Encefaliti: Shkaktarët, Simptomat, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është encefaliti? Një inflamacion i trurit. Nëse edhe meningjet janë të përflakur, mjekët e quajnë meningoencefalit.
 • Shkaqet: Kryesisht viruset (p.sh., viruset herpes, viruset TBE), më rrallë bakteret, kërpudhat, parazitët ose një sëmundje autoimune.
 • Diagnoza: Fillimisht në bazë të pyetjeve, ekzaminimit fizik, rezonancës magnetike (MRI), tomografisë kompjuterike (CT), elektroencefalografisë (EEG). Pas analizës së gjakut dhe lëngut cerebrospinal, patogjenët mund të përcaktohen qartë.
 • Trajtimi: Në varësi të shkaktarit, p.sh. në rastin e encefalitit viral, barnat virale (virustatikët) nëpërmjet infuzionit; trajtim simptomatik shtesë (antipiretikë dhe qetësues).

Encefaliti: Përshkrimi

Encefaliti është termi mjekësor për inflamacionin e trurit. Kjo zakonisht shkaktohet nga viruset. Megjithatë, encefaliti mund të shkaktohet edhe nga patogjenë të tjerë si bakteret, kërpudhat ose parazitët. Në raste të rralla, sistemi mbrojtës i vetë pacientit sulmon indet e shëndetshme të trurit (reagimi autoimun).

Në shumicën e rasteve, inflamacioni është akut, që do të thotë se sëmundja shpërthen shpejt dhe përparon me shpejtësi. Megjithatë, ka edhe inflamacione kronike të trurit, të tilla si panencefaliti sklerotik subakut (SSPE) dhe panencefaliti progresiv i rubeolës (PRP). Ato ndodhin praktikisht vetëm tek fëmijët dhe adoleshentët dhe nuk janë të shërueshme. Encefaliti autoimun gjithashtu zakonisht zhvillohet më ngadalë se rastet akute.

Encefaliti: simptoma

Pacientët shpesh kanë fillimisht shenja të përgjithshme të sëmundjes të ngjashme me gripin, si ethe, dhimbje koke, lodhje, dhimbje muskujsh dhe të përziera. Më pas, zhvillohen simptoma specifike të encefalitit. Simptomat përfshijnë:

 • Vetëdija e dëmtuar (p.sh., humbja e vetëdijes ose konfuzioni).
 • Dëmtim i papritur i përqendrimit dhe kujtesës.
 • Të vjella
 • Deficitet neurologjike (p.sh., shqetësime të të folurit, gjuhës, nuhatjes dhe/ose shijes, kufizime në lëvizjen e syve, paralizë e ekstremiteteve individuale)
 • Konfiskimet
 • Nëse meningjet janë gjithashtu të përflakur (meningoencefaliti): ngurtësim i dhimbshëm i qafës dhe/ose i shpinës (meningizëm)

Në rast të shenjave paralajmëruese si temperaturë e lartë e papritur me të përziera, dhimbje koke dhe dëmtim të vetëdijes, dërgohuni menjëherë në spital!

Encefaliti: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut.

Encefaliti zakonisht shkaktohet nga viruset. Shpesh, viruset së pari infektojnë një pjesë tjetër të trupit dhe shkaktojnë një sëmundje të tillë si rubeola, fruthi, shytat ose ethet treditore. Më vonë, viruset hyjnë në tru.

Në Gjermani, encefaliti shfaqet kryesisht për shkak të viruseve të mëposhtme:

 • Viruset e herpesit të thjeshtë
 • Viruset e varicelës zoster
 • Viruset Ebstein-Barr
 • Viruset e fruthit
 • Viruset e shytave
 • Viruset e rubeolës
 • Enterovirusët
 • Viruset TBE (meningo encefaliti i hershëm i verës).

Në mbarë botën, ka viruse të tjera që janë agjentë të mundshëm shkaktarë të encefalitit:

 • Lisaviruset (tërbimi)
 • Viruset e Nilit Perëndimor
 • Arboviruset (encefaliti japonez)
 • Viruset Zika
 • Viruset Ebola

Encefaliti - Infeksion

Por rrugë të tjera transmetimi janë gjithashtu të mundshme: viruset TBE (agjenti shkaktar i meningoencefalitit të hershëm të verës) transmetohen te njerëzit përmes pickimit të rriqrave. Kafshimet e kafshëve (p.sh. nga lakuriqët e natës) mund të infektojnë njerëzit me lisavirus që shkaktojnë tërbim. Në zonat (nën)tropikale, mushkonjat shpesh kontribuojnë në përhapjen e viruseve që shkaktojnë encefalit. Infeksioni nëpërmjet gjakut të infektuar është gjithashtu i mundur.

Shkaqe të tjera të encefalitit

 • Bakteret (p.sh. patogjenët e sifilizit, tuberkulozit ose sëmundjes Lyme)
 • Parazitët (p.sh. krimbat ose patogjenët e toksoplazmozës)
 • Kërpudhat
 • sëmundjet autoimune (p.sh. skleroza e shumëfishtë)

Bakteret arrijnë në tru ose përmes gjakut (për shembull, në rastin e një inflamacioni të mëparshëm në kokë), përmes lëkurës (për shembull, përmes një furuncle të lëkurës në kokë), ose drejtpërdrejt (për shembull, gjatë operacionit në kokë).

Rast i veçantë: Sëmundja evropiane e gjumit (encefaliti letargica)

Një inflamacion i trurit, shkaku i të cilit aktualisht është ende i paqartë është e ashtuquajtura sëmundja evropiane e gjumit (encephalitis letargica). Ndodhi kryesisht midis viteve 1917 dhe 1927 në mbarë botën. Personat e prekur janë shumë të përgjumur dhe vuajnë nga çrregullime të lëvizjes të ngjashme me sëmundjen e Parkinsonit.

Shënim: Sëmundja nuk duhet të ngatërrohet me sëmundjen afrikane të gjumit (triponosomiasis). Shkaktohet nga parazitët që hyjnë në trup përmes pickimeve të mizave të cekut. Megjithatë, encefaliti është gjithashtu tipik për fazën e dytë të sëmundjes.

Faktorët e rrezikut për encefalit

Encefaliti: ekzaminimet dhe diagnoza

Për të diagnostikuar encefalitin, mjeku pyet për simptomat dhe historinë mjekësore të pacientit. Duke bërë këtë, ai pyet si pacientin ashtu edhe të afërmit e tij (anamneza e jashtme). Kjo është e nevojshme sepse personat me encefalit kanë vetëm aftësi të kufizuar për të menduar, perceptuar dhe komunikuar. Ndër të tjera, mjeku pyet për ankesat tipike si dhimbje koke dhe temperaturë të lartë. Përveç kësaj, ai bën pyetje të tjera, si p.sh.

 • A keni pasur kohët e fundit një infeksion viral?
 • Jeni pickuar nga ndonjë insekt?
 • Keni qenë në një udhëtim pushimesh?
 • Keni pasur kontakte me persona me encefalit?

Ekzaminimet e gjakut dhe lëngut cerebrospinal

Nëse mjeku dyshon për encefalit, ai ose ajo nxjerr gjak dhe lëng cerebrospinal (CSF) nga pacienti. Lëngu cerebrospinal rrjedh nëpër tru dhe palcën kurrizore dhe mund të përmbajë disa nga patogjenët. Mjeku merr një mostër të këtij lëngu me anë të një punksioni lumbal. Kjo përfshin futjen e një gjilpëre në kanalin kurrizor të pacientit në nivelin e shtyllës kurrizore lumbare.

Imazhe

Mjeku kryen gjithashtu një skanim të kokës me rezonancë magnetike (MRI) për të përjashtuar sëmundje të tjera të trurit, të tilla si hemorragjia e trurit ose abscesi i trurit. Ndonjëherë ai bën edhe një tomografi të kompjuterizuar (CT). Megjithatë, kjo zakonisht tregon vetëm ndryshime të dukshme ndërsa sëmundja përparon.

Përveç kësaj, mjeku kryen një elektroencefalografi (EEG). Kjo i mundëson atij të përcaktojë në një fazë të hershme nëse dhe si inflamacioni po ndikon në funksionin e trurit. Në raste të jashtëzakonshme, ai përcakton edhe patogjenin përmes EEG.

Encefaliti: Mjekimi

Trajtimi i encefalitit infektiv

Nëse një inflamacion i shkaktuar nga bakteret nuk mund të përjashtohet në një fazë të hershme, mjeku gjithashtu administron antibiotikë të ndryshëm (barë kundër baktereve) - gjithashtu direkt në venë. Vetëm kur shkaku i inflamacionit të trurit është përcaktuar qartë, mjeku ndërpret përdorimin e agjentëve të papërshtatshëm dhe, nëse është e mundur, administron medikamente që synojnë në mënyrë specifike patogjenin.

Trajtimi i encefalitit autoimun

Në disa raste, ky trajtim nuk është i mjaftueshëm kundër encefalitit autoimun. Mjekët më pas administrojnë barna të tjera që ngadalësojnë sistemin imunitar, të tilla si rituximab ose ciklofosfamidi. Nëse një kancer shkakton reaksione autoimune, terapia e kancerit në fjalë gjithashtu mund të ndihmojë.

Trajtimi simptomatik i encefalitit

Encefaliti: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Shanset për shërim nga encefaliti varen nga ashpërsia e sëmundjes, patogjeni që e ka shkaktuar atë dhe sa shpejt fillon trajtimi. Është e rëndësishme që të merren seriozisht shenjat paralajmëruese si ethet e larta të papritura me nauze, dhimbje koke dhe dëmtim të ndërgjegjes dhe të sqarohen menjëherë në spital.

Mikrobet që rrallë ndodhin në Evropë janë gjithashtu veçanërisht problematikë. Këto përfshijnë patogjenët e tërbimit, encefalitin japonez dhe sëmundjen e Nilit Perëndimor. Nuk ka trajtim specifik ndaj tyre. Ato janë më shpesh fatale (tërbimi pothuajse gjithmonë) ose shkaktojnë dëmtime të përhershme të trurit.

Me një sëmundje autoimune themelore, prognoza e encefalitit është kryesisht e mirë.

komplikimet

Encefaliti mund të jetë i ndërlikuar nëse, për shembull, një kriza vazhdon (status epilepticus) ose zhvillohet ënjtje e trurit (edemë cerebrale). Këto komplikime janë potencialisht kërcënuese për jetën.

Encefaliti: Parandalimi

Kjo përfshin vaksinimin kundër TBE për banorët e zonave ku viruset TBE transmetohen shpesh nga rriqrat (zonat TBE). Këshillohet gjithashtu që udhëtarët në Azinë Juglindore të vaksinohen kundër encefalitit japonez nëse planifikojnë të qëndrojnë atje për një periudhë më të gjatë kohore ose të udhëtojnë në zonat rurale.