Erisipela (celuliti): Shkaqet dhe simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni bakterial i lëkurës kryesisht me streptokokë, vendet e hyrjes janë zakonisht lëndimet, plagët e lëkurës, pickimet e insekteve, rreziku i shtuar me diabet mellitus, mungesë imuniteti, sëmundje të lëkurës dhe kushte të tjera.
 • Simptomat: Skuqje dhe ënjtje e gjerë, zakonisht e theksuar qartë e lëkurës, mundësisht ënjtje e nyjeve limfatike, ethe, ndjenjë e përgjithshme sëmundjeje.
 • Trajtimi: Antibiotikë
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: Zakonisht në bazë të kursit tipik, nëse është e nevojshme përjashtimi i sëmundjeve të tjera me pamje të ngjashme.
 • Parandalimi: Kujdesi mjekësor i këmbëve për grupe të caktuara të rrezikut (p.sh. diabetikët), trajtimi i kujdesshëm dhe kujdesi i sëmundjeve të lëkurës

Çfarë është erizipela (erizipela)?

Për shkak se inflamacioni përhapet rreth vendit të hyrjes së patogjenit, pamja të kujton një petal trëndafili, prandaj emri erizipelë.

Në përgjithësi, është e mundur që erizipelat të formohen në të gjitha llojet e vendeve të lëkurës. Shpesh erizipelat formohen në këmbë, ndonjëherë në fytyrë.

A është erizipela ngjitëse?

Edhe nëse disa njerëz mendojnë kështu - erizipela nuk është ngjitëse. Pra nuk kalon nga një person te tjetri.

Shumë sëmundje të tjera të shkaktuara nga të njëjtat baktere (kryesisht Streptococcus pyogenes), nga ana tjetër, janë shumë ngjitëse - për shembull skarlatina dhe sëmundja e lëkurës impetigo contagiosa. Megjithatë, në këto raste, rrugët e infektimit dhe përhapjes së patogjenit janë të ndryshme.

Erisipela është një inflamacion i shtresave të ndryshme të lëkurës i shkaktuar nga bakteret, i cili përhapet në të gjitha anët, duke krijuar aureolën inflamatore të kuqërremtë. Më shpesh, erizipela shkaktohet nga një lloj i veçantë streptokoku: Streptococcus pyogenes.

Megjithatë, streptokokët e tjerë dhe, në disa raste, stafilokokët (një gjini tjetër bakteresh) gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë erizipelë. Megjithatë, këta patogjenë janë shumë më të rrallë si shkaktarë.

Streptokokët ndodhin natyrshëm në lëkurën dhe mukozën e shumicës së njerëzve pa shkaktuar asnjë simptomë. Bakteret e tjera gjithashtu vendosen në lëkurën tonë pa na sëmurë. Lëkura e paprekur është një pengesë natyrore që na mbron nga patogjenët e mundshëm.

Megjithatë, nëse ndodh një dëmtim i lëkurës, këto baktere depërtojnë në lëkurë dhe shkaktojnë inflamacion.

"Qilimi" natyror i mikroorganizmave në lëkurën e paprekur (flora e lëkurës) nuk është vetëm i padëmshëm, por edhe i dobishëm - ai kontribuon në mbrojtjen kundër infeksionit me patogjenë të dëmshëm.

Faktorët favorizues për erizipelën

 • Infrakt
 • Dëmtimi i veshkave
 • Venat me variçe
 • Dëmtimi i drenazhit limfatik, p.sh. pas operacionit të kancerit të gjirit (limfedema si pasojë e mundshme)
 • Mosushqim
 • Disordersrregullime të qarkullimit të gjakut

Sëmundjet e lëkurës dhe lëndimet që dëmtojnë funksionin mbrojtës të lëkurës janë gjithashtu faktorë rreziku për erizipelën:

 • Kërpudhat e lëkurës
 • @ Lëkurë e thatë dhe e plasaritur
 • @ Neurodermatiti
 • Lëndime të vogla në lëkurë ose në shtratin e thonjve
 • Pas pickimit të insekteve ose nga pickimi i kafshëve

Normalisht, erizipela nuk ka një shkak psikologjik. Megjithatë, stresi i rëndë mendor ndonjëherë kontribuon në një dobësim të mbrojtjes së trupit.

Një furnizim i paprekur me gjak gjithashtu siguron shërimin e shpejtë të plagëve dhe kështu mbylljen e vendit të hyrjes. Kjo do të thotë se sëmundjet dhe terapitë që dëmtojnë sistemin imunitar dhe/ose furnizimin me gjak mund të favorizojnë erizipelën. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Diabetes mellitus
 • @ Kimioterapia për kancerin
 • arteriosklerozë
 • HIV / AIDS

Sidomos fëmijët dhe të moshuarit preken më shpesh nga gjëndrat. Nga njëra anë, për shkak të sistemit të tyre imunitar më pak efikas, dhe nga ana tjetër, sepse ata dëmtojnë veten më shpejt.

Cilat janë simptomat e erizipelës (erizipelës)?

Në rastet e rënda të erizipelës, formohen flluska (erizipela bulloze). Përveç kësaj, nyjet limfatike fqinje fryhen dhe janë të ndjeshme ndaj presionit.

Shpesh nuk janë ndryshimet e lëkurës ato që i shtyjnë të sëmurët të vizitojnë një mjek, por simptomat jo specifike shoqëruese të erizipelës:

Edhe pse erizipela shfaqet pothuajse në të gjitha pjesët e lëkurës, ajo është më e zakonshme në këmbë, në pjesën e poshtme të këmbëve, në këmbë ose në fytyrë.

Sa zgjat erizipela?

Nuk është e mundur të thuhet në përgjithësi se sa zgjat erizipela ose sa kohë është një person në pushim mjekësor për shkak të erizipelës. Kursi varet, ndër të tjera, nga sa trajtimi i hershëm jepet dhe nëse është efektiv.

Nëse erizipela njihet herët dhe trajtohet në mënyrë korrekte, prognoza është përgjithësisht e mirë.

Prandaj atyre u rekomandohet shpesh kujdes i rregullt mjekësor i këmbëve. Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e erizipelës (të përsëritur).

Komplikime të mundshme

Pasoja të rënda janë të mundshme nëse erizipela trajtohet në mënyrë joadekuate ose të pasuksesshme:

Ekziston rreziku që kjo ënjtje të nxisë erizipelën e rinovuar. Terapia efikase e thyen këtë rreth vicioz.

Nëse nuk trajtohet, erizipela ndonjëherë përhapet në shtresat më të thella të lëkurës (flegmon), duke shkaktuar dëme të konsiderueshme të indeve.

Nëse nuk trajtohet, erizipelat në fytyrë ndonjëherë çojnë në meningjit ose mpiksje gjaku në një enë cerebrale (trombozë venoze cerebrale).

Të gjitha këto komplikime potencialisht kërcënuese për jetën mund të parandalohen nëse erizipela trajtohet herët dhe në mënyrë të vazhdueshme.

Si mund të trajtohen erizipelat?

Se si trajtohet erizipela mund të lexoni në artikullin Erisipela – Terapia.

Si e diagnostikon mjeku erizipelën?

Një kulturë bakteriale nga gjaku zakonisht jep rezultate vetëm kur bakteret kanë hyrë në qarkullimin e gjakut në një numër të madh.

Është e rëndësishme të gjesh pikën hyrëse të baktereve. Për shembull, në rastin e erizipelës në fytyrë, puçrrat ose lotët e vegjël në cepat e gojës (ragada) shpesh kanë lejuar që mikrobet të hyjnë në inde. Përveç kësaj, mjeku sqaron se cilët faktorë rreziku mund të kenë favorizuar erizipelën.

Përjashtimi i shkaqeve të tjera

Diagnozat e mundshme diferenciale të erizipelës përfshijnë:

 • flebiti (tromboflebiti)
 • Dermatiti stasis (inflamacion i lëkurës si rezultat i stazës venoze, zakonisht në insuficiencë venoze kronike)
 • Sëmundja Lyme pas pickimit të rriqrës
 • Ekzema e kontaktit (dermatiti i kontaktit)
 • Herpes zoster në fazën fillestare
 • Erysipeloid ("erizipelat e derrit"): I ngjashëm me erizipelën, por zakonisht më i butë dhe i shkaktuar nga një bakter tjetër
 • Karcinoma inflamatore e gjirit (forma inflamatore e kancerit të gjirit)

Për njerëzit me faktorë rreziku për erizipelën, ekzistojnë disa masa parandaluese.

Për shembull, është e këshillueshme që diabetikët, dhe nëse është e nevojshme edhe të moshuarit, të vizitojnë rregullisht një qendër mjekësore për kujdesin e këmbëve. Kjo lejon që pikat e presionit ose lezionet e pavërejtura të lëkurës të zbulohen dhe trajtohen në një fazë të hershme.

Këshillohet gjithashtu që njerëzit me sëmundje të caktuara të lëkurës, si neurodermatiti, të kontaktojnë menjëherë një mjek nëse gjendja e lëkurës përkeqësohet.