Mungesa e estrogjenit: Simptomat, Shkaqet

Mungesa e estrogjenit: Përshkrimi

Në mungesë të estrogjenit, përqendrimi i estrogjeneve (si estradiolit) në trup është shumë i ulët. Ky është një grup hormonesh steroide që janë kryesisht përgjegjëse për zhvillimin dhe rregullimin e sistemit riprodhues të femrës, si dhe zhvillimin e karakteristikave sekondare seksuale (siç janë gjinjtë).

Burrat gjithashtu kanë sasi të vogla të estrogjenit. Këtu, hormonet janë të rëndësishme për shëndetin e kockave dhe metabolizmin e yndyrës, ndër të tjera.

Mund të lexoni më shumë rreth formimit dhe detyrave të këtyre hormoneve seksuale në artikullin Estrogjen.

Mungesa e estrogjenit: simptoma

Mungesa e estrogjenit manifestohet në simptoma të ndryshme që ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme. Lista e mëposhtme përmban simptomat më të zakonshme që zakonisht shfaqen në mungesën e estrogjenit:

Menstruacione të parregullta ose mungojnë.

Estrogjeni luan një rol kritik në rregullimin e ciklit menstrual tek gratë. Prandaj, nivelet e ulëta të estrogjenit shpesh shkaktojnë perioda të parregullta ose të dobësuara. Ndonjëherë periodat madje ndalojnë fare (amenorrhea).

Këto ndryshime mund të jenë shumë stresuese për gratë e prekura. Ato gjithashtu ndikojnë në fertilitetin e grave.

Pika të nxehta dhe djersitje gjatë natës

Përveç kësaj, ndjenjat e papritura të nxehtësisë dhe djersitjes (ndonjëherë të kombinuara me palpitacione) shqetësojnë gjumin. Gjatë ditës, femrat janë shpesh të lodhura dhe të irrituara si pasojë.

Megjithatë, ndezjet e nxehta jo gjithmonë shoqërojnë ndryshimin hormonal – disa gra gjithashtu raportojnë se ndjejnë të ftohtë, ndoshta për shkak të problemeve të qarkullimit të gjakut.

Mukoza të thata dhe më të holla në traktin urinar dhe seksual

Mungesa e estrogjenit ndryshon mukozën, veçanërisht në traktin urinar dhe seksual (traktin urogjenital). Ato bëhen më të holla, më të thata dhe më pak elastike.

Pasojat për traktin urinar

Në traktin urinar, ndryshimet mund të shkaktojnë probleme me urinimin: Tharja e mukozës mund të shkaktojë kruajtje dhe djegie në uretër. Më shpesh, të prekurit kanë gjithashtu një dëshirë të shtuar për të urinuar, por nxjerrin vetëm sasi të vogla të urinës kur urinojnë (pollakiuria).

Hollimi i mukozës si rezultat i mungesës së estrogjenit mund të nxisë gjithashtu inflamacionin, për shembull të fshikëzës (cistitit).

Pasojat për traktin gjenital

Mungesa e estrogjenit shkakton gjithashtu tharjen dhe tkurrjen e indit të vaginës (atrofi). Kjo mund t'i bëjë marrëdhëniet seksuale të pakëndshme deri të dhimbshme për gratë e prekura.

Një faktor tjetër që kontribuon është se mungesa e estrogjenit ndryshon shkarkimin nga vagina. Shpesh bëhet më i hollë dhe më pak i rrëshqitshëm.

Më shumë kocka të brishta

Estrogjeni është thelbësor për densitetin e lartë të kockave dhe rrjedhimisht për kocka të forta. Ai rregullon aktivitetin e qelizave formuese të kockave (osteoblastet) dhe qelizave degraduese të kockave (osteoklastet).

Prandaj, dendësia e kockave zvogëlohet kur nivelet e estrogjenit janë të ulëta. Kockat kështu bëhen më të brishta dhe rritet rreziku i osteoporozës (me pasoja si dhimbje shpine, fraktura të kockave edhe pa forcë të madhe etj.).

Simptoma psikologjike

Estrogjeni luan një rol në rregullimin e humorit dhe mirëqenies emocionale.

Prandaj, mungesa e estrogjenit kontribuon në ndryshimet e humorit, gjendjen e depresionit dhe ankthin. Si rezultat, marrëdhëniet sociale të të sëmurëve dhe performanca e punës shpesh vuajnë.

Dëmtimi njohës

Nëse nivelet e estrogjenit në gjak janë shumë të ulëta, kjo ka një efekt negativ në funksionet njohëse dhe kujtesën. Mungesa e estrogjenit shoqërohet me një rrezik në rritje të sëmundjes së Alzheimerit dhe formave të tjera të demencës.

Rreziqet kardiovaskulare

Estrogjeni ka një efekt mbrojtës në sistemin kardiovaskular, për shembull duke kontribuar në elasticitetin e enëve të gjakut (i rëndësishëm për rregullimin e presionit të gjakut) dhe duke ndikuar pozitivisht në metabolizmin e lipideve.

Prandaj, mungesa e estrogjenit mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe problemeve të tjera kardiovaskulare.

Shtim në peshë

Në gratë në menopauzë, megjithatë, shtimi në peshë mund të shkaktohet jo vetëm nga mungesa e estrogjenit, por edhe nga një normë e reduktuar e metabolizmit bazë dhe rritja e urisë. Mbajtja e ujit në inde (edema), e cila shfaqet më shpesh në periudhën para menstruacioneve të fundit (menopauza), gjithashtu shpesh nxit leximin e peshës në peshore.

Dhimbje

Mungesa e estrogjenit mund të dobësojë muskujt dhe ligamentet e legenit, gjë që mund të shkaktojë dhimbje dhe parehati në bark. Megjithatë, provat e studimit për këtë janë të paqarta.

Mungesa e estrogjenit shoqërohet gjithashtu me plakjen e përshpejtuar të disqeve ndërvertebrale, gjë që shpesh shkakton dhimbje shpine.

Përveç kësaj, mungesa e estrogjenit kontribuon në dhimbjen dhe inflamacionin e kyçeve, sepse estrogjeni ka veti anti-inflamatore.

Humbja e flokeve

Estrogjenet luajnë një rol në rritjen e flokëve dhe ruajtjen e lëkurës së shëndetshme. Prandaj, kur estrogjeni ka mungesë, flokët hollohen dhe bëhen më të brishtë. Në disa raste, kjo rezulton në humbje të dukshme të flokëve.

Vështirësi në gëlltitje dhe gërhitje

Deri më tani, megjithatë, është e paqartë se me cilat mekanizma saktësisht ndryshimet hormonale gjatë menopauzës (si mungesa e estrogjenit) mund të shkaktojnë vështirësi në gëlltitje.

Disa gra në menopauzë gjithashtu raportojnë se gërhijnë më shpesh ose vuajnë nga sindroma e apneas së gjumit. Nuk është vërtetuar ende nëse mungesa e estrogjenit shkakton këto ankesa.

Mungesa e estrogjenit: trajtim

Nëse dhe si trajtohet mungesa e estrogjenit varet nga rasti individual. Faktorët vendimtarë janë, për shembull, ajo që shkakton nivelin e ulët të estrogjenit dhe sa të rënda janë simptomat që rezultojnë.

Në parim, ka mënyra të ndryshme për të kompensuar mungesën e estrogjenit:

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT).

HRT është metoda më e zakonshme e trajtimit për të korrigjuar mungesën e estrogjenit, veçanërisht në gratë me simptoma të menopauzës. Megjithatë, qëllimi nuk është të rivendosni nivelet e hormoneve në nivelet para menopauzës.

Përkundrazi, qëllimi është të rritet niveli i estrogjenit në gjak në një masë të tillë që simptomat shqetësuese të mungesës së estrogjenit të zhduken.

Për të arritur këtë, pacientëve u jepet estrogjen (shpesh i kombinuar me progesteronin) në formën e pilulave, arnave, xheleve, kremrave ose unazave vaginale. Kjo mund të lehtësojë shenjat e pakëndshme të mungesës së estrogjenit si afshet e nxehta, djersitjet gjatë natës dhe thatësinë vaginale, duke përmirësuar kështu ndjeshëm cilësinë e jetës së të prekurve.

Terapia e zëvendësimit të hormoneve është provuar të jetë një trajtim i sigurt dhe efektiv për shumë gra që vuajnë nga simptoma shqetësuese të menopauzës. Sidoqoftë, ajo mbart gjithashtu rreziqe:

Për shembull, HRT rrit rrezikun e mpiksjes së gjakut dhe mbylljes vaskulare që rezulton, si goditje në tru ose emboli pulmonare. Rreziku i disa llojeve të kancerit (si kanceri i gjirit) gjithashtu rritet.

Megjithatë, këto rreziqe mund të reduktohen nga mjekët që e përshtatin trajtimin hormonal individualisht me historinë mjekësore të një gruaje dhe faktorët ekzistues të rrezikut - për shembull, në lidhje me llojin dhe dozën e preparatit hormonal.

Lexoni më shumë për përfitimet dhe rreziqet e HRT në artikullin Terapia e zëvendësimit të hormoneve.

Terapia lokale e estrogjenit

Për gratë që vuajnë nga simptoma të lokalizuara si thatësia dhe atrofia e indeve në zonën vaginale, një preparat i pastër estrogjeni vaginal mund të jetë një trajtim efektiv.

Nëpërmjet një kremi vaginal, tabletave vaginale ose një unaze vaginale, indi vaginal merr një dozë të ulët të estrogjenit drejtpërdrejt. Kjo lejon që sasia lokale e hormonit të rritet, gjë që mund të lehtësojë simptomat lokale të mungesës së estrogjenit - me efekte anësore minimale sistemike.

Përjashtim: Kremrat me doza të larta të estradiolit

Si rezultat – si me format e tjera të terapisë zëvendësuese të hormoneve – mund të ndodhin efekte anësore sistemike, për shembull një rrezik i shtuar i kancerit të gjirit dhe vezoreve dhe mpiksjes së gjakut.

Përveç kësaj, disa gra reagojnë ndaj aplikimit lokal të estrogjenit, për shembull, me kruajtje të përkohshme, djegie të lëkurës dhe/ose skuqje të lëkurës.

Ju duhet të përdorni kremra vaginale me doza të larta estradiol vetëm për një cikël të vetëm trajtimi për një maksimum prej katër javësh. Ju gjithashtu duhet të përmbaheni nga përdorimi i tyre nëse tashmë jeni duke përdorur një medikament tjetër të terapisë zëvendësuese të hormoneve (p.sh., tableta hormonale).

Moduluesit selektivë të receptorëve të estrogjenit (SERM).

SERM-të janë një klasë barnash që veprojnë në mënyrë selektive në vendet e kyçjes (receptorët) e estrogjenit në inde të ndryshme. Kështu, ato mund të ndihmojnë në zbutjen e disa simptomave të mungesës së estrogjenit, siç është humbja e kockave, pa rreziqet që lidhen me HRT konvencionale.

Një përfaqësues i këtij grupi agjentësh është raloxifene. Është miratuar për parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës tek gratë pas menopauzës.

Terapia bioidentike e zëvendësimit të hormoneve (BHRT)

Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se siguria dhe efikasiteti i BHRT nuk janë vërtetuar ende qartë.

Mungesa e estrogjenit: Çfarë mund të bëni vetë

Nëse vuani nga simptoma të tilla si ndezjet e nxehta, shqetësimet e gjumit dhe shtimi në peshë si rezultat i mungesës së estrogjenit, mund të bëni diçka edhe vetë për këtë.

Jetesa e shëndetshme

Një mënyrë jetese e shëndetshme mund të ndihmojë në zbutjen e disa simptomave të mungesës së estrogjenit dhe në rritjen e mirëqenies së përgjithshme. Veprimet kuptimplote përfshijnë:

  • ushtrimi i rregullt
  • Dietë të ekuilibruar
  • menaxhimi i stresit / reduktimi i stresit
  • Ruajtja e peshës së shëndetshme

Këto strategji kanë një efekt pozitiv në ekuilibrin hormonal.

Bimë medicinale

Disa bimë si soja dhe tërfili i kuq përmbajnë të ashtuquajturat fitoestrogjene. Këto janë komponime bimore me efekte të ngjashme me estrogjenin. Kjo është arsyeja pse suplementet dietike që përmbajnë ekstrakte soje ose tërfili të kuq, për shembull, përdoren shpesh për të trajtuar simptomat e menopauzës.

Sipas udhëzimit aktual për peri- dhe pas menopauzës, fitoestrogjenet mund të jenë vërtet të dobishëm. Megjithatë, të dhënat janë të paqarta dhe siguria e shumë përgatitjeve është e pasigurt.

Një tjetër bimë mjekësore që përmendet shpesh si një ndihmë efektive kundër afsheve të nxehta dhe bashkë. është cohosh i zi (Cimicifuga). Ekstraktet e standardizuara të bimës mjekësore janë miratuar zyrtarisht si ilaçe për të lehtësuar simptomat e menopauzës.

Mjekësisë alternative

Disa metoda alternative si akupunktura ose joga thuhet gjithashtu se mund të lehtësojnë simptomat e mungesës së estrogjenit. Efektiviteti i këtyre metodave ende nuk është vërtetuar qartë.

Megjithatë, disa gra mbështeten në to dhe i përdorin - shpesh përveç masave të tjera (si terapia e zëvendësimit të hormoneve) si pjesë e një plani holistik të trajtimit.

Mungesa e estrogjenit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një sërë shkaqesh dhe faktorësh rreziku favorizojnë zhvillimin e mungesës së estrogjenit. Më të zakonshmet janë:

Menopauzë

Menopauza është një proces biologjik natyror që shënon fundin e viteve pjellore (riprodhuese) të një gruaje: prodhimi i estrogjenit në vezore zvogëlohet gradualisht.

Në një moment, ndodh periudha e fundit menstruale (menopauza). Kjo zakonisht ndodh ndërmjet moshës 45 dhe 55 vjeç.

Menopauza e parakohshme

Mjekët flasin për menopauzë të parakohshme kur vezoret ndalojnë së funksionuari para moshës 40 vjeçare dhe kështu ndalojnë edhe prodhimin e estrogjenit. Një term tjetër për këtë është dështimi primar ovarian (POF).

Mungesa e shoqëruar e estrogjenit mund të shkaktojë të njëjtat simptoma tek gratë e reja siç ndodhin tek gratë e moshuara gjatë menopauzës "normale" - për shembull, thatësi vaginale dhe ndezje të nxehta.

Trajtimet mjekësore

Procedurat e ndryshme mjekësore mund të jenë gjithashtu përgjegjëse për shumë pak estrogjen.

Për shembull, nëse një ose të dy vezoret hiqen me kirurgji (e quajtur ooforektomi ose ovariektomi), kjo natyrisht redukton prodhimin e estrogjenit. Kimioterapia dhe terapia me rrezatim mund të kenë të njëjtin efekt.

Megjithatë, këto trajtime shpesh janë të detyrueshme për të trajtuar kushte të ndryshme si kanceri ose endometrioza.

hipogonadizmi

Termi hipogonadizëm i referohet mungesës së aktivitetit të gonadave (vezoreve, testikujve). Sidomos në rastin e vezoreve, kjo shoqërohet me prodhim të kufizuar të hormoneve, pra me mungesë estrogjeni.

Hipogonadizmi mund të jetë për shkak të çrregullimeve kongjenitale si sindroma Turner ose çrregullimeve të fituara si sindroma e vezores policistike (PCOS). Ajo bën që puberteti të vonohet tek adoleshentët. Në disa raste zhvillohet edhe infertiliteti dhe probleme të ndryshme shëndetësore.

Faktorët e pafavorshëm të stilit të jetesës

Ndonjëherë një mënyrë jetese jo e shëndetshme është arsyeja kur estrogjeni është shumë i ulët.

Për shembull, humbja ekstreme e peshës, ushtrimet e tepërta dhe çrregullimet e të ngrënit prishin ekuilibrin hormonal të trupit. Kjo mund të rezultojë në nivele të ulëta të estrogjenit, ndër të tjera.

Faktorët gjenetikë dhe sëmundjet autoimune

Për shembull, në oophoritis autoimune, sistemi imunitar sulmon vezoret, duke bërë që indet të inflamohen. Si rezultat, vezoret dështojnë para kohe (dështimi parësor ovarian, POF) - nivelet e estrogjenit bien.

Mungesa e estrogjenit: ekzaminimet dhe diagnoza

Për të zbuluar mungesën e estrogjenit, është i nevojshëm një vlerësim i plotë i historisë mjekësore, një ekzaminim fizik dhe teste laboratorike - dhe ndonjëherë edhe teste të tjera. Qëllimi është të përcaktohet shkaku themelor i mungesës së hormonit dhe të përjashtohen kushte të tjera të mundshme që shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Histori mjekesore

Mjeku fillimisht do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Kjo mund të përfshijë informacion në lidhje me ciklin tuaj menstrual, fillimin e menopauzës, operacionet e mëparshme dhe çdo histori mjekësore.

Mjeku gjithashtu do t'ju pyesë në detaje për simptomat tuaja. Këto mund të ofrojnë informacion më specifik në lidhje me një çekuilibër hormonal.

Ekzaminim fizik

Bazuar në një ekzaminim fizik, mjeku do të vlerësojë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe do të kërkojë shenja të dukshme të mungesës së estrogjenit (p.sh., mukozën e thatë, rënien e flokëve).

Testet laboratorike

Më pas, testet e gjakut shpesh planifikohen për të matur nivelet e ndryshme të hormoneve. Më së shpeshti, përcaktohen nivelet e gjakut të estrogjenit, progesteronit, hormonit folikul-stimulues (FSH) dhe hormonit luteinizues (LH).

Përveç kësaj, testet e funksionit të tiroides dhe hormoneve të tjera shpesh janë të nevojshme për të përjashtuar kushtet me simptoma të ngjashme me mungesën e estrogjenit.

Studime imazherie

Në disa raste, studimet imazherike janë të dobishme për të sqaruar më në detaje mungesën e estrogjenit.

Për shembull, një ekzaminim me ultratinguj ose rezonancë magnetike (MRI) mund të përdoret për të vizualizuar vezoret dhe për të vlerësuar strukturën dhe funksionin e tyre. Kjo mund të ndihmojë në zbulimin e kushteve të tilla si sindroma e vezores policistike (PCOS) ose tumoret që mund të shkaktojnë mungesë të estrogjenit.

Teste shtesë

Nëse dyshohet për një shkak autoimun ose gjenetik të mungesës së estrogjenit, nevojiten teste shtesë për të konfirmuar diagnozën.

Për shembull, një analizë e kariotipit ndihmon në zbulimin e një anomalie kromozomale siç është sindroma Turner, e cila shkakton hipogonadizëm të gonadave dhe rrjedhimisht mungesën e estrogjenit.