Vaji i aguliçes për ekzemën

Çfarë efekti ka vaji i aguliçes së mbrëmjes?

Vaji i farës së aguliçes së mbrëmjes (Oenotherae oleum raffinatum) përmban sasi të mëdha të acidit linoleik dhe acidit gama-linolenik - dy acide yndyrore të pangopura të rëndësishme. Njerëzit me neurodermatit (ekzemë atopike) përfitojnë nga kjo.

Këtu fillon efekti shërues i vajit të aguliçes: ai siguron acidin e nevojshëm gama-linolenik, i cili lejon lëkurën të ruajë më shumë lagështi dhe lehtëson kruajtjen e lidhur me sëmundjet.

Për çfarë përdoret vaji i aguliçes?

Vaji i aguliçes së mbrëmjes është i aprovuar në mënyrë mjekësore për lehtësimin e simptomave të neurodermatitit (veçanërisht kruajtjen).

Më tej diskutohet nëse vaji i aguliçes së mbrëmjes i marrë nga goja redukton ankesat e menopauzës - për shembull, ndezjet e nxehta të shkaktuara nga ndryshimet hormonale. Megjithatë, gjetjet shkencore nuk janë përfundimtare.

Në mjekësinë popullore, bimës i atribuohet më tej një efekt shërues në sëmundjet e mëposhtme:

  • Problemet e tretjes
  • astmë
  • humbjen e flokëve
  • dhimbje të fytit
  • anomalitë mendore si hiperaktiviteti tek fëmijët
  • bruises
  • presion të lartë të gjakut

Mungojnë provat shkencore për efikasitetin e vajit të aguliçes në këto zona.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë vaji i aguliçes?

Si përdoret aguliçe e mbrëmjes?

Vaji yndyror nga farat e bimës mund të përdoret brenda dhe jashtë.

Kapsulat e vajit të aguliçes së mbrëmjes janë të disponueshme për përdorim të brendshëm: Dy deri në tre gramë vaj duhet të merren çdo ditë. Kjo korrespondon me 160 deri në 240 miligramë acid gama-linolenik. Merrni kapsulat pas një vakti me shumë lëngje.

Për fëmijët nën dymbëdhjetë vjeç, rekomandohet një dozë ditore prej një deri në dy gram vaj aguliçe.

Për përdorim të duhur, ju lutemi lexoni fletën e paketimit dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni vajin e aguliçes së mbrëmjes

Mos përdorni preparate me aguliçe te foshnjat dhe fëmijët e vegjël nën një vjeç, sepse rreziqet e mundshme nuk janë hulumtuar mjaftueshëm.

Trajtimi me aguliçe të mbrëmjes mund të shkaktojë kriza epileptike. Prandaj, epileptikët duhet të vëzhgohen me kujdes gjatë përdorimit të brendshëm dhe të jashtëm ose të shmangen krejtësisht bimën medicinale. Kujdes duhet treguar edhe tek individët skizofrenë, veçanërisht nëse ata trajtohen me medikamente të tilla si fenotiazinat.

Është e paqartë nëse përdorimi i njëkohshëm i aguliçes së mbrëmjes dhe medikamenteve të tilla si antikoagulantët/holluesit e gjakut (antikoagulantët, agjentët antitrombocitar) shkakton ndërveprime. Njerëzit që marrin medikamente të tilla duhet të kujdesen për gjakderdhje të mundshme gjatë trajtimit me vaj aguliçe.

Si të merrni produkte të vajit të aguliçes së mbrëmjes

Çfarë është vaji i aguliçes së mbrëmjes?

Aguliçe e zakonshme e mbrëmjes (Oenothera biennis) është një anëtar i familjes së aguliçeve të mbrëmjes (Onagraceae). Filloi në Amerikën e Veriut, por tani gjendet në shumë pjesë të tjera të botës. Për nxjerrjen e vajit bima kultivohet në Amerikë dhe Evropë.