Euphrasia (drita e syrit): Efektet

Çfarë efekti ka Eufrasia?

Euphrasia (shira e syrit) thuhet se ka një efekt qetësues, antibakterial dhe anti-inflamator, veçanërisht në sy.

Janë miratuar preparatet eufrazisë të drejtimit terapeutik homeopatik ose antropozofik. Ato përdoren për problemet e syve si p.sh

  • konjuktiviti jo purulent
  • acarim i konjuktivës
  • Inflamacion kataral i syrit me rritje të lakrimimit
  • Ënjtje e qepallës (edema e qepallës)

Përbërësit e eyebright përfshijnë glikozidet iridoide, lignanet, flavonoidet dhe glikozidet feniletanoid. Megjithatë, ende nuk është sqaruar se cilët përbërës të veçantë janë përgjegjës për këto efekte.

Në mjekësinë popullore Eufrasia përdoret edhe për ankesa të tjera shëndetësore, si kolla, ftohja, tharja e mukozave të hundës, çrregullimet e lëkurës dhe stomakut, përdhes dhe reumatizma. Efektiviteti i bimës medicinale në këto zona nuk është vërtetuar shkencërisht.

Si përdoret syri?

Preparatet Euphrasia janë të disponueshme si preparate homeopatike/antroposofike (pomada për sy, globula, pika). Ju lutemi pyesni naturopatin, mjekun ose farmacistin tuaj për aplikimin dhe dozën e saktë.

Thuhet se çaji Eyebright ndihmon nga brenda me problemet gastrointestinale. Për të përgatitur çajin, hidhni ujë të vluar mbi një deri në dy lugë çaji me barin e lulëzuar dhe lëreni të injektohet për rreth dhjetë minuta.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë Euphrasia?

Nëse përdoret si duhet, nuk ka efekte anësore të njohura.

Në rastin e një hunde të thatë ose të bllokuar, syri mund të ngadalësojë rrjedhën e mukusit për shkak të efektit të tij astringent (shtrëngues), ndoshta duke i përkeqësuar simptomat.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni Euphrasia

Për arsye higjienike, ekspertët këshillojnë që të mos mbledhni vetë syrin dhe ta aplikoni në sy. Në vend të kësaj, vetëm ilaçet sterile të gatshme për përdorim nga farmacia duhet të aplikohen në sy.

Si të merrni produktet Euphrasia

Eyebright është i disponueshëm si një ilaç homeopatik ose antropozofik, për shembull në formën e pikave dhe globulave Euphrasia për përdorim të brendshëm dhe si pika syri dhe pomadë për sytë.

Ju mund ta blini Euphrasia në formë të tharë në dyqanet e çajit dhe erëzave të pajisura mirë.

Çfarë është eyebright?

Euphrasia officinalis, ose eyebright, përdoret në mjekësi dhe është një specie me një larmi formash që është shumë e zakonshme në Evropë. Bima barishtore njëvjeçare formon kërcell të degëzuar deri në 30 centimetra të larta me gjethe me forma të ndryshme.

Lulëzimi përbëhet nga lule faringuale të bardha me vena të purpurta, të cilat përbëhen nga një buzë e sipërme me tre lobe dhe një buzë e poshtme me dy lobe me një njollë të verdhë.

Eyebright rritet në kullota, livadhe të fekonduara dobët dhe livadhe të ashpër. Si një gjysmë parazit, ai futet në rrënjët e barërave dhe nxjerr lëndë ushqyese prej tyre. Kjo i ka dhënë Euphrasia officinalis emrat popullorë të hajdutit të kullotave, hajdutëve të qumështit, gibinix, strehë qumështi ose ujku livadhe.