Kriza febrile: Simptomat, kursi, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Ethe, dridhje muskulore, sy të përdredhur, pavetëdije e papritur, lëkurë e zbehtë, buzë blu.
 • Kursi: Kursi kryesisht i pakomplikuar dhe pa problem, dëmtimi i përhershëm është shumë i rrallë
 • Trajtimi: Simptomat zakonisht zhduken vetë. Mjeku trajton një konvulsion febrile me ilaçe antikonvulsante, ndër të tjera. Përveç kësaj, antipiretikët dhe kompresat e ftohta janë të përshtatshme.
 • Përshkrimi: Kriza që ndodh në lidhje me temperaturën (temperatura e trupit mbi 38.5 gradë Celsius).
 • Shkaqet: Ende e paqartë; një predispozicion gjenetik dyshohet në lidhje me infeksionet kryesisht të padëmshme (p.sh., të traktit të sipërm respirator) që çojnë në një rritje të shpejtë të temperaturës së trupit
 • Parandalimi: Parandalimi zakonisht nuk është i mundur; në rast të sulmeve të përsëritura, merrni ilaçe antispazmatike të përshkruara nga mjeku në shtëpi.
 • Kur të shihni një mjek? Pas çdo krize febrile rekomandohet një vizitë te mjeku.

Si e dalloni një konvulsion febrile?

Në një krizë febrile, fëmijët dridhen në të gjithë trupin, muskujt e tyre ngërçen dhe trupi i tyre është i ngurtë dhe i shtrirë në mënyrë të panatyrshme. Zakonisht preket i gjithë trupi, por në disa raste preken vetëm gjymtyrët individuale (p.sh. krahët dhe këmbët). Ndonjëherë krahët dhe këmbët papritmas dobësohen përsëri. Zakonisht, fëmija i kthen sytë lart, ka bebëzë të zgjeruara ose një vështrim të fiksuar.

Disa fëmijë janë të zbehtë dhe lëkura e tyre ndonjëherë bëhet blu për pak kohë - veçanërisht në fytyrë dhe rreth buzëve. Frymëmarrja shpesh ngadalësohet dhe mundohet. Gjatë rrjedhës së konvulsionit, fëmija gjithashtu humbet shpesh vetëdijen.

Simptomat tipike të një konvulsioni febrile janë:

 • Ethe (temperatura e trupit mbi 38.5 gradë Celsius).
 • Shtrëngimi i muskujve
 • Sytë e përdredhur
 • Humbje e papritur e vetëdijes
 • Lëkurë me ngjyrë të zbehtë ose blu

Në varësi të simptomave të pranishme në një konvulsion febrile, bëhet dallimi midis konvulsioneve febrile të thjeshta dhe të komplikuara:

Një konvulsion febril i thjeshtë ose i pakomplikuar zgjat vetëm tre deri në katër minuta, ose maksimumi pesëmbëdhjetë minuta. Ndikon në të gjithë trupin dhe zakonisht është i padëmshëm. Zakonisht, nuk ka kriza të mëtejshme në 24 orët e para pas sulmit të parë.

Kriza komplekse (e komplikuar) febrile.

Një krizë febrile komplekse ose e komplikuar zgjat më shumë se 15 minuta dhe mund të përsëritet brenda 24 orëve. Një kriza e komplikuar febrile është shenja e parë e epilepsisë ose sëmundjes tjetër pasuese në rreth katër nga 100 raste dhe duhet të vlerësohet nga një mjek. Ky lloj i konvulsioneve febrile ndodh shumë më rrallë.

Cila është rrjedha e një krize febrile?

Sado kërcënuese të duket një konvulsion febrile, fëmija zakonisht shërohet shumë shpejt prej tij. Një konvulsion i thjeshtë febrile zgjat vetëm disa sekonda deri në minuta (maksimumi 15 minuta). Simptomat zakonisht zhduken përsëri vetë.

A është i rrezikshëm një konvulsion febrile?

Si rregull, konvulsionet febrile nuk janë të rrezikshme dhe sigurisht jo fatale. Është e vërtetë që prindërit zakonisht janë shumë të frikësuar kur ndodh një konvulsion febril – veçanërisht nëse është i pari. Ata kanë frikë për jetën e fëmijës, sepse një konvulsion febrile shpesh duket shumë dramatik. Megjithatë, shumica dërrmuese e konvulsioneve janë të pakomplikuara dhe joproblematike. Prognoza është zakonisht shumë e mirë.

Fëmijët me konvulsione febrile zhvillohen po aq mirë sa fëmijët pa konvulsione febrile. Konvulsionet nuk e dëmtojnë trurin e fëmijës. Megjithatë, me konvulsione të thjeshta febrile, rreth një në tre fëmijë është në rrezik për përsëritje. Pasi fëmijët arrijnë moshën shkollore, krizat zakonisht ndalojnë.

Në çdo rast, konsultohuni me një mjek pas një konvulsioni febrile për të përjashtuar sëmundje serioze (p.sh., meningjiti).

Çfarë ndërlikimesh mund të ndodhin?

Në shumicën e rasteve, nuk pritet dëmtim pasues në zhvillimin mendor ose fizik të fëmijës: Fëmijët zhvillohen po aq normalisht sa fëmijët pa konvulsione febrile.

Në shumicën e rasteve, konvulsionet febrile mbarojnë në kohën kur prindërit arrijnë në spital ose në zyrën e mjekut me fëmijën e tyre. Për të qenë në anën e sigurt, mjekët më pas kryejnë disa teste dhe përjashtojnë shkaqe dhe komplikime të tjera.

Konvulsione febrile dhe rrezik për epilepsi

Në raste të rralla, pas krizave të përsëritura qëndron epilepsia. Rreziku i zhvillimit të epilepsisë rritet tek fëmijët veçanërisht nëse:

 • krizat ndodhin para moshës nëntë muajsh dhe ka një histori familjare të epilepsisë.
 • @ konvulsionet zgjasin më shumë se 15 minuta.
 • fëmija nuk po zhvillohet mendërisht ose fizikisht në përputhje me moshën e tij ose të saj edhe para sulmit.

Pa këta faktorë rreziku, vetëm rreth një përqind do të zhvillojnë epilepsi pas konvulsioneve febrile.

Sidomos kur ndodh për herë të parë një krizë febrile, gjëja më e rëndësishme është të qëndroni të qetë dhe të parandaloni që fëmija të lëndohet nga lëvizjet e pakontrolluara. Për ta bërë këtë, respektoni masat e mëposhtme:

 • Qëndroni me fëmijën dhe qëndroni të qetë.
 • Kontrolloni vetëdijen dhe frymëmarrjen e fëmijës
 • Telefononi 911 sa më shpejt të jetë e mundur (në Gjermani telefononi 112), ose informoni një pediatër (veçanërisht nëse është kriza e parë febrile).
 • Lironi rrobat e fëmijës në mënyrë që ai ose ajo të marrë frymë lirisht.
 • Lëvizni objektet e forta nga rruga (p.sh., skajet, qoshet e mprehta) në mënyrë që fëmija të mos lëndojë veten.
 • Mos e mbani apo tundni fëmijën.
 • Mos u përpiqni të shtypni ose parandaloni dridhjet e fëmijës.
 • Mos i jepni fëmijës ushqim ose pije (rrezik mbytjeje!).
 • Mos vendosni asnjë send në gojën e fëmijës, edhe nëse fëmija kafshon gjuhën e tij.
 • Shikoni orën për të parë se sa zgjat kriza.
 • Pasi të përfundojë kriza, vendoseni fëmijën në pozicionin e rikuperimit.
 • Më pas matni temperaturën e trupit të fëmijës.

Nëse fëmija është pa ndjenja dhe nuk merr frymë, filloni menjëherë përpjekjet e ringjalljes dhe telefononi 911!

Pas konfiskimit, është e rëndësishme që një mjek të ekzaminojë fëmijën. Vetëm në këtë mënyrë është e mundur të përjashtohen me siguri sëmundje të tjera më serioze (p.sh. meningjiti). Përveç kësaj, mjekët rekomandojnë që një fëmijë të shtrohet në spital deri në moshën rreth një vjeç e gjysmë pas sulmit të parë febrile.

Arsyet e mundshme për shtrimin në spital përfshijnë:

Kjo është kriza e parë febrile e fëmijës.

 • Është një konvulsion febrile i komplikuar.
 • Shkaku i konfiskimit është i paqartë (p.sh., epilepsi e dyshuar).

Nëse fëmija ka pasur disa herë konvulsione febrile dhe krizat zgjasin më shumë se disa minuta, mjeku mund t'i përshkruajë një mjekim urgjent që prindërit ta marrin në shtëpi. Ky është zakonisht një ilaç antikonvulsant që administrohet përmes anusit të fëmijës si një supozitor. Pediatri juaj do t'ju tregojë saktësisht se si ta përdorni këtë dhe si ta ruani ilaçin.

Çfarë është kriza e etheve?

Një konvulsion febril është një konvulsion i shkaktuar nga një rritje e shpejtë e temperaturës së trupit (zakonisht mbi 38.5 gradë Celsius). Konvulsionet febrile janë më të zakonshme, veçanërisht te fëmijët e vegjël. Shumicën e kohës, një kriza febrile tek fëmijët duket e frikshme, por zakonisht është e padëmshme.

Kush është veçanërisht i prekur?

Një rol luajnë edhe faktorët trashëgues: Nëse në familje tashmë kanë ndodhur kriza febrile, gjasat që fëmija të ketë kriza rritet.

Në një moshë të mëvonshme (madje edhe tek të rriturit), krizat febrile janë të rralla, por të mundshme. Megjithatë, nuk është ende e qartë pse ndodh kjo.

Çfarë shkakton një krizë febrile?

Nuk dihet saktësisht pse disa fëmijë janë të prirur ndaj konvulsioneve kur kanë temperaturë. Sipas njohurive aktuale, truri i njerëzve me konvulsione febrile është i predispozuar të reagojë ndaj temperaturës ose rritjes së shpejtë të temperaturës së trupit (zakonisht mbi 38.5 gradë Celsius) me kriza në një fazë të caktuar zhvillimi. Mjekët besojnë se truri i fëmijëve nga mosha tetë muajsh deri në katër vjeç është veçanërisht i ndjeshëm ndaj krizave.

Te foshnjat, konvulsione febrile ndodhin edhe në temperatura të ulëta deri në 38 gradë Celsius.

Konvulsionet febrile ndodhin shpesh në kontekstin e etheve tre-ditore (infeksioni me herpesvirus human tip 6, HHV 6). Më rrallë, infeksionet bakteriale (p.sh., angina streptokoke ose infeksioni i traktit urinar) janë përgjegjës për një konvulsion febrile.

Nëse ndodh një konvulsion febril varet kryesisht nga sa shpejt rritet temperatura e trupit.

Vetëm shumë rrallë kriza febrile shkaktohet nga infeksione serioze si meningjiti ose pneumonia. Konvulsione febrile mund të vërehen edhe pas vaksinimeve (p.sh. kundër kollës së mirë, fruthit, shytave, rubeolës, poliomielitit, difterisë ose tetanozit).

Nuk dihet ende plotësisht nëse vetë ethet ose infeksioni që shkakton ethet shkakton krizat. Mjekët supozojnë se një predispozitë për konvulsione febrile është e lindur dhe për këtë arsye ndodh në disa familje në disa anëtarë.

Si mund të parandalohen konvulsionet febrile?

Nuk është e mundur të parandalohen plotësisht konvulsionet febrile. Disa prindër u japin fëmijëve të tyre ilaçe për uljen e temperaturës sapo temperatura e trupit të arrijë 38.5 gradë Celsius. Ata shpresojnë se kjo do ta mbrojë fëmijën nga një konvulsion febrile. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore që kjo parandalon një konvulsion febrile. Prandaj mjekët këshillojnë të mos jepni ilaçe për uljen e temperaturës si masë parandaluese!

Përdorni barna për uljen e temperaturës vetëm pasi të konsultoheni me pediatrin tuaj. Një “mbiterapi” me preparate për uljen e temperaturës duhet shmangur me çdo kusht!

Nëse fëmija tashmë ka pësuar një konvulsion febril, mjekët ndonjëherë u përshkruajnë medikamente urgjente (p.sh., antikonvulsantët) që prindërit t'i marrin në shtëpi. Megjithatë, administrojini këto vetëm nëse fëmija ka vërtet temperaturë dhe vetëm sipas rekomandimit të mjekut. Dhënia e mjeteve juridike si masë parandaluese në rast infeksioni nuk rekomandohet!

Konvulsionet febrile mund të parandalohen në shumë pak raste.

Pas konvulsionit të parë febril, një fëmijë duhet gjithmonë të ekzaminohet tërësisht nga një mjek. Përjashtimet ekzistojnë nëse fëmijët kanë pasur tashmë disa konvulsione febrile që ishin lehtësisht të menaxhueshme dhe kaluan shpejt. Megjithatë, duke qenë se shkaqe të tjera janë të mundshme me çdo konvulsion të ri, këshillohet që gjithmonë të kërkoni këshilla mjekësore.

Në rastin e një konvulsioni febril të komplikuar, është thelbësore që fëmija të ekzaminohet tërësisht në spital. Si rregull, fëmijët me kriza të komplikuara febrile qëndrojnë në spital për të paktën një natë për të sqaruar shkakun e saktë dhe për të vëzhguar ecurinë.

Si e bën mjeku diagnozën?

Mjeku fillimisht pyet personat shoqërues (zakonisht prindërit) se çfarë simptomash kanë ndodhur, sa ka zgjatur kriza dhe cilat pjesë të trupit janë prekur dhe në çfarë radhe. Meqenëse një krizë febrile manifestohet me simptoma tipike (ethe plus konvulsione), zakonisht është e lehtë për mjekun të diagnostikojë.

Vetëm nëse dyshohet për sëmundje të rënda, si meningjiti, mjeku do të kryejë ekzaminime të mëtejshme për të sqaruar shkakun. Këto përfshijnë, për shembull, analizat e gjakut ose një ekzaminim të lëngut cerebrospinal (punksion lumbal) për të përjashtuar infeksionet.

Epilepsia ose çrregullime të tjera neurologjike mund të diagnostikohen duke matur valën e trurit (elektroencefalografi, EEG). Procedurat e ekzaminimit imazherik si tomografia kompjuterike (CT) ose imazhi me rezonancë magnetike (MRI) i bëjnë strukturat e trurit të dukshme në mënyrë që të përjashtohen keqformimet ose tumoret si shkaku i konvulsioneve të komplikuara febrile.