endokrinologji

Endokrinologët kujdesen për pacientët me kushtet e mëposhtme, ndër të tjera:

  • Çrregullime të tiroides (si hipertiroidizmi ose hipotiroidizmi)
  • Sëmundja e Addison-it (sëmundja e korteksit adrenal)
  • Sindroma e Cushing
  • Çrregullime funksionale të gjëndrave seksuale (vezoret, testikujt)
  • Diabetes mellitus
  • Obeziteti (dhjamosja)
  • osteoporozën
  • Çrregullime të metabolizmit të yndyrës (siç është rritja e niveleve të kolesterolit)
  • Tumoret beninje dhe malinje që prodhojnë hormone

Metodat e rëndësishme të ekzaminimit për sëmundjet endokrinologjike përfshijnë përcaktimin e përqendrimit të hormoneve në gjak dhe urinë si dhe procedurat imazherike si ultratinguj, tomografi kompjuterike dhe imazhe me rezonancë magnetike (MRI).