Vlerat e ngritura të mëlçisë: Shkaqet dhe rëndësia

Rritja e vlerave të mëlçisë: Cili është shkaku?

Vlerat e numërimit të gjakut të mëlçisë ALT, AST dhe GLDH rriten kur qelizat e mëlçisë dëmtohen, për shembull nga helmimi nga myku ose hepatiti akut viral. Shkatërrimi i qelizave të mëlçisë çliron enzimat dhe ato hyjnë në gjak në përqendrime të rritura. Në të njëjtën kohë, ka një rënie të substancave të prodhuara nga qelizat e mëlçisë (albumina, faktorët e koagulimit).

  • Inflamacion i kanaleve biliare (kolangit), gurë në tëmth (kolelithiasis)
  • Tumori i mëlçisë
  • Hepatit
  • Cirroza e mëlçisë
  • Mëlçia kongjestive
  • Fibroza cistike (fibroza cistike)
  • Sëmundjet kongjenitale si sindroma Alagille (sëmundje e rrallë trashëgimore)

Bilirubina nuk është vetëm një vlerë e mëlçisë, por edhe një parametër i rëndësishëm për prishjen e qelizave të kuqe të gjakut. Një hemolizë e tillë ndodh, për shembull, në disa anemi (të tilla si anemia drapërocitare) ose kur jepen transfuzione të gabuara gjaku. Shkaqe të tjera të rritjes së bilirubinës janë:

  • Burns
  • Vdekja e qelizave të muskujve skeletorë (rabdomioliza), për shembull në rastin e një sulmi epileptik ose trauma të rënda

Vlerat e ngritura të mëlçisë: Rëndësia e koeficientëve

Nëse vlerat e mëlçisë janë të dobëta, raporti i vlerave të ndryshme të matura me njëra-tjetrën (koeficienti), mund të japë një tregues të sëmundjes themelore.

Raporti i AST ndaj ALT (koeficienti i deritit) mund të ndihmojë për të vlerësuar shkakun e hepatitit: Vlerat nën 1, për shembull, ndodhin në hepatitin akut viral, vlerat rreth 1 në cirrozën e mëlçisë. Vlerat mbi 1, nga ana tjetër, tregojnë hepatitin kronik dhe vlerat mbi 2 kanë tendencë të tregojnë dëmtim të mëlçisë të lidhur me alkoolin.