Frika nga lindja: Çfarë mund të bëni

Pasiguria ose frika nga lindja

Me fëmijën e parë, gjithçka është e re - rritja e barkut, shqetësimi i shtatzënisë, goditjet e para të foshnjës dhe më pas, natyrisht, procesi i lindjes. Pasiguria apo frika nga lindja është shumë e kuptueshme. Të afërmit, miqtë, librat, interneti, si dhe gjinekologët dhe mamitë mund t'u përgjigjen shumë pyetjeve, por ato nuk mund ta çlirojnë gjithmonë plotësisht një grua shtatzënë nga frika e saj.

Nga çka frikësohesh?

Para se të lindin, gratë shpesh janë të rrëmbyera nga frika të ndryshme: Sa e fortë do të jetë dhimbja? Sa kohë do të zgjasë dorëzimi? Po sikur foshnja të mos jetë e shëndetshme? Mjeku juaj zakonisht mund të lehtësojë shumë nga frika e fundit gjatë kontrolleve tuaja, kur ai ose ajo zbulon se foshnja po kërcehet në barkun tuaj dhe po zhvillohet normalisht. Shëndeti juaj është gjithashtu në duar të mira me mjekun tuaj. Nëse nuk jeni ende të sigurt: Mos kini frikë t'i drejtoheni mjekut ose mamisë tuaj dhe t'u tregoni atyre për frikën tuaj!

Frika nga lindja dhe dhimbja

Sa e dhimbshme është një lindje nuk mund të parashikohet dhe ndryshon nga gruaja në grua. Megjithatë, ekzistojnë disa metoda për lehtësimin e ankthit dhe dhimbjes.

Relaksim muskulor

Akupunkturë

Frika nga lindja shpesh mund të lehtësohet me akupunkturë. Duke vendosur gjilpëra të holla në pika të caktuara të lëkurës, duhet të prishet cikli i frikës, tensionit dhe dhimbjes – por sigurisht vetëm nëse nuk keni frikë nga gjilpërat. Mësoni për përdorimet e mundshme të akupunkturës gjatë lindjes kur jeni ende shtatzënë.

dhjetra

Pajisja TENS (stimulimi nervor elektrik transkutan) punon me impulse të vogla elektrike që veprojnë në muskujt e shpinës. Kjo është për të shtypur sinjalet e dhimbjes nga mitra dhe zona e legenit. Pyesni mjekun ose maminë tuaj për më shumë informacion.

Medikamente antispazmatike

Mund të jepen edhe medikamente antikonvulsante për të lehtësuar dhimbjen. Megjithatë, ato janë të pamjaftueshme për dhimbje shumë të forta.

PDA për të lehtësuar dhimbjen

Frika nga lindja dhe dhimbja e lidhur me të mund të çojë në një cikël vicioz: Nga frika, gratë tensionohen dhe kontraktohen, gjë që zakonisht përkeqëson dhimbjen e lindjes - dhe më pas rrit ankthin për tkurrjen e ardhshme.

Përgatitja psikosomatike kundër frikës nga lindja

Që nga futja e "mjekësisë perinatale" si term në mjekësinë obstetrike në vitet 1965-1975, ka ndryshuar shumë. Që atëherë, siguria që është parësore për nënën dhe fëmijën është lidhur gjithnjë e më shumë me përvojën emocionale të procesit të lindjes. Kjo përfshin sigurimin e informacionit të saktë të prindërve në pritje për të gjitha proceset e përfshira në shtatzëni dhe lindje. Aspektet psikologjike të përvojës së lindjes kanë ardhur gjithashtu në fokus.

Për shembull, gratë shtatzëna mund të bëjnë stërvitje autogjene, gjimnastikë dhe ushtrime noti, dhe të kenë biseda psikologjike për t'u përgatitur për lindjen dhe për të reduktuar ankthin. Në klinikat e maternitetit, kujdesi i individualizuar tashmë është një çështje e natyrshme. Prania e një personi shumë të besuar - zakonisht babai i foshnjës - gjithashtu kontribuon në sigurinë dhe reduktimin e ankthit. Përdorimi i ilaçeve kundër dhimbjeve është treguar të jetë më i vogël kur gruaja që lind nuk lihet në dorën e saj.

Ndihmë psikologjike nga frika e lindjes