Tubi fallopian (Tuba uterina, Oviduct)

Çfarë është tubi fallopian?

Tubi fallopian (tuba uterina) është lidhja tubulare midis secilës vezore dhe mitrës. Ai është midis dhjetë dhe katërmbëdhjetë centimetra i gjatë dhe ndahet në katër seksione:

  • Pars uterina: pjesa që kalon nëpër murin e mitrës
  • Isthmus tubae: lidhet me pars uterina, është tre deri në gjashtë centimetra i gjatë dhe relativisht i ngushtë
  • Ampulla tubae: gjashtë deri në shtatë centimetra e gjatë dhe seksioni i tubit të mitrës me diametrin më të madh të brendshëm
  • Infundibulum: fundi i lirë në formë hinke i ampulës, i cili është i rrethuar nga fibra (fimbriae); ajo varet lirshëm mbi vezore, fijet e saj shtrihen mbi sipërfaqen e pasme të vezores.

Muri i tubit fallopian përbëhet nga disa shtresa nga brenda në jashtë: membrana mukoze me palosje gjatësore dhe qeliza epiteliale me ciliare (kinocilia), shtresa muskulore e përbërë nga qeliza muskulore unazore dhe gjatësore, shtresa e indit lidhor.

Cili është funksioni i tubit fallopian?

Përveç kësaj, gjatë marrëdhënieve seksuale spermatozoidet notojnë nga vagina përmes mitrës në tubin e mitrës, ku takohen me vezën në tubën e ampullës dhe mund ta fekondojnë atë.

Ku ndodhet tubi fallopian?

Tubat fallopiane të djathta dhe të majta nisen secili nga mitra në një kënd pothuajse të drejtë në zonën e sipërme anësore të mitrës. Dy tubat shkojnë përgjatë skajit të sipërm të ligamentum latum, një palosje e peritoneumit që shtrihet nga mitra në murin anësor të legenit. Fundi i lirë në formë hinke i çdo tubi të mitrës shtrihet mbi vezoren përkatëse.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë tubi fallopian?

Sëmundjet inflamatore në zonën e tubit fallopian zakonisht shkaktohen nga infeksionet bakteriale në rritje nga trakti i poshtëm gjenital, veçanërisht gjatë menstruacioneve, por edhe pas lindjes. Proceset e sëmundjes zakonisht fillojnë me endosalpingit - një inflamacion i mukozës brenda tubës së mitrës ("katarra tubale"). Mund të vazhdojë pa simptoma dhe zakonisht shërohet plotësisht.

Inflamacioni kronik, i cili shpesh kalon pa u vënë re pa simptoma, mund të çojë në ngjitje të vezores dhe gypit fimbrial ose në ngjitje. Gruaja e prekur mund të bëhet infertile.

Një shtatzëni ektopike ose tubale (shtatzënia tubale) ndodh kur një vezë e fekonduar nuk transportohet në mitër, por implantohet në tubin fallopian. Kjo situatë çon në abort (abort) brenda disa javësh pas fekondimit. Mund të ketë gjithashtu një perforim të tubit fallopian në zgavrën e barkut - me gjakderdhje që mund të jetë kërcënuese për jetën.

Në raste shumë të rralla, një tumor malinj (karcinoma) mund të formohet në tubin fallopian.