Variçet e ezofagut: Simptomat, Rreziqet, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: skleroterapia e enëve ose lidhja me brez gome, tamponadë me tullumbace në rast gjakderdhjeje masive.
 • Simptomat: Të vjella me gjak
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaku kryesor është zvogëlimi i mëlçisë (cirroza) dhe presioni i lartë i gjakut që rezulton në venë porta.
 • Diagnoza: ezofagoskopia ose gastroskopia
 • Kursi dhe prognoza: Një pjesë e madhe e variçeve të ezofagut rrjedhin gjak herët a vonë, shumë gjakderdhje janë kërcënuese për jetën
 • Parandalimi: abstenimi nga alkooli ul rrezikun e cirrozës së mëlçisë, shkaku kryesor i variçeve të ezofagut. Vaktet e vogla parandalojnë rritjen shumë të lartë të presionit të gjakut.

Cilat janë variçet e ezofagut?

Venat me variçe në ezofag, të quajtura variçe të ezofagut, janë venat e zmadhuara në ezofag ku gjaku mbështetet. Ato shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut në mëlçi dhe në zonën përreth mëlçisë. Në disa prej të prekurve, variçet e ezofagut çahen ose shpërthejnë - duke çuar në gjakderdhje kërcënuese për jetën.

Variçet e ezofagut klasifikohen në shkallë të ndryshme të ashpërsisë (klasifikimi sipas Paquet):

 • Shkalla 1: Variçet shtrihen pak mbi nivelin e mukozës.
 • Shkalla 3: Variçet prekin njëri-tjetrin ose dalin më shumë se gjysmën e diametrit të ezofagut në zgavrën e ezofagut.

Përveç këtij klasifikimi, ka edhe faktorë të tjerë që ndikojnë në ashpërsinë e sëmundjes, sipas Shoqatës Gjermane për Sëmundjet Digjestive dhe Metabolike. Këto përfshijnë numrin e fijeve të venave me variçe, lokalizimin e tyre dhe praninë e të ashtuquajturave "shenja të ngjyrës së kuqe". Këto të fundit janë njolla ose vija të kuqe në variçet. Ato konsiderohen si një shenjë e një rreziku të shtuar të gjakderdhjes.

A janë të shërueshme variçet e ezofagut?

Nëse variçet e ezofagut zbulohen gjatë një endoskopie, mjeku i sklerozon ato si masë paraprake. Një metodë tjetër për të reduktuar rrezikun e gjakderdhjes variceale të ezofagut është e ashtuquajtura lidhja e brezit të gomës (lidhja variceale): Kjo përfshin lidhjen e venës së zgjeruar me një brez të vogël gome ose disa shirita gome. Si rezultat, ajo mbytet, gjë që parandalon gjakderdhjen.

Terapia e gjakderdhjes variceale të ezofagut

Nëse shfaqet një hemorragji variceale e ezofagut, duhet të ndërmerren veprime të shpejta. Masa më e rëndësishme emergjente është stabilizimi i qarkullimit të gjakut të pacientit. Kur një venë e ezofagut çahet, humbet shumë gjak dhe lëngje në një kohë shumë të shkurtër. Prandaj, pacientëve u jepen lëngje direkt në venë dhe transfuzion gjaku nëse është e nevojshme.

Paralelisht, mjeku përpiqet të ndalojë gjakderdhjen. Procedura të ndryshme janë në dispozicion për këtë qëllim:

Kryesisht, mjeku përdor lidhjen endoskopike të brezit të gomës (lidhja variçeale; siç përshkruhet më sipër) për këtë qëllim. Përveç kësaj ose si alternativë, në disa raste ai administron barna për ndalimin e gjakderdhjes, si somatostatin ose terlipressin. Ata ulin presionin e gjakut në sistemin e venave portale.

Ndonjëherë, në rastin e gjakderdhjes variceale të ezofagut, anija e prekur sklerozohet gjatë një endoskopie.

Në rastet e gjakderdhjes masive, një procedurë e njohur si tamponada me balonë ndihmon: një tullumbace e vogël bosh futet në pjesën e poshtme të ezofagut dhe më pas fryhet. Baloni ngjesh enët e gjakut dhe kështu ndalon gjakderdhjen.

Në rrjedhën e mëtejshme, pacientët shpesh marrin antibiotikë si një masë paraprake për të parandaluar një infeksion të mundshëm bakterial.

Meqenëse gjakderdhja variceale e ezofagut zakonisht ndodh në cirrozën e mëlçisë, është gjithashtu e rëndësishme të parandalohet ajo që njihet si koma hepatike. Normalisht, gjaku që rrjedh në traktin gastrointestinal pas gjakderdhjes shpërbëhet me ndihmën e qelizave të mëlçisë. Megjithatë, për shkak të cirrozës, mëlçia nuk është më në gjendje ta bëjë këtë mjaftueshëm. Kjo është arsyeja pse produktet metabolike toksike shpesh grumbullohen. Nëse hyjnë në kokë nëpërmjet gjakut, ekziston rreziku që të dëmtojnë trurin (encefalopatia hepatike).

Prandaj, gjaku që është ende i pranishëm në ezofag duhet të aspirohet. Pacientit i jepet gjithashtu laktulozë - një laksativ i lehtë për të pastruar zorrët.

Parandalimi i rigjakderdhjes

Në raste të caktuara, është gjithashtu e dobishme të futni një të ashtuquajtur "shunt" (TIPS). Kjo do të thotë se në mënyrë kirurgjikale bëhet një lidhje midis venës porta dhe venave hepatike, duke anashkaluar indin e dhëmbëzuar të mëlçisë. Kjo parandalon që gjaku të kalojë nëpër venat e ezofagut dhe të shkaktojë variçe të reja të ezofagut ose të zgjerojë ato ekzistuese.

Cilat janë simptomat?

Variçet e ezofagut zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë për sa kohë që janë të paprekura. Prandaj vetë personat e prekur nuk i vënë re fare.

Vetëm kur variçet e ezofagut çahen, ato befas bëhen të dukshme: Pacientët pastaj vjellin papritur një sasi të madhe gjaku në rrjedhje. Për shkak të humbjes së gjakut dhe lëngjeve, simptomat e shokut hipovolemik gjithashtu zhvillohen shpejt. Këto përfshijnë, për shembull, lëkurën e ftohtë dhe të zbehtë, një rënie të presionit të gjakut, palpitacione, madje edhe frymëmarrje të cekët dhe ndërgjegje të dëmtuar.

Kujdes: Një hemorragji variceale e ezofagut duhet të trajtohet nga një mjek sa më shpejt që të jetë e mundur - ekziston një rrezik i lartë për vdekje!

Si zhvillohen variçet e ezofagut?

Për ta kuptuar këtë, duhet të shikoni më nga afër rrjedhën e gjakut nëpër mëlçi:

Një nga mënyrat se si gjaku furnizohet në mëlçi është përmes venës porta. Kjo enë e madhe transporton gjakun nga zorrët me lëndët ushqyese të absorbuara si dhe nga organet e tjera të barkut si stomaku ose shpretka në mëlçi. Funksionon si organi metabolik qendror në të cilin substanca të panumërta po ndërtohen, shndërrohen dhe zbërthehen vazhdimisht, dhe substancat e dëmshme detoksohen. Pas kalimit nëpër mëlçi, gjaku rrjedh përmes venave hepatike në vena cava inferiore dhe në zemrën e djathtë.

Në cirrozën e mëlçisë, rritja e dhëmbëve të indeve bën që gjaku të mos rrjedhë më siç duhet nëpër mëlçi. Mbështetet përpara mëlçisë në venën porta. Kjo bën që presioni brenda enës të rritet në mënyrë jonormale: zhvillohet hipertensioni portal.

Ka edhe sëmundje të tjera që shkaktojnë hipertension portal dhe më pas variçe të ezofagut. Këto përfshijnë dobësinë e zemrës së djathtë (dështimi i zemrës së djathtë) dhe bllokimin e venës porta nga një mpiksje gjaku (trombozë e venës portale).

Përveç variçeve të tilla të ezofagut të shkaktuara nga sëmundje të tjera, ka edhe variçe primare të ezofagut: këto nuk janë për shkak të një sëmundjeje tjetër, por nga një keqformim kongjenital i enëve të gjakut. Megjithatë, ato janë shumë të rralla.

Si diagnostikohen variçet e ezofagut?

Variçet e ezofagut mund të zbulohen gjatë një endoskopie, ose më saktë, gjatë një endoskopie të ezofagut (estrofagoskopia) ose një gastroskopie (gastroskopie). Një tub i hollë futet përmes gojës në ezofag dhe, në rastin e gastroskopisë, edhe më tej në stomak. Në pjesën e përparme të saj janë një burim drite dhe një kamerë e vogël. Kamera regjistron vazhdimisht imazhe të pjesës së brendshme të ezofagut dhe i transmeton ato në një monitor. Variçet e ezofagut zakonisht mund të zbulohen mjaft shpejt në imazhe.

Cila është prognoza për variçet e ezofagut?

Me kalimin e kohës, rritja e fluksit të gjakut bën që muri i venave të ezofagut të hollohet aq shumë sa ato të shpërthejnë. Rreziku i gjakderdhjes nga venat me variçe në ezofag është i lartë. Kjo kufizon jetëgjatësinë e të prekurve. Gjakderdhja kërcënuese për jetën ndodh në rreth 40 për qind të variçeve të ezofagut. Pesëmbëdhjetë për qind e gjakderdhjeve akute variceale të ezofagut rezultojnë në vdekje.

Gjakderdhja variceale e ezofagut është ndër shkaqet kryesore të vdekjes në cirrozë. Sa më e avancuar të jetë cirroza, aq më shumë ka të ngjarë që pacientët të vdesin nga gjakderdhja variceale e ezofagut.

Pacientët në rrezik më të lartë për gjakderdhje variceale ezofageale janë:

 • Keni pasur tashmë një gjakderdhje variceale të ezofagut
 • Vazhdoni të pini alkool (shkaku kryesor i cirrozës).
 • Keni variçe të mëdha të ezofagut

Si mund të parandalohen variçet e ezofagut?

Meqenëse variçet e ezofagut zhvillohen më shpesh si rezultat i cirrozës së mëlçisë, abstenimi nga alkooli - shkaku kryesor i cirrozës - është një mënyrë për të parandaluar variçet në ezofag.