Ushtrimi dhe Kanceri: Përfitimet dhe Këshillat

Si ndihmon ushtrimet kundër kancerit?

"Nëse do të mund t'i jepnim të gjithëve dozën e duhur të ushqimit dhe stërvitjes, jo shumë dhe jo shumë pak, do të kishim gjetur mënyrën më të mirë për shëndetin," tha mjeku i lashtë grek Hipokrati. Kjo mençuri e lashtë tani mund të mbështetet nga gjetjet shkencore: Sipas kësaj, aktiviteti fizik i rregullt dhe i përshtatshëm si pjesë e një stili jetese të shëndetshme (dietë e ekuilibruar, ajër i pastër, pak stres, gjumë të mjaftueshëm, pa alkool dhe nikotinë) mund të luftojë sëmundje të ndryshme. – përveç sëmundjeve kardiovaskulare, demencës dhe disa sëmundjeve metabolike, këtu bëjnë pjesë edhe kanceri.

Sporti zvogëlon rrezikun e llojeve të zakonshme të kancerit

Për disa lloje kanceri, një mënyrë jetese aktive mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të tumorit malinj në radhë të parë (parandalimi parësor). Kjo tashmë është vërtetuar për shtatë lloje të zakonshme të kancerit:

Rreziku i zhvillimit të kancerit të mushkërive me sa duket mund të zvogëlohet edhe përmes stërvitjes – të paktën te duhanpirësit. Asnjë efekt i tillë nuk është demonstruar ende tek jo-duhanpirësit.

Në të kundërt, ekziston një korrelacion negativ midis kancerit të lëkurës së zezë (melanoma malinje) dhe sportit: njerëzit që janë aktivë në sport kanë deri në 27 për qind më shumë gjasa të zhvillojnë këtë formë të rrezikshme të kancerit të lëkurës. Megjithatë, kjo është ndoshta për shkak të faktit se njerëz të tillë kalojnë shumë kohë jashtë dhe për këtë arsye janë të ekspozuar ndaj më shumë dritës UV. Pa mbrojtje adekuate UV, rreziku i kancerit të lëkurës rritet ndjeshëm!

Kur ushtroni jashtë, mos harroni të mbroni veten në mënyrë adekuate nga rrezet UV të diellit duke veshur krem ​​kundër diellit dhe veshje me mbrojtje UV.

Sporti ngadalëson përparimin e kancerit

Sipas studimeve, ushtrimet e rregullta mund të zvogëlojnë gjithashtu gjasat për të vdekur nga një kancer ekzistues. Prandaj, pacientët fizikisht aktivë kanë një shans më të lartë për të mbijetuar më gjatë. Sporti pengon rritjen dhe përhapjen e tumorit në një masë të caktuar. Studiuesit tashmë e kanë vëzhguar këtë për kancerin e gjirit, zorrëve dhe prostatës.

Gjetjet nga studimet vëzhguese dhe studimet laboratorike

Duhet theksuar se studimet e mëparshme ishin të ashtuquajtura studime vëzhguese, nga të cilat mund të nxirret vetëm një lidhje mes sportit dhe kancerit, por asnjë efekt i drejtpërdrejtë. Fatkeqësisht, kjo është gjithashtu e vështirë të vërtetohet. Megjithatë, shkencëtarët aktualisht po përpiqen të hetojnë efektin e sportit në studime më domethënëse.

Të paktën në laborator, studiuesit kanë qenë tashmë në gjendje të provojnë në kulturat e qelizave tumorale dhe në eksperimentet e kafshëve se sporti mund të ngadalësojë rritjen e qelizave tumorale. Studiuesit kanë qenë gjithashtu në gjendje të vërtetojnë se trajnimi i rregullt i qëndrueshmërisë në veçanti mobilizon disa qeliza imune – veçanërisht të ashtuquajturat qeliza vrasëse natyrore (një grup limfocitesh). Këto qeliza imune mund të njohin dhe vrasin qelizat malinje. Në ushtrimet e minjve, për shembull, tumoret u rritën më ngadalë dhe u formuan më pak metastaza tumorale.

Megjithatë, sporti dhe ushtrimet nuk janë zëvendësues për terapinë e kancerit! Megjithatë, ato mund të plotësojnë dhe mbështesin trajtimin!

Sporti shtyp inflamacionin kronik

Me një dietë të ekuilibruar dhe stërvitje, stresi në indin dhjamor mund të reduktohet. Vetë yndyra e padëshiruar gjithashtu shkrihet dhe masa muskulore rritet. Përveç kësaj, trajnimi i rregullt i stërvitjes promovon procese anti-inflamatore. Në përgjithësi, sporti redukton nivelin e inflamacionit në trup dhe si rrjedhojë edhe rrezikun e kancerit.

Sporti rrit cilësinë e jetës

Kanceri është rraskapitës. Trupi ka nevojë për shumë forcë për të luftuar tumorin, por edhe për të duruar terapinë dhe efektet anësore të saj. Trajnimi që është i përshtatur individualisht për çdo pacient është vërtetuar se përmirëson performancën e tyre fizike:

Lëvizshmëria, forca e muskujve dhe qëndrueshmëria rriten. Yndyra zvogëlohet, sistemi imunitar forcohet dhe rreziku i rënies zvogëlohet. Përveç kësaj, stërvitja rrit vetëvlerësimin dhe mirëqenien – edhe sepse pacienti kontribuon në shëndetin e tij.

Sporti redukton efektet anësore dhe komplikimet afatgjata

Një përfitim tjetër i rëndësishëm i ushtrimeve në kancer: programet e ushtrimeve të përshtatura individualisht para, gjatë dhe pas trajtimit të kancerit reduktojnë efektet anësore të shkaktuara nga vetë tumori dhe terapia. Këto përfshijnë, për shembull

 • Lodhje dhe rraskapitje kronike (lodhje)
 • Dëmtimi nervor i lidhur me terapinë (polineuropatia)
 • mosmbajtjeje
 • Mbajtja e ujit në inde për shkak të kullimit limfatik të dëmtuar (limfoedema)
 • çrregullime gjumi
 • Ankthi dhe depresioni

Sporti në kancer mund t'i ndihmojë pacientët të tolerojnë më mirë terapinë. Më pas mund të kryhet më shpesh në përputhje me udhëzimet dhe kështu të jetë efektiv. Pacientët fizikisht aktivë gjithashtu shërohen më shpejt pas trajtimit. Përveç kësaj, numri i transfuzioneve të gjakut të kërkuar është zvogëluar.

A e zvogëlon sporti rrezikun e rikthimit?

Ende nuk është sqaruar mjaftueshëm nëse sporti zvogëlon rrezikun e shpërthimit të kancerit përsëri pas trajtimit (rreziku i rikthimit ose rikthimit) ose formimit të metastazave. Megjithatë, ka dëshmi se aktiviteti fizik i rregullt dhe i mjaftueshëm mund të zvogëlojë rrezikun e përsëritjes së kancerit.

Për shembull, rreziku i përsëritjes për pacientët e moshuar me kancer gjiri duket të rritet nëse ata mbeten shumë mbipeshë dhe bëjnë pak stërvitje pas sëmundjes së tyre. Ka të dhëna të ngjashme për pacientët me kancer kolorektal: pacientët joaktivë vdesin më herët se ata që ushtrojnë shumë. Pacientët me kancer të prostatës me sa duket gjithashtu mund të ndikojnë pozitivisht në prognozën e tyre nëse ushtrojnë rregullisht.

Kur duhet të ushtrojnë pacientët me kancer?

Ushtrimi para, gjatë dhe pas trajtimit të kancerit është i sigurt dhe i dobishëm për pothuajse të gjitha fazat e sëmundjes.

Ushtroni tashmë në spital

Ushtrime në rehabilitim

Në fund ose pas trajtimit fillestar të kancerit, shumica e pacientëve fillimisht udhëzohen individualisht për ushtrime në një klinikë rehabilitimi ose në një institucion rehabilitimi ambulator - nga fizioterapistë, instruktorë sporti ose specialistë të tjerë. Aty ata mësojnë gjithashtu, për shembull, si të merren me daljen e zorrëve artificiale (stoma) ose kufizime të tjera si protezat, si dhe si të shmangin qëndrimet e gabuara ose lehtësuese. Dhe pacientët që kanë kryer operacione në mushkëri praktikojnë teknika të veçanta të frymëmarrjes për të përdorur sa më mirë kapacitetin e tyre të mushkërive.

Sporti pas rehabilitimit

Pas rehabilitimit, mjeku dhe pacienti vendosin së bashku për ushtrime të mëtejshme dhe stërvitje sportive. Duhet të merren parasysh pika të ndryshme, për shembull: A lejojnë fare ecuria e sëmundjes dhe gjendja shëndetësore e individit ushtrime të rregullta? Cilat lloje të sportit kanë kuptim për pacientin? Deri në çfarë mase këshillohet trajnimi?

Për të sqaruar pyetje të tilla, pacientët me kancer duhet të pyesin veten përpara se të fillojnë trajnimin e tyre…

 • kërkojnë këshilla nga mjeku i tyre që merr pjesë në këtë drejtim dhe

Më pas, pacientët duhet të konsultohen me një sportist ose fizioterapist të trajnuar dhe të marrin mbështetje profesionale gjatë trajnimit të tyre.

Mbani të dhënat tuaja për rrjedhën e sëmundjes suaj dhe llojin, sasinë dhe kohëzgjatjen e ilaçeve që merrni. Ju mund t'ia paraqisni këtë përmbledhje mjekut tuaj në mënyrë që ai ose ajo t'ju japë këshilla të ekspertëve për stërvitjen sportive.

Sporti është gjithashtu i rëndësishëm pasi të jeni shëruar nga kanceri: inkorporoni ushtrimet dhe aktivitetin fizik në jetën tuaj të përditshme në mënyrë të përhershme.

Kur duhet treguar kujdes?

Në rastin e disa kundërindikacioneve, një program ushtrimesh duhet së pari të sqarohet me një mjek dhe mundësisht të kufizohet:

 • Sëmundje të rënda shoqëruese (p.sh. sëmundje kardiovaskulare, inflamacion kronik të kyçeve)
 • Çrregullimet e ekuilibrit
 • Humbje e rëndë e paqëllimshme e peshës si rezultat i kancerit (kaheksi tumorale)
 • metastazat e tumorit në kockë (metastazat e kockave), "vrimat" në indin kockor (osteoliza)
 • Osteoporoza e avancuar
 • Infuzion i kimioterapisë në 24 orët e fundit
 • Faza ndërmjet seancave të radioterapisë
 • Anemi me nivel hemoglobine nën 8g/dl
 • limfoedema e theksuar
 • dalje artificiale e sapokrijuar e zorrëve (stoma), kateter i përhershëm për kullimin e urinës ose tubin e ushqimit

Pacientët me sëmundje shoqëruese si aritmia kardiake duhet të ushtrojnë vetëm nën mbikëqyrje!

Kur ndalohet sporti tek pacientët me kancer?

Megjithëse sporti rekomandohet pothuajse gjithmonë, disa rrethana e ndalojnë stërvitjen fizike:

 • Rrezik i lartë infeksioni, infeksione akute ose temperaturë
 • Menjëherë pas një operacioni (megjithatë lëvizni përsëri sa më shpejt të jetë e mundur me higjienën personale të pavarur në spital dhe përballimin e jetës së përditshme në shtëpi)
 • dhimbje të forta
 • gjakderdhje akute
 • Nauze akute dhe/ose të vjella
 • marramendje e rëndë
 • Metastazat e kockave ose osteoliza në rrezik frakture
 • okluzioni vaskular për shkak të mpiksjes së gjakut (trombozë, emboli) brenda dhjetë ditëve të fundit
 • rrezatim i vazhdueshëm i zonës së zemrës ose rrezatim i të gjithë trupit

Cilat sporte janë të përshtatshme për kancerin?

Si një ndihmë motivuese për më shumë aktivitet në jetën e përditshme, ju mund të numëroni numrin e hapave tuaj të përditshëm – nëpërmjet një aplikacioni ose me një gjurmues aktiviteti të përshtatshëm.

Program sportiv individual dhe i drejtuar

Së bashku me mjekun ose një fizioterapist, hartoni një plan trajnimi të detajuar që është realist për ju. Jini të lumtur edhe për përparimin e vogël në stërvitjen tuaj dhe mos prisni shumë nga vetja. Shumica e njerëzve e kanë më të lehtë ushtrimin kur stërviten së bashku me të tjerët dhe argëtohen duke e bërë atë.

Është e rëndësishme që të filloni të ushtroni ngadalë për t'u mësuar me të dhe më pas të ushtroheni rregullisht. Gjithmonë duhet t'i kushtoni vëmendje formës suaj ditore: Nëse ndiheni më pak mirë, zgjidhni një stërvitje të lehtë. Nëse ndiheni mirë, mund të stërviteni më intensivisht – por pa e tepruar veten! Prandaj është më mirë të ndiqni një plan ushtrimesh që ju përshtatet dhe jo programe sportive për njerëz të shëndetshëm.

Për pacientët me dalje artificiale të zorrëve (stoma), pothuajse të gjitha llojet e sporteve janë të mundshme pas javëve të para – në varësi të gjendjes shëndetësore dhe efekteve anësore të terapisë – duke përfshirë notin. Parakusht është që stoma të jetë e vendosur mirë dhe fort.

Vlerësimi i intensitetit të stërvitjes

Për të gjetur nivelin e duhur të trajnimit, pra intensitetin, për çdo pacient individual, specialistët mund të kryejnë teste diagnostikuese të performancës. Sidoqoftë, pacientët gjithashtu mund të vlerësojnë vetë nivelin e sforcimit duke përdorur të ashtuquajturën "shkallë Borg". Kjo fillon në 6 ("aspak i mundimshëm") dhe shkon deri në 20 ("përpjekje maksimale"). Në këtë gamë, ju përcaktoni vetë se sa i mundimshëm është trajnimi. Për shembull, trajnimi i qëndrueshmërisë duhet të jetë midis 12 (intensitet mesatar) dhe 14 (intensitet më i lartë) në shkallën Borg - ju duhet ta perceptoni atë si "disi të mundimshëm". Stërvitja e forcës, nga ana tjetër, mund të jetë "e rëndë", e cila është midis 14 dhe 16 në shkallën Borg.

Kombinimi i sporteve në mënyrë efektive

 • Stërvitje qëndrueshmërie tre herë në javë me intensitet mesatar për të paktën 30 minuta gjatë një periudhe prej të paktën tetë deri në dymbëdhjetë javë
 • Përveç kësaj, stërvitje forcash të paktën dy herë në javë me të paktën dy grupe nga tetë deri në 15 përsëritje

Përveç kësaj, Kolegji Amerikan i Mjekësisë Sportive (ACSM) ka renditur në mënyrë specifike se cilat frekuencë dhe intensitet janë më të përshtatshme për simptomat tipike të pacientëve me kancer. Këto kritere të ashtuquajtura FITT (“frekuenca, intensiteti, koha, lloji”) ndihmojnë mjekun dhe fizioterapistët tuaj të planifikojnë programin tuaj individual të sporteve dhe ushtrimeve.

Në përgjithësi, këto rekomandime janë vetëm udhëzime shkencore. Ju duhet ta bazoni programin tuaj në atë se si ndiheni dhe çfarë mund të bëni - çdo ushtrim është më i mirë se asnjë!

Trajnimi i qëndresës

Sportet e përshtatshme të qëndrueshmërisë janë:

 • Vrapim ose ecje nordike
 • çiklizëm
 • Skijimi ndër-vend
 • Trajnim për pajisjet e qëndrueshmërisë si ergometrat ose stepperët
 • Lundrim në ujë
 • Noti (për sa kohë që nuk ka rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksionit)
 • Dancing

Nëse jeni të dobësuar (p.sh. gjatë terapisë), fillimisht është i përshtatshëm trajnimi me ndërprerje të qëndrueshmërisë. Kjo përfshin alternimin midis përpjekjeve dhe pushimeve në një ritëm prej, për shembull, dy minutash. Më pas mund të zgjasni gradualisht fazat e stërvitjes dhe të shkurtoni pushimet derisa të mund të stërviteni vazhdimisht për 30 deri në 60 minuta me një intensitet të moderuar ose 10 deri në 30 minuta me një intensitet më të lartë.

Nëse jeni në formë, ju gjithashtu mund të rrisni qëndrueshmërinë tuaj më shpejt duke alternuar stërvitje intensive dhe të moderuar në intervale prej 4 minutash (stërvitje me interval të gjerë).

Trajnimi i forcës

Një tjetër efekt pozitiv i stërvitjes së forcës është se mund të parandalojë zhvillimin e limfodemës në krah. Pacientët të cilëve u janë hequr nyjet limfatike në zonën e sqetullës, për shembull, janë të ndjeshëm ndaj këtij lloj edeme. Nëse limfoedema e lehtë deri në mesatare e krahut është tashmë e pranishme, stërvitja redukton ndjesinë e dhimbjes dhe presionit.

Pas operacionit në nyjet limfatike ose nëse keni limfoedemë, vishni veshje sportive të lirshme që nuk ngushtojnë zonat e prekura të trupit në sqetull ose ijë. Nëse ju është caktuar një çorape kompresioni, është mirë ta vishni gjatë stërvitjes.

Pacientët me infarkt kockash (osteonekrozë), të cilat mund të ndodhin si rezultat i trajtimit të kancerit, përfitojnë gjithashtu nga ushtrimet që forcojnë muskujt rreth kyçeve të prekura (shpesh ijet ose gjunjët). Trajnimi i lehtë i forcës mund të plotësohet me sporte qëndrueshmërie që janë të lehta për nyjet, si gjimnastikë në ujë, çiklizëm dhe stërvitje në ergometrin e ciklit.

Këshilla trajnimi

Mbroni plagët e freskëta kirurgjikale nga dielli, nxehtësia, të ftohtit, presioni ose veshjet gërryese. Trajtoni plagët me pomada ose vajra. Fizioterapistët gjithashtu mund të mobilizojnë plagët për të nxitur shërimin.

Ushtrimet shtrënguese

Ushtrimet për forcë dhe qëndrueshmëri duhet të plotësohen me ushtrime shtrënguese, pasi ato rrisin lëvizshmërinë. Ushtrimet shtrënguese duhet të kryhen ngadalë dhe në mënyrë të kontrolluar. Shmangni lëvizjet e vrullshme në mënyrë që të mos tërhiqni një muskul.

Trajnim koordinues/sensomotor

Pas një ngrohjeje të shkurtër, ushtrimet e koordinimit janë të dobishme përpara ushtrimeve të qëndrueshmërisë dhe forcës. Kryeni këto ngadalë dhe në mënyrë të kontrolluar. Pacientët e moshuar përfitojnë veçanërisht nga kjo, pasi trajnimi i koordinimit përmirëson ndjenjën e ekuilibrit dhe për këtë arsye mund të parandalojë rëniet.

Polineuropatia periferike vështirë se mund të trajtohet, por mund të lehtësohet përmes trajnimit sensorimotor. Trajnimi është më efektiv nëse kryhet dy deri në gjashtë herë në javë për gjashtë deri në 30 minuta në një kohë dhe për të paktën katër javë.

Trajnimi i dyshemesë së legenit

Si rezultat i operacionit të legenit (p.sh. për kancerin e prostatës, fshikëzës ose rektalit), mekanizmat e mbylljes së fshikëzës, anusit ose dyshemesë së legenit dhe, në disa raste, nervat mund të dëmtohen. Pasojat janë mosmbajtje urinare ose fekale. Trajnimi sistematik i dyshemesë së legenit është shumë efektiv në rivendosjen e kontinencës. Fizioterapistët punojnë me ju për të trajnuar dyshemenë e legenit, për të marrë parasysh plagët në murin e barkut në ushtrimet e tyre dhe gjithashtu për të promovuar aftësinë tuaj të përgjithshme me ushtrime të caktuara.

Yoga

Shumica e të dhënave për jogën dhe kancerin janë mbledhur nga pacientët me kancer gjiri. Sipas disa studimeve, joga rriti cilësinë e jetës së të prekurve si gjatë dhe pas trajtimit të kancerit dhe reduktoi simptomat e lodhjes. Joga gjithashtu përmirëson gjumin, njohjen, limfedemën dhe vitalitetin te pacientët me kancer.

Çfarë duhet të keni parasysh

Nëse keni kufizime fizike, mund t'ju duhet të përdorni mjete ndihmëse joga si batanije, rula, rripa dhe blloqe. Nëse keni metastaza në kocka ose tumor në tru, disa ushtrime duhet të përshtaten në përputhje me rrethanat.

Është më mirë të praktikoni jogën me një mësues yoga me trajnime shtesë në sportet onkologjike.

qigongu

Ashtu si joga, forma kineze e meditimit, përqendrimit dhe lëvizjes Qi Gong forcon trupin dhe mendjen. Forca, fleksibiliteti, koordinimi dhe përqendrimi janë trajnuar. Në të njëjtën kohë, rregullimi i frymëmarrjes, ndërmjetësimi dhe relaksimi luajnë një rol vendimtar. E gjithë kjo së bashku ndihmon pacientët me kancer të përmirësojnë cilësinë e jetës së tyre, të ulin tensionin dhe të lehtësojnë efektet anësore të terapisë.

Dancing

Cili sport mund të jetë i papërshtatshëm për kancerin?

Pacientët me kancer duhet të vendosin individualisht me mjekun e tyre se çfarë lloj ushtrimi është i përshtatshëm për ta dhe me çfarë intensiteti. Disa lloje sporti nuk janë të përshtatshme për disa pacientë.

Asnjë sport durimi në rast të humbjes së paqëllimshme të peshës

Pacientët që kanë humbur pa dashje ose janë duke humbur shumë peshë (kaheksi tumorale) nuk duhet të bëjnë asnjë stërvitje qëndrueshmërie. Në vend të kësaj, ata duhet të vazhdojnë të përpiqen të përballojnë vetë jetën e përditshme dhe të jenë rregullisht aktivë për periudha të shkurtra me intensitet të ulët. Përveç kësaj, këta pacientë kanë nevojë për trajnime të përshtatura individuale të forcës, të mbikëqyrura nga specialistë (p.sh. me një shirit fitnesi ose me peshën e tyre) për të kundërshtuar humbjen e masës muskulore.

Kujdes gjatë notit gjatë radioterapisë

Në parim, noti është një sport durimi që është i lehtë për kyçet dhe është gjithashtu i përshtatshëm për pacientët me kancer. Megjithatë, pacientët që i nënshtrohen radioterapisë nuk duhet të notojnë në ujë të klorur ose të kripur.

Nuk ka biçikletë pas operacionit në legenin e vogël

Gjimnastika dhe artet marciale janë të pafavorshme për njerëzit me stomë

Gjimnastika nuk është e përshtatshme për njerëzit me dalje artificiale të zorrëve (stoma). Nuk rekomandohet trajnimi mbi shufrat horizontale dhe ato paralele në veçanti. Artet marciale gjithashtu duhet të shmangen.

Nuk ka arte marciale dhe sporte me top me limfoedemë

Pacientët me limfoedemë në krahë ose këmbë duhet të shmangin artet marciale.

Pacientët me rrezik të limfoedemës ose limfoedemë tashmë të zhvilluar nuk duhet të kryejnë asnjë lëvizje që është shumë e fortë ose e vrullshme. Kjo mund të provokojë limfedemën ose të përkeqësojë limfedemën ekzistuese. Prandaj, sportet me top si tenisi ose futbolli janë më pak të përshtatshme.

Sportet konkurruese dhe ekstreme nuk janë të këshillueshme

Trajnimi intensiv mund të ndihmojë për të ndërtuar shpejt qëndrueshmërinë dhe forcën përsëri. Megjithatë, intensitetet shumë të larta si sportet konkurruese ose ekstreme nuk rekomandohen për pacientët me kancer gjatë dhe menjëherë pas trajtimit. Kjo ndodh sepse ato përkohësisht tendosin sistemin imunitar, gjë që rrit rrezikun e infeksionit.

Luaj dhe sport me fëmijët me kancer

Sporti jo vetëm që përmirëson gjendjen fizike dhe mirëqenien mendore në pacientët e rritur me kancer - fëmijët gjithashtu duket se përfitojnë prej tij. Disa nga pacientët e rinj janë të gëzuar pavarësisht nga kanceri dhe duan të ushtrohen dhe të luajnë me bashkëmoshatarët e tyre. Megjithatë, ka edhe fëmijë me kancer që janë të pasigurt, tërhiqen në vetvete dhe mbeten joaktivë për një kohë të gjatë – për shembull sepse trupat e tyre kanë ndryshuar si rezultat i operacioneve (ndoshta edhe amputimi). Përveç kësaj, shumë fëmijë – si të rriturit – vuajnë nga rraskapitja kronike (lodhja) ose problemet e ekuilibrit si pasojë e kancerit. Prandaj, ata nuk janë në gjendje të vazhdojnë me fëmijët e shëndetshëm dhe janë të izoluar ose të përmbahen.

Prandaj është e rëndësishme të motivohen fëmijët me kancer që të marrin pjesë në ushtrime dhe sporte të rregullta sa më shpejt që të jetë e mundur. Kjo mund të përmirësojë aftësinë e tyre në afat të gjatë dhe të zvogëlojë gjasat e efekteve të vonshme.