ERCP: Përkufizimi, arsyet dhe procesi

Çfarë është ERCP?

ERCP është një ekzaminim radiologjik në të cilin mjeku mund të gjurmojë zgavrat e kanaleve biliare, fshikëzës së tëmthit (greqisht cholé = biliare) dhe kanaleve të pankreasit (greqisht pán = të gjitha, kréas = mishi) në origjinën e tyre kundër drejtimit normal. të rrjedhës (retrograde) dhe vlerësojini ato. Për ta bërë këtë, ai përdor një të ashtuquajtur endoskop - një instrument në formë tubi të pajisur me një burim drite dhe një sistem optik. Mjeku e drejton këtë endoskop përmes gojës dhe stomakut në duoden (= seksioni i parë i zorrës së hollë) deri në pikën ku kanali biliar bashkohet me duodenin. Prej aty, mjeku mbush një medium kontrasti me rreze X në kanalin biliar nëpërmjet endoskopit; Më pas merren rrezet X.

Përveç kësaj, gjatë ERCP janë të mundshme ndërhyrje të vogla, për shembull heqja e gurëve të tëmthit nga kanali biliar.

Fshikëza e tëmthit dhe pankreasi

Kur kryhet ERCP?

Me ekzaminimin ERCP, mjeku mund të zbulojë ndryshime patologjike në zonën e kanaleve biliare dhe kanaleve pankreatike. Kjo perfshin:

 • Verdhëza (ikterus) për të sqaruar një pengesë
 • Inflamacioni i fshikëzës së tëmthit (kolecistiti)
 • Inflamacioni i kanalit biliar (kolangiti)
 • Shtrëngimi i rrugëve biliare, p.sh. për shkak të gurëve të tëmthit
 • Pankreatiti (pezmatimi i pankreasit)
 • Kistet dhe tumoret

Çfarë bëhet gjatë një ERCP?

ERCP është një procedurë ambulatore pas së cilës zakonisht mund të shkoni në shtëpi shpejt. Përpara ERCP, mjeku do të diskutojë me ju nëse vuani nga çrregullime të koagulimit ose po merrni medikamente antikoagulante. Nëse ka inflamacion, paraprakisht do të jepet një antibiotik.

Përpara se të fillojë ekzaminimi, do t'ju jepen ilaçe për një anestezi të shkurtër (gjum në muzg) përmes një linje venoze. Gjatë gjithë ERCP, presioni i gjakut, pulsi dhe nivelet e oksigjenit në gjak do të monitorohen.

Ndërhyrjet gjatë ERCP

Nëse dyshohet për tumore, mjeku mund të marrë një mostër indi (biopsi) gjatë ERCP. Përveç kësaj, shtrëngimet mund të zgjerohen me ndihmën e tubave - të ashtuquajturat stent.

Në disa raste, është e nevojshme të ndahet "papilla vateri" (papillotomia). Kjo është palosja e mukozës në duoden përmes së cilës kanali biliar dhe kanali pankreatik hapen në zorrë. Papilotomia e zmadhon këtë vrimë të përbashkët të kanaleve.

Gjatë ERCP, mjeku mund të heqë edhe gurët e tëmthit nëse është e nevojshme.

Cilat janë rreziqet e ERCP?

Ashtu si me çdo procedurë, rreziqet e mundshme që lidhen me ERCP duhet të peshohen me kujdes paraprakisht. Kjo perfshin:

 • pancreatitis
 • Inflamacion i kanaleve biliare ose fshikëzës së tëmthit
 • Lëndim i ezofagut, stomakut ose zorrëve gjatë futjes së endoskopit
 • Alergji ndaj kontrastit me rreze X të administruar
 • Vështirësi në gëlltitje, dhimbje të fytit dhe ngjirurit e zërit për shkak të futjes së endoskopit
 • Infeksionet

ERCP gjatë shtatzënisë duhet të shmanget nëse është e mundur.

Për çfarë duhet të kem parasysh pas një ERCP?

Pas ERCP, nuk duhet të hani ose pini asgjë për të paktën dy orë për të shmangur stimulimin e fshikëzës së tëmthit dhe pankreasit për të çliruar sekrecionet e tyre tretëse. Më pas, filloni me ushqime të lehta si çaji dhe frakturat. Gjithashtu nuk duhet të drejtoni makinën ose të përdorni makineri ose të pini alkool në ditën e ERCP. Nëse papritur nuk ndiheni mirë dhe keni ethe, dhimbje të forta ose gjakderdhje, ju lutemi njoftoni menjëherë mjekun tuaj.