Hernia epigastrike: Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Shpesh asimptomatike, ndoshta dhimbje, tërheqje ose presion gjatë shtrëngimit të muskujve të barkut. Dhimbje të forta të papritura, të përziera dhe të vjella tregojnë bllokime të mundshme kërcënuese për jetën e organeve në qeskën e hernies.
  • Trajtimi: nuk ka trajtim për hernie të vogla pa simptoma, kirurgji për hernie më të mëdha ose në rast urgjence nëse organet janë bllokuar
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Dobësi kongjenitale ose e fituar e indit lidhor, herniet më të vogla mund të zmadhohen kur ngrini ngarkesa të rënda, shtypni ose kolliteni fort; Faktorët e rrezikut: Obeziteti, shtatzënia, presioni i lartë në bark për shkak të tumoreve ose mbajtjes së ujit; shkon në familje.
  • Diagnoza: palpim i barkut me dhe pa kollë ose tendosje, rrallë ekzaminim shtesë me ultratinguj
  • Prognoza: Zakonisht sëmundje e padëmshme pa trajtim në rast hernie të vogla, në rast hernie më të mëdha të shërueshme mirë pas operacionit me pushim të mjaftueshëm për shërim.
  • Parandalimi: Shmangni faktorët e rrezikut si mbipesha, kushtojini vëmendje teknikës së mirë të ngritjes kur ngrini ngarkesa të rënda

Çfarë është një hernie epigastrike?

Hernia është ose e lindur ose e fituar më vonë. Hernia epigastrike shfaqet tek fëmijët dhe të rriturit, zakonisht midis sternumit dhe butonit të barkut - ndonjëherë në disa vende në të njëjtën kohë.

Hernia epigastrike dallohet nga hernia inguinale dhe e ashtuquajtura rectus diastasis. Në hernien inguinale, e cila shfaqet tek foshnjat meshkuj dhe fëmijët e vegjël, një lidhje midis skrotumit dhe zgavrës së barkut mbetet për shkak të migrimit të vonë të testikujve në skrotum gjatë vitit të parë të jetës. Në disa raste, organet rrëshqasin në këtë lidhje dhe gjendja quhet hernie inguinale (hernie inguinale).

Në diastazën e drejtë, fillesat e majta dhe të djathta të muskujve të drejtë të barkut (muskuli i drejtë i barkut me gjashtë pako, rectus abdominis) ndryshojnë. Kjo rezulton në një ngritje të barabartë të vijës së mesme (linea alba) midis kërthizës dhe sternumit. Kjo nuk është një hernie sepse nuk ka qese herniale. Ekziston rreziku i mbylljes së organeve të brendshme. Kirurgjia është kryesisht për arsye estetike.

Hernia epigastrike: Cilat janë simptomat?

Një hernie e murit të barkut shpesh nuk shkakton shqetësim ose dhimbje. Sidoqoftë, këshillohet që të konsultoheni me një mjek për sqarime të mëtejshme. Ankesat tipike të një hernie të murit të barkut janë zakonisht siklet kronik i presionit në pjesën e sipërme të barkut ose një ndjesi djegieje, dhimbjeje ose tërheqjeje. Sikleti shpesh intensifikohet kur qëndroni ulur, teshtitni ose keni jashtëqitje.

Një hernie e madhe e murit të barkut është shpesh qartë e dukshme dhe shpesh stresuese psikologjike për të prekurit.

Simptomat si dhimbja e papritur në zonën e hernies tregojnë se organet e barkut janë bllokuar në qeskën e hernies. Është e mundur që furnizimi me gjak i organit të ndërpritet – gjë që mund të jetë kërcënuese për jetën. Në këtë rast, shkoni urgjentisht te mjeku. Të përzierat dhe të vjellat janë simptoma të tjera tipike.

Në rast dhimbjesh të forta të papritura në bark me të përziera dhe të vjella, mos lejoni të kalojë asnjë kohë dhe në rast dyshimi njoftoni shërbimet e urgjencës mjekësore. Përveç një hernie të murit të barkut, këto simptoma mund të fshehin sëmundje të tjera serioze ose kërcënuese për jetën.

Me një hernie epigastrike, ekziston vetëm një rrezik i përgjithshëm i ulët i bllokimit të organeve të barkut. Herniet më të vogla të sipërme të barkut, të cilat përbëjnë shumicën e rasteve, zakonisht mbeten pa simptoma. Mjeku zakonisht rekomandon trajtim vetëm nëse ka simptoma dhe nëse organet bllokohen në një hernie më të madhe, e cila është një urgjencë mjekësore.

Në këtë rast, kirurgu heq qeskën e hernies gjatë operacionit dhe e zhvendos përmbajtjen e qeskës herniale përsëri në bark. Kirurgu shpesh përdor rrjetë plastike për të përforcuar murin e barkut për të parandaluar një qese tjetër hernie. Shpesh, sutura është e mjaftueshme për të mbyllur hernien në një afat të gjatë.

Një hernie e burgosur është zakonisht një urgjencë dhe duhet të thirren shërbimet e urgjencës mjekësore.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Edhe pse disa fëmijë lindin me një diagnozë të hernies epigastrike, ajo në fakt ka tendencë të ndodhë tek njerëzit e moshuar. Kjo për shkak se dobësimi në rritje i indit lidhës në pleqëri favorizon kushtet e hernies. Gjithashtu tek personat mbipeshë, indi lidhor shpesh dobësohet, kështu që ka rritje të incidencës së grisjes dhe hernieve.

Tumoret ose akumulimi i ujit në zgavrën e barkut në disa sëmundje (një "dhjamë" ose "barku i zgjatur") gjithashtu nxisin herniet e murit të barkut dhe hernie të tjera. Më shpesh preken edhe gratë shtatzëna. Ngritja e rëndë, kolla e rëndë ose shtytja janë faktorë që shpesh zgjerojnë një hernie të vogël ekzistuese.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshoni se vuani nga një hernie epigastrike, është mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj të familjes ose një gastroenterolog. Ai ose ajo së pari do të përpiqet të flasë me ju (anamnezë). Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku do t'i kërkojë pacientit të kollitet ose të tensionojë barkun në mënyrë që të ndjejë ndryshime. Rritja e presionit të barkut zakonisht lejon që të ndihet një fryrje. Kjo qese hernie e fryrë nën presion i konfirmon mjekut diagnozën e hernisë së murit të barkut.

Ekzaminimi me ultratinguj është gjithashtu i nevojshëm vetëm në disa raste.

Hernia epigastrike: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Sjellja pas operacionit të hernies së murit të barkut

Kirurgjia e hernies së murit të barkut (kirurgjia e hernisë së murit të barkut) zakonisht nuk është një procedurë madhore. Megjithatë, pas operacionit, plaga duhet të ketë kohë të shërohet në qetësi në mënyrë që të mos shfaqen hernie të reja.

Në varësi të madhësisë së hernisë së operuar, mjekët zakonisht rekomandojnë shmangien e aktivitetit fizik për dy deri në tre javë. Deri në tre muaj pas operacionit, mjekët këshillojnë kundër ngritjes së rëndë.

Pushimi mjekësor zakonisht jepet për një periudhë nga shtatë deri në 14 ditë, në varësi të madhësisë së operacionit dhe mënyrës se si ai përparon. Sa kohë jeni në të vërtetë pa punë pas operacionit të hernies së murit të barkut varet, natyrisht, nga lloji i aktivitetit. Puna e rëndë fizike nuk është e mundur deri në tre muaj më pas.

Parandalim

Në thelb, për parandalim, ka kuptim të shmangni faktorët e rrezikut si mbipesha ose ngritja e peshës. Ndihmojnë gjithashtu teknikat e duhura të ngritjes (“nga pozicioni i mbledhjes në vend të qëndrimit në këmbë”) ose rripat e barkut për ngritjen e ngarkesave të rënda.