Ekzaminimi gjinekologjik

Procedurë

Kjo pasohet nga ekzaminimi gjinekologjik. Ndërsa mjeku përgatit materialet e nevojshme dhe përgatit dhomën e ekzaminimit, pacienti zhvishet në një zonë të vogël të veçantë ose dhomë ndërrimi. Më pas ajo ulet në karrigen gjinekologjike në të ashtuquajturën pozitë litotomie.

Gruaja është në një pozicion gjysmë të ulur, gjysmë të shtrirë me këmbë të hapura dhe pak të përkulura. Mjeku tani së pari do të inspektojë rajonin gjenital nga jashtë dhe do të kërkojë ndryshime në lëkurë, ënjtje, skuqje ose shkarkim. Ai pastaj do të prek për të limfë nyjet në zonën e ijeve dhe prekni barkun e poshtëm nga jashtë për presion dhimbje dhe anomali të tjera.

Kjo pasohet nga një ekzaminim vaginal. Për këtë, mjeku kërkon një spekulim të ngrohur paraprakisht, të cilin e fut në vaginë dhe më pas hapet. Kjo zgjeron vagjinën dhe zverk mund të vlerësohet.

Për gjeneralin kancer depistimit, mjeku tani merr një lloj pambuku dhe merr një njollë nga porti, pjesa e poshtme e mitër ku zverk ndodhet gjithashtu. Qelizat me shtupë përhapen në një rrëshqitje të mikroskopit. Mjeku pastaj merr një furçë të vogël me të cilën merret një njollë nga zverk.

Kjo mund të jetë disi e pakëndshme për gruan. Këto qeliza përhapen gjithashtu në një diapozitiv mikroskopi për vlerësim të mëvonshëm në laborator. Spekulimi tani mund të hiqet përsëri.

Pason një ekzaminim i palpimit vagjinal. Mjeku fut me kujdes dy gishta dhe njëkohësisht palpon me dorën tjetër nga fundi i barkut drejt gishtave të futur. fshikëz, mitër dhe vezoret mund të palpohet.

Duke vepruar kështu, mjeku do të kontrollojë, për shembull, nëse pacienti ndihet dhimbje në çdo pikë. Më në fund, ekzaminimi gjinekologjik përfshin një ekzaminim të zorrës së trashë, në të cilin rajoni anësor palpohet me një gisht. Më pas, pacienti mund të vendosë rrobat e saj poshtë, por tani heq pjesën e sipërme të saj në mënyrë që prekja e gjirit të mund të kryhet akoma.

Mjeku palpon të dy gjinjtë si dhe limfë nyjet në qafë dhe zona e sqetullave për anomalitë. Në varësi të faktit nëse pacienti ka ndonjë ankesë, ekzaminimi gjinekologjik mund të zgjatet nga aspekte të ndryshme. Për shembull, një ultratingull skanimi mund të kryhet nga barku ose përmes vaginës në mënyrë që të vlerësohet mitër dhe vezoret më saktë.