Granulocitet eozinofile: Çfarë kuptimi kanë

Çfarë janë granulocitet eozinofile?

Granulocitet eozinofile janë një nëngrup i qelizave të bardha të gjakut (leukocitet). Mjeku përcakton vlerat e leukociteve të gjakut si pjesë e numërimit të plotë të gjakut. Granulocitet eozinofile përbëjnë rreth një deri në katër përqind të të gjitha qelizave të bardha të gjakut (në të rriturit), ku vlerat luhaten gjatë ditës.

Termi "eozinofilik" vjen nga histologjia: qelizat mund të njollosen lehtësisht me eozinë ngjyruese dhe më pas duken të kuqërremta ose rozë nën mikroskop.

Granulocitet eozinofile: vlera normale

Gama normale për eozinofilet varet nga mosha dhe gjinia. Ai jepet si përqindje (proporcioni i numrit total të leukociteve):

moshë

femër

mashkull

deri në 14 ditë

0,4 - 4,6%

0,3 - 5,2%

15 në 30 ditë

0,0 - 5,3%

0,2 - 5,4%

31 në 60 ditë

0,0 - 4,1%

0,0 - 4,5%

61 në 180 ditë

0,0 - 3,6%

0,0 - 4,0%

0.5 deri në 1 vjeç

0,0 - 3,2%

0,0 - 3,7%

2 në vitet 5

0,0 - 3,3%

0,0 - 4,1%

6 në vitet 11

0,0 - 4,0%

0,0 - 4,7%

12 në vitet 17

0,0 - 3,4%

0,0 - 4,0%

nga 18 vjet

0,7 - 5,8%

0,8 - 7,0%

Kur rriten granulocitet eozinofile?

  • sëmundjet alergjike (për shembull astma ose ethet e barit)
  • Kolagjenozat (sëmundjet e indit lidhor si lupus eritematoz ose skleroderma)
  • Leucemia mieloide kronike (CML)
  • Leuçemia kronike eozinofile

Kur janë të ulëta granulocitet eozinofile?

Nëse eozinofilet janë shumë të ulëta, mjekët e quajnë këtë eozinopeni. Është tipike për situatat stresuese, duke përfshirë

Një arsye tjetër e mundshme për shumë pak granulocitet eozinofile në gjak është përdorimi i zgjatur i glukokortikoideve (“kortizoni”).