhe tableta u miratuan në 1991, të ndjekura nga pikat e syve që përmbajnë përbërësin aktiv azelastin në 1998.