Elderberry për ftohjet

Cili është efekti i manaferrës?

Lulet e plakut të zi (Sambucus nigra) përdoren si një ilaç tradicional bimor për të lehtësuar simptomat e ftohjes. Ndër të tjera, ato përmbajnë flavonoide, vaj esencial, triterpene, mucilage dhe derivate të acidit hidroksicinamik. Në përgjithësi, lulishtet kanë një efekt diaforik dhe rrisin prodhimin e mukusit në tubat bronkiale.

Mjekësia popullore përdor edhe lulen e plakut nxitës të metabolizmit dhe pak diuretik në trajtimin e sëmundjeve reumatizmale. Përveç kësaj, lëngu i manaferrës i bërë nga manaferrat (botanikisht: drupes) thuhet se ka një efekt në ftohjet. Megjithatë, kjo ende nuk është vërtetuar shkencërisht.

Megjithatë, manaferrat përmbajnë vitaminë C dhe anthocyanins, ndër të tjera. Të dyja kanë një efekt antioksidant. Kjo do të thotë se ato mund t'i bëjnë të padëmshme përbërjet agresive të oksigjenit që dëmtojnë qelizat (radikalet e lira). Vitamina C gjithashtu mund të stimulojë sistemin imunitar. Vetitë antioksidante të ekstrakteve të manaferrës dhe rëndësia e tyre e mundshme për sistemin imunitar janë objekt studimi.

Si përdoret elderberry?

Mund ta përdorni manaferrën si ilaç shtëpiak ose mund të blini një preparat të gatshëm në farmaci.

Elderberry si një ilaç shtëpiak

Për ta bërë këtë, derdhni rreth 150 mililitra ujë të vluar mbi dy deri në tre lugë çaji (tre deri në katër gramë) me lule plakë, lëreni të injektohet për pesë deri në dhjetë minuta dhe më pas kullojini lulet. Ekspertët rekomandojnë pirjen e një filxhani të tillë çaji me lule plaku disa herë në ditë, mundësisht të nxehtë (si kurë kundër djersitjes). Doza ditore është 10 deri në 15 gram lule të thata.

Kur përgatitni çajin, ka kuptim të kombinoni manaferrën me bimë të tjera mjekësore. Për shembull, lulëzimi i gëlqeres (gjithashtu diaforik) dhe kamomili (anti-inflamator) janë gjithashtu të përshtatshëm për një çaj të ftohtë.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Preparate te gatshme me manaferra

Tani ka edhe preparate të gatshme që përmbajnë manaferrë. Përveç përzierjeve të gatshme të çajit, këto përfshijnë, për shembull, tableta të veshura me lule plaku pluhur dhe ekstrakte alkoolike në formën e pikave dhe lëngjeve. Ju lutemi përdorni preparate të tilla siç përshkruhet në fletëudhëzimin e paketimit ose siç rekomandohet nga mjeku ose farmacisti juaj.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë plaku?

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni manaferrat

Asnjëherë mos i hani manaferrat e papërpunuara për shkak të përbërësve helmues. Substancat e dëmshme gjenden edhe në gjethet dhe degëzat e manaferrave.

Si të merrni plakun dhe produktet e tij

Përgatitjet e gatshme si çaji i lulediellit, pastiçet ose tinkturat, si dhe lëngjet e bëra nga lulet ose manaferrat janë të disponueshme në farmacinë ose farmacinë tuaj. Për përdorimin dhe dozimin e këtyre preparateve, ju lutemi lexoni fletëudhëzimin përkatës të paketimit dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Fakte interesante për plakun

Elderberry (Sambucus nigra) është një shkurre ose pemë e vogël deri në tetë metra e lartë nga familja e dorëzonjëve (Caprifoliaceae). Është vendas në Evropë, si dhe në pjesë të Azisë dhe Afrikës së Veriut. Elderberry pëlqen të rritet në gardhe, shkurre, përgjatë rrugëve dhe brigjeve të përrenjve, si dhe në grumbuj rrënojash. Besëtytnia se shkurrja e vjetër ishte vendbanimi i perëndive mbrojtëse të shtëpisë i pengonte njerëzit ta prisnin pranë stallave, hambarëve ose shtëpive të fermave. Kjo është arsyeja pse ajo gjendet ende shpesh në këto vende sot.

Shkurre plakë ka gjethe pupla dhe, në verë, çadra të mëdha në formë ombrellë me lule të vogla, të bardha dhe aromatike. Këto të fundit zhvillohen në drupe të zeza me shkëlqim, në formë kokrra të kuqe ("krra të kuqe") deri në vjeshtë.

Elderberry e kuqe (e njohur edhe si elderberry rrushi) është një bimë e lidhur (Sambucus racemosa). "Kaferrat" e saj janë të kuqe kur piqen, jo të zeza. Megjithatë, ato gjithashtu shkaktojnë simptoma të helmimit si nauze, të vjella dhe diarre nëse hahen të papërpunuara.