Epiglotiti: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Fillimi i papritur i sëmundjes, ndjenja e rëndë e sëmundjes, të folurit e paqartë, gëlltitja dhemb ose nuk është e mundur, pështymë, gulçim dhe mbytje ndodhin papritur (urgjencë mjekësore)
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht infeksioni me bakterin Haemophilus influenza tip B, më rrallë Streptococcus pneumoniae ose Staphylococcus aureus; Vaksinimi i pamjaftueshëm kundër HiB është një faktor rreziku, veçanërisht tek të rriturit.
 • Diagnoza: diagnoza vizuale nga mjeku, sa më pak ekzaminime të mëtejshme për të shmangur mbytjen, frymëmarrje artificiale ose trakeotomi e përgatitur në bazë urgjence, rrallë trakeoskopi
 • Trajtimi: Zakonisht frymëmarrja artificiale, administrimi i antibiotikëve nëpërmjet qarkullimit të gjakut kundër baktereve, administrimi i preparateve kortizonike për të frenuar inflamacionin.
 • Prognoza: Zakonisht kurohet pas disa ditësh pa pasoja, sulmet e mbytjes përfundojnë me vdekje në dhjetë deri në 20 për qind të rasteve.

Vështrim i shkurtër

Simptomat: Fillimi i papritur i sëmundjes, ndjenja e rëndë e sëmundjes, të folurit e paqartë, gëlltitja dhemb ose nuk është e mundur, pështymë, gulçim dhe mbytje ndodhin papritur (urgjencë mjekësore)

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht infeksioni me bakterin Haemophilus influenza tip B, më rrallë Streptococcus pneumoniae ose Staphylococcus aureus; Vaksinimi i pamjaftueshëm kundër HiB është një faktor rreziku, veçanërisht tek të rriturit.

Diagnoza: diagnoza vizuale nga mjeku, sa më pak ekzaminime të mëtejshme për të shmangur mbytjen, frymëmarrje artificiale ose trakeotomi e përgatitur në bazë urgjence, rrallë trakeoskopi

Trajtimi: Zakonisht frymëmarrja artificiale, administrimi i antibiotikëve nëpërmjet qarkullimit të gjakut kundër baktereve, administrimi i preparateve kortizonike për të frenuar inflamacionin.

Prognoza: Zakonisht kurohet pas disa ditësh pa pasoja, sulmet e mbytjes përfundojnë me vdekje në dhjetë deri në 20 për qind të rasteve.

Në përgjithësi, megjithatë, numri i rasteve po zvogëlohet - epiglotiti tani është bërë një sëmundje e rrallë.

Një viktimë ndoshta e shquar historike e epiglotitit është presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, George Washington.

Cilat janë simptomat?

Epiglotiti është gjithmonë një urgjencë. Kjo ndodh sepse shqetësimi akut respirator shpesh zhvillohet brenda një kohe shumë të shkurtër prej gjashtë deri në dymbëdhjetë orë pas fillimit të sëmundjes. Prandaj, telefononi menjëherë një mjek të urgjencës, edhe nëse rezulton se simptomat mund të jenë shkaktuar nga një sëmundje tjetër.

Epiglotiti ka të ngjarë të jetë i pranishëm nëse janë të pranishme simptomat e mëposhtme:

 • Personi i prekur duket shumë i sëmurë dhe ankohet për dhimbje të forta të fytit kur flet.
 • Temperatura është mbi 39 gradë Celsius dhe fillon papritur.
 • Fjalimi është "i mpirë".
 • Gëlltitja zakonisht nuk është më e mundur.
 • Nyjet limfatike në qafë janë të fryrë.
 • Disa pacientë nuk duan të flasin ose nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë.
 • Frymëmarrja është e vështirë dhe tingëllon si gërhitje (frymëmarrje me nxitim). Kjo është pjesërisht për shkak se një liqen pështymë është formuar në fyt.
 • Nofulla është e shtrirë përpara dhe goja është e hapur.
 • Qëndrimi ulur i personit të prekur është i përkulur përpara, ndërsa koka është e anuar prapa (ulja e trajnerit), sepse frymëmarrja në këtë mënyrë është më e lehtë. Personat e prekur refuzojnë të shtrihen.
 • Pacientët janë me ngjyrë të zbehtë dhe/ose blu.
 • Rritje e gulçimit

Mbytja kërcënuese për jetën është e mundur me epiglotitis - në këtë rast, telefononi menjëherë një ambulancë dhe një mjek të urgjencës!

Diferencimi midis epiglotitit dhe pseudokroupit

Megjithatë, ndërsa epiglotiti është një gjendje kërcënuese për jetën, pseudocroup është zakonisht i padëmshëm. Ekzistojnë dallimet e mëposhtme:

Epiglotiti

Pseudokrupi

sëmundjeshkaktues

Kryesisht bakteri Haemophilus influenzae tip B

Kryesisht viruset, p.sh. virusi i parainfluenzës

Gjendja e përgjithshme

Sëmundje e rëndë, temperaturë e lartë

Zakonisht nuk ndikohet ndjeshëm

Fillimi i sëmundjes

Papritmas nga shëndeti më i mirë, duke u përkeqësuar me shpejtësi

Fillimi i ngadalshëm, në rritje i sëmundjes

Karakteristikat tipike

Gjuhë e vogël, vështirësi të rënda në gëlltitje, personat e prekur nuk janë në gjendje të gëlltisin pështymën e tyre

Kollë me leh, ngjirurit e zërit, sidomos gjatë natës, por pa vështirësi në gëlltitje

Epiglotiti nuk shkakton ngjirurit e zërit ose kollë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në disa raste, të sëmurët kanë një infeksion të parëndësishëm përpara epiglotitit, të tilla si një ftohje ose dhimbje e lehtë e fytit. Megjithatë, në shumicën e rasteve, të sëmurët sëmuren nga shëndeti i përsosur dhe i përsosur. Ndryshe nga pseudocroup, i cili është shumë më i zakonshëm, epiglotiti nuk ka një incidencë sezonale; epiglotiti shfaqet në çdo kohë të vitit.

Haemophilus influenzae tip B

Bakteri Haemophilus influenzae tip B, i cili shkakton epiglotitis, kolonizon mukozën e rrugëve të frymëmarrjes (hundë, fyt, trake) dhe mund të shkaktojë inflamacion atje. Transmetohet me anë të kollitjes, të folurit ose teshtitjes (infeksion me pika).

Periudha e inkubacionit, pra koha ndërmjet infeksionit dhe simptomave të para, është dy deri në pesë ditë. Në të kaluarën, bakteri gabimisht mendohej se ishte shkaktari i gripit dhe për këtë arsye quhej "influenzae".

Ekzaminimet dhe diagnoza

Mjeku kryen një ekzaminim fizik vetëm nëse nuk ka ende vështirësi në frymëmarrje. Pajisjet për frymëmarrje artificiale dhe të paktën administrimin e oksigjenit duhet të jenë gjithmonë gati në rast se ato zhvillohen.

Mjeku më pas inspekton zgavrën me gojë dhe faringun me një shpatull. Tek fëmijët, epiglota e përflakur mund të shihet duke e shtyrë me kujdes gjuhën.

Nëse është e nevojshme, kërkohet laringoskopi ose trakeoskopi dhe bronkoskopi. Epiglotis është dukshëm e kuqe dhe e fryrë.

Nëse pacienti gulçohet dhe ka një nuancë blu (cianozë), rekomandohet që në një fazë të hershme frymëmarrja artificiale (intubimi). Për ta bërë këtë, një tub frymëmarrjeje vendoset në fyt nëpërmjet gojës ose hundës për të siguruar rrugët e frymëmarrjes.

Si trajtohet epiglotiti?

Epiglotiti trajtohet si spital dhe me kujdes intensiv. Në spital, pacienti monitorohet nga afër dhe, nëse është e nevojshme, ventilohet artificialisht. Infuzionet nëpërmjet një vene e furnizojnë atë me lëndë ushqyese dhe rregullojnë ekuilibrin e lëngjeve.

Ai gjithashtu merr antibiotikë intravenozë si cefotaksime ose cefalosporina për një periudhë prej dhjetë ditësh. Për më tepër, mjekët kurues japin kortizon (glukokortikoid) përmes venës në mënyrë që inflamacioni i epiglotisit të ulet. Një spërkatje me pompë me epinefrinë ndihmon në lehtësimin e shqetësimit akut të frymëmarrjes.

Nëse ndalimi i frymëmarrjes është i pashmangshëm, personi i prekur intubohet menjëherë, gjë që mund të jetë e vështirë për shkak të epiglotitit. Përveç kësaj, administrohet një spray adrenalin.

Si rregull, pacienti ventilohet artificialisht për rreth dy ditë. Ai nuk shkarkohet derisa të mos ketë më ankesa për më shumë se 24 orë.

Të merren masa deri në ardhjen e mjekut të urgjencës

Deri në mbërritjen e mjekut të urgjencës, duhet ta qetësoni pacientin në rast të epiglotitit, sepse eksitimi i panevojshëm shpesh e përkeqëson gulçimin. Prandaj, në asnjë rrethanë mos u përpiqni të shikoni poshtë fytit.

Hapni dritaret për të siguruar ajër të pastër. Hapni veshjet shtrënguese. Kushtojini vëmendje qëndrimit që i sëmuri dëshiron të marrë.

Vendi i karrocierit me trungun e përkulur përpara, krahët e mbështetur në kofshë dhe kokën e kthyer lart shpesh lehtëson frymëmarrjen.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Me terapinë në kohë, simptomat përmirësohen brenda pak ditësh dhe epiglotiti shërohet pa pasoja. Nëse epiglotiti njihet ose trajtohet shumë vonë, mund të jetë fatale.

Parandalim

Duke qenë se bakteri Haemophilus influenzae tip B është kryesisht shkaktari i epiglotitit, i ashtuquajturi vaksinim HiB ofron mbrojtje efektive.

Komisioni i Përhershëm i Vaksinimit (STIKO) i Institutit Robert Koch (RKI) rekomandon vaksinimin për të gjithë foshnjat që nga muaji i dytë i jetës. Zakonisht jepet si një gjashtë vaksinë së bashku me vaksinat kundër hepatitit B, tetanozit, difterisë, poliomielitit dhe kollës së mirë.

Sipas orarit të reduktuar të vaksinimit 2+1 të rekomanduar nga STIKO që nga qershori 2020, foshnjat marrin vaksinën HiB në muajt e dytë, të katërt dhe të njëmbëdhjetë të jetës. Foshnjat e parakohshme, nga ana tjetër, marrin katër vaksina (një shtesë në muajin e tretë të jetës).

Vaksinimet përforcuese nuk janë të nevojshme pas imunizimit të plotë bazë. Imunizimi bazë është i rëndësishëm për të krijuar mbrojtje të mjaftueshme vaksinore për të parandaluar efektivisht epiglotitin.

Për më shumë rreth vaksinimit kundër Haemophilus influenzae tip B, shihni artikullin tonë Vaksinimi Hib.