Ekzaminimi i prostatës

La prostatë gjëndra është një organ mashkullor që prodhon një sekret që sekretohet në uretër gjatë derdhjes dhe pastaj përzihet me spermë. Sekretimi i prostatë gjëndra në fund të fundit përbën rreth 30% të ejakulës. prostatë shtrihet nën fshikëz dhe rrethon uretër.

Drejtpërdrejt pas saj është rektum (rektumi). Një metodë e thjeshtë e ekzaminimit të prostatës është e ashtuquajtura dixhitale (nga latinishtja: digitus - gisht) rektal (përmes rektum) provimi (DRU). Kjo lejon që mjeku të prekë prostatën dhe të kontrollojë madhësinë dhe qëndrueshmërinë e saj. Si pjese e kancer parandalimi, prostata mund të ekzaminohet rregullisht nga mosha 45 vjeç. Nëse kërkohen imazhe të prostatës, rekomandohet një MRI e prostatës.

Informacione të përgjithshme

Kur dhe pse kryhet një ekzaminim dixhital i zorrës së trashë të prostatës? Qëllimi i këtij ekzaminimi është, nga njëra anë, zbulimi i hershëm i prostatës kancer - kanceri më i zakonshëm tek burrat, si dhe vlerësimi i një rritje në madhësi në kontekstin e rritjes beninje (hiperplazia beninje e prostatës), dhe nga ana tjetër, vlerësimi i rektumit mukozës për të zbuluar kanceri i rektumit. Tek gratë, ekzaminimi i zorrës së trashë shërben për të vlerësuar pjesën e pasme të mitër dhe hapësirën ndërmjet mitrës dhe rektum, i ashtuquajturi Hapësira Douglas.

Prostata është një organ që punon nën ndikimin e testosterone. Hormoni seksual stimulon 30 deri në 50 gjëndra individuale të prostatës për të prodhuar sekretimin e prostatës. Ndër të tjera, ky sekret përmban Enzimat që janë të rëndësishme për lëvizshmërinë dhe pjellorinë e spermë.

Veçanërisht tek burrat e moshuar, rritja e tepërt e gjëndrës së prostatës është relativisht e zakonshme. Nëse kjo rritje është beninje, ne flasim për hiperplazi beninje të prostatës (BPH). Meqenëse gjëndra e zmadhuar shpesh shtyp shpesh në uretër që e rrethon atë, mund të çojë në probleme të devijimit të urinës.

Zmadhimi i prostatës shpesh vërehet nga probleme me urinim (driblime, të shpeshta kërkojnë të urinojnë). karcinoma e prostatës është një rritje malinje. Kjo do të thotë që indi i prostatës mund të rritet në indin përreth dhe shpesh është i qëndrueshëm dhe i parregullt. Shumica e karcinomave të prostatës zhvillohen në zonën e jashtme, që do të thotë se pasi të arrijnë një madhësi të caktuar, ato mund të palpohen nga rektumi. Prostata kancer është kanceri më i zakonshëm tek burrat me moshë mesatare 69 vjeç.