Kandidiaza ezofageale: terapi, simptoma

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Candida e ezofagut mund të trajtohet mirë me ilaçe antifungale (antimikotikë) (përbërës aktiv zakonisht flukonazol).
 • Simptomat: Ezofagiti i mykut shpesh nuk shkakton pothuajse asnjë simptomë. Ndonjëherë manifestohet si probleme të dhimbshme të gëlltitjes, një ndjesi djegieje pas kockave të gjoksit dhe/ose të përziera.
 • Shkaqet: Kërpudhat e majave Candida infektojnë dhe ndezin mukozën e ezofagut.
 • Faktorët e rrezikut: Barnat që shtypin sistemin imunitar (imunosupresuesit), mangësitë e tjera imune, stresi i rëndë fizik, ndryshimet strukturore në ezofag dhe prodhimi i dëmtuar i acidit të stomakut nxisin sëmundjen.
 • Ekzaminimi: Mjeku ekzaminon ezofagun dhe merr shtupa nga mukoza.

Çfarë është ezofagiti i mykut?

Në ezofagitin e mykut, mukoza e ezofagut inflamohet për shkak të një infeksioni me kërpudhat maja. Thrush është termi kolektiv për sëmundjet e shkaktuara nga kërpudhat e majave Candida. Ezofagiti i referohet inflamacionit të ezofagut.

Majaja Candida albicans më së shpeshti inflamon ezofagun. Është pjesë e florës normale orale, por mund të përhapet me shpejtësi te individët e ndjeshëm. Ezofagiti i mykut është i rrallë tek njerëzit me një sistem imunitar që funksionon mirë.

Si trajtohet ezofagiti i mykut?

Mjekët mund ta trajtojnë mirë ezofagitin e mykut me ilaçe antifungale, të ashtuquajturat antimykotikë. Ata zakonisht përshkruajnë tableta flukonazol për një periudhë prej 14 deri në 21 ditë. Nëse është e nevojshme, ata japin edhe infuzione me përbërësin aktiv, për shembull në spital. Simptomat zakonisht përmirësohen pas një jave të trajtimit.

Ndonjëherë kërpudhat Candida janë rezistente ndaj flukonazolit. Në këto raste, ka agjentë të tjerë antifungale (p.sh. kaspofungin ose amfotericin B).

Mjekët trajtojnë gjithmonë sëmundjen që dobëson sistemin imunitar dhe nxit ezofagitin e mykut. Ndonjëherë mjekët zbulojnë një sëmundje të tillë vetëm sepse ezofagiti i mykut ka ndodhur në mënyrë të pashpjegueshme. Nëse ka një infeksion HIV, për shembull, ai duhet të trajtohet shpejt. Mjekët trajtojnë dëmtimin e ezofagut me ndërhyrje të synuara për të parandaluar rikthimin e ezofagitit të mëllenjës.

Mjetet juridike në shtëpi për ezofagitin e mykut

Mjetet juridike shtëpiake në rastin më të mirë mund të plotësojnë trajtimin mjekësor konvencional, por ato nuk mund ta zëvendësojnë atë. Bisedoni me mjekun tuaj se si mund ta mbështesni më mirë vetë trajtimin.

Cilat janë simptomat e ezofagitit të mëllenjës?

Ezofagiti i mykut nuk shkakton gjithmonë simptoma dhe për këtë arsye është asimptomatik. Në raste të tjera manifestohet si

 • Vështirësi në gëlltitje (disfagi),
 • Dhimbje gjatë gëlltitjes (odinofagia),
 • djegie pas gjoksit.

Simptoma të tjera të mundshme janë dhimbja në pjesën e sipërme të barkut, humbja e oreksit dhe vjellja, e cila nxit humbjen e peshës. Në raste të rënda, mukoza rrjedh gjak dhe të prekurit rigurgitojnë gjak ose kanë jashtëqitje të zeza.

Një infeksion Candida karakterizohet nga një shtresë e bardhë që formohet në mukozën. Në disa pacientë, kjo tashmë është qartë e dukshme në gojë dhe fyt. Megjithatë, nëse ezofagu është gjithashtu i prekur, mund të shihet vetëm gjatë një ezofagoskopie.

Sa i rrezikshëm është ezofagiti i mykut?

Ezofagiti i mykut është lehtësisht i trajtueshëm dhe të prekurit zakonisht janë pa simptoma pas një jave me ilaçe antifungale. Infeksioni mykotik i ezofagut përfundon pas dy deri në tre javë. Nëse shkaku i infeksionit është i paqartë, mjekët e kërkojnë atë në mënyrë specifike. Kjo për shkak se Candida zakonisht nuk përhapet në këtë mënyrë te njerëzit e shëndetshëm.

Një problem tjetër: rezistenca. Po bëhet gjithnjë e më e zakonshme që përbërësit aktivë individualë të mos dëmtojnë më Candida. Si rezultat, trajtimi i parë mund të mos ndihmojë, Candida mund të vazhdojë të rritet dhe të përhapet. Mjekët pastaj kalojnë në një përbërës tjetër aktiv sa më shpejt që të jetë e mundur. Ka disa alternativa për këtë, në mënyrë që trajtimi i ezofagitit të mëllenjës të jetë ende i suksesshëm.

Si zhvillohet ezofagiti i mykut?

Ezofagiti i mëllenjës shkaktohet nga kërpudhat Candida, për këtë arsye quhet edhe ezofagiti Candida. Candida janë kërpudha maja që mund të gjenden kudo në mjedis. Kërpudhat jetojnë si pjesë e mikrobiomës (“flora natyrore”) në traktin tretës pa shkaktuar asnjë problem. Sistemi imunitar i mban ato në kontroll.

Megjithatë, nëse sistemi imunitar është i dobët, Candida mund të dalë jashtë kontrollit dhe të shumohet me shpejtësi. Kërpudhat e majave më pas sulmojnë mukozën dhe i ndezin ato. Tek njerëzit, është kryesisht specia Candida Candida albicans që shkakton sëmundje të tilla si ezofagiti i mëllenjës. Patogjenët e njohur jo-albicans përfshijnë Candida glabrata dhe Candida tropicalis.

Ezofagiti i mykut nuk është drejtpërdrejt ngjitës. Megjithatë, kërpudhat shkaktare të majave Candida kalojnë nga një person te tjetri, për shembull kur puthen, dhe kolonizojnë mukozën. Vetë sëmundja zhvillohet vetëm kur kërpudhat janë në gjendje të përhapen.

Droga të tilla si "kortizoni" dhe të ashtuquajturit imunosupresues të tjerë rregullojnë sistemin imunitar. Jo vetëm tabletat, por edhe spërkatjet me "kortizon" (p.sh. për COPD ose astmë) mund të lehtësojnë përhapjen e kërpudhave. Kimioterapia, nga ana tjetër, shkatërron qelizat imune dhe në këtë mënyrë dëmton sistemin imunitar.

Antibiotikët gjithashtu mund të nxisin ezofagitin e mykut. Ata sulmojnë bakteret në florën natyrore të mukozës (mikrobiomën) dhe prishin ekuilibrin atje. Kjo e bën më të lehtë rritjen dhe përhapjen e kërpudhave.

Ezofagiti i mykut në sëmundjet me sistem të dobët imunitar

Ka edhe disa sëmundje që dobësojnë sistemin imunitar dhe e bëjnë atë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve mykotike. Kjo perfshin

 • imunodefiçencat kongjenitale
 • HIV / AIDS
 • Kanceri i gjakut dhe kanceri i gjëndrave limfatike
 • Diabetes mellitus
 • mosushqim

Stresi dhe tendosja emocionale gjithashtu mund të vendosin një barrë të rëndë në sistemin imunitar dhe të nxisin ezofagitin e mykut.

Rritja e rrezikut për shkak të sëmundjeve të ezofagut

Një sistem imunitar i dobësuar nuk është gjithmonë shkaku i ezofagitit të mykut. Disa sëmundje prekin ezofagun dhe dëmtojnë strukturën dhe funksionin e tij. Kjo mund të dobësojë membranën mukoze dhe mbrojtjen e saj lokale. Këto sëmundje përfshijnë, për shembull

 • Zvarritjet (divertikulat) dhe shtrëngimet (strikturat) e murit të ezofagut
 • Acidi i ndryshuar i stomakut (ndoshta eliminon më pak mikrobe)
 • Akalazia, një sëmundje e rrallë në të cilën lëvizshmëria e ezofagut është e dëmtuar
 • Sëmundjet nervore që e bëjnë të vështirë gëlltitjen (p.sh. pas një goditjeje ose me sëmundjen e Parkinsonit)

Si e diagnostikon mjeku ezofagitin e mykut?

Mjekët diagnostikojnë ezofagitin e mykut me ndihmën e një endoskopie të ezofagut. Gjatë kësaj të ashtuquajture ezofagoskopi, ata futin një tub me një aparat fotografik përmes gojës dhe ekzaminojnë mukozën e traktit të sipërm tretës.

Kandidiaza zakonisht karakterizohet nga pllaka e bardhë që vështirë se mund të fshihet ose të shpëlahet. Ndonjëherë ato janë tashmë të dukshme në gojë ose në fyt. Membrana mukoze mund të jetë shumë e ndjeshme dhe gjakderdh lehtë.

Mjekët marrin tamponët e këtyre depozitave të pllakave, të cilat më pas ekzaminohen më nga afër në laborator. Filamentet e majave mund të shihen qartë nën mikroskop. Në disa raste, mostrat e vogla të indeve përdoren për të zbuluar një infektim në shtresat më të thella të mukozës. Laboratori gjithashtu mund të përdorë tamponët për të kontrolluar se cilët agjentë antifungale janë efektivë kundër ezofagitit të mëllenjës.