Estradiol: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon estradioli

Hormoni estradiol (i quajtur edhe 17-beta-estradiol) prodhohet natyrshëm në trupin e njeriut. Tek gratë, sasia më e madhe prodhohet në vezore. Tek meshkujt, të cilët kanë nivele shumë më të ulëta të estradiolit në trupin e tyre, ai prodhohet në korteksin adrenal dhe testikujt.

Termi "estrogjen" mbulon hormonet estradiol, estrone dhe estriol.

Estrogjenet nuk janë vetëm shumë të rëndësishëm për formimin e karakteristikave seksuale të femrës (si vezoret, mitra, vagina dhe gjinjtë), por edhe për funksionin e tyre.

Cikli menstrual dhe luhatjet hormonale

Cikli menstrual, i cili zgjat rreth 28 ditë, varet kryesisht nga ndryshimi i niveleve të hormoneve në gjakun e një gruaje:

Ovulacioni pasohet nga faza luteale: Nivelet e gjakut të estrogjenit, LH dhe FSH tani ulen, ndërsa përqendrimi i hormonit të trupit të verdhë (progesteronit) rritet. Trupi i verdhë formohet nga folikuli që mbetet në vezore pas ovulacionit. Hormoni i trupit të verdhë që prodhon përgatit më tej rreshtimin e mitrës për implantimin e mundshëm të vezës së fekonduar.

Estradiol për kontracepsion

Duke marrë estradiolin (si "pilula"), lirimi i FSH shtypet - ovulimi nuk ndodh më, duke e bërë të pamundur fekondimin dhe më pas shtatzëninë.

Në përshtatje me luhatjet natyrore hormonale, "pilula" merret vetëm për 21 ditë. Pastaj ndaloni për shtatë ditë ose merrni vetëm një tabletë pa përbërës aktivë.

Estradiol për terapi zëvendësuese të hormoneve në menopauzë

Këto përfshijnë ndryshimet e humorit, lodhjen, ndezjet e nxehta, thatësinë vaginale dhe humbjen e kockave. Këto simptoma shpesh mund të lehtësohen, nëse nuk eliminohen plotësisht, me terapinë me estradiol.

Në të kaluarën, grave u jepeshin doza shumë të mëdha hormonesh për këtë qëllim, të cilat ndonjëherë çonin në efekte anësore si kanceri i gjirit dhe kanceri i vezoreve. Ndërkohë, janë në përdorim preparate hormonale me dozë më të ulët dhe kështu më të sigurta.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Niveli më i lartë i substancës aktive në gjak arrihet pas rreth katër deri në gjashtë orë. Në mëlçi, estradioli shndërrohet më pas në estron, i cili është rreth dhjetë herë më i dobët. Më pas ekskretohet kryesisht nëpërmjet veshkave (d.m.th. me urinë).

Mos e ngatërroni me 17-alfa-estradiol!

Megjithatë, përdoret në nivel lokal në lëkurën e kokës për humbjen e flokëve të shkaktuar nga nivelet e tepërta të DHT (dihidrotestosteron, një substancë që lidhet me testosteronin). Këtu frenon prodhimin e DHT dhe kështu efektin e saj negativ në rritjen e flokëve.

Kur përdoret estradioli?

Përbërësi aktiv përkatës etinil estradiol përdoret shumë më shpesh për kontracepsion, pasi ka një efekt edhe më të synuar dhe për këtë arsye mund të merret edhe në sasi më të vogla. Shumë shpesh, tabletat e kombinuara të përbëra nga një estrogjen (etinilestradiol ose estradiol) dhe një progestogjen (për shembull, norethisterone ose drospirenone) përdoren për kontracepsion, pasi kjo e bën mbrojtjen kontraceptive edhe më të sigurt.

Përveç tabletave, forma të tjera dozimi të estradiolit janë të disponueshme në treg: arna transdermale për ngjitje në lëkurë, unaza vaginale, solucione dhe sprej për aplikim në lëkurë dhe xhel për përdorim lokal.

Si përdoret estradioli

Në terapinë e zëvendësimit të hormoneve, mjeku vendos nëse estradioli duhet të përdoret vazhdimisht ose me cikle. Në rastin e fundit, ka edhe një javë pa terapi pas tre javësh trajtim. Forma të tjera të estradiolit për terapinë e zëvendësimit të hormoneve janë xheli i estradiolit dhe copëzat e estradiolit. Njollat ​​zakonisht e lëshojnë hormonin në mënyrë të barabartë përmes lëkurës në trup për disa ditë. Prandaj, duhet të ndryshohet vetëm çdo tre deri në katër ditë.

Cilat janë efektet anësore të estradiolit?

Efektet anësore të estradiolit në një në dhjetë deri në njëqind njerëz të trajtuar janë dhimbje koke, depresion, dhimbje barku, nauze, ngërçe në këmbë, shtim në peshë, dhimbje gjoksi ose gjoks. Në rast të shfaqjes së dhimbjes në gjoks, duhet të informoni mjekun – në fund ai/ajo do të ulë dozën.

Çfarë duhet pasur parasysh gjatë përdorimit të estradiolit?

contraindications

Estradioli nuk duhet të përdoret në:

  • kanceri ekzistues ose i mëparshëm i gjirit
  • gjakderdhje e pashpjegueshme në zonën vaginale
  • sëmundje trombotike e mëparshme ose ekzistuese (p.sh. tromboza venoze)
  • prirje gjenetike ose e fituar për të formuar tromboza (mpiksje gjaku)
  • Sëmundja e fundit tromboembolike arteriale (p.sh., infarkti i miokardit)
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose sëmundje të mëlçisë
  • porfiria (një grup sëmundjesh metabolike që përfshijnë çrregullime në formimin e hemoglobinës së pigmentit të kuq të gjakut)

Ndërveprimet

Këto përfshijnë, për shembull, barnat kundër konvulsioneve dhe epilepsisë (fenobarbital, fenitoinë, karbamazepinë), ilaçin e tuberkulozit, rifampicin, ilaçe të caktuara kundër HIV-it (nevirapine, efavirenz) dhe antidepresantin bimor St.

Po kështu, përdorimi i estradiolit mund të rrisë rrezikun e formimit të mpiksjes së gjakut, të cilat më pas mund të bllokojnë një enë (si në emboli pulmonare). Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse një grua pi duhan ose ka faktorë të tjerë rreziku (kolesteroli i lartë, obeziteti, etj.).

Kufizimi i moshës

Terapitë e zëvendësimit të hormoneve përdoren në gratë me ulje të prodhimit të hormoneve pas menopauzës. Kjo është zakonisht në fund të viteve dyzet dhe pesëdhjetë.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Substanca aktive estradiol duhet të përdoret vetëm tek vajzat dhe gratë që nga fillimi i menstruacioneve, por jo tek gratë shtatzëna ose ato me gji. Nëse shtatzënia ndodh gjatë trajtimit, trajtimi duhet të ndërpritet menjëherë dhe të kontaktoni një mjek.

Si të merrni ilaçe me estradiol

Që kur është njohur estradioli?

Hormonet steroide, të cilat përfshijnë estrogjene si estradioli, por edhe testosteronin dhe kortizonin, u njohën shumë herët si bartës të rëndësishëm funksional në trup. Që në vitin 1929, estrogjenet e parë u izoluan dhe struktura e tyre u sqarua nga kimisti Adolf Butenandt. Në vitin 1939, së bashku me studiuesin e steroideve Leopold Ruzicka, iu dha Çmimi Nobel në Kimi.

Proceset e vlefshme të prodhimit kimik për përbërësin aktiv estradiol nuk u zhvilluan deri në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të.