Ezofagiti eozinofilik

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Ezofagiti eozinofilik shkakton, ndër të tjera, vështirësi në gëlltitje dhe dhimbje prapa kockës së gjoksit. Fëmijët, nga ana tjetër, zakonisht ankohen për urth, të përziera ose dhimbje barku.
 • Trajtimi: frenimi i prodhimit të acidit të stomakut, ilaçe që shtypin mbrojtjen (imunosupresantët) ose një dietë eliminuese.
 • Shkaqet: Ezofagiti eozinofilik është a.e. një formë e alergjisë ushqimore, duke shkaktuar inflamacion të mukozës së ezofagut.
 • Faktorët e rrezikut: Personat me sëmundje alergjike dhe prirje ndaj tyre (atopi) preken veçanërisht shpesh nga ezofagiti eozinofilik.
 • Ekzaminimi: ezofagoskopia; për të zbuluar me siguri ezofagitin eozinofilik, mjeku merr mostra të indeve nga mukoza e ezofagut duke përdorur një endoskop.

Çfarë është ezofagiti eozinofilik?

Ezofagiti eozinofilik është sëmundje kronike, inflamatore e ezofagut. Profesionistët mjekësorë e konsiderojnë atë një formë të alergjisë ushqimore. Termi ezofagit eozinofilik përshkruan në mënyrë specifike një inflamacion të ezofagut me qeliza imune tipike alergjike:

Ezofagiti eozinofilik është bërë një nga format më të zakonshme të ezofagitit. Ajo prek si të rriturit ashtu edhe fëmijët. Sipas njohurive aktuale, djemtë dhe burrat kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa për ta zhvilluar atë sesa njerëzit e gjinisë femërore.

Cila është jetëgjatësia për ezofagitin eozinofilik?

Jetëgjatësia në ezofagitin eozinofilik nuk kufizohet me trajtim të vazhdueshëm. Megjithatë, trajtimi zakonisht zgjat gjatë gjithë jetës, pasi inflamacioni zakonisht ndizet përsëri shpejt nëse nuk trajtohet.

Kështu ndodh gjithmonë, për shembull, kur ezofagiti eozinofilik trajtohet me një dietë të veçantë dhe shmangen ushqimet shkaktare. Nëse ushqimi hahet përsëri, ka një rikthim të sëmundjes (përsëritje). Arsyeja: sistemi imunitar vazhdon të reagojë me ndjeshmëri ndaj disa komponentëve të ushqimit. Me kontakt të rinovuar, mukoza e ezofagut inflamohet përsëri dhe shkakton simptomat tipike.

Pa trajtimin e ezofagitit eozinofilik, inflamacioni zakonisht bëhet kronik. Me kalimin e kohës, indi i ezofagut rimodelohet dhe ezofagu bëhet më pak i lëvizshëm. Përveç kësaj, kjo rezulton në ngushtime të shkallës së lartë (ngushtime) në vende. Të prekurit e kanë gjithnjë e më të vështirë për të gëlltitur dhe vënë re se ushqimi ngec.

Cilat janë simptomat e ezofagitit eozinofilik?

Ezofagiti eozinofilik zakonisht shkakton simptoma të ndryshme tek të rriturit dhe fëmijët. Të rriturit dhe adoleshentët shpesh kanë vështirësi në gëlltitje dhe djegie deri në dhimbje prapa kockave të gjoksit. Ushqimi mund të ngecë në ezofag (obstruksion bolus). Individët e prekur përjetojnë një ndjenjë ndonjëherë të dhimbshme të një gungë dhe kanë një dëshirë për t'u tërhequr.

Ndonjëherë të sëmurët përjetojnë gjithashtu një ndjesi të pakëndshme apo edhe dhimbje në ezofag menjëherë pas ngrënies së disa ushqimeve. Kjo quhet reagimi i menjëhershëm i ezofagut i shkaktuar nga ushqimi (ZJARRI).

Simptomat e ezofagitit eozinofilik shpesh fillojnë në mënyrë tinëzare dhe shpesh nënvlerësohen nga të prekurit. Përkundrazi, ata rregullojnë zakonet e tyre të të ngrënit ndërsa sëmundja përparon ngadalë. Shpesh, të sëmurët as që e vërejnë se kanë ndryshuar zakonet e të ngrënit me kalimin e viteve.

Zakonet e mëposhtme të të ngrënit gjenden zakonisht në ezofagitin kronik eozinofilik: pacientët

 • ha mjaft ngadalë,
 • përtypni tërësisht,
 • prerë ushqimin shumë të vogël,
 • shpesh përdorni sasi të mëdha salce,
 • pini me çdo kafshatë për të “larë” ushqimin,
 • shmangni ngrënien në publik sepse duan të shmangin një situatë të sikletshme për shkak të vështirësisë në gëlltitje.

Ezofagiti eozinofilik tek foshnjat dhe fëmijët zakonisht manifestohet me urth, nauze dhe të vjella dhe dhimbje barku. Fëmijët e prekur janë të shqetësuar, refuzojnë të pinë ose hanë dhe mund të zhvillohen më ngadalë se bashkëmoshatarët e tyre të shëndetshëm (vonesa e rritjes). Fëmijët që nuk hanë mjaftueshëm shpesh janë gjithashtu të lodhur dhe të përgjumur.

Si zhvillohet ezofagiti eozinofilik?

Shkaku i saktë i ezofagitit eozinofilik është ende i paqartë. Sot, ekspertët supozojnë se ezofagiti eozinofilik është një formë e alergjisë ushqimore. Në këtë rast, sistemi imunitar reagon veçanërisht në mënyrë të ndjeshme dhe të dhunshme ndaj ushqimeve të caktuara (p.sh. qumështi i lopës ose gruri).

Nëpërmjet kontaktit me përbërësit e ushqimit në fjalë zhvillohet një reaksion alergjik në mukozën e ezofagut dhe ai inflamohet. Në këtë proces, ai kolonizohet nga qelizat imune tipike të alergjisë, veçanërisht nga granulocitet eozinofile. Është gjithashtu e mundur që substancat alergjike në ajër (aeroalergenët si poleni) mund të shkaktojnë ezofagit eozinofilik.

Faktori i rrezikut për zhvillimin e ezofagitit eozinofilik duket të jetë kur sistemi imunitar kishte pak ekspozim ndaj papastërtive mjedisore dhe mikrobeve në fëmijëri. Kjo teori quhet edhe hipoteza e higjienës.

Sipas kësaj teorie, fëmijët që rriten në familje veçanërisht të pastra zhvillojnë alergji më shpesh sesa fëmijët që kishin kontakt intensiv me mjedisin e tyre. Shkencëtarët dyshojnë: Sistemi imunitar mëson t'i tolerojë këto substanca përmes kontaktit të shpeshtë me alergjenët e mundshëm që në moshë të re.

Si e diagnostikon mjeku ezofagitin eozinofilik?

Nëse dikush ka ankesa nga trakti gastrointestinal, mjekët e familjes janë kontaktet e para të përshtatshme. Nëse është e nevojshme, ata e drejtojnë personin e prekur tek një specialist, gastroenterologu. Ai ekzaminon ezofagun me ndihmën e një kamere (ezofagoskopi) dhe kështu mund të zbulojë ezofagitin eozinofilik.

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Së pari, mjeku pyet pacientin në detaje (anamnezë). Ai pyet për simptomat, sa kohë kanë ekzistuar dhe nëse ato shfaqen vetëm në situata të caktuara. Ai pyet gjithashtu për ndonjë sëmundje të mëparshme të njohur: Ezofagiti eozinofilik është veçanërisht i zakonshëm tek astmatikët dhe të sëmurët (të tjerë) me alergji.

Ezofagoskopia (ezofagoskopia)

Nëse mjeku dyshon për ezofagit (eozinofilik), hapi tjetër është planifikimi i një endoskopie të ezofagut. Mjekët i referohen kësaj si ezofagoskopi ose ezofago-gastro-duodenoskopi (ÖGD), pasi ata zakonisht vlerësojnë stomakun (gasterin) dhe duodenin gjithashtu.

Për endoskopinë, mjeku fut një tub fleksibël me një aparat fotografik në ezofag përmes gojës. Në një pacient me ezofagit eozinofilik, ai mund të ngushtohet në disa vende. Mukoza duket e fryrë dhe e kuqërremtë, zakonisht ka brazda gjatësore, shpesh dëmtime unazore të indeve dhe rrjedh gjak lehtësisht.

Gjatë këtij ekzaminimi, mjeku merr edhe mostra të vogla të indeve, të cilat laboratori i shqyrton më vonë nën mikroskop. Këtu, hetuesit shohin granulocitet tipike eozinofile.

Vlerat e gjakut

Nuk ka asnjë vlerë laboratorike që tregon qartë ezofagitin eozinofilik. Deri në çdo i dyti pacient ka gjithashtu rritje të granulociteve të eozinofileve në gjak (eozinofili). Disa pacientë kanë gjithashtu nivele të ngritura të imunoglobulinës E të antitrupit endogjen (IgE). IgE në përgjithësi luan një rol në reaksionet alergjike dhe nivelet e ngritura mund të tregojnë sëmundje alergjike.

Si trajtohet ezofagiti eozinofilik?

Ekzistojnë tre qasje të trajtimit në trajtimin e ezofagitit eozinofilik. Opsionet e zakonshme të trajtimit janë ilaçet që shtypin mbrojtjen (“kortizoni”), frenuesit e acidit gastrik ose një dietë e veçantë.

Trajtimi me glukokortikoide

Një trajtim i mundshëm për ezofagitin eozinofilik janë glukokortikoidet (“kortizoni”), të cilët veprojnë lokalisht në mukozë (terapi topike). Më shpesh, mjekët përshkruajnë një tabletë të shkrirë me përbërësin aktiv budesonid. Glukokortikoidet pengojnë përgjigjet imune në inde, duke bërë që inflamacioni të ulet.

Pacientët e marrin ilaçin për rreth gjashtë javë, pas së cilës mjekët pasqyrojnë përsëri ezofagun. Nëse inflamacioni nuk është ulur plotësisht, ata zakonisht e përshkruajnë ilaçin për gjashtë javë të tjera.

Trajtimi me frenues të acidit gastrik (frenuesit e pompës protonike)

Frenuesit e acidit gastrik mund të ndihmojnë gjithashtu kundër ezofagitit eozinofilik. Mjekët i përshkruajnë tabletat në doza të larta për rreth tetë javë dhe më pas shikojnë përsëri ezofagun. Studimet e deritanishme tregojnë se rreth një në dy deri në tre pacientë nuk kanë më simptoma nën vete. Në këta pacientë, acidi i stomakut ndoshta ka nxitur reaksionin e fortë imunitar.

Dietë eliminuese – plan diete për ezofagitin eozinofilik

Njohuritë për të bazohen në përvojën e mëparshme dhe gjetjet shkencore. Prandaj quhet edhe si një dietë eliminuese "empirike".

Ndryshimi i dietës kërkon një përpjekje të madhe nga ana e pacientëve, pasi ata duhet të shmangin pjesë të mëdha të dietës së tyre tipike. Kërkesat e veçanta dietike gjithashtu shpesh rezultojnë në kosto më të larta. Ajo që të sëmurët mund të hanë ende përfshin fruta, perime, mish, shpendë, oriz, fasule dhe drithëra përveç grurit.

Pas gjashtë deri në dymbëdhjetë javë të dietës eliminuese, kryhet një ekzaminim i përsëritur i pasqyrës së ezofagut. Nëse ezofagiti eozinofilik është përmirësuar gjatë kësaj kohe, pacienti mund të provojë sërish ushqimet e shmangura, një nga një. Gjatë këtij procesi, mjeku ekzaminon mukozën e ezofagut në intervale të rregullta.

Një shembull: personi i prekur përsëri teston vezën për një deri në dy muaj. Më pas vijon një ekzaminim kontrolli dhe mjeku kontrollon nëse ezofag është inflamuar sërish. Në këtë mënyrë, është e mundur të filtrohet se cilat ushqime kanë shkaktuar inflamacionin dhe më pas personi i prekur duhet t'i shmangë ato për gjithë jetën.

Nëse dieta eliminuese e bën pa simptoma, ezofagiti eozinofilik është kështu i trajtueshëm për gjithë jetën.

Përveç dietës eliminuese me 6 ushqime, ka dieta të tjera për ezofagitin eozinofilik. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë, por vështirë se janë të dobishme për arsye të ndryshme:

Dieta elementare: personat e prekur hanë vetëm ushqim të lëngshëm, të përzier me ujë dhe një pluhur të veçantë ushqyes (ushqim me formulë). Dieta elementare është shumë efektive, por për shumicën e njerëzve nuk është e qëndrueshme. Ndonjëherë shija e pakëndshme është shqetësuese dhe fëmijët mund të kenë nevojë për një tub ushqimi.

Dietë e bazuar në teste alergjike: Së pari, përdoret një test alergjie (p.sh. testi me prick) për të përcaktuar se ndaj cilave ushqime reagon një pacient. Pacienti më pas i shmang në mënyrë specifike këto. Megjithatë, kjo ndihmon vetëm rreth një në tre pacientë me ezofagit eozinofilik. Prandaj mjekët nuk e rekomandojnë këtë dietë.

Trajtimi afatgjatë i ezofagitit eozinofilik

Glukokortikoidet ose frenuesit e acidit gastrik për gjashtë deri në dymbëdhjetë javë përmirësojnë ezofagitin eozinofilik në shumë pacientë. Kjo fazë e parë e terapisë quhet gjithashtu terapi induksioni. Megjithatë, nëse pacientët do të ndalonin marrjen e ilaçeve pas kësaj, ezofag do të inflamohej përsëri shpejt.

Ata e zgjedhin ilaçin nga faza e parë e suksesshme e terapisë dhe zakonisht e zvogëlojnë dozën. Pas një deri në dy vjet, ata kontrollojnë përsëri ezofagun duke përdorur endoskopinë e ezofagut.

Është e njëjta gjë me një dietë të suksesshme. Nëse pacientët fillojnë të hanë përsëri normalisht, përsëritja e ezofagitit është e sigurt. Prandaj është e nevojshme që ata të abstenojnë përgjithmonë nga ushqimet shkaktare.

Nëse trajtimi i parë nuk arriti të lehtësojë ezofagitin eozinofilik, mjekët rekomandojnë një nga terapitë e tjera të mundshme.

Trajtimi i shtrëngimeve

Shpesh, ezofagu është i palëvizshëm për shkak të inflamacionit të gjatë dhe shfaq ngushtim (striksione). Në këtë rast, zgjerimi i balonit mund të ndihmojë. Në këtë procedurë, mjekët shtyjnë një tullumbace deri në pjesën e ngushtuar të ezofagut dhe e fryjnë atë. Kjo zgjeron zonën e prekur dhe ushqimi mund të kalojë përsëri më lehtë.

Përndryshe, mjekët e "bougies" zonën e ngushtuar me, për shembull, kapele plastike në formë koni ("bougies"). Gjatë një reflektimi, ata i shtypin në mënyrë të përsëritur këto bougies përmes shtrëngimit, duke përdorur bougies më të mëdha çdo herë.