Herpes fytyre: Shkaqet, kursi, prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me virusin varicella zoster, shpërthimi i sëmundjes pas mbijetesës nga infeksioni i dhenve.
 • Simptomat: dhimbje, skuqje të lëkurës, inflamacion, ndërprerje ose dëmtim i funksioneve të syve dhe veshëve
 • Diagnoza: Bazuar në pamjen dhe ekzaminimin fizik, testin PCR ose kulturën e qelizave nëse është e nevojshme
 • Trajtimi: Pomada për kujdesin e lëkurës për skuqje, qetësues kundër dhimbjeve, ilaçe antivirale, antibiotikë nëse është e nevojshme
 • Kursi dhe prognoza: Zakonisht shërohet mirë. Dhimbje të pakëndshme të mundshme, ndonjëherë të vazhdueshme në kontekstin e nevralgjisë post-zosterike
 • Parandalimi: Vaksinimi kundër herpesit

Çfarë është herpesi në fytyrë?

Herpes në fytyrë, i njohur edhe si herpes i fytyrës, shkaktohet nga një infeksion me virusin varicella zoster (VZV), ashtu si herpesi i zakonshëm. Si një “mbetje” e një infeksioni të lisë së dhenve që tashmë është kapërcyer, viruset mbeten në trup dhe ndonjëherë shkaktojnë herpes zoster shumë vite më vonë.

E veçanta e këtij manifestimi është se mund të ketë një rrezik më të lartë të komplikimeve serioze, pasi herpesi në fytyrë kërcënon edhe nervat pamor dhe dëgjimor.

A është zardaku në fytyrë ngjitës?

Informacione të mëtejshme mbi infeksionin, shkaqet dhe faktorët e rrezikut mund të gjenden në artikullin kryesor mbi herpesin.

Si shfaqet herpesi në fytyrë?

Ashtu si me format e tjera të zosterit, herpesi zakonisht shkakton dhimbje dhe skuqje tipike të lëkurës në kokë. Kjo shfaqet, për shembull, në lëkurën e kokës me flokë, në ballë dhe në hundë ose në qafë. Megjithatë, ka edhe raste të herpes pa skuqje.

Për shkak të strukturave të shumta të ndjeshme në zonën e kokës, herpesi në fytyrë mund të çojë në probleme serioze dytësore. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse sistemi imunitar i pacientit është i dobësuar. Herpes zoster në fytyrë është veçanërisht problematik nëse prek syrin ose veshin:

Herpes i syrit (zoster ophthalmicus)

Syri është një organ shumë i ndjeshëm dhe për këtë arsye i ndjeshëm ndaj herpes zoster. Në parim, është e mundur që herpesi në fytyrë të prekë çdo strukturë të syrit. Pasojat e mundshme janë, për shembull

 • Inflamacion i konjuktivës (konjuktivit)
 • Inflamacioni i sklerës së syrit (sklerit): Sklera e bardhë si porcelani formon shtresën më të jashtme të murit të kokës së syrit (lëkura e jashtme e syrit).
 • Inflamacioni i kornesë së syrit (keratiti): Kornea e tejdukshme është pjesa e lëkurës së jashtme të syrit që shtrihet mbi bebëzën.
 • Glaukoma dytësore: Rritje e rrezikshme e presionit intraokular (glaukoma) si pasojë e uveitit.
 • Dëmtimi i retinës dhe/ose nervit optik: Në raste të rënda, ky ndërlikim çon në verbëri të përhershme.

Herpes në vesh (zoster oticus)

Herpes në fytyrë ndonjëherë prek edhe veshin ose strukturat e tij nervore. Simptomat e mundshme këtu janë

 • Çrregullime të dëgjimit nëse preket nervi akustik
 • Çrregullime të ekuilibrit nëse preket nervi vestibular
 • Paraliza e fytyrës në rast të inflamacionit të nervit të fytyrës: Ky nerv furnizon muskujt e fytyrës, ndër të tjera, dhe shkon në seksione në zonën e veshit të mesëm dhe të brendshëm. Paraliza e nervit të fytyrës quhet paralizë e nervit të fytyrës.

Si diagnostikohet herpesi në fytyrë?

Nëse dyshohet për herpes zoster në fytyrë, mjeku i familjes ose nëse preket edhe syri, është personi i duhur për të kontaktuar, ashtu si specialisti i veshit, hundës dhe fytit në rastin e problemeve të veshit. Ata mund të njohin herpes zoster të fytyrës nga karakteristikat e tij tipike dhe pasojat e mundshme, të tilla si inflamacioni i syrit dhe veshit.

Për të diagnostikuar pa dyshim herpes zoster, një test PCR ose një kulturë qelizore, të cilat kryhen ose krijohen në bazë të një tampoje plage, ndihmojnë pas ekzaminimit fizik.

Si trajtohet herpesi në fytyrë?

Në rast se komplikime të tilla si inflamacioni i veshit dhe i syve zhvillohen si pasojë e herpesit në fytyrë, edhe këto trajtohen, për shembull me antibiotikë.

Informacione të hollësishme mbi trajtimin e herpes zoster mund të gjenden në artikullin Herpes zoster - trajtim.

Si përparon herpesi në fytyrë?

Në shumicën e rasteve, herpesi në fytyrë zhduket pasi të jetë kapërcyer infeksioni. Megjithatë, ekziston rreziku i komplikimeve dhe dëmtimeve pasuese.

Në përgjithësi, herpesi në kokë rrit rrezikun e zhvillimit të nevralgjisë post-zosterike. Kjo do të thotë se dhimbja vazhdon edhe pasi skuqja të jetë qetësuar, ndonjëherë edhe me vite. Në rastin e herpesit në fytyrë, nervi trigeminal është zakonisht përgjegjës për këtë dhimbje të vazhdueshme. Kjo quhet edhe nevralgji trigeminale.

Shenjat gjithashtu formohen herë pas here si rezultat i herpesit. Fytyra dhe qafa janë zona veçanërisht të pafavorshme për këtë. Ndryshe nga lija e dhenve, plagët e zosterit zhvillohen edhe pa gërvishtur fshikëzat e lëkurës. Prandaj ato shpesh nuk mund të parandalohen. Megjithatë, sa më herët herpes në fytyrë të trajtohet profesionalisht, aq më i ulët është rreziku i plagëve.

Si mund të parandalohet herpesi në fytyrë?

Për më shumë informacion mbi vaksinimin kundër herpes zoster, lexoni artikullin mbi vaksinimin e herpesit.