Qafa e zbuluar e dhëmbëve: Çfarë duhet të bëni?

Çfarë është qafa e ekspozuar e dhëmbit?

Normalisht, dhëmbi mbrohet në mënyrë perfekte nga smalti rezistent që shtrihet në vijën e mishit të dhëmbëve. Megjithatë, nëse çamçakëzi tërhiqet, ai ekspozon qafat e ndjeshme të dhëmbëve. Edhe rrënja e dhëmbit ndonjëherë ekspozohet.

Dentina nën smalt kryqëzohet nga mijëra kanale të vogla në qafën e dhëmbëve, të cilat shtrihen nga sipërfaqja në pulpë. Stimujt kimikë dhe termikë arrijnë te nervi nëpërmjet tubulave dentinale të ndjeshme dhe shkaktojnë mbindjeshmërinë ose dhimbjen e qafës së dhëmbit.

Çfarë duhet të bëni me një qafë të ekspozuar të dhëmbit?

Qafa e zbuluar e dhëmbëve: Çfarë duhet të bëni? Simptomat (dhimbja ose ndjeshmëria e tepërt) mund të lehtësohen duke mbyllur dhe përdorur pasta speciale të dhëmbëve. Disa njerëz përdorin mjete juridike shtëpiake kundër qafës së ekspozuar të dhëmbëve. Megjithatë, në disa raste, vetëm ndërhyrja kirurgjikale mund të ndihmojë.

A është qafa e dhëmbit e ekspozuar dhe shkakton dhimbje? Më pas dentisti mund ta mbyllë atë me një llak fluori forcues. Ose ai mund të aplikojë një plastikë me rrjedhje të hollë që mbyll tubulat dentinale. Të dyja procedurat ndihmojnë kundër qafës së dhëmbëve të ndjeshëm.

Pasta e duhur e dhëmbëve

Ka pasta të veçanta për kujdesin në shtëpi të qafës së ndjeshme të dhëmbëve, përbërësit e të cilave forcojnë substancën e dhëmbëve. Pyesni dentistin tuaj për këtë. Si rregull, qafat e dhëmbëve bëhen më pak të ndjeshme me kalimin e kohës – kafshimi i ëmbëlsirave me çokollatë nuk është më aq i pakëndshëm.

Qafa e ndjeshme e dhëmbëve: mjete juridike në shtëpi

Një ilaç shtëpiak për forcimin e mishrave të dhëmbëve është rrënja e ratanhia. Ai përmban tanina bimore anti-inflamatore dhe përfshihet në disa gargarë.

Thuhet se vaji i karafilit dhe tinktura e mirrës ndihmojnë me qafën e dhëmbëve të ndjeshëm. Ata kanë një efekt analgjezik dhe forcojnë mishrat e mbetura.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat nuk përmirësohen ose përkeqësohen, duhet të konsultoheni me dentistin tuaj.

Qafa e hapur e dhëmbëve: ndërhyrje kirurgjikale

Për disa njerëz, dëmtimi i mëparshëm është aq i rëndë sa që vetëm mbushjet e qafës ose kurorat mbrojtëse dentare ofrojnë lehtësim të qëndrueshëm.

Për disa pacientë, metodat kirurgjikale periodontale janë gjithashtu të përshtatshme. Kjo lejon që qafat e ekspozuara të dhëmbëve të kthehen praktikisht: çamçakëzi ngjitur zhvendoset dhe vendoset mbi qafën e hapur të dhëmbit.

Cilat janë simptomat e një qafe të ekspozuar të dhëmbit?

Qafat e hapura të dhëmbëve mund të shfaqen në nofullën e poshtme si dhe në nofullën e sipërme. Ata janë tepër të ndjeshëm ndaj dhimbjes. Ata reagojnë ndaj gjërave të ftohta, të nxehta, të ëmbla ose të tharta me një ndjesi të dhimbshme tërheqjeje. Kjo sepse nëse qafa e dhëmbit nuk mbulohet më nga mishrat e dhëmbëve ose shtresa mbrojtëse e smaltit është e pamjaftueshme, stimujt mund të depërtojnë të papenguar në nerva.

Cilat janë shkaqet e ekspozimit të qafës së dhëmbit?

Shkaku kryesor i ekspozimit të qafës së dhëmbëve është një sëmundje e periodontit (periodontit). Gjatë këtij inflamacioni kronik, mishrat e dhëmbëve tërhiqen gjithnjë e më tej.

Teknika e gabuar e larjes së dhëmbëve ose presioni i tepërt nga furça e dhëmbëve gjatë larjes mund të ketë gjithashtu një efekt negativ: Nëse pastroni shumë fort përpara dhe mbrapa, mund të dëmtoni mishrat e dhëmbëve në mënyrë që ato të tërhiqen nga dhëmbi. Kjo jo vetëm që duket e shëmtuar - qafave të dhëmbëve u mungon gjithnjë e më shumë shtresa e tyre mbrojtëse.

Çrregullime funksionale të tilla si kërcitja dhe shtrëngimi i dhëmbëve gjatë natës (bruksizmi) gjithashtu duket se përfshihen në zhvillimin e qafës së dhëmbit të ekspozuar.